Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Grafik av händer som sträcks mot en uppåtgående kurva

Pensionsbolag i internationell jämförelse: Stora risker gav den bästa avkastningen

Finlands pensionsbolag bra i internationell jämförelse.

Magdalena Lönnroth, portföljförvaltare på Kyrkans pensionsfond

Rent mjöl i påsen ger klirr i kassan

Klimatförändringen blir största kommande investeringsboomen.

Schweizare köar till växlingskontor

Negativ ränta – en ny trend?

I många länder har centralbanken infört negativ ränta för bankerna. Men kan det leda till att också vanliga kunder måste betala för att deponera pengar i banken? I princip kan det hända men bankerna kommer att undvika det för att inte tappa kunder.

Den franske nationalekonomen Thomas Piketty på kongress i Chile, januari 2015

Rika har blivit rikare – Finland följer Pikettys teori

Lämpligt inför riksdagsvalet kommer forskare som står socialdemokraterna och facket nära ut med en bok om välfärdssamhället och ekonomin. Boken ifrågasätter många av de rådande uppfattningarna om möjligheten att bevara välfärdssamhället.

Ekonomiprofessorn Thomas Piketty i Helsingfors

Genväg till Thomas Pikettys värld

På våren drabbades världen av Piketty-feber. ”Alla” visade plötsligt intresse för en nationalekonomisk bok på 695 sidor om tillväxten och fördelningen av kapital- och löneinkomster. Boken är Thomas Pikettys Capital in the Twenty-First Century. Nu finns ett svenskt sammandrag av boken. Caj Rönning har läst den.

Den franske ekonomiprofessorn Thomas Piketty i Helsingfors

Piketty får kritik

Den till skyarna upphöjda franska nationalekonomen Thomas Piketty har inte kommit undan kritik. Han har kritiserats för användningen av data och för sina tolkningar och prognoser. Också teoretisk kritik har förekommit bland akademiska ekonomiforskare

Den franske nationalekonomen Thomas Piketty

Slopa inte arvsskatten, säger känd nationalekonom

Den franske ekonomiprofessorn Thomas Piketty har seglat upp som något av en rockstjärna bland nationalekonomer. Alla tycks snacka om Piketty och hans forskning om den ökande ojämlikheten. Piketty besökte Helsingfors på torsdag.

1,5 miljoner för lite i Vasas bokslut

Det fattas 1,5 miljoner euro i Vasa stads bokslut för 2013. Någon glömde berätta om stadens sparpaket åt koncernbolagen Vasa elektriska, Pikipruukki och Vasa yrkeshögskola.

Patrik Byholm

Skogsskyddet är otillräckligt

Tre fjärdedelar av Finlands landareal täcks av skog. Trots att vi har mycket skog är skogsskyddet inte tillräckligt. Ekonomiskogsbruket har dominerat och den biologiska mångfalden är hotad.

Nykarleby kraftverk.

Nykarleby kraftverk bolagiseras

Nykarleby väntas gå in för en bolagisering av Nykarleby kraftverk. Ärendet har varit uppe flera gånger i stadsstyrelsen, inför måndagens möte är förslaget att bolagiseringen genomförs vid årsskiftet.

Elskapp med stöpsel.

Staden behöver avkastningen från Ekenäs Energi

Raseborg behöver den avkastning som staden får av Ekenäs Energi. Det säger stadsstyrelsens ordförande Anders Walls (SFP), som en kommentar till diskussionen om överföringspriset för el inom Ekenäs Energis område i Raseborg.

Operationsläkare.

Kristina Medi får ett lån

Staden Kristinestad beviljar ett kapitallån på drygt 23 000 euro till operationsbolaget Kristina Medi.

Äldre med promenadstav.

Nu kostar pensionerna mer än vi betalar

Under april månad sker en historisk vändning i pensionssystemet då det för första gången kommer in mindre pengar till pensionsanstalterna än de betalar ut till pensionärer.

Raseborg investerar i kärnkraft och vindkraft

Det är oklart hur mycket staden Raseborg i framtiden kommer att investera i Fennovoimas kärnkraftverk eller i vindkraftsparker i norr. Men enligt tidigare överenskommelser och beslut kommer staden i vår att betala drygt 200 000 euro för olika energiprojekt.

Experter: Pensionssystemet behöver utvecklas

Det finländska pensionssystemet är i bra skick, men behöver utvecklas för att möta framtida utmaningar, konstaterar internationella experter som har gjort en utvärdering på begäran av Pensionsskyddscentralen. Experterna efterlyser högre pensionsålder och bättre avkastning på pensionsfonderna.

Natalie Portman

Natalie Portman ger störst avkastning

Den amerikanska skådespelerskan Natalie Portman är värd varje dollar som investeras på henne, enligt den amerikanska ekonomitidskriften Forbes. Enligt Forbes tjänar filmstudion 42,70 dollar för varje dollar som betalas till Portman.

Värdefulla skärgårdstomter till salu

Stiftelsen för Åbo universitet inleder i dag försäljningen av en rad värdefulla tomter i Rimito.