Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Häftig rökutveckling på Esbodaghem – 21 barn evakuerades

Daghemmet Järvitorpan päiväkoti i Kaitans i Esbo evakuerades under tisdagseftermiddagen efter en kortslutning i ett ventilationsaggregat. Räddningsverket larmades vid 13-tiden.

Enligt jourhavande brandmästare var det inte fråga om någon egentlig brand. Men rökutvecklingen var ändå så häftig att 21 barn och åtta ledare tvingades lämna byggnaden.

Inga barn eller ledare behövde uppsöka sjukvård.

Kyrkbyggnad med brandstege.

Lilla kyrkan i Borgå vattenskadad

Ingen brand i kyrkan.

Hus brann i Karleby – det brann även i Laihela och Närpes i helgen

I Karleby brann det i ett egnahemshus på söndag kväll. Räddningsverket lyckades släcka branden, som antagligen hade fått sin början av en tändsticka som fallit i en hink.

Tre personer och en hund befann sig i huset, men de klarade sig oskadda.

Även Österbottens räddningsverk var sysselsatta av bränder under helgen.

I Laihela började det brinna i bastun i ett trevånings höghus. Branden orsakade mycket rök som också spred sig till vissa lägenheter.

I Närpes brann det i sin tur i ett pannrum i ett växthus på Nixtåget på lördag kväll.

Branden begränsade sig till området kring skorstenen och innertaket.

Inga personer skadades i bränderna.

just nu

En ladugård med 39 kor totalförstördes i brand i Iniö i Pargas

I Söderby i Iniö har en ladugård brunnit tidigt på måndagsmorgonen. Larmet om en stor byggnadsbrand kom omkring klockan 2.30 på måndag morgon.

Brand i stor lagerbyggnad i Uleåborg

En lagerbyggnad med en yta på flera tusen kvadratmeter brinner i Uleåborg, uppger räddningsverket. Lagret innehåller briketter och korn.

Räddningsverket strävar efter att skydda de silor som finns i hallens kortsidor. Silorna innehåller salt och spannmål.

Källa: STT

Eldsvåda i skidcentret Ruka – tre hotellfastigheter var utan el

Natten till onsdag började det brinna i skidcentret Ruka i Kuusamo. Räddningsverket fick larm om branden strax före halv två på natten.

Branden tros ha fått sin början i källaren till restaurangen Piste som ligger vid en av skidbackarna, skriver Helsingin Sanomat.

Enligt räddningsverket i Norra Österbotten lyckades man begränsa branden till elcentralen där det brann. Det är fortfarande oklart hur hårt restaurangens lokaler har drabbats.

Ingen skadades men till följd av branden blev det elavbrott i tre hotellfastigheter som ligger nära brandplatsen. Tidig onsdag morgon började elen fungera igen i lokalerna.

Källa: STT, Helsingin Sanomat

Ammoniakläcka i matförpackningsfabrik i Säkylä

Egentliga Finlands räddningsverk fick larmet om att det läcker ammoniak vid företaget Apetits matförpackningsfabrik i Säkylä vid 10-tiden på tisdagen.

Totalt 13 räddningsenheter kallades till platsen. Två fabriksarbetare exponerades för ammoniak. Enligt Apetit fördes personerna till sjukhus för observation och enligt bolaget är läget inte allvarligt för dem.

Räddnings- och bekämpningsarbetet avslutades vid 16-tiden på eftermiddagen.

Situationen orsakade ingen fara för personer i närområdet eller miljön.

Artikeln uppdaterad 7.11.2023 klockan 16.01 med den senaste informationen om olyckan.

Räddningsverket fick rycka ut två gånger för att rädda människor från vattnet i Lovisa

Räddningsverket i Östra Nyland har det här veckoslutet två gånger fått rycka ut till Lovisa för att rädda folk som befarats vara i nöd i vatten.

Första gången var sent på fredag kväll, då det rapporterades att det hörts rop på hjälp från gångbron som går över Lovisaviken.

Trots att enheter från tre olika räddningsverk, sjöräddningscentralen och helikopter letade igenom området hittade de ingen som var i nöd.

Andra gången larmet gick var strax före midnatt på lördag kväll. Då var platsen Strömfors bruk. En man hade bestämt sig för att ta ett dopp, och vännerna blev oroliga då han inte kom tillbaka.

