Senaste artiklar
Mjukglassen säljer som smör i solsken – producenterna kan inte möta efterfågan
Det råder brist på mjukglass.
Vågenergibolaget som kämpar för att inte drunkna - ett typiskt öde för finländsk produktutveckling
Staten erbjuder ingen hjälp.
Finländska företag illa förberedda för att klara konkurrens i framtiden – produktutvecklingen haltar då samarbete med högskolor inte stöds
Företagen har sämre startposition efter coronakrisen.
Handsprit, ansiktsvisir och flaskpumpar – så här förändrade coronavåren produktionen för tre företag i Åboland
Började tillverka handsprit eller skyddsutrustning.
Staten betalar ut stöd till konkursfärdiga bolag - samtidigt saknar staten en instans för att rädda många bolag som lidit mest av coronakrisen
Business Finland: Vi måste följa lagen
"Det behövs 80 delar och saknas en så blir det ingen cykel" - så här påverkar coronaviruset cykelfabriken i Hangö
Produktutvecklingen och produktionen kan försenas.
Nytt miljömärke ska hjälpa oss att handla klimatsmart
Kraven höjs varje år.
Möbler för äldre "ser inte kloka ut, de är jättefula" - nu satsar formgivare på design också för äldre människor
Produkter i hemmet designas sällan för de äldre.
Från stålrörsfabriken till Raseborgs stad - utvecklingschef Jennifer Gammals designar sitt eget jobb
Nu ska arbetsbilden bli klar och tydlig.
Amerikanska flottan är på besök i Vasa
Flottan ska bekanta sig med kunnande inom elteknik.
Makulaku från Borgå satsar på internationell tillväxt
Bolaget har investerat i en ny tillverkningslinje.
Blue Fors Cryogenics, Opto Fidelity, Visit Rovaniemi belönas för profilering av Finland utomlands
Internationellt framgångsrika finländska företag belönas
Ungas uppfinningar utmanar invanda rutiner i företag
Aalto-studenter vågar ifrågasätta industrin
Hampa kunde användas mer i byggande
Man granskar bland annat hur hampan förmultnar.
En stolt tradition på utdöende
Programserie om danska hantverkare och design.
Branda bättre!
Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.
Nya produkter behövs i skogsindustrin
Professor: Marknadsföring hör inte till vår ambition.
Troligt med fler Nokia-mobiltelefoner i framtiden
Nokia skulle använda sitt varumärke på ett riskfritt sätt.
3D-skrivaren - Framtidens hjälpmedel
Benprotes, bikini, njure och hus kan du skriva ut i 3D. Vad kan man skriva ut i framtiden? Företaget Ensto använder dagligen 3D-skrivaren för att snabba upp produktutvecklingen.
Kärva tider vid tegelfabriken
Efterfrågan på tegel har minskat och permitteringar kan bli aktuella vid tegelfabriken på Kimitoön. Nytänkande inger ändå framtidstro.
Vasaregionen fick ny turismchef
Kati Eklöf har valts till verkställande direktör för Vasaregionens turismbolag. Eklöf är född år 1961 och hon har tidigare fungerat bland annat som turistchef inom Helsingfors stad.
Öppet diskussionsklimat ger framgångsrika företag
Finland är mitt uppe i en ekonomisk kris, men företagen i Vasaregionen fortsätter för fullt med sin produktutveckling. De som jobbar med produktutveckling och innovationer har inte brist på uppdrag, snarare tvärtom.
Stål
Under Krimkriget kom den engelska affärsmannen Henry Bessemer på hur man kunde göra effektivare artillerigranater.
Nokiabeslut väcker oro i Salo
Stadsdirektören Antti Rantakokko i Salo är rädd för följderna av Nokias beslut att sälja mobilverksamheten. I Salo jobbar 1 500 anställda med produktutveckling. Näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) tror inte att affären har någon omedelbar inverkan på Finland.
Mauvein
William Perkin var bara 18 år gammal då han 1856 av sin professor, August Wilhelm von Hofmann, fick i uppdrag att hitta en billigare malariamedicin för de brittiska trupperna i Indien.
Mikrovågsugn
Radarforskaren Percy LeBaron Spencer arbetade med att förenkla konstruktionen av magnetronen, ett elektronrör som alstrar radarvågor.
Worcestershiresås
Lord Marcus Sandys återvände till England efter flera år i Indien. Han frågade apotekarna Lea & Perrins i Worcester om de kunde laga en indisk kryddsås, som han hade blivit förtjust i.
Sötningsmedel
Den som håller på med experiment och kemiska ämnen ska aldrig sätta någonting i munnen. Fast en del forskare gör det i alla fall, och tack vare dem har vi i dag flera olika sötningsmedel.
Rostfritt stål
Vid första världskriget behövde Storbritannien hållbarare vapen. Bland annat hade man problem med eldrören på kanoner, vilka slets ut alldeles för snabbt.
