Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Fotocollage av Svenska Yles kulturjournalister: Kia Svaetichin, Lasse Garoff, Marit Lindqvist, Anne Hietanen, Elin Willows och Jonas Forsbacka

Vilken är årets bästa bok år 2020? Rösta på din favorit!

Berätta för oss i artikeln vilken bok som varit bäst i år.

Läshunden Martta

Läsning är människomöten – och hundmöten

Skräbböle skola bjuder in gäster att läsa för barnen.

Dagstidningen Pohjalainen

Tidningarna Ilkka och Pohjalainen blir tabloider

Tidningarna utkommer i tabloidformat våren 2018.

Bokpärmar i Lotta-serien

Alla tiders Lotta – därför älskar fansen Merri Viks böcker

Ungdomsböckerna som lockat flera generationer av läsare.

bokcirkel träffas

Bokcirkeln i Borgå öppnar nya världar

Den här våren avhandlas kvinnor och världsdelar.

Annica och Eddie Gayer

Eddie kan inte läsa - men läser upp sina favoritsagor utantill

Han fokuserar på texter och minns dem perfekt.

Läshunden Molly tillsammans med matte, biblioteksfunktionär Helena Österblad.

Läshunden låter barn läsa högt utan att rätta

Att läsa för en hund kan fungera bättre än i klassen.

Tove Fagerholm leder bokcirkel i Kyrkslätts bibliotek.

Läslampan samlar bokvänner i Kyrkslätt

I bokcirkeln bjuds på boktips och god vänskap.

Mikael Kokkola är redaktör och arbetar för Svenska Yle och arbetar för Radio Vega Östnyland.

Mikael Kokkola: Bokhösten är härligt östnyländsk

Den östnyländska litterära kartan är mindre vit.

Demonstration för läsning i Sibbo

Tretton Sibbobor stod på rad och läste

Ett jippo för läsning ordnades på tiotals orter.

Bokens år 2015 logotyp

Boklärdom är inget att skämmas över

Var vore vi utan läskunnighet, frågar chefen för Bokens år

Bild på Alexandra Häggman

En bokslukares bekännelser och boktips

Flickornas handbok i jakt och fiske, boktips och läsbeteende

Studerande Lotta Rönnblad, historielärare Jan-Erik Till och studerande Jonas Madsén i Karis-Billnäs gymnasium

”Västis och Husis liknar varandra”

Tidningarna Västra Nyland och Hufvudstadsbladet har mycket gemensamt innehåll och likadan layout. Det konstaterar studerande vid Karis-Billnäs gymnasium.

Jolin Slotte med lättlästa böcker.

Läsning för den som inte orkar läsa

När man bearbetar en roman till en lättläst form gäller det att söka fram kärnan i själva berättelsen. Sedan berättar man den på ett sådant sätt att också den svaga läsaren kan ta till sig berättelsen så som vana läsare tar till sig romaner.

Ekenäs Energis skorstenar vid flisverket i Björknäs.

Topp fem på Västnylands webb

Härvan kring Ekenäs Energi fortsatte engagera läsare på Yle Västnylands webb under sportlovsveckan (vecka 8). Fyra av de fem mest lästa artiklarna på Yle Västnylands webb handlade om Ekenäs Energi.

Kias bokklubb: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Premiär för Radio X3Ms Bokklubb! Kia Svaetichin gästas av bokmalen Anne Hietanen som läser en bok om dagen och programledaren Janne Grönroos som helst inte skulle läsa alls. Bokklubben har denna gång läst Jonas Jonassons bok "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann".

Det klickades rejält på vår webb i fjol

Antalet besök på Yle Nyheter Österbottens webb fördubblades under 2013. Svenska Yles webbchef Johanna Törn-Mangs säger att finlandssvenskarna uppskattar den snabba nyhetsuppdateringen men även de människonära reportagen. Språket, bilder och rubriksättning är något som Yle Österbottens redaktion fortfarande strävar efter att förbättra.