Efter att både dykare, drönare och annat räddningsmanskap letat efter honom i en timmes tid visade det sig att han lyckats ta sig upp på stranden. Akutvården fick ta sig an mannen som var nedkyld.

Enfamiljshus brann på lördagskvällen i Salo - en person omkom

Ett enfamiljshus började brinna Rekijoki i Salo under lördagen. Nödcentralen larmades till platsen vid sjutiden på kvällen.

Tio enheter åkte till brandplatsen. Huset skadades i branden men totalförstördes inte.

Polisen meddelade på söndagseftermiddagen att en person omkom i branden.

Orsaken till branden är fortfarande oklar. Polisen i Sydvästra Finland utreder brandorsaken.

Artiklen uppdaterad 5.11.2023 klockan 15:36 med information om att en person dog i branden.

Pizza i ugnen orsakade utryckning i Vasa

Det kunde ha gått riktigt illa under söndagen i en lägenhet på Karl IX:s gata i Vasa. En person skadades lindrigt efter att ha glömt en pizza i ugnen och somnat.

Räddningsverket fick rycka ut på söndag morgon efter att invånare i ett höghus på Karl IX:s gata i Vasa larmat om rök som kom ut ur en av lägenheterna. Även brandvarnaren hördes tjuta i lägenheten.

Grannarna hade bankat på dörren till lägenheten, men ingen svarade. Då brandkåren med våld skulle ta upp dörren kom dock en person och öppnade.

Personen hade lagat pizza i ugnen, men somnat. Pizzan hade börjat ryka och det var rikligt med rök i lägenheten då räddningsverket kom till platsen.

Personen hade andats in röken och vårdades av ambulanspersonal på platsen.

Det fanns en risk för byggnadsbrand, men den här gången räckte det med att räddningsverket vädrade lägenheten.

Svanar som frusit fast i isen sysselsätter räddningsverket i Österbotten

Österbottens räddningsverk meddelar att de får allt fler räddningsuppdrag som gäller fastfrusna svanar.

Alla svanar behöver ändå inte hjälp. Enligt Räddningsverket hör folk ofta av sig när de ser svanar vid vatten som håller på att frysa. Räddningsverket uppmanar folk att följa med svanen tillräckligt länge för att se om svanen kan flyga iväg innan de ringer räddningsverket.

Det här året har Österbottens räddningsverk haft 38 räddningsuppdrag som berörde djur, förra året var motsvarande siffra 25.

Kvinna och hennes barnbarn föll ner i brunn i Vittis – var nedkylda då de räddades

På fredagen fick räddningsverket ett sällsynt uppdrag i Vittis i Satakunta. En kvinna och hennes barnbarn hade fallit ner i en brunn som fanns på hustomten, då trälocket till brunnen gav vika. Det var ett fall på flera meter.

Kvinnan lyckades hålla sig själv och barnet ovanför vattenytan genom att hålla i rörstrukturen och kunde därefter ringa nödcentralen.

– Det är inte varje dag sådant här händer. Räddningsverket var snabbt på plats och kunde hjälpa dem, säger jourhavande brandmästare Jari Eno till Yle Åboland.

Barnet och kvinnan var nedkylda men annars oskadda. Räddningsverket täckte öppningen till brunnen så att inte motsvarande situation händer igen tills brunnslocket är fixat.

Första källa: STT

Sopkärl i Hangö brann – husvägg fattade också eld

På torsdag kväll, strax före klockan halv tio, fick räddningsverket en anmälan om ett sopkärl som stod i lågor i centrum av Hangö.

Det var en förbipasserande som slog larm och branden registrerades då som en medelstor byggnadsbrand. Lågorna från sopkärlet hade nämligen spritt sig till väggen på ett närbeläget trähus.

Räddningsmanskapet fick ändå branden snabbt släckt och elden hann aldrig sprida sig till byggnadens strukturer. Ingen person skadades. Branden klassades senare som liten.

Flygfoto av brandstation

För långa utryckningstider i Vasa – ny station kan råda bot på läget

På räddningsverket är man medveten om problemet.

Egnahemshus brann i Merikart i Vasa

Natten till onsdagen fick räddningsverket larm om en brand i Merikart, mellan Veikars och Lillkyro.

Det fanns fyra personer i huset när branden bröt ut strax före klockan halv två på natten. Familjen larmade räddningsverket och kunde ta sig ut oskadda.

