Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

En man leds ut ur en rättssal omgiven av fotografer.

Kryptobedragaren Sam Bankman-Fried fälld i domstol – riskerar över hundra år i fängelse

Förskingrade miljarder från kunder på hans egen börs FTX.

Poliser står utanför bostadshus som skadats i ett sprängdåd i Fullerö norr om Uppsala. En ung kvinna omkom i explosionen tidigt på morgonen den 28 september.

Svenska gäng infiltrerar hälsovården och företag – liknas vid italienska maffian

”Det är demokratihotande, ett jättestort problem.”

Man misstänks för att ha stulit 2,4 miljoner euro – Helsingfors tingsrätt ger dom på måndag

En man åtalas för att ha lurat hundratals S-bankens kunder.

Idag, måndag ger Helsingfors tingsrätt sin dom i fallet.

Enligt åtalet har en man i ca. 20 års ålder skickat falska meddelanden till hundratals personer och lyckades komma åt användarkoderna. Han kom åt omkring 2,4 miljoner euro.

Åklagaren kräver minst fem års fängelse för grovt bedrägeri.

Mannen bestrider åtalet.

Pengar har försvunnit från konton avsedda för unga som placerats utom hemmet

Någon har med hjälp av nätfiske kunnat fara iväg med pengar ur konton inom Päijänne-Tavastlands välfärdsområde.

Pengarna var avsedda för att hjälpa unga som placerats utanför hemmet bli självständiga.

Välfärdsområdet utreder hur stora summor det handlar om och hur många konton som berörs av attacken.

Nätfisket har inte riktats mot välfärdsområdets huvudsakliga konton. Välfärdsområdet kommer att polisanmäla fallet.

Källa: STT

Åtal för nätfiske mot S-bankens kunder

Åklagarna har väckt åtal i en omfattande härva relaterad till nätfiske, meddelar Åklagarmyndigheten.

Den åtalade riktade nätfiske mot huvudsakligen S-bankens kunder år 2022. Brottsrubriceringen är grovt betalningsmedelsbedrägeri.

Över 400 målsägande har lurats att logga in på en falsk webbplats som liknade en riktig nätbankssida genom att med sms skicka en länk till sidan.

Offren i den här härvan sammanlagt förlorat miljontals euro.

Revisorn för Pohjola-Nordens stödstiftelse får varning av revisionsnämnden

Föreningen Pohjola-Nordens revisor får en varning av revisionsnämnden som anser att revisionen av Pohjola-Nordens stödstiftelse var under all kritik, skriver Hufvudstadsbladet.

Enligt nämnden har revisorn inte verifierat bokföringen och verksamheten i stödstiftelsen tillräckligt noga, vilket bidrog till att föreningens före detta generalsekreterare Michael Oksanen i fler år kunde betala ut pengar till sig själv.

Bland annat säger nämnden att det i flera år ska ha funnits betydande brister i stiftelsens förvaltning och att utbetalningar inte granskats ändamålsenligt.

Oksanen misstänks för grov förskingring, grovt bokföringsbrott, förfalskning och missbruk av förtroendeställning då han under tiden som generalsekreterare bland annat ska ha lyft ogrundade kilometerersättningar i sitt jobb.

Han ska också ha använt tiotusentals euro av föreningens medel på felaktiga grunder.

Rubriken uppdaterad 7.6.2023 kl. 13:02, så att det tydligare framstår att det är revisorn för stödstiftelsen som varnas.

Exceptionellt stor bedrägerihärva nystas upp i Österbottens tingsrätt

En cirka 60-årig man från Karleby misstänks ha lurat 20 kvinnor på totalt 1,6 miljoner euro under tio års tid. Han misstänks för grovt bedrägeri.

Ännu under förundersökningen var antalet offer 37 stycken men till slut är det 20 av dem som når rättegång.

Mannen sökte upp kvinnorna till exempel på dansställen och kryssningar. Han lovade ett gemensamt liv med dem och började senare be dem om pengar.

På fredagen hålls förberedelsesammanträdet i fallet och huvudförhandlingen inleds i Österbottens tingsrätt den 2 maj.

Yle Kokkola följer med händelserna.