Röman: Det är inte så illa

Det blir lätt så att man börjar tro på vad folk säger att tidningsprenumeranterna håller på att dö ut, säger Borgåbladets chefredaktör Micaela Röman. Så illa är det inte, menar hon, tvärtom vill många fortfarande ha sin papperstidning.

Tidningar i postväskor

"Tjockare HBL visar att papperstidningen inte är död"

Turbulensen inom medievärlden fortsätter. Samtidigt har många läsare reagerat på att antalet sidor i Hufvudstadsbladet ökat de senaste dagarna.

Nya böcker dumpas allt snabbare

Den som nu under bokmässa i Helsingfors tycker sig ha sett fler nya böcker än förut ligga i rea-lådan har sett alldeles rätt. Bakom den här förändringen ligger ett nytt avtal mellan förlagen och författarna som trädde i kraft för ett år sedan och som nu börjar märkas konkret.

Vasabladets läsare missnöjda

Nyheten om att Vasabladet och Österbottens tidning efter nio år återgår till att vara sexdagarstidningar har tagits emot med blandade känslor från läsarna. Under eftermiddagen chattade ledningen med läsarna och den ena kritiska frågan efter den andra kom.

Varningsbilder på skolväg i Karis

Topp fem på Västnylands webb

Artikeln om gula varningsmärken som har målats på gatorna i Karis lockade mest läsare på Yle Västnylands webb vecka 33. Men olika artiklar om den dystra ekonominyheten att Ingå kolkraftverk lägger ner sin verksamhet intresserade också många.

Carin Göthelid

Carin Göthelid: I huvudet på en mediechef

Var lite personlig, skriv om vad som händer bakom kulisserna, sade en kollega till mig då det var dags att skriva den här krönikan. Okej då. Och det kanske är en bra fråga vad som rör sig en mediechefs huvud, skriver Carin Göthelid, mediechef på Svenska Yle.

En båt körde för fort in i Norra hamnen i Ekenäs, vågorna skadade andra båtar. Polis och Ekenäs sjöbevakningsstaion på plats.

Topp fem på Västnylands webb

Hög hastighet och en drunkningsolycka lockade läsare på Yle Västnylands webb förra veckan.

Bloggdrottningen gillar ärliga texter

Linn Jung var, som man brukar säga, på rätt plats vid rätt tid. Hon var en av de första framgångsrika bloggarna i Svenskfinland. Nu ger hon sitt boktips.

Topp fem på Västnylands webb

Fotboll och löpning intresserade mest läsare på Yle Nyheter Västnylands webbplats förra veckan.

Ulrica Lövdahl

Chatt om programmet i Radio Vega Österbotten

På fredag morgon hade lyssnare och läsare möjlighet att chatta med Ulrica Lövdahl som är chef för Svenska Yles nyhetsredaktion i Österbotten. Hon berättade om sommarpogrammet och svarade på allmänna frågor om vårt program. Här hittar du hela chatten.

Helsingin Sanomat nu även på ryska

Helsingin Sanomat provat på att publicera nyheter på ryska på sin webbplats. Den först artikeln publicerades i början juni.

Kårkulla toppade webbstatistiken

Raseborgs stads kundförhållande till samkommunen Kårkulla lockade tusentals läsare under den gångna veckan. Men också rättsfallet kring förstörda fågelbon och revisionsnämndens kritik mot staden Raseborg intresserade Yle Västnylands webbesökare.

Ulla Portin

Trög bostadsmarknad intresserade många

Lam bostadsmarknad, sisubilar och skrotförtaget Romu Keinänens utvidgning lockade flest webbläsare förra veckan. Här är listan på de mest lästa webbartiklarna vecka 22.

Mörk gata i Raseborg

Topp fem på Västnylands webb

Bromarvmamman som inte vill betala för sommardagis i Tenala var den mest lästa och debatterade artikeln på Västnylands webb vecka 19. Också de mörka gatorna i Raseborg har intresserat webbpubliken.

