Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

squash och biffar i grillen

Medelålders finländare äter vad de vill - unga och gamla äter klimatvänligast

Unga tänker på miljön, för äldre är kött en lyxprodukt.

Sonja Kailassaari, Robert Bergholm, Hjallis Harkimo och Jens Berg i Efter Nio radio

Hjallis Harkimo – hockeyhallarnas vegan visar vägen

Hjallis Harkimo testade på att leva som vegan.

En kvinna studerar och skriver på datorn.

Färre studerande dricker, men många mår psykiskt dåligt

Stress för studierna och depression vanligt.

Eva Roos

Docent i näringslära: Att följa en diet ger känsla av kontroll

Kosttrenderna handlar mer om livsstil än hälsa.

Ett exempel på tallriksmodellen med grönsaker, potatis, kyckling och olja.

Det här behöver du veta om mat

Lär dig mer om näring, hållbarhet och tillsatsämnen.

Ett ensamt barn

Folkhälsan vill veta hur dagisbarnen mår

Barnfamiljer i Borgå och Lovisa rekryteras för forskning.

Ett efterugnsbröd.

Svält och övervikt tema för Romtoppmöte

Politiska ledare från hela världen har samlats i Rom för att diskutera livsmedelsproblemet i världen - ett problem där de två ytterligheterna framträder allt skarpare. Antalet svältande människor i världen sjunker långsamt, samtidigt som allt fler är överviktiga.

Godishylla.

Näringsprofessor: Barn ska inte bestämma vad familjen äter

Föräldrar borde lära sina barn hälsosamma matvanor så tidigt som möjligt, säger Raija Tahvonen som är professor i genomisk näring vid Forskningscentralen för jordbruk och livmedelsekonomi MTT. Om man inte vänjer barn vid godsaker och skräpmat kommer de inte heller att sakna dem.

Råkost i rätten

Levande föda - hälsa eller vanvård?

Tom har endast ätit levande föda sedan han var fem år gammal. Hans mamma Francis anser att det är det mest hälsosamma som finns, men alla är inte av samma åsikt.

Jan Backman

Jan Backman - livsnjutaren som bygger träbåtar

Jan Backman i Jakobstad är träbåtsbyggare, men han föredrar att kalla sig livsnjutare. För några år sedan började han ifrågasätta det liv han levde. - Springer man bara runt i ekorrhjulet hela tiden så hinner man aldrig stanna upp. Vad var det som fick Jan att ompröva sin livsstil?

Silveria övningskök

Restaurang Silveria bjöd på hälsoråd

Den här veckan har Restaurang Silveria i Vasa bjudit sina matgäster både på goda råd och hälsosam lunch. Matgästerna kunde också mäta blodtryck och blodsocker då de kom på lunch. Hälsotemat är enligt timlärare Anne Widemo en viktig del av kock- och servitörutbildningen på Vasa Yrkesinstitut.

De nya kostrekommendationerna

Nya kostrekommendationer - mindre rött kött, mera frukt

"Nya kostpyramiden betonar grönsaker, frukt och bär".

Simon Kachoa räknar kalorier varje dag

Samtidigt som gymmen fylls till bristningsgränsen så här i januari när många har avlagt nyårslöften om att komma i form, finns det de som konstant tänker på träning och mat. Balansgången mellan att träna och äta rätt eller fel är hårfin. Simon Kachoa gick ner 85 kilo på fem månader i den svenska upplagan av Biggest Loser.

”Vi fokuserar för mycket på mat”

All info idag kan skapa stress kring mat.

Restauranger tror inte på kalorikrav

Restaurangföretagare har svårt att smälta krav på bättre utmärkning av vad restaurangmaten innehåller. Dyrt och onödigt, låter domen om ett av förslagen som finns med i statsrådets färska redogörelse om livsmedelssäkerheten.

Energidrycker

Stoppa försäljningen av energidrycker till Borgåunga

En grupp fullmäktigemedlemmar i Borgå vill att staden snabbt får slut på försäljningen av energidrycker till barn och ungdomar.

Stopp för socker på daghem

Från och med den första augusti har man i alla Borgå stads daghem minskat på sockerkonsumtionen. Vid Övre Haiko daghem märktes övergången genast vid mellanmålet då det till filen bjöds på osockrad äppelmos istället för socker och kanel.

Mjölk och smör, 1970

Fett i din kropp!

På 1970-talet ansågs de mättade fetterna livsfarliga.