Tidigare restaurangägare döms för grovt bedrägeri

En företagare i Vasa döms för grovt bedrägeri i fallet där han vilselett en tidigare kumpan när det gäller hyran av en restauranglokal.

Den i tingsrätten nu dömde mannen uppgav till sin tidigare kumpan att hyran för restauranglokalen är 4000 euro. Mannen betalade sedan drygt 1700 euro i hyra till den faktiska ägaren av lokalen. Det här pågick under åren 2018-2020.

Österbottens tingsrätt dömer mannen till 7 månader villkorligt fängelse, samt att till sin tidigare kumpan återbetala ett belopp om 43 438 euro plus ränta, för de oskäliga hyresintäkter han samlat in under den tid som brottet pågick.

Därtill ska han stå för motpartens rättegångskostnader.

en av fastigheterna som ägs av airiston helmi. Stor byggnad med många glasfönster och en stengång i röd sten.

Tingsrätten offentliggör namnen på de åtalade i Airiston Helmi-härvan

Allt som allt står åtta personer och ett företag åtalade.

Sjukskötare dömd för mottagande av lön för ogjort arbete

Tingsrätten i Norra Savolax har dömt en vårdanställd till böter för att ha tagit emot lön i 10 månader utan att ha jobbat, rapporterar Helsingin Sanomat.

Kvinnan hade i augusti 2019 tackat nej till ett jobb vid Kuopio stads äldrevårdsavdelning efter att ha blivit vald till tjänsten. Av någon anledning började ändå staden betala ut lön till kvinnan en gång i månaden.

Kvinnan upptäckte felet direkt, men meddelade inte staden om den felaktiga utbetalningen av den första lönen, utan tog sammanlagt emot över 21 000 euro för ett arbete hon inte utförde.

Tingsrätten dömde kvinnan till böter för förskingring. Hon ska också betala tillbaka de felaktigt utbetalda lönerna. Domstolen ansåg det vara en förmildrande omständighet för kvinnan att det var staden som varit vårdslös.

Vd för flygbolag dömd för grova ekonomiska brott – fick sänkt straff i hovrätten

Helsingfors hovrätt sänkte på torsdagen straffet för vd:n för flygbolaget Go! Aviation. Han dömdes för att ha förskingrat 221 375 euro från bolaget till 1 år och 10 månaders villkorligt fängelse. Den förskingrade summan sänktes i hovrätten med drygt 50 000 euro.

Västra Nylands tingsrätt dömde tidigare honom till 2 år och 2 månader ovillkorligt fängelse.

Han dömdes nu för grov förskingring, grovt bokföringsbrott, grovt skattebedrägeri och kränkning av kommunikationshemlighet.

Hovrätten friade en vd för ett annat bolag, som i tingsrätten dömdes för grov penningtvätt. Enligt hovrätten var betalningarna till hans bolag befogade och han kunde inte känna till pengarnas ursprung.

Flygbolaget gick i konkurs 2017.

HBL: Polisutredningen om Pohjola-Norden sväller

Polisen misstänker att fler brott har begåtts i samband med att Pohjola-Nordens förra generalsekreterare Michael Oksanen satte hundratusentals euro i egen ficka, skriver Hufvudstadsbladet (kräver inloggning).

Polisutredningen kring förskingringshärvan har fortskridit och HBL kan berätta att också två styrelsemedlemmar i Pohjola-Nordens understödsstiftelse har kontaktats av polis, misstänkta för missbruk av förtroendeställning.

Därtill ska flera tidigare styrelsemedlemmar ha hörts som misstänkta i härvan, enligt HBL.

Sedan tidigare är den tidigare generalsekreteraren misstänkt för grov förskingring, missbruk av förtroendeställning, grovt bokföringsbrott och förfalskning.

Det var i mars 2021 som HBL avslöjade att Oksanen bland annat hade lyft ogrundade kilometerersättningar i sitt jobb på Pohjola-Norden.

Centralkriminalpolisen utreder misstänkt för brott mot företagshemligheten vid Konecranes

Centralkriminalpolisen utreder ett fall vid bolaget Konecranes, där polisen misstänker brott mot företagshemlighet och missbruk av förtroendeställning.

De misstänkta brotten ska ha skett i våras i Hyvinge där företaget har sitt huvudkontor.