Olyckor och domar fascinerade på webben

Två olyckor och två rättsfall finns med på topp fem-listan över mest lästa artiklar på Yle Västnylands webb vecka 18 (29.4-5.5). Hela Västnylands topp fem ryms med på hela Svenska Yles topp tio-lista.

Topp fem på Västnylands webb

Skönsjungande Emilia Ekström som kom tvåa i Voice of Finland och nyheten om att en drograzzia genomfördes i Raseborg och Lojo lockade webbpubliken förra veckan.

Tom Moring intervjuades av Jonas Jungar i Tv-Nytt 24.04.2013.

Moring: Utvecklingen är inte nattsvart

Tidningarnas och de andra traditionella mediernas ödesfråga just nu är hur man ska utveckla sig så att man intresserar unga människor, säger Tom Moring, professor i kommunikationslära vid Helsingfors universitet. Enligt honom är utvecklingen ändå inte nattsvart.

Johanna Wikström får sina nyheter på nätet

"Vi måste tänka steget vidare"

Innehållet är en stor utmaning för dagstidningarna i dag. Deras läsare har redan läst nyheterna dagen innan tidningen landar i postlådan.

Andrea Svanbäck

"Tufft att snuttjobba år efter år"

Vi är alla oroade för tidningen och dess framtid och jag skulle gärna se att prenumerationssiffrorna såg annorlunda ut, säger kulturjournalisten Andrea Svanbäck vid Hbl. Nedgången är en utmaning, särskilt om man är ung och ska jobba i den här branschen. Men jag tror på tidningen och älskar den, säger hon med eftertryck.

Pappret består och tv på kommande

Också VN känner av trenden med sjunkande tidningsupplagor. Chefredaktör Tommy Westerlund har ändå framtidstro och tror att tidningen i framtiden kommer att vara stark både på papper och på webben.

Papperstidningens upplaga rasar

Finlandsvenska tidningars upplaga rasar. På bara fyra år har papperstidningarna tappat kring 20 000 prenumeranter. Även för Borgåbladet och Östra Nyland sjunker upplagan för varje år.

FN-steels fabrik i Koverhar

Topp fem på Västnylands webb

Samma artikel har två veckor i rad varit mest läst på Yle Västnylands webb. Det handlar om polisutredningen kring FN-steels konkurs. Också olyckan i Syndalen, Knipan och Axxell lockade till läsning.

Gårdagens och dagens Vasablad.

Vasabladet med gammal förstasida

Vasabladets läsare möttes av gårdagens tidning i morse, eller i alla fall gårdagens förstasida. Det var ett mänskligt misstag på tryckeriet som orsakade felet. Tryckaren hade av misstagen tagit fram och använt gårdagens tryckplåtar.

Boktid

Skrivbordskrigare, från tanke till handling?

Boktid inleder säsongen med Lisa Bjurwald som skrivit om högerkrafter på nätet. I tidigare böcker har hon undersökt hur terrorister använder nätet för att rekrytera nya jihadister och motiven bakom rasistiska förföljelser.

Varg i det fria på vintern

Topp fem på Västnylands webb förra veckan

Sportlovsveckan (vecka 8) var det ingen artikel på webben som tydligt drog ifrån de andra. Alla fem artiklar i topp fem låg nära varandra i popularitet, men mest engagerade fortfarande nyheten från 14.2 om vargar som rör sig i vår region.

Topp fem på Västnylands webb förra veckan

Den tragiska olyckan i Pumpviken lockade mest läsare på Yle Västnylands webb förra veckan. Här kan du läsa vilka andra artiklarna som intresserade västnylänningarna under förra veckan.

Topp fem på Västnylands webb

Den mest lästa nyheten på Yle Västnylands webb förra veckan var artikeln om olyckan i Karis där en fyraåring hamnade under isen.

Minéa Berg

Från Kvevlax till The Big Apple

För tre och ett halvt år sedan flyttade Minéa Berg från Kvevlax i Korsholm till New York i USA för att studera grafisk design. Efter studierna fick hon jobb som grafisk designer på tre ungdomstidningar med sammanlagt närmare 10 miljoner läsare.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida