Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Vargflock i skogen

Väletablerat vargpar i Raseborg försvann spårlöst: ”Ledsamt”, säger rovdjursexpert

Timo Rossi i Raseborg har länge följt med det vargpar som bildade en flock i Snappertuna–Ingå. Flocken bestod i ett skede av elva vargar.

Spårprov med en dobermannen Shanelle och föraren Tarja Simos-Grönholm..

Hundar på spåret i Ingå i helgen – hundklubben Canidae ordnar spårprov

Spårprovet ordnas 16 oktober i Västankvarn med omnejd.

En varg tittar fram bakom en sten i en snöig skog.

Varg i centrum av Närpes – vandrar nu norrut

Vargen rörde sig i absoluta centrum av staden.

Vargspår fotade i snön.

Varg rörde sig i Gerbyområdet i Vasa

Jaktchef har bekräftat att spåren kommer från varg.

Närbild på björnen

Björn i Kvevlax

Färska björnspår har synts i skogen bakom Stormossen.

Y-tåg på Karis järnvägsstation

Dödsolycka störde tågtrafik i Helsingfors

Fjärrtågstrafiken i huvudstadsregionen stod delvis stilla på tisdag kväll på stambanan mellan Åggelby och Dickursby. Anledningen var en personolycka i Malm, uppger tågbolaget VR. En person hamnade under tåget och omkom.

Tankbil i diket på Skrattnäsvägen

Nästan 1200 liter brännolja rann ut vid tankbilsolyckan i Överesse

Tankbilsolyckan i Överesse i mitten på december ifjol ledde till utsläpp av nästan 1200 liter brännolja och nästan 200 liter bensin. Olyckan skedde när en fullastad tankbil i halt väglag kanade i diket mellan Lamabacka och Hjulfors i Överesse.Det här visar utredningen efter olyckan.

Orkanen Earl från rymden

Spaningarna efter malaysiskt plan utvidgas

Det försvunna malaysiska passagerarplanet söks nu också i landområden utanför sin planerade rutt. Kina uppger att man tar bildmaterial från tio satelliter till hjälp i letandet. Vad hände med Malaysia Airlines Flight MH370?

Neandertalmänniskor i Varggrottan.

Ny forskning bekräftar Neandertalare i Varggrottan

Varggrottan i Kristinestad har varit boplats för Neandertalare, den saken slår arkeologen Hans-Peter Schulz fast. De nyaste forskningsresultaten visar att fynd som gjorts på platsen inte kan ha formats av naturen.

Fäbodaloppet krymper då snön smälter

Talkojobbarna jobbar febrilt i Jakobstad för att IF Brahes Fäbodalopp skall kunna skidas. På torsdag kväll avgör föreningen om det alls går att ordna loppet och hur lång banan i såfall blir. Den har redan kortats från nio till fem kilometer.

Säkerhetsstolpar räddar liv längs landsvägarna

Elstolpar i trä med en ihålig nedre del räddar liv. Längs landsvägarna finns den här typen av stolpar som knäcks lätt vid en kollision och skadorna kan minimeras.

Varg

Här ser man varg och björn varje vecka

Det finns mer än 100 björnar och 15 vargar i finska Österbotten. Där har det blivit rätt vanligt att folk ser både björn och varg. Statistiken visar att det händer flera gånger varje vecka. I svenska Kustösterbotten finns ett par eller tre vargar och kanske ett dussin björnar.

Öppet vatten mot iskant

Stort räddningspådrag på Långträsks is

Fyra räddningsenheter med dykare och yträddare, tre polispatruller, en ambulans och gränsbevakningens sjöräddningshelikopter letade efter en person på Långträsks i i Esbo under natten, men man hittade varken spår i snön eller något annat tecken på att någon rört sig på isen

Landskapsstafetten skjuts upp till februari

Det finns alldeles för lite snö. På fredagen tog arrangörskommittén i Pedersöre beslutet att skjuta fram Mellersta Österbottens landskapsstafett till februari.

tågolycka i Stockholm

Tågolycka i Stockholm

En tågolycka lamslog tågtrafiken till och från Stockholm på tisdagen. Det var ett godståg som spårade ur i en tunnel vid Stockholm Södra.

Hangö gymnasium

Tryggare skolmiljö i Hangö gymnasium

I Hangö gymnasium har man blivit noggrannare än förr med att säkerhetsrutinerna är under kontroll, säger rektor Eija Roswall. Enligt henne är det viktigast att lärarna vet vad de ska göra om det sker en olycka eller om skolan måste utrymmas.

Spaningarna efter karoliina kesti i Tammerfors

Ännu inga spår efter försvunnen Vasabo

Polisen har ännu inga spår efter Pentti Lampinen som försvann i Vasa i februari. På tisdagen återupptog man eftersökningarna med hjälp av tre likhundar. Vi söker både på land och i vattnet i Gerby-Västervikområdet, säger kommissarie Magnus Jakobsson.

Issågning

Isen på Vassorfjärden sågades upp

Issågningen inleddes på Vassorfjärden under veckoslutet. Efter issågningen ska man vara försiktig på isen.

Varg

Död varg hittad i Lappo

Det har kommit uppgifter till polisen i Södra Österbotten om att en död varg har hittats i Lappo. Enligt polisen finns det tydliga spår på vargen som tyder på att den blivit överkörd av ett fordon. Vargen var krossad och har troligtvis dött av skadorna.

Metrofelet är fixat

Tågen kan fortfarande vara försenade under eftermiddagen och kvällen.

Västerby skidcentrums skidspår förstörda

Skidspåren i Västerby skidcentrum i Raseborg utsattes för vandalism under veckoslutet. Någon körde med personbil längs 3-kilometers spåret så att det förstördes för en lång tid framöver.

En björn i skogen

De stora rovdjuren i Österbotten ska räknas

I vinter kommer stora rovdjur att räknas i Österbotten. Räkningen utförs genom att rovdjurens spår i snön undersöks.

Karta över E18 vid gränsen mellan Nyland och Kymmenedalen

Expert: Museiverkets fel att järnåldershamn i Abborrfors förstördes

Museiverket får svidande kritik av emeritus amanuens Timo Miettinen i Pyttis. Museiverket bär enligt Miettinen huvudansvaret för att fornminneshamnen vid Abborrfors har förstörts i samband med det pågående motorvägsbygget.

Pendolino

Pendolino kommer till Finland

I mitten av 1990-talet kom snabbtåg av en helt ny typ till Finland: Pendolino. De vackra och snabba tågen visade sig ha många problem i det finska klimatet

Bild av var lejonet kanske rört sig, 1992

Jakten på lejonet i Ruokolax 1992

Sommaren 1992 jagade man lejon i trakterna kring Ruokolax.