Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Thomas Elfgren, kriminalöverkommissarie och fullmäktigeledamot från Sibbo.

Thomas Elfgren: Jag jobbar så länge det finns passion och vilja

Thomas Elfgren vill inte gå i pension.

Merete Mazzarella

Bokrecension: Vad är meningen i livet?

Mazzarella frågar varför vi finns till?

Man som blir matad med lappar framför ögonen i en lek och text om Bodil Lindfors poesi.

Poesin suger och förtjusar - det här betyder dikter för er

Vi frågade er om poesins betydelse - se svaren här!

Väståboland blir Pargas 1.1.2012

Viktigt att diskutera namnet då man utreder en kommunfusion

Då man utreder kommunfusioner bör man också diskutera den nya storkommunens namn, anser en grupp forskare i Åbo.

Demonstration i Simferopol på Krim år 2014

Obs frågar: Är du för eller emot sanktioner?

Hela västvärlden enas i protest mot Rysslands agerande i Ukraina. Det är oacceptabelt att Ryssland löser dispyter med väpnade styrkor och annektering. Men har det någon betydelse för Putin vad västvärlden anser? Gå in och svara på vår webbenkät.

En seger för kortfilmen

Om Selma Vilhunen & co får ta emot en Oscar för bästa kortfilm är det naturligtvis fint, men även utan staty har de vunnit en seger. En seger för kortfilmen som konstform. Och en för det finska självförtroendet.

Ungdomsgarantin blev ingen succé

Ungdomsgarantin blev ingen succé. Tvärtom, pengarna för verksamheten sinade och byråkratin ökade. Det fick finansminister Jutta Urpilainen höra vid sitt besök på After Eight på måndagen.

Nationalpark i Tykö väcker blandade känslor

Planerna på att göra Tykö strövområde till en nationalpark väcker blandade känslor i Tykö. En del oroar sig för vilka begränsningar parkstatusen kan medföra medan andra hoppas på nya arbetsplatser och fler turister.

Österbottniska riksdagsledamöter ser många förbättringar 2014

Vi fick rätt att välja hälsovårdscentral, arbetslösa kan ta kortare jobb utan att det påverkar arbetslöshetsersättningen och förföljelse kriminaliserades. Ekonomi och export, äldreomsorg och skapandet av en öppen demokrati kommer att vara viktiga politiska frågor i år.

Mao Zedong

Lågmält Mao-jubileum i Kina

I Kina firar man idag 120-årsdagen av Mao Zedongs födelse. Men det regerande kommunistpartiet, som anser sig förvalta arvet efter "den store rorsmannen", manar till ett nedtonat firande.

Vart är Pedersöre på väg?

Arbetet med den strategiska generalplanen är inne på slutrakan i Pedersöre. I planen som beskrivs som unik i Österbotten i sin omfattning skissas på kommunens framtid och vision inför 2030.

Kimmo Grönlund

Skuggbudgetar har bara indirekt betydelse

Skuggbudgetarna påverkar inte den genomförda politiken då regeringspartierna har majoritet i riksdagen, men de har en viktig indirekt betydelse i demokratin, säger forskaren Kimmo Grönlund. Oppositionens skuggbudgetar debatterades i riksdagen.

Vattenverket i Korpo.

TS: Korpovattnet slut på grund av olagliga diken

Olagliga diken kan vara orsaken till att grundvattnet har sinat i Korpo centrum. Det skriver Turun Sanomat.

Kostumklädd affärsman som bär på portfölj

Kunskaper i engelska och svenska viktiga i Vasaregionen

Engelskan är det mest betydelsefulla språket i arbetslivet i Vasaregionen. Men också svenskans ställning inom arbetslivet tros förbli stark. Bland annat det här framkommer i den undersökning som Levon -institutet vid Vasa universitet gjort.

Vattenrening på tapeten i Kimitoön i dag

Utsläppspunkten för Tyska holmens reningsverk i Dalsbruk diskuteras idag då direktionen för Kimitoöns vattenaffärsverk möts. Alternativen är Falköfjärden eller Bruksfjärden.

Yrkeshögskolan Centria i Jakobstad i Campus Allegro

Jakobstad är en belastning för yrkeshögskolan Centria i Karleby

De är fortfarande oklart hur det går med de 45 studieplatser på tradenomutbildningen i Jakobstad då Centria lägger ner. Novia är intresserad av att ta över platserna men tidigast hösten 2015. Det innebär att det kan bli ett glapp på ett år då man inte tar in tradenomstudernaden i Jakobstad.

Keyboard.

“Näthandelns betydelse har överdrivits”

Forskare och branschfolk inom handelsbranschen anser att medierna ger näthandeln för stor betydelse. De traditionella affärerna kommer inte att förlora sin betydelse.

Yle Areena logo.

Mia Damberg i Heim

I serien Heim i kulturprogrammet Pixel besöker Peter Lüttge österbottniska kulturarbetare för personliga samtal om hemmets betydelse för konsten. Under besöken står den skapande processen i mittpunkten. Det är värden som får bestämma var det konstnärliga hemmet finns. Är det lägenheten, ateljén, gården eller kanske krogen? Titta och bli överraskad!

Late Jakob modell 2013 Sören Lillkung

Sören Lillkung årets Late Jakob

I Jakobstad har Jakobs Dagar inletts på allvar. På söndag kväll avslöjades vem som blir årets Late Jakob.

Yle Areena logo.

Sini Björkholm i Heim

I serien Heim i kulturprogrammet Pixel besöker Peter Lüttge österbottniska kulturarbetare för personliga samtal om hemmets betydelse för konsten.

Centrumbiblioteket blir statligt jubileumsprojekt

En historisk händelse, en sensation. Det ansåg festpubliken då Paavo Arhinmäki berättade att Helsingfors centrumbibliotek ska bli huvudprojekt under Finlands självständighets 100-årsjubileum 2017.

Museiverket: "Fyrar en viktig del av vårt kulturarv"

Museiverket har sedan 1990-talet inventerat sjöfartsverkets byggnader. 22 fyrar och tio lotsstationer ses som nationellt värdefulla byggnader.

Calle Koskela trivs bland böcker

Om konsten att läsa

Olof Lagercrantz publicerade någon gång en bok med namnet "Om konsten att läsa och skriva". I denna underbara lilla bok försöker Lagercrantz beskriva vad han såg som läsandets betydelse för människan, samt människans syn på denna otroliga förmåga.

Euro-veistos Euroopan keskuspankin edessä

ECB väntas sänka styrräntan rekordlågt

Marknaden väntar allmänt att den europeiska centralbanken ECB i dag sänker styrräntan. Räntan är redan nu låg och nu tror analytikerna att räntan ytterligare sänks till 0,5 procent.

Gösta Ågren

Gösta Ågren i Heim

I serien Heim i kulturprogrammet Pixel besöker Peter Lüttge österbottniska kulturarbetare för personliga samtal om hemmets betydelse för konsten. I det här avsnittet träffar han dikatren Gösta Ågren.

Luftningsbassängen vid UPM:s vattenreningsverk i Jakobstad

Fler investeringar planeras på UPM i Jakobstad

Bygget av UPM Kymmenes reningsverk börjar vara på slutrakan. När reningsverket är klart möjliggör det att produktionen i Jakobstad kan öka.

Karleby hamn

100 000 ton lut via Karleby hamn

Hamnen i Karleby har gjort en inbrytning när det gäller transport och mottagning av vätskor. 100 000 ton lut kommer i fortsättningen att årligen passera genom hamnen till en industrikund i inlandet.

Svartå järnvägsstation i snöigt landskap.

Positivt för Hangö-Hyvingebanan

Det finns nu goda möjligheter att elektrifieringen av Hangö-Hyvingebanan tidigareläggs. Regeringen ska nu utreda möjligheterna att elektrifiera järnvägen mellam Hangö och Hyvinge.

"Homo" togs bort ur kinesisk ordbok

Talspråksordet för "homo" har tagits bort från Kinas ordbok över nutidsspråk, rapporterar BBC. Ordet har fått kritik i Kina eftersom det också betyder "kamrat".