Senaste artiklar
Medelålders finländare äter vad de vill - unga och gamla äter klimatvänligast
Unga tänker på miljön, för äldre är kött en lyxprodukt.
Hjallis Harkimo – hockeyhallarnas vegan visar vägen
Hjallis Harkimo testade på att leva som vegan.
Färre studerande dricker, men många mår psykiskt dåligt
Stress för studierna och depression vanligt.
Docent i näringslära: Att följa en diet ger känsla av kontroll
Kosttrenderna handlar mer om livsstil än hälsa.
Det här behöver du veta om mat
Lär dig mer om näring, hållbarhet och tillsatsämnen.
Folkhälsan vill veta hur dagisbarnen mår
Barnfamiljer i Borgå och Lovisa rekryteras för forskning.
Svält och övervikt tema för Romtoppmöte
Politiska ledare från hela världen har samlats i Rom för att diskutera livsmedelsproblemet i världen - ett problem där de två ytterligheterna framträder allt skarpare. Antalet svältande människor i världen sjunker långsamt, samtidigt som allt fler är överviktiga.
Näringsprofessor: Barn ska inte bestämma vad familjen äter
Föräldrar borde lära sina barn hälsosamma matvanor så tidigt som möjligt, säger Raija Tahvonen som är professor i genomisk näring vid Forskningscentralen för jordbruk och livmedelsekonomi MTT. Om man inte vänjer barn vid godsaker och skräpmat kommer de inte heller att sakna dem.
Levande föda - hälsa eller vanvård?
Tom har endast ätit levande föda sedan han var fem år gammal. Hans mamma Francis anser att det är det mest hälsosamma som finns, men alla är inte av samma åsikt.
Jan Backman - livsnjutaren som bygger träbåtar
Jan Backman i Jakobstad är träbåtsbyggare, men han föredrar att kalla sig livsnjutare. För några år sedan började han ifrågasätta det liv han levde. - Springer man bara runt i ekorrhjulet hela tiden så hinner man aldrig stanna upp. Vad var det som fick Jan att ompröva sin livsstil?
Restaurang Silveria bjöd på hälsoråd
Den här veckan har Restaurang Silveria i Vasa bjudit sina matgäster både på goda råd och hälsosam lunch. Matgästerna kunde också mäta blodtryck och blodsocker då de kom på lunch. Hälsotemat är enligt timlärare Anne Widemo en viktig del av kock- och servitörutbildningen på Vasa Yrkesinstitut.
Nya kostrekommendationer - mindre rött kött, mera frukt
"Nya kostpyramiden betonar grönsaker, frukt och bär".
Simon Kachoa räknar kalorier varje dag
Samtidigt som gymmen fylls till bristningsgränsen så här i januari när många har avlagt nyårslöften om att komma i form, finns det de som konstant tänker på träning och mat. Balansgången mellan att träna och äta rätt eller fel är hårfin. Simon Kachoa gick ner 85 kilo på fem månader i den svenska upplagan av Biggest Loser.
”Vi fokuserar för mycket på mat”
All info idag kan skapa stress kring mat.
Restauranger tror inte på kalorikrav
Restaurangföretagare har svårt att smälta krav på bättre utmärkning av vad restaurangmaten innehåller. Dyrt och onödigt, låter domen om ett av förslagen som finns med i statsrådets färska redogörelse om livsmedelssäkerheten.
Stoppa försäljningen av energidrycker till Borgåunga
En grupp fullmäktigemedlemmar i Borgå vill att staden snabbt får slut på försäljningen av energidrycker till barn och ungdomar.
Stopp för socker på daghem
Från och med den första augusti har man i alla Borgå stads daghem minskat på sockerkonsumtionen. Vid Övre Haiko daghem märktes övergången genast vid mellanmålet då det till filen bjöds på osockrad äppelmos istället för socker och kanel.
Fett i din kropp!
På 1970-talet ansågs de mättade fetterna livsfarliga.