Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Bild av studio i Mediapolis.

Yle stärker sin verksamhet i Tammerfors

Yle koncentrerar egen studioproduktion till Mediapolis.

Full rulle på teaterskolan

På Åbolands teaterskola i Pargas är det fullt upp just nu. En hel del repeterande och föreställningar står på programmet under våren då elever visar upp vad de lärt sig under läsåret.

Arkivbild

Åbo musikfestspel och DBTL= sant

Åbo musikfestspel och stadsfestivalen Down by the laituri förenar sina krafter. De två festivalerna kommer att samarbeta på många olika sätt.

Fighting Star blev fjolårets dragplåster på Wasa teater

Fighting Star och barnpjäsen Pojken och Stjärnan lockade mest publik på Wasa teater under fjolåret. Fighting Star sågs av nästan 11 000 och Pojken och Stjärnan av 7300 personer.

Noter

Hos manskörerna finns pengarna

De finlandssvenska körerna har väldigt olika ekonomiska förutsättningar. Manskörerna hör i allmänhet till de rikare. Wasa sångargille hör till de största manskörerna i Svenskfinland. Kören har drygt 70 medlemmar.

Den nya A-klassen presenterades i Genève tidigare i år.

Valmet Automotive anställer 100

Bilfabriken i Nystad inleder en stor rekryteringskampanj nästa vecka.

Wall to wall med Blaue Frau

Blaue Frau öppnar nytt konsthus

Den fria teatergruppen har fått nya lokaler i Helsingfors.

Filmbolag stämmer Egentliga Finlands förbund

Filmbolaget Filmkompaniet har stämt Egentliga Finlands landskapsförbund på grund av beviljat, men inte utbetalt stöd för projektet "Produktion av restaurerade Muminfilmer".

Marimekko

Marimekko koncentrerar och samarbetsförhandlar

Marimekko planerar att lägga ner sin produktion i Sulkava och Kides och inleder samarbetsförhandlingar som gäller 60 anställda. Enligt Marimekkos vd Mika Ihamuotila ska bolaget nu koncentrera verksamheten till Helsingfors.

Medborgarinitiativ oroar inte farmare

Farmare i Österbotten tror inte att riksdagen avskaffar en laglig näring som drar in hundratals miljoner i exportinkomster. Att motståndarna väljer den demokratiska vägen är bättre än att de härjar nattetid på farmerna, säger Ulf Eriksson från pälsdjursodlarföreningen.

Mjölkfria Raisioprodukter i norsk ägo

Norska livsmedelsföretaget Kavli Group köper Raisios produktion av mjölkfria produkter.

Världens största pre-preg kolfiber/komposit segelbåt Panamax under arbete

Ny megayacht på gång vid Baltic Yachts

Baltic Yachts bygger igen en megayacht. Den här gången handlar det om en 175 fots segelbåt. Bygget inleds i höst och ger jobb åt många av varvets anställda i nästan fyra år framöver.

Lever innehåller rikligt med B12-vitamin. Bild: YLE/Eila Haikarainen

Slaktavfallet är riskavfall trots att BSE testandet upphör

Slakteriindustrin vill slippa destruktionstvånget av riskmaterial från nötdjur eftersom BSE testningen upphör. Destruktionen kostar miljontals euro årligen som konsumenterna i slutändan betalar. Men kravet på destruktion kommer att finnas kvar.

Hjärnskanner

Mediacity jobbar vidare utan TV-studio

Trots att Mediacity vid Åbo akademi i Vasa inte längre kommer att använda tv-studion i Academill så ser framtiden ändå ljus ut. Mediacity kommer även i framtiden att syssla med tv-produktion samt med formatutveckling och publikundersökningar.

Nolltillväxt nästa år

Den ekonomiska tillväxten i Finland minskar till noll under nästa år, förutspår Tapiola Bank. Tapiola har sänkt prognosen för nästa år med en halv procentenhet för att de ekonomiska utsikterna ser dystrare ut än tidigare.

Mervento söker finansiärer till fabriksbygge

Det svåra ekonomiska läget gör att vindkraftsbolaget Merventos projekt stampar på stället. Till exempel kan fabriken som företaget eventuellt tänkt bygga i Vasa komma på tal först om två eller tre år, men till det behövs nya finansiärer.

Valios logo

Osttillverkningen i Kaitsor hotad

Det blir ett avbrott i produktionen av Valios edamerosten i Kaitsor i Vörå i februari. Då avbryts tillverkningen och nästan alla anställda permitteras på obestämd tid.

Wärtsiläs fabrik i Vasa.

Wärtsilä i Vasa permitterar personal

Wärtsilä i Vasa inleder samarbetsförhandlingar om permitteringar. Förhandlingarna gäller alla personalgrupper vid leveransenheten, det vill säga cirka 790 personer.

Jyri Häkämies invigde Westenergy

Avfallskraftverket Westenergy invigdes

Avfallskraftverket Westenergy i Korsholm invigdes i dag av näringsminister Jyri Häkämies. 20 000 kilo avfall per timme kan brännas i Westenergys avfallsanläggning i Korsholm.

Intresse för FN-steel i Koverhar

Stålkoncernen FN-steel söker nu aktivt köpare till fabrikerna i Koverhar i Hangö och Dalsbruk i Kimito, som söktes i konkurs i slutet av juni. Flera kandidater har redan visat intresse för stålverket i Koverhar.

Japan startar upp kärnreaktor trots protester

Japan startar den första kärnreaktorn sedan olyckan på Fukushima, trots omfattande medborgardemonstrationer. Ett par hundra demonstranter försökte blockera infarten till det aktuella kärnkraftverket i Ohi i morse.

pleppo live, wasa teater

Framgångsrikt spelår för Wasa Teater

Wasa Teater kunde räkna in 44 000 teaterbesökare till sammanlagt 8 produktioner och 302 föreställningar under spelåret som gick. Det största publikframgångarna blev Hemsång och Pleppo Live! - Välkomna till mommos.