Enligt Konecranes har misstankarna om brott uppdagats i somras. De misstänkta arbetar inte längre vid konecranes.

Bolaget uppger inte hur många som misstänks för brott, men enligt tingsrättens offentliga handlingar handlar det åtminstone om två personer.

Källa: STT.

Utredningen kring Pohjola-Nordens tidigare generalsekreterare Michael Oksanen snart klar

Brottsutredningen mot föreningen Pohjola-Nordens tidigare generalsekreterare och ombudsman Michael Oksanen är inne i slutskedet.

Polisen i Helsingfors, som utreder fallet, berättar för Yle Åboland att förundersökningen förväntas pågå till slutet av februari. Fallet utreds som grov förskingring, grovt bokföringsbrott, förfalskning och missbruk av förtroendeställning.

De ekonomiska oegentligheterna uppdagades våren 2021 och då sade före detta Kimitoöpolitikern Oksanen upp sig från sin tjänst i föreningen. Den totala förskingringen misstänks uppgå till över 300 000 euro.

Danske Bank betalar miljardbelopp för penningtvättsskandal vid filialen i Estland

Danske Bank har vid en domstol i New York erkänt sig skyldig till bedrägeri och konspiration vid bankens filial i Estland. Danske Bank gick med på att betala mer än två miljarder dollar i utbyte mot att utredningarna kring fallet avslutas.

Danmarks största bank betalar 1,21 miljarder dollar till den amerikanska staten, 178,6 miljoner dollar till den amerikanska finansinspektionen SEC och böter på 672,3 miljoner dollar till de danska myndigheterna.

Danske Bank blev föremål för utredningar i flera länder år 2018 efter att en intern utredning hade avslöjat att betalningar på cirka 200 miljarder euro hade passerat via filialen i Estland. Många av betalningarna ansågs vara suspekta.

Källa: Reuters

Företagare sadlade om till brottslighet – lurade försäljare på telefoner för tiotusentals euro

Ett bygg- och städningsföretag i Helsingfors slutade ta emot jobb och började istället med bedrägerier. Det misstänker polisen som nu meddelar att en stor utredning blivit klar.

Under fyra månader beställde de misstänkta mobiltelefoner och IT till ett värde av 80 000 euro i företagets namn. Några räkningar betalades aldrig och tekniken är fortfarande försvunnen. Två personer misstänkts nu för grovt bedrägeri.

Det är anmärkningsvärt att ett företag som tidigare sysslat med laglig verksamhet börjar användas för bedrägerier, skriver polisen i ett pressmeddelande. Försäljare uppmanas kolla upp företagskunder ifall de börjar ana oråd.

Trump International Hotel i Washington D.C.

Trump Organization fälls för skattebedrägeri

Företaget riskerar 1,6 miljoner dollar i böter.

en av fastigheterna som ägs av airiston helmi. Stor byggnad med många glasfönster och en stengång i röd sten.

Airiston Helmi-rättegång inleds mer än fem år efter att polisen slog till mot fastigheterna i den åboländska skärgården

Rättegången om Airiston Helmis ekonomiska brott kommer att behandlas i Egentliga Finlands tingsrätt om ett drygt år. Tingsrätten berättar för STT att den första rättegångsdagen blir den 4 december 2023.

Ett par händer framför en laptop.

Finländare bedras i miljonklass, trots att banken stoppar en stor andel av försöken

Mest pengar drar bedragare in via så kallade Nigeriabrev.

Perttu Noisiainen i tingsrätten.

Nuorisosäätiös tidigare ordförande dömdes till över fyra års fängelse

Den tidigare styrelseordföranden för Nuorisosäätiö Perttu Nousiainen har vid Helsingfors tingsrätt dömts till fyra års och fyra månaders fängelse.

Större gårdsbyggnad med hav i bakgrunden.

Villkorligt fängelse för två av nymanska stiftelsens tidigare styrelsemedlemmar

Grovt bokföringsbrott och missbruk av förtroendeställning.

En bild från luften över Västra hamnen i Hangö. På bilden syns båtar och områden som har sprängts bort.

Polisen klar med förundersökningen: Misstänker grova mutbrott i Hangö hamn

En specialiståklagare avgör om det blir rättegång.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida