Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Kai Paldanius på Vasa nödcentral.

Rätt bråd julhelg på nödcentralen i Vasa – flera i personalen var sjuka

Under julhelgen tog nödcentralerna i landet emot över 20 000 samtal – cirka tusen fler jämfört med i fjol. På Vasa nödcentral var julhelgen ändå rätt normal, åtminstone sett till antalet samtal.

FN-konvoj på väg till den belägrade staden Madaya där tiotals mänskor har dött av svält under de senaste veckorna

Hjälpsändningar på väg till belägrade områden i Syrien

"Regeringens skyldighet att hjälpa syrier var de än är"

Agricola kyrkan

Agricolakyrkan erbjuder husrum

De första flyktingarna anlände redan i går.

Redaktör Ida-Maria Björkqvist

Ida-Maria Björkqvist: Heja Mammat!

Facebookgruppen Nödkaffe startades i Karleby för att mammor i kris snabbt ska kunna be om hjälp. Nu finns det 70 grupper runt om i landet. Ida-Maria Björkqvist hyllar initiativtagarna i sin kolumn.

Nedgången till Österbottens nödcentral.

Löfte om utbildning välkomnas av nödcentralen

Regeringens löfte om att åtgärda bristen på svenskkunnig personal till nödcentralerna genom en utbildning i Vasa tas på orten emot med stor glädje. - Vi har ypperliga kunskaper för att organisera utbildningen hos oss, säger Kai Paldanius som är biträdande chef vid Österbottens nödcentral.

Svårt med svenska på nödcentralen

Det är inte en självklarhet att få tala svenska när man ringer till nödcentralen. Carina Enberg från Raseborg blev betjänad enbart på finska både på nödcentralen i Åbo och i Kervo.

Hav

Tre män i sjönöd utanför Jakobstad på fredag kväll

Tre män hamnade i sjönöd i närheten av Mässkär utanför Jakobstad fredag kväll strax före midnatt. Sommarstugeägare såg nödraketerna som sköts och larmade sjöräddningen.

Nada-Nord hjälper barn i Syrien

Nada-Nords traditionella ärtsoppskalas för att hjälpa barn som har det svårt har blivit allt populärare. I år går den akuta hjälpen till barn i Syrien.

Åbolänningar urförbannade på mobilskuggan

Under sommarmånaderna får Jurmobor hjälpa sommargäster som inte kan ringa nödcentralen. Mobiloperatörer har bland annat också lovat tillsätta en expert för att utreda läget på Berghamn, men inget har hänt.

Nödhjälp når flyktingar i Syrien

De första matleveranserna på fyra månader har nu nått svältande flyktingar i ett flyktingläger utanför Syriens huvudstad Damaskus. Det har rapporterats om att närmare 50 personer har dött av misären.

Diakon Inga Pagréus från Stockholm på besök i Vasa.

Nöden allt större

Diakon Inga Pagréus har sin vardag i S:ta Clara församling i Stockholm, där hon och hennes kolleger dagligen möter människor i nöd och serverar dem mat.

Volontärer från Nykarleby i stormens öga i Filippinerna

Vi lever men Leyte är förstört! Hanna och Maria lyckades på söndagen skicka ett sms till föräldrarna Ingegerd och Stefan Söderlund i Nykarleby. Döttrarna hade överlevt tyfonen Haiyan på den värst drabbade ön Leyte. Där har de jobbat som volontärer sen två månader tillbaka.

FB-grupp för olyckliga seglare

För er som fick era segel och annan utrustning förstörd i branden å HSS båtskjul på Skifferholmen finns hjälp att få. Via den öppna facebook-gruppen Rädda båtsemestern kan man erbjuda och efterlysa båtillbehör.

en ekorre i sommardräkt sitter på en trädgren

Försök inte hjälpa vilda djur

Helsingfors djurskyddsförening, HESY, påminner om att det är skäl att använda sitt omdöme innan man försöker hjälpa vilda djur i naturen. I många fall går det ingen nöd på djuren utan man kan i stället göra mera skada än nytta.

Cypern godkände räddningspaket

Parlamentet på Cypern har med knapp majoritet godkänt villkoren för ett räddningspaket från troikan Europeiska kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella Valutafonden IMF.

Operationssal i Nordkorea

"Sågar och örtmediciner på sjukhuset"

Chockerande. Det säger Anna Björnberg-Michelsson om situationen på sjukhus och hälsocentraler i Nordkorea. Hon besökte landet 2005, då hon jobbade för Röda Korset.

Röda Korset varnar för europeiskt uppror

Internationella Rödakorskommittén varnar för att Europa kan stå inför likadana folkliga uppror som de i Nordafrika. Enligt Röda Korset har det blivit allt svårare för miljoner européer att skaffa mat på grund av de kärva ekonomiska tiderna.

Statens allmänna köpkort

Nödårens mat

Hur klara sig när maten är knapp?

Krisnummer samlas i en broschyr

Den som behöver hjälp i kris skall lätt hitta rätt nummer i och med ny broschyr. Från och med nästa vecka får alla hushåll i Vasa och Lillkyro en broschyr dit kontaktuppgifterna till dem som erbjuder krishjälp har samlats.

Barnen lider mest i Afrikas horn.

Hur ska man hjälpa länder i nöd?

Hur ska man hjälpa länder i nöd på bästa sätt? Det är en fråga som biståndsarbetare kunde ställa sig oftare, menar ÅA-forskaren Susanna Sandström. Enligt henne är vissa sätt att hjälpa klart bättre än andra.