Nylon
Wallace Hume Carothers anställdes vid kemiföretaget Du Pont då man startade ett stort projekt för att försöka tillverka syntetiska fibrer och tyger.
Pacemaker
Historien om pacemakern innehåller många uppfinnare, men det var två svenskar som fick äran att uppfinna och operera in den första pacemakern; läkaren Rune Elmqvist och hjärtkirurgen Åke Senning.
Sjuksköterskor använde kompresser som bindor - så föddes de moderna mensskydden
Första världskriget tvingade fram nya, billiga kompresser.
Insulin
Innan insulinet upptäcktes fanns ingen medicin för diabetiker. Man visste att socker gjorde patienterna ännu sämre, så man satte personer med sockersjuka på en strikt diet med så lite socker som möjligt.
Eight Hour Cream
En av de mest sålda fuktighetskrämerna i världen är Elizabeth Arden Eight Hour Cream. Florence Nightingale Graham, som senare bytte till artistnamnet Elizabeth Arden, öppnade 1910 sin första skönhetssalong Red Door på Fifth Avenue i New York.
Celluloid
I mitten av 1800-talet gjordes många experiment för att ersätta elfenben i biljardbollar, och en firma i New York utlyste en tävling med ett första pris på 10 000 dollar åt den som kunde uppfinna ett nytt ämne.
Frisbee
Ett bageri i Bridgeport, Connecticut tillverkade i början av 1900-talet pajer som såldes i metallformar av tenn. Bageriet hade sitt namn Frisbie Pie Company tryckt på formarna, så att hemmafruar, om de började använda formarna, skulle inse att det var mycket lättare att köpa färdiga pajer, och förstås då från Frisbies.
Böjd ishockeyklubba
Det finns åtminstone tre historier om hur Stan Mikita i misstag uppfann den böjda (hookade) ishockeyklubban. Mikita spelade ishockey för Chicago Black Hawks i mitten av 1960-talet.
Laminerat glas
Édouard Bénédictus var en fransk kemist som år 1903 uppfann laminerat glas, alltså glas som fastän det har gått sönder ändå hålls ihop och inte splittras över hela golvet.
Lustgas som bedövningsmedel
På 1800-talet började läkarna mer och mer intressera sig för smärtfria operationer och många olika modeller prövades. Henry Hill Hickman var en av de första att föreslå smärtfria operationer.
Jod
Bernard Courtois grundade i början av 1800-talet en salpeterfabrik utanför Paris. Fabriken klarade sig bra eftersom Napoleon behövde salpeter, eller kaliumnitrat, för att tillverka krut. Kalium fick man ur aska och nitrat ur ruttnade växter eller urin.
Fosfor var ett misstag
Ännu på 1700-talet var Aristoteles idéer fortfarande de enda rätta, 2000 år efter att han dött. Aristoteles lärde ut att alla ämnen kunde framställas bara man blandade de fyra grundelementen rätt.
Barometer
Den italienska vetenskapsmannen Evangelista Torricelli var intresserad av varför det var svårare att pumpa upp vatten ur en brunn som var långt under markytan. Han hade arbetat med Galileo Galilei i försök med vakuum och med lufttryck.
Post it-lappar
Forskaren Spencer Silver arbetade 1968 i ett 3M-laboratorium med att utveckla ett superstarkt lim. Men han misslyckades kapitalt. Istället för superstarkt blev limmet supersvagt.
Dagerrotyp
Nicéphore Niepce tog världens första fotografi år 1822 med en camera obscura, en föregångare till dagens kameror. Men hans metod att med asfalt fixera fotot var arbetsdrygt och resultatet suddigt.
Aventuringlas
På 1700-talet arbetade en lärling i en glashytta i Italien med att tillverka glas, då han enligt legenden tappade en kopparslev i den heta glasmassan. Sleven smälte snabbt och försvann i processen, men då massan blåstes till glas, så märkte glasmästaren att glaset innehöll små glittrande flingor. Då måste lärlingen erkänna vad han gjort, men misstaget blev en succé.
Teflon
Polytetrafluoretylen upptäcktes i april 1938, då Roy Plunkett vid kemiföretaget DuPont arbetade med att försöka tillverka en ny gas istället för freon i kylskåp och frysar. En dag när han gick hem glömde han en gasflaska framme på arbetsbänken istället för att sätta den i kylen. Nästa dag var flaskan tom.
Glasstrut
På världsutställningen i St. Louis, Missouri år 1904 fanns det mer än 50 glassförsäljare. Men det var heta dagar och glassen hade god åtgång. Glass hade då blivit billigare, så att inte bara de rika kunde köpa den. Den såldes i glasbägare, och det var meningen att kunderna skulle äta upp sin glass med sked eller slicka i sig glassen.