Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Rasmus Paludan bränner en koran han har i handen.

Danmark vill stoppa koranbränningar

Ska inte vara tillåtet att förstöra heliga skrifter.

Turkiets utrikesministerium kallar Danmark och Nederländerna till samtal

Turkiets utrikesministerium har tillkallat Danmarks och Nederländernas representanter i landet för att diskutera koranbränningarna.

Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters, med hänvisning till det turkiska statliga mediebolaget TRT.

De senaste månaderna har koranbränningar i bland annat Danmark och Sverige förenat muslimska länder i protest. I Nederländerna har en demonstrant, extremhögerledaren Edwin Wagensveld, rivit sönder koranen utanför Turkiets ambassad i staden Haag på lördagen.

Källa: Reuters

En hög med musikinstrument och utrustning sätts i brand.

Talibanerna eldade upp ”omoraliska” musikinstrument

Instrument kan få ungdomar att gå vilse, säger talibanerna.

Qatar och andra muslimska länder protesterar mot koranskändningarna i Sverige

Qatar är det senaste i raden av muslimska länder som kallar upp Sveriges ambassadör för att protestera mot torsdagens koranskändning i Stockholm.

Under torsdagskvällen kallade också Saudiarabien upp Sveriges chargé d'affaires i Riyadh, enligt nyhetsbyrån Reuters. Redan tidigare under kvällen hade Iran kallat till sig Sveriges ambassadör i Teheran för att protestera mot koranskändningarna och uppmana Sverige att se till att de upphör.

Kurdistans regionala regering avbryter sin regionala representation i Sverige med anledning av torsdagens incident.

På torsdagen uppmanade Irak Sveriges ambassadör att lämna landet och meddelade också att man avbryter alla affärer med svenska företag.

Handeln mellan Irak och Sverige är liten. Exempelvis Saudiarabiens utrikeshandel med Sverige har mycket större betydelse.

Källor: Reuters, DN, Yle

Talibanerna förbjuder svensk verksamhet i Afghanistan efter koranbränningarna i juni

Talibanerna meddelade i dag att svenskar inte längre får verka i landet efter de offentliga koranbränningarna i Sverige i juni.

Sverige har inte längre en ambassad i Afghanistan, men det finns svenska biståndsarbetare i landet som omfattas av det nya förbudet.

Till exempel har Svenska Afghanistankommittén tusentals biståndsarbetare i landet.

Organisationen har länge haft omfattande verksamhet i landet inom bland annat hälsovård och utbildning för kvinnor och barn.

Jemens svar på koranbränningarna: Förbjuder svensk import

Huthirörelsen i Jemen har förbjudit importer från Sverige i protest mot Koranbränningen i Stockholm. Det rapporterar Al Masirah TV, som drivs av huthirebellerna.

Huthirebellerna kontrollerar de norra delarna av Jemen.

Den svenska importen kommer inte förbjudas helt, utan vara begränsad, menar huthirörelsens handelsminister. Han betonar ändå att beslutet har ett symboliskt värde och uppmanar andra islamska länder att ta efter.

Källa: Reuters

SVT: Majoriteten av svenskar vill nu förbjuda koranbränningar

En majoritet av svenskarna vill förbjuda offentliga bränningar av olika religioners heliga skrifter, så som Koranen eller Bibeln, visar en ny undersökning som har gjorts på uppdrag av SVT.

Andelen har ökat med 11 procentenheter jämfört med i vintras. Drygt tusen personer deltog i undersökningen i juli.

Koranbränningarna i Sverige har väckt reaktioner både inom landet och utomlands.

I Finland är det inte tillåtet att bränna Koranen, eller andra heliga skrifter. Att bränna Koranen skulle räknas som brott mot trosfrid, uppger Polisstyrelsen.

Källa: SVT

Påven Franciskus fördömer brännandet av Koranen

Påven Franciskus sade på måndagen till Förenade Arabemiratens tidning Al-Ittihad att det är oacceptabelt att tillåta bränning av Koranen.

Påven uttryckte också ”stark olust” över handlingar som att bränna Koranen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Koranbränningen i Stockholm förra veckan har väckt starka reaktioner internationellt. Iran har till exempel skjutit upp att skicka sin nya ambassadör till landet.

Källa: Reuters

Muslimsk samarbetsorganisation kräver internationella åtgärder för att skydda koranen

Den muslimska samarbetsorganisationen Islamiska konferensorganisationen (IKO) uppmanar regeringar världen över till åtgärder för att förhindra framtida koranbränningar och ytterligare skändningar av koranen.

IKO är baserat i Saudiarabien och har 57 medlemsländer. Organisationen samlades till ett extrainkallat möte på grund av koranbränningen utanför en moské i Stockholm i onsdags.

Koranbränningen sammanföll med muslimernas viktiga offerhögtid eid al-adha och har väckt starka reaktioner i många muslimska länder

”Vi måste skicka konstanta påminnelser till det internationella samfundet om det viktiga behovet att tillämpa internationell rätt, som klart och tydligt förbjuder all uppmuntran till hatbrott med religiös grund”, skriver IKO:s generalsekreterare Hissein Brahim Taha i ett uttalande efter mötet.

Källor: Reuters, AFP

Soldater patrullerar i thailändska Pattani.

Ändlöst våld präglar delar av Thailand – invånarna upplever att de är diskriminerade

Gerillakrig har lamslagit sydostligaste Thailand i 20 år.

Afghanska flickor på en väg.

Prisad förkämpe för afghanska flickskoleprojekt greps i Kabul

Matiullah Wesa greps på måndagen, enligt FN.

Rasmus Paludan bränner koranen.

Paludan släpps inte in i Storbritannien – planerade koranbränning

Den dansk-svenske högerextrema provokatören Rasmus Paludan släpps inte in i Storbritannien. Det meddelade den brittiske säkerhetsministern Tom Tugendhat på måndag kväll.

Paludan hade berättat på Twitter att han planerade en resa till Wakefield i England för att bränna ett exemplar av Koranen i morgon, onsdag, då den muslimska fastemånaden ramadan inleds.

I februari avstängdes fyra elever från sitt gymnasium i Wakefield då de hotade förstöra en koran.

Paludan, ledare för det högerextrema partiet Stram kurs, har ordnat flera koranbränningar i Sverige och på annat håll.

Hans koranbränning i januari utanför den turkiska ambassaden i Stockholm väckte speciellt stor uppmärksamhet.

Källor: BBC, DN

Rasmus Paludan bränner koranen.

Finska polisen skulle inte tillåta koranbränning

Finsk lag skiljer sig från den i Sverige.

DN: Svensk man vill bränna Torah och Bibel

En 34-årig svensk-egyptisk man planerar att bränna den judiska skriften Torah och en bibel på offentliga platser, rapporterar Dagens Nyheter.

Hans plan är att bränna en Torah utanför Israels ambassad och Bibeln på Sergels torg.

– Att bränna heliga böcker är något vidrigt, men jag är arg och gör det för att få en diskussion, säger mannen till DN.

Han säger också att Islamiska förbundet i Stockholms moské har avrått honom från att genomföra aktionerna, med motiveringen att det är mot islam.

Den svensk-danska provokatören Rasmus Paludan har bränt Koranen offentligt flera gånger, senast i helgen utanför den turkiska ambassaden.

Koranbränningen har lett till demonstrationer mot Sverige i den muslimska världen. Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har också meddelat att Sverige inte längre kan vänta sig Turkiets stöd i Natoprocessen.

Demonstranter bränner en svensk flagga i Istanbul.

Vems idé var egentligen koranbränningen i Sverige?

”Hela kedjan påminner om en informationsoperation”.

Flyktingar på ett golv får vård.

