Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Fabriikki vid Vasa universitet på Brändö i Vasa.

Amerikanska flottan är på besök i Vasa

Flottan ska bekanta sig med kunnande inom elteknik.

Lakrits på Borgå höstmarknad.

Makulaku från Borgå satsar på internationell tillväxt

Bolaget har investerat i en ny tillverkningslinje.

Höstfärger i Kilpisjärvi.

Blue Fors Cryogenics, Opto Fidelity, Visit Rovaniemi belönas för profilering av Finland utomlands

Internationellt framgångsrika finländska företag belönas

Maria Sundin, studerande vid Aaltouniveristetet förevisar en kontorsprototyp

Ungas uppfinningar utmanar invanda rutiner i företag

Aalto-studenter vågar ifrågasätta industrin

hamplabyrint

Hampa kunde användas mer i byggande

Man granskar bland annat hur hampan förmultnar.

Danska hantverkshistorier

En stolt tradition på utdöende

Programserie om danska hantverkare och design.

Silja vill produktutveckla Finland.

Branda bättre!

Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.

Trähög vid sommarväg

Nya produkter behövs i skogsindustrin

Professor: Marknadsföring hör inte till vår ambition.

Navigering med Nokia Lumia 925.

Troligt med fler Nokia-mobiltelefoner i framtiden

Nokia skulle använda sitt varumärke på ett riskfritt sätt.

3D-skrivaren - Framtidens hjälpmedel

Benprotes, bikini, njure och hus kan du skriva ut i 3D. Vad kan man skriva ut i framtiden? Företaget Ensto använder dagligen 3D-skrivaren för att snabba upp produktutvecklingen.

Kärva tider vid tegelfabriken

Efterfrågan på tegel har minskat och permitteringar kan bli aktuella vid tegelfabriken på Kimitoön. Nytänkande inger ändå framtidstro.

kati Eklöf

Vasaregionen fick ny turismchef

Kati Eklöf har valts till verkställande direktör för Vasaregionens turismbolag. Eklöf är född år 1961 och hon har tidigare fungerat bland annat som turistchef inom Helsingfors stad.

Kaj Portin

Öppet diskussionsklimat ger framgångsrika företag

Finland är mitt uppe i en ekonomisk kris, men företagen i Vasaregionen fortsätter för fullt med sin produktutveckling. De som jobbar med produktutveckling och innovationer har inte brist på uppdrag, snarare tvärtom.

Outokumpu stålrulle

Stål

Under Krimkriget kom den engelska affärsmannen Henry Bessemer på hur man kunde göra effektivare artillerigranater.

Bild på stadshuset i Salo.

Nokiabeslut väcker oro i Salo

Stadsdirektören Antti Rantakokko i Salo är rädd för följderna av Nokias beslut att sälja mobilverksamheten. I Salo jobbar 1 500 anställda med produktutveckling. Näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) tror inte att affären har någon omedelbar inverkan på Finland.

Mauvein

William Perkin var bara 18 år gammal då han 1856 av sin professor, August Wilhelm von Hofmann, fick i uppdrag att hitta en billigare malariamedicin för de brittiska trupperna i Indien.

En mikrovågsugn

Mikrovågsugn

Radarforskaren Percy LeBaron Spencer arbetade med att förenkla konstruktionen av magnetronen, ett elektronrör som alstrar radarvågor.

Worcestershiresås.

Worcestershiresås

Lord Marcus Sandys återvände till England efter flera år i Indien. Han frågade apotekarna Lea & Perrins i Worcester om de kunde laga en indisk kryddsås, som han hade blivit förtjust i.

Sötningsmedel

Den som håller på med experiment och kemiska ämnen ska aldrig sätta någonting i munnen. Fast en del forskare gör det i alla fall, och tack vare dem har vi i dag flera olika sötningsmedel.

En kniv och en gaffel

Rostfritt stål

Vid första världskriget behövde Storbritannien hållbarare vapen. Bland annat hade man problem med eldrören på kanoner, vilka slets ut alldeles för snabbt.

Jenni Haukio i Björneborgs svenska samskola

Nylon

Wallace Hume Carothers anställdes vid kemiföretaget Du Pont då man startade ett stort projekt för att försöka tillverka syntetiska fibrer och tyger.

Pacemaker.

Pacemaker

Historien om pacemakern innehåller många uppfinnare, men det var två svenskar som fick äran att uppfinna och operera in den första pacemakern; läkaren Rune Elmqvist och hjärtkirurgen Åke Senning.

Vuosien saatossa kuukautissuojien käyttömukavuus on lisääntynyt huomattavasti.

