Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Hälsningar från korren

Dynamiska Moskva eller vänliga Sankt Petersburg?

Om de ryska städerna och ryssarnas tankar om Finland.

Bilar anländer från Danmark till gränskontrollen i Lernacken, Sverige

Svenska gränskontrollerna ska "inte grunda sig på etnisk markör"

Nya gränskontrollerna ska ske genom slumpmässiga stickprov.

Framför Brandenburger Tor

Var befann du dig när Berlinmuren föll?

Jag befann mig i koloniträdgården Windberg på Marienburger Straße 7 i staden Mönchengladbach. I trädgården finns ett föreningshus som familjen hade hyrt för att fira min pappa, det var en torsdag, skriver Peter Lüttge.

En folksamling i gränstrakten mellan Ukraina och Ryssland.

Både ryssar och ukrainare lever i oro

Krigshotet gör människor dystra både i Ukraina och i Ryssland. De flesta tror inte att det kan bli något krig mellan länderna men redan nu har trafiken över gränsen avtagit.

Storbritannien: Spanien öppnade diplomatpost

Storbritannien hävdar att spansk polis öppnat diplomatpost på gränsen mellan Spanien och Gibraltar, som hör till Storbritannien.

Räsänen: Visumfrihet kan öka brottsligheten

Inrikesminister Päivi Räsänen (KD) anser att det är möjligt att brottsligheten ökar i Finland, om visumfriheten mellan EU och Ryssland blir verklighet. Enligt Räsänen har visumets viktigaste betydelse varit att man kan kunnat kontrollera de inresande på förhand.

Röda torget

Stränga krav gör att visumfriheten dröjer

Efter tio år av visumdialog har EU och Ryssland visserligen kommit närmare målet, alltså visumfrihet, men fortfarande finns det många hinder på vägen. Man har kommit överens om en så kallad vägkarta med fyra steg.

Gränsbevakare

Räsänen: Rambeslutet stärker den inre säkerheten

Enligt inrikesminister Päivi Räsänen stärker regeringens rambeslut den inre säkerheten. Beslutet säkerställer tillräcklig finansiering med tanke på beredskapen inför den ökande gränstrafiken vid östgränsen och bekämpningen av terrorism, anser hon.

Övervakning på Finska viken

Hangö sjöbevakare inte oroade

Sjöbevakarna i Hangö upplever inte Gränsbevakningens stora sparkrav som något hot. Hangö och övriga Finska viken samt verksamheten i sydöstra Finland prioriteras medan norra och östra Finland måste spara.