Huset var redan övertänt när räddningsverket anlände.

Huset blev totalförstört i eldsvådan. Bara stommen står kvar, uppger jourhavande brandmästare Ismo Ojala.

Sipoon Sanomat: Problem vid nya räddningsstationen i Sibbo

Sipoon Sanomat rapporterar om ett problem med den nya räddningsstationen vid Oljevägen i Sibbo. Den invigdes förra veckan.

Vattenmätarna som installerades i byggskedet är felaktiga så vattnet kommer med för lågt tryck. Det betyder att det tar allt för länge för räddningsverket att fylla tankbilen om det behöver göras mitt under ett uppdrag. Lösningen är att åka till den gamla räddningsstationen i Nickby för att fylla på med släckningsvatten.

Vattenmätarna vid den nya räddningsstationen ska bytas ut inom några veckor, skriver Sipoon Sanomat.

Polisen misstänker brott i frontalkrocken som skedde på Mårtensbyvägen i Sibbo

Grovt äventyrande av trafiksäkerheten och grovt vållande av personskada är brottsrubriceringarna som polisen jobbar med då de utreder krocken på Mårtensbyvägen.

Olyckan skedde strax efter klockan 18 onsdagen den 18 oktober. Två personer skadades allvarligt och två lindrigare.

Polisen har ännu inte kunnat höra alla inblandade och vill därför ännu inte säga något om hur olyckan skedde. De beskriver det som en frontalkrock mellan två personbilar.

Förundersökningen fortsätter och polisen berättar mera då detaljerna klarnat.

Båt och båthus brann upp i Nagu

En båt och ett båthus totalförstördes i en brand på Gäddviksvägen i Nagu på måndagsförmiddagen.

Räddningsverket fick larm om branden lite före klockan halv 11 på förmiddagen och ryckte ut med sju enheter. Ungefär en timme senare berättade räddningsverket att byggnaden och båten inte gick att rädda, och att de har inlett eftersläckningsarbetet.

Enligt jourhavande brandmästare Niko Koski har ingen skadats i branden. Brandorsaken är ännu oklar.

Anlagd brand i höghus i Åbo

Polisen misstänker en anlagd brand i Åbostadsdelen Runosbacken.

Det var natten mellan lördag och söndag som det började brinna i ett förråd på bottenvåningen av ett höghus på Fanjunkaregatan.

Branden ledde till att hela höghuset väcktes upp mitt i natten.

Det uppstod mycket rök i trappuppgången, och brandkåren knackade för säkerhets skull på i alla lägenheter.

Brandkåren lämnade platsen först vid 5-tiden på söndag morgon.

Början till soteld hotade egnahem i Vasa

Räddningsverket fick på fredagseftermiddagen rycka ut till ett egnahemshus på Karelskagatan i Vasa.

Husets ägare hade tidigare under veckan haft sotare på plats och efter sotningen börjat använda sin eldstad som extra värmekälla.

På torsdagen hade ägaren känt av röklukt men inte hittat orsaken. På fredagen tilltog röklukten varpå ägaren slog larm.

Det visade sig att början till en soteld uppkommit i skorstenen, trots att sotaren gett klartecken att använda eldstaden.

– Det uppstod ändå inga stora materiella skador och ingen människa kom till skada, säger jourhavande brandmästare Ville Isomöttönen på Österbottens räddningsverk.

Soteld eller skorstensbrand uppkommer när tjära i en skorsten börjar brinna.

Flera hundra liter olja rann ut i källare i Karleby

På torsdagseftermiddagen gick det rejält på tok då en oljecistern i ett egnahemshus på Plogvägen i Karleby skulle få påfyllning.

Flera hundra liter brännolja rann ut i husets källare.

Incidenten inträffade vid halv fem-tiden på eftermiddagen men arbetet med att röja upp efter olyckan pågick fortfarande några timmar senare. Flera enheter ryckte ut för att försöka suga upp oljan och rädda egendom. Trots arbetet har byggnaden tagit stor skada, uppger räddningsverket.

Någon fara för människor eller miljön råder ändå inte.

Mårtensbyvägen i Sibbo avstängd på grund av olycka

Räddningsverket fick larm om en trafikolycka klockan 18.21 på onsdagskvällen. Lite över en timme senare är hjälparna fortfarande upptagna på platsen.