FN:s flyktingorgan UNHCR uppmanar omvärlden att hjälpa rohingyer som gång på gång tvingas fly

Närmare 500 rohingyer har anlänt till Indonesien under de senaste sex veckorna. Hjälpen har uteblivit trots många vädjanden, konstaterar UNHCR i ett uttalande.

Talibanernas minister för högre utbildning försvarar beslutet att förbjuda kvinnor från universitetet

Talibanledningens minister för högre utbildning kommenterade för första gången tisdagens beslut om att stänga av afghanska kvinnor från högre utbildning.

Minister Nida Mohammad Nadim försvarade beslutet med att säga att det var nödvändigt för att förhindra att kön blandas på universitet. Ministern sa också att vissa ämnen som undervisats har brutit mot islams principer.

Talibanledningens beslut har fått omfattande fördömanden internationellt. Nadim besvarade kritiken med att säga att ”utlänningar borde sluta blanda sig i Afghanistans inre angelägenheter”.

Flera länder, bland annat G7-länderna, Saudiarabien, Turkiet och Qatar, uppmanade på torsdagen talibanerna att upphäva förbudet. Turkiets utrikesmister Mevlut Cavusoglu sa på torsdagen att förbudet ”varken är islamskt eller humant”.

Afghanska kvinnliga universitetsstudenter utesängdes av talibanernas säkerhetspersonal från ett universitet i Kabul

Efter talibanledningens beslut: Kvinnliga universitetsstuderande i Afghanistan avvisades från campus

Hundratals unga kvinnor har avvisats från afghanska universitetscampus, en dag efter att landets talibanledare meddelat att kvinnor inte får delta i undervisningen på universitet.

Källa: AP

Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar kuvattuna maaliskuussa 2015.

HS: Imam Anas Hajjar har avlidit

Ordförande för Islamska samfundet i Finland, imam Anas Hajjar har avlidit, uppger Helsingin Sanomat som säger sig ha fått saken bekräftad av samfundet.

Enligt samfundets inlägg på sociala medier hade imam Hajjar, f. 1969, varit sjuk en tid före sin död.

Hajjar föddes i Damaskus i Syrien och flyttade till Finland som ung vuxen. Han utsågs till imam år 2010 och har förespråkat en sansad linje med såväl inre som yttre dialog och han har talat mot radikalisering.

I sin ungdom studerade han bland annat medicin och kom senare att verka som ordförande också för Finlands muslimska råd.

Släkting till den iranska ledaren kritiserar regimen.

Släkting till Irans högsta ledning uppmanar omvärlden att bryta banden till Iran

Systerdottern är en välkänd människorättsaktivist.

I vissa delar av Malaysia måste alla muslimska kvinnor täcka sitt hår och sin nacke med en sjal. Den religiösa polisen ser till att kvinnorna inte bryter mot regeln.

Fundamentalistiskt parti som beundrar talibangerillan vill förändra Malaysia – skapar oro i det mångkulturella landet

En konservativ form av islam är på frammarsch i Malaysia. Den här islamiseringen är omstridd och skapar motsättningar mellan de olika folkgrupperna i det mångkulturella landet.

Muslimska kvinnor på piknik i Malaysia.

Fundamentalistiskt parti vill förändra Malaysia – ledningen beundrar afghanska taliban

En renlärig form av islam är på frammarsch i Malaysia.

Nordenkorrespondent Lucas Dahlström med brinnande buss i bkgrunden.

Kommentar: Fem frågor och svar om koranbränningen och upploppen under påskhelgen i Sverige

Fortsatta oroligheter i Sverige under natten till måndag.

En polis och en hund granskar brottsplatsen.

Norsk säkerhetspolis varnade för ökad radikalisering i februari

"Lika sannolikt som osannolikt att det begås terrordåd 2021"

En blond elev fotograferad bakifrån med röd tröja markerar i en skolklass.

Fyra livsåskådningsämnen blir ett i pilotförsök i Lojo

Gemensam livsåskådning för alla trosuppfattningar i ny skola

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida