Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Pekka Haavisto framför Nato-symbol och YLE-mikrofon

Propositionen om Natomedlemskap gavs till riksdagen – samlade över 1 500 utlåtanden

Statsrådet har gett sin proposition om medlemskap i militäralliansen Nato till riksdagen i dag. Enligt utrikesminister Haavisto är det här ytterligare ett steg framåt i medlemskapsprocessen.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel den 13 juni 2016.

Natochefen till Svenska Yle: Finland kan komma ännu närmare Nato - utan att bli medlem

Stoltenberg vill inte blanda sig Finlands Natodebatt.

Natosymbol.

HS: Rungande nej till Nato i Finland

Natomotståndet dominerar inom alla befolkningsgrupper.

studenbladet

Novium lämnar SSI och Studentbladet – "No hard feelings"

"Medlemsavgiften motsvarar inte det som vi betalar för."

Sauli Niinistö

President Niinistö: Finland och Sverige behöver inte gemensamt utreda Natomedlemskap

Gemensam svensk-finsk Natoutredning ger inte mervärde.

Den brittiska flaggan svajar tillsammans med EU-flaggor utanför Europeiska kommissionen i Bryssel inför David Camerons besök den 29 januari 2016.

Daily Mail: Britterna vill stanna i EU

Knappt hälften uttrycker dock sin vilja tydligt.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och Storbritanniens premiärminister David Cameron.

Ännu ingen deal för Cameron – ödesmötet i Bryssel fortsätter

Storbritannien stötte på större motstånd än väntat.

Premiärminister David Cameron utanför sin tjänstebostad i London den 7 september 2015.

Storbritannien ett steg närmare EU-omröstning

Underhuset gav EU-omröstningen grönt ljus

mopoklubben racerborg

Åldringshemmet Mopoklubben Racerborg

Man är aldrig för gammal för att köra mopo

Journalister väntar på att mötet ska avslutas

EU-toppmötet i Riga stängde inga dörrar österut

Partnerskapsländerna väntade sig mera än de fick.

Natos logo.

HS: Majoritet av finländarna fortfarande emot Nato

Mer än hälften av finländarna, 57 procent, är emot ett medlemskap i militäralliansen Nato, visar en rundfrågning som Helsingin Sanomat har gjort. Störst stöd hittas bland Samlingspartisterna.

Strålande lampor över Natos symboler på toppmöte i Lissabon

Folket vill ha omröstning om Nato

Två tredjedelar av finländarna uppger att de vill säga sitt i en folkomröstning om ett medlemskap i Nato blir aktuellt. Det visar en undersökning som Taloustutkimus gjort för Yle.

En trälubba som används vid möten.

Palestinierna ansöker om medlemskap i ICC

Den palestinska myndigheten har ansökt om medlemskap i Internationella brottmålsdomstolen ICC. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon ska studera ansökan, och inom sextio dagar underrätta medlemsländerna om dess innehåll.

Finlands president Sauli Niinistö

Niinistö: "Ryssland måste göra mera för Ukraina"

Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov säger att Ryssland har gjort allt för att underlätta krisen i Ukraina. Finlands president Sauli Niinistö vädjar till utrikesminister Lavrov om att Ryssland borde vidta ytterligare åtgärder för att underlätta situationen i Ukraina.

Putin: Vårt agerande följdriktigt

Rysslands agerande i Ukraina är helt följdriktigt, sade president Vladimir Putin i ett samtal med den tyske förbundskanslern Angela Merkel. Ryssland och Tyskland har också kommit överens om att fortsätta förhandla för att normalisera läget i Ukraina.

EU började förhandla med Serbien om medlemskap

EU har inlett förhandlingar med Serbien om medlemskap i unionen. Beslutet om förhandlingar fattades redan i somras.

Ingången till Karleby universitetscenter Chydenius

Jakobstad kan säga upp avtalet med Chydeniusinstitutet i Karleby

Staden Jakobstad vill säga upp avtalet med Karleby universitetscenter Chydenius. Anledningen är enligt SFP-politiker ekonomisk. Vänsterpolitiker i Jakobstad säger att det handlar om att ge igen för att Karlebybaserade yrkeshögskolan Centria trappar ner verksamheten i Jakobstad.

Det blir ännu dyrare att dö

Det är ganska dyrt att dö. Samtidigt blir pressen på att höja priset på en gravplats allt större.

Janne Laakkonen var den Samlingspartist som fick flest röster i kommunalvalet i Lojo 2012.

L-U: Laakkonen lämnar Samlingspartiet i Lojo

Den omstridde Lojopolitikern Janne Laakkonen har sagt upp sitt samlingspartistiska medlemskap. Han utsågs i våras till partiets riksdagskandidat.

"Katastrofalt att göra kyrkan mer frikopplad"

Olav S Melin vid den finlandssvenska tankesmedjan Magma efterlyste häromdagen att alla band borde klippas av mellan stat och kyrka. Ärkesbiskop emeritus John Vikström säger ändå till Yle Nyheter att han inte vill se en helt självständig folkkyrka utan kopplingar till stat och kommuner.

Fyndiga golfbanor klarar sig i framtiden

Antalet golfspelare ökar fortsättningsvis i Finland och fyra nya golfbanor öppnas i Finland i år. Det här säkrar ändå inte de nya golfbanornas finansiering.

EU öppnar Serbiens väg mot medlemskap

Serbien får inleda medlemskapsförhandlingar med EU. Det kom statscheferna på EU toppmötet överens om i dag. Även Kosovo har en god start på vägen att bli medlem i EU.

EU: Grönt för förhandlingar om serbiskt medlemskap

EU-länderna har kommit överens om att börja förhandla om ett serbiskt EU-medlemskap. Förhandlingarna inleds senast i januari - landet blir sannolikt medlem tidigast år 2020. Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb tycker EU:s udvidgning är sak värd att fira.

EU-medlemskap innebär mycket nytt för Kroatien

Om drygt två veckor får EU sitt 28:e medlemsland då Kroatien blir medlem efter tio år av förhandlingar. Det är första gången sedan 2007 som EU tar in ett nytt medlemsland.

Företagare saknar kontaktperson i Raseborg

Företagarna i Raseborg vill ha en bättre dialog med staden. De tre lokala företagarföreningarna efterlyser bland annat en näringsombudsman. Företagarna upplever att det är svårt att veta vem de skall tala med inom staden.

Lettland redo för euron

Lettlands ekonomi uppfyller kriterierna för att ta i bruk euron från och med 2014, meddelade EU-kommissionen på onsdagen. Det slutliga beslutet om Lettlands euromedlemskap fattas 9 juli. Lettland blir det 18:e eurolandet.

Rewell center.

Kritiska röster mot EU i Vasa

I måndags kunde Österbottningar träffa EU-parlamentariker och ställa frågor till dem och höra mera om EU. Det var evenemenget EU och du som nådde Vasa och lockade en hel del österbottningar på plats.

Lettlands premiärminister Valdis Dombrovskis

Lettland ansöker om euromedlemskap i dag

I dag lämnar Lettlands regering in en formell ansökan om medlemskap i eurozonen, så att landet kan ta euron i bruk den 1 januari 2014. Majoriteten av letterna är emot euron, men övergången väcker inga större protester. Stödet håller dessutom långsamt på att stiga.

Parlamentsbyggnaden i London.

Britterna allt mer EU-fientliga

EU-motståndet har ytterligare ökat i Storbritannien. Om britterna fick rösta om EU nu skulle bara en tredjedel rösta för fortsatt medlemskap, visar en färsk opinionsundersökning som gjorts på uppdrag av tidningen Financial Times.

IMF

IMF klandrar Argentina för räknefel

Argentina hotar mista sin rösträtt i Internationella valutafonden IMF på grund av brister i landets ekonomiska räkenskaper. Enligt valutafonden använder Argentina fortsättningsvis felaktiga metoder för att beräkna bruttonationalprodukten och inflationen.

Katainen kritisk till Camerons utspel

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) anser att det är beklagligt att Storbritanniens premiärminister David Cameron vill omförhandla landets EU-medlemskapsvillkor och ordna en folkomröstning om EU-medlemskapet.

Cameron lovar folkomröstning om EU

Den brittiske premiärminstern David Cameron säger att han är för en folkomröstning om det brittiska EU-medlemskapet om hans konservativa parti vinner parlamentsvalet 2015. Cameron vill ändå inte att Storbritannien ska lämna unionen.

Estlands utrikesminister vill ha Finland i Nato

Estlands utrikesminister Urmas Paet hoppas att Finland och Sverige går med i försvarsalliansen Nato. Finlands sittande regering planerar inte att ansöka om Natomedlemskap.

Österbottens hus

Sannfinländarna och SFP på kollisionskurs i Österbotten

Dagarna efter kommunalvalet har nu representationen i Österbottens Förbund blivit ett stridsäpple mellan Sannfinländarna och SFP. Sannfinländarna får två platser i stället för de tre man förväntat sig efter kommunalvalsresultatet.

Elisabeth Rehn i Yles morgon-tv

Rehn: Finland passivt i FN

Finland var för optimistiskt då det gällde förhoppningarna om en plats i FN:s säkerhetsråd, anser minister Elisabeth Rehn. Finland är numera rätt passivt i FN, dessutom har inte utvecklingsbiståndet nått upp till 0,7 procent sedan 1990-talet.

Inget medvetet fiffel bland ungdomsorganisationer

De politiska ungdomsorganisationerna har inte medvetet förfalskat sina medlemsregister. Den slutsatsen har Undervisnings- och kulturministeriet kommit fram till i en färsk utredning.

Högsta domstolens byggnad i Helsingfors

Anhöriga till Kauhajoki-offer vill ha rättvisa

Ett tjugotal anhöriga till offren i skolskjutningen i Kauhajoki har lämnat in en klagan på grund av domvilla till högsta domstolen, skriver dagstidningen Ilkka.

Det isländska alltinget.

Island betalar bort nödlån

Den goda ekonomin på Island innebär att landet nu kan betala bort sina nödlån i försnabbad takt. Samtidigt går också förhandlingarna om ett EU-medlemskap framåt.