Mårtensbyvägen i Sibbo är avstängd vid Storängens bro och trafiken anvisas till en omväg via Kervovägen (väg 148).

Räddningsverket informerar mer om olyckan senare.

Stockar rullade över Lappträskvägen i Lovisa

Lappträskvägen i Lovisa var avstängd en stund under måndagsförmiddagen.

Släpvagnen till en stockbil hade vält nära Kuckubacken så att stockar hamnade över vägen. Räddningsverket larmades till platsen lite efter klockan 11.

Räddningsverket styrde trafiken medan stockbilen plockade upp stockarna från vägen. Vägen var avstängd i mellan 15–30 minuter.

Ingen skadades i olyckan. Det är oklart vad som fick släpet att välta.

Traktor brann på Kimitoön – 90 kossor fanns i ladugården där branden började

Räddningsverket fick larm om en brand nära Kvarnudden på Kimitoön kring halv tolv på fredagskvällen och ryckte ut med 23 enheter.

En traktor inne i en 1200 kvadratmeter stor ladugård hade av okänd orsak fattat eld. I ladugården fanns också 90 mjölkkor.

Ägaren lyckades bogsera ut traktorn med en annan traktor och inledde släckningsarbetet.

Räddningsverket kontrollerade att branden inte hade spridit sig till byggnaden.

Ägaren hade andats in rök men behövde inte sjukvård.

En gul buss som krockat med en bil.

Mindre trafikolycka då buss och bil krockade i korsning i Åbo

En buss och en personbil krockade på Arthursgatan i Kirstiparken i Åbo på måndagseftermiddagen.

Enligt räddningsverket granskades två passagerare på olycksplatsen av ambulanspersonal efter olyckan, eftersom passagerarna uppgav att de skadat sig lindrigt.

Situationen återgick snabbt till det normala, uppger räddningsverket.

Ett träd som gått av.

50 stormrelaterade uppdrag för Räddningsverket i Östra Nyland

Helgens storm sysselsatte räddningsverket.

Räddningsverket räknar att de hade varit på 50 stormrelaterade uppdrag fram till söndagen mitt på dagen.

Främst handlade räddningsverkets uppdrag om att röja undan träd som hade fallit över vägar.

Också några bryggor slet sig och i några hem behövde man hjälp med att pumpa ut vatten ur källaren.

Många hushåll var också utan el på lördagen till följd av stormen. I Pyttis finns det ännu på måndagsmorgonen hushåll som är utan el.

Diskmaskin började brinna i Karleby

En diskmaskin i en höghuslägenhet på Herman Renlundsgatan började brinna på söndagsförmiddagen.

Branden kunde snabbt släckas. Vid lunchtid vädrades röklukten ut ur lägenheten.

Räddningsverket skickade två enheter till platsen.

Tielle kaatuneita puita, joista osa sahattu pois.

Lördagen präglas av regn och hårda vindar – kan blåsa upp till storm vid kusten

Tusentals hushåll har varit utan el under morgonen.

Lastbilschaufför skadades av läckande paket i Lillkyro

Tidigt på torsdagsmorgonen var en lastbilschaufför på väg från Seinäjoki till Lillkyro. Efter att hen lastat av ett paket kände hen en brännande känsla i axeln, men tänkte inte mer på det.

När chauffören stannade på nästa ställe upptäckte hen att något hade läckt inne i lastbilen. Lastbilschauffören ringde genast 112.

– Chaufförens brännande känsla på axlen hade antagligen orsakats av att det som hade läckt hade runnit ut på paketet som hen bar på axeln, uppger jourhavande brandmästare Ville Isomöttönen på Österbottens räddningsverk för Yle Pohjanmaa.

Chauffören fördes med ambulans till sjukhus för vård. Vätskan som läckte ut var natriumhydroxid.

Också ett par kvadratmeter av marken där bilen stod parkerad täcktes av den läckande vätskan. Att vätskan rann ut på marken utgör ingen fara för människor.

Artikeln är en förkortad översättning av Rekka-auton kuljettaja sai ihovammoja kuljetuksen aikana kyydissä olleessa kontista, onnettomuus tapahtui Vähässäkyrössä Vaasassa.

Kerrostalon katto palaa hyvin rajusti.

Brand i Tavastehus centrum – taket på ett flervåningshus stod i lågor

Omkring klockan 19 på måndagskvällen kom larmet om en större brand i Tavastehus centrum. Taket på ett bostadshus med 24 lägenheter stod i lågor. 19.30-tiden hade lågorna kvävts, men släckningsarbetet fortsätter.