Sjuksköterskor använde kompresser som bindor - så föddes de moderna mensskydden

Första världskriget tvingade fram nya, billiga kompresser.

Insulin

Innan insulinet upptäcktes fanns ingen medicin för diabetiker. Man visste att socker gjorde patienterna ännu sämre, så man satte personer med sockersjuka på en strikt diet med så lite socker som möjligt.

Elizabeth Arden.

Eight Hour Cream

En av de mest sålda fuktighetskrämerna i världen är Elizabeth Arden Eight Hour Cream. Florence Nightingale Graham, som senare bytte till artistnamnet Elizabeth Arden, öppnade 1910 sin första skönhetssalong Red Door på Fifth Avenue i New York.

Filmrulle

Celluloid

I mitten av 1800-talet gjordes många experiment för att ersätta elfenben i biljardbollar, och en firma i New York utlyste en tävling med ett första pris på 10 000 dollar åt den som kunde uppfinna ett nytt ämne.

Johnny Ahlfors kastar en frisbee

Frisbee

Ett bageri i Bridgeport, Connecticut tillverkade i början av 1900-talet pajer som såldes i metallformar av tenn. Bageriet hade sitt namn Frisbie Pie Company tryckt på formarna, så att hemmafruar, om de började använda formarna, skulle inse att det var mycket lättare att köpa färdiga pajer, och förstås då från Frisbies.

Böjd ishockeyklubba

Det finns åtminstone tre historier om hur Stan Mikita i misstag uppfann den böjda (hookade) ishockeyklubban. Mikita spelade ishockey för Chicago Black Hawks i mitten av 1960-talet.

Laminerat glas

Édouard Bénédictus var en fransk kemist som år 1903 uppfann laminerat glas, alltså glas som fastän det har gått sönder ändå hålls ihop och inte splittras över hela golvet.

En lustgasmolekyl.

Lustgas som bedövningsmedel

På 1800-talet började läkarna mer och mer intressera sig för smärtfria operationer och många olika modeller prövades. Henry Hill Hickman var en av de första att föreslå smärtfria operationer.

Jod

Bernard Courtois grundade i början av 1800-talet en salpeterfabrik utanför Paris. Fabriken klarade sig bra eftersom Napoleon behövde salpeter, eller kaliumnitrat, för att tillverka krut. Kalium fick man ur aska och nitrat ur ruttnade växter eller urin.

Tändsticka brinner

Fosfor var ett misstag

Ännu på 1700-talet var Aristoteles idéer fortfarande de enda rätta, 2000 år efter att han dött. Aristoteles lärde ut att alla ämnen kunde framställas bara man blandade de fyra grundelementen rätt.

Barometer.

Barometer

Den italienska vetenskapsmannen Evangelista Torricelli var intresserad av varför det var svårare att pumpa upp vatten ur en brunn som var långt under markytan. Han hade arbetat med Galileo Galilei i försök med vakuum och med lufttryck.

Lybeck, Jungner, Tranberg

Post it-lappar

Forskaren Spencer Silver arbetade 1968 i ett 3M-laboratorium med att utveckla ett superstarkt lim. Men han misslyckades kapitalt. Istället för superstarkt blev limmet supersvagt.

Louis Daguerre.

Dagerrotyp

Nicéphore Niepce tog världens första fotografi år 1822 med en camera obscura, en föregångare till dagens kameror. Men hans metod att med asfalt fixera fotot var arbetsdrygt och resultatet suddigt.

Aventuringlas.

Aventuringlas

På 1700-talet arbetade en lärling i en glashytta i Italien med att tillverka glas, då han enligt legenden tappade en kopparslev i den heta glasmassan. Sleven smälte snabbt och försvann i processen, men då massan blåstes till glas, så märkte glasmästaren att glaset innehöll små glittrande flingor. Då måste lärlingen erkänna vad han gjort, men misstaget blev en succé.

Teflon

Polytetrafluoretylen upptäcktes i april 1938, då Roy Plunkett vid kemiföretaget DuPont arbetade med att försöka tillverka en ny gas istället för freon i kylskåp och frysar. En dag när han gick hem glömde han en gasflaska framme på arbetsbänken istället för att sätta den i kylen. Nästa dag var flaskan tom.

Kvinna äter glass på Salutorget i Helsingfors

Glasstrut

På världsutställningen i St. Louis, Missouri år 1904 fanns det mer än 50 glassförsäljare. Men det var heta dagar och glassen hade god åtgång. Glass hade då blivit billigare, så att inte bara de rika kunde köpa den. Den såldes i glasbägare, och det var meningen att kunderna skulle äta upp sin glass med sked eller slicka i sig glassen.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida