Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

ung kvinna lagar mat

Vi lever i en djungel av kostråd: "Men det brister i kärleken till matlagning"

Hur hitta bra vardagsmat i mängden av kostråd?

Jenny Sandberg ute på en gata i centrum av Åbo. Ser mot kameran och ler.

Hon testar ny diet varje månad – "Lätt att snöa in sig på mat man inte får äta"

Jenny Sandberg äter veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Närbild av kock Michael Björklund.

Mästerkocken Micke Björklund skippade smöret

Han antog utmaningen att leva en vecka också utan grädde.

Tempehburgare med risnudlar och grönsaker.

Snart får alla barn i Helsingfors som vill äta veganskt på dagis

Helsingfors stad har testat veganmat på utvalda dagisar.

Skomaten i Karis

Arkea: Svårt att undvika tillsatsämnen i skolmat

Arkea gör dagligen 20 000 skolmatsportioner i Åbo.

Lasse Nybergh

”Våra kostråd är fullständigt mot förnuftet”

Kostråden för diabetiker får hård kritik.

Lina Björkskog i träningssalen

Vi litar på bloggar när det gäller hälsan

Lina Björkskog känner ett stort ansvar för det hon skriver.

Ett exempel på tallriksmodellen med grönsaker, potatis, kyckling och olja.

Det här behöver du veta om mat

Lär dig mer om näring, hållbarhet och tillsatsämnen.

Kostpyramiden.

Studerande, hur mycket pengar har du till mat?

Går det att äta hälsosamt på studerandebudget? X3M utreder.

Tomi Kokko

Tomi Kokko blev sjuk av näringsrekommendationerna

Tomi Kokko åt enligt rekommendationerna och gick upp sex kg.

en man

Styrketräning

Så styrketränar du hälsosamt

Pojke äter mellanmål

Veganer och invandrare beaktas i nya kostrekommendationer för barnfamiljer

Också rekommendationerna för folsyra ändras.

Medelhavskost

Fiberrik mat kan hjälpa dig att sova bättre

Studie: Mättat fett och socker däremot illa för sömnen.

Skolmat.

WWF: För mycket rött kött i Vandaskolor

I Helsingfors och Esbo följer man kostrekommendationerna.

Barnen äter lunch.

Näringsterapeuten: Glädjen i maten det viktigaste

Barn äter det som de tycker om och som är tryggt för dem.

Dagisbarn äter mellanmål.

Barnen äter för mycket socker

Skippa den söta fruktyoghurten till frukost.

En kvinna äter ett äppel

Fem saker du inte visste om mat

Kände du till de här grejerna i kostrådsdjungeln?

mat på äldreboende

Svensk sockerexpert risar efterrätterna på äldreboenden

Ann Fernholm: Forskning kopplar socker till demens.

Broccoli i vatten.

Det här är du egentligen sugen på

Ät broccoli i stället för godis. Helt på riktigt!

Riskakor.

Barn under 6 år ska inte äta riskakor

Även vuxna rekommenderas minska på risintaget.

Är det rätt att sälja ohälsosam snabbmat med hjälp av leksaker? Bild: Yle

Förslag 170: Dumpa tallriksmodellen

Vi skulle spara tiotals miljarder utan tallriksmodell.

Är det rätt att sälja ohälsosam snabbmat med hjälp av leksaker? Bild: Yle

Sibbo ordnar kurs för överviktiga

Få hjälp med att gå ned i vikt och förändra din livsstil.

Frukter, grönsaker och vitaminburkar.

Handeln med kosttillskott klarar sig trots lågkonjunktur

Finländarna köper kosttillskott för 500 miljoner årligen.

Matmarknad i Polen.

Mat och kostråd - varför väcker det så starka känslor?

Det vi sätter i oss har blivit både personligt och politiskt

Många äter lunch på restaurang

Lunchen består oftare av egen matsäck

Finländarna väljer allt oftare egen medhavd matsäck till lunch framom personalrestaurangernas luncher. Utvecklingen oroar näringsexperter, som är rädda för att män inte äter tillräckligt med grönsaker.

Salt är inte bara salt.

Får vi tillräckligt med jod?

Jod i finländarnas salt började tillsättas år 1949. Få vet längre att det handlar om att motverka problem med sköldkörteln. I takt med att vi börjat äta mer färdigmat, storköksmat och bytt ut joderat salt mot flingsalt utan jod så har även jodnivåerna gått ner. Nu funderar näringsexperterna på nästa steg.

Bild: Saarioinen Oy

Färdigmat kan vara nyttig mat

Färdigmat har dåligt rykte i onödan, säger flera näringsexperter. Men det gäller att välja rätt i färdigmatsdjungeln och undvika hårt fett och salt.

Nykokta grönsaker i Strömsös kök

Nordiskt i matbutiken

Kan vi dra nytta av forskarens kunskaper i mataffären?

Mjölk

Svensk studie: Mjölk är skadligt

Enligt en svensk undersökning är mjölk inte alls så hälsosamt som många tror. I stället för att stärka skelettet och förbättra hälsan, ökar rikligt mjölkdrickande risken för benfrakturer och en alltför tidig död, visar undersökningen.

Susanna Strandback

"Inför en vegetarisk dag i veckan"

Det vore inte dumt att införa en vegetarisk dag i veckan. Det säger näringsterapeut Susanna Strandback som var gäst i God morgon Österbotten på fredag. Hon kommenterade de nya kostrekommendationerna som förespråkar mindre rött kött och mer grönsaker.

En man tar ett piller

Forskare: Ingen nytta av extra D-vitamin

Piller med D-vitamin har ingen märkbar effekt på hälsan, visar en undersökning utförd i Nya Zeeland. Vid THL anser man ändå att vi ska fortsätta äta D-vitamin som förut.

De nya kostrekommendationerna

Nya kostrekommendationer - mindre rött kött, mera frukt

"Nya kostpyramiden betonar grönsaker, frukt och bär".

Röda mjölken gör comeback

Allt fler ifrågasätter kostråden.