En brandbil inne i en luftig hall.

Hund förolyckades i småhusbrand i Sibbo

”Huset är totalförstört”.

Stormen har fällt träd i landets mellersta del – vindvarningar i nästan hela landet

I den nordvästra delen av Mellersta Finland har de kraftiga vindbyarna fällt träd över vägarna, meddelar räddningsverket.

Också i Kajanaland har räddningsverket varit sysselsatt av uppdrag som orsakas av träd som blåst omkull. Bland annat har ett träd fallit över ett radhus, men inga större skador har rapporterats.

Meteorologiska institutet har utfärdat sin högsta vindvarning i Nyland, Savolax och Norra Karelen, med vindbyar på över 25 meter per sekund under onsdagen.

Det varnas för hård vind i nästan hela landet och strömavbrott väntas på många håll. I norra Finland väntas kraftigt regnväder och i Lappland kan det snöa upp till 30–40 cm.

Lägenhet brann upp i Borgå

En lägenhet i ett flervåningshus på Sommarvindsvägen i Huktis totalförstördes i en brand under tisdagseftermiddagen.

Larmet gick lite efter klockan 16. Räddningsverket släckte snabbt branden men lägenheten gick inte att rädda.

Ingen var i lägenheten så ingen skadades. Polisen undersöker brandorsaken. En grannlägenhet fick rökskador men resten klarade sig. Det luktar rök i trappuppgången men det går att bo i huset.

Brand i allaktivitetshus i Rusko – ingen skadades

Räddningsverket ryckte ut för att släcka en brand i Ruskotalo i Rusko på torsdagen.

Branden fick sin början takkonstruktionerna i samband med renoveringsarbeten i fastigheten. En del av taket revs i samband med släckningsarbetet, men enligt räddningsverket fick huset inga omfattande skador.

I Ruskotalo finns bland annat en festlokal, ett gym och ett bibliotek. Några människor fanns inne i huset då branden fick sin början, men alla evakuerades ur byggnaden och ingen skadades.

Större hus började brinna i S:t Karins – ingen skadades

Ett egnahemshus började brinna på Takatie i S:t Karins på onsdagsförmiddagen.

Räddningsverket skickade flera enheter för att släcka branden. Ingen skadades, men huset fick omfattande skador.

Brandorsaken är oklar.

Brand i svinhus med 350 grisar i Virmo

Sammanlagt 27 av räddningsverkets enheter ryckte ut till en brand i Virmo på måndagseftermiddagen.

Det brann i taket på ett 400 kvadratmeter stort svinhus och rökbildningen i takkonstruktionen var kraftig.

Det finns 350 grisar i huset. Enligt räddningsverket har varken djur eller människor skadats i branden.

Larmet till räddningsverket kom klockan 12.25 på måndagen. Räddningsverket meddelade vid 13.30 att ägaren till svinhuset hade lyckats med det inledande släckningsarbetet. Räddningsarbetet fortsätter röja efter branden.

En brandbil står intill en tegelbyggnad. En vattenslang går ut ur bilen mot byggnaden.

Brand i gamla tvålfabriken i Vasa – misstänks vara anlagd

Branden förstörde en stor del av interiören.

Räddningsverket i Östra Nyland fortfarande populärt bland brandmän

Räddningsdirektör Peter Johansson är ganska nöjd med antalet sökande till de sju lediga tjänsterna som brandman på Räddningsverket i Östra Nyland.

Ansökningstiden gick ut i fredags.

Johansson berättar att det fanns nästan lika många sökande som det finns lediga tjänster. En del av de sökande saknar dock behörighet.

Hur många av tjänsterna som fylls är ännu oklart.

De nya brandmännen börjar jobba så fort som möjligt. De är alla på jobb på andra räddningsverk just nu.

På många håll i landet är det svårt att fylla brandmanstjänsterna, men Räddningsverket i Östra Nyland brukar ha ett gott rykte.

En tankbil för att pumpa regnvatten utanför metrostationen vid Helsingfors universitet

Flera översvämningar i Helsingfors – se bilder på vad nattens regnväder ställde till med

Det regnväder som drog in över Helsingfors under natten ledde till flertalet uppgifter för räddningsverket.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida