Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

En anonymt klädd person i svarta kostym byxor står ute på en gata i svarta skor.

Handelsgillet röstade för att välkomna kvinnliga medlemmar

Ännu ett möte innan beslutet blir slutgiltigt.

Gustaf Svanljungs stiftelse donerar 70 000 euro till Vasa universitet

Tack vare en donation på 70 000 euro kan Vasa universitet fortsätta sin satsning på energiforskning och hållbar utveckling av energilösningar.

Med hjälp av stödet från Handlanden Gustaf Svanljungs donationsfond ska universitetet under åren 2024-2025 bygga upp en kapacitet i motorlaboratoriet att utnyttja väte genom att utvinna energi och lagra den.

Gustaf Svanljungs donationsfond firar 85 år i år. Stiftelsens mål är att främja handel, industri och jordbruk i Österbotten, speciellt i Vasa. Stöd ska i första hand gå till universitet och högskolor.

Skylt där det står Hagaro.

Äldreboendet Leschehemmet flyttar från Ulrikasborg till Norra Haga

Verksamheten flyttar in i äldreboendet Hagaros lokaler.

Närbild på en pensel som målar ett gult blad.

Raseborg grundar en ny fond för fritid och kultur

Fond för äldre hör inte längre till stadens uppgifter.

Stiftelsen för Åbo Akademi har valt entreprenör för Astra

Stiftelsen för Åbo Akademi har valt den entreprenör som ska bygga Astra. Det är Hartela Länsi Suomi Oy som ansvarar för att bygga den nya byggnaden.

Arbetet inleds nu på hösten och Astra ska stå klar hösten 2025.

Den nya byggnaden ersätter Gadolinia på ÅA:s campus i Åbo. Rivningen av Gadolinia slutfördes under sommaren.

Astra blir en del av helheten kvarteret Stjärnan, som utöver nybygget består av Åbo Akademis bibliotek Boktornet och Handelshögskolan.

Ordförande för den nya Ungdomsföreningsstiftelsen står i rutig skjiorta framför Socklots ungdomsföreningshus

Ungdomsföreningarna fick en egen stiftelse år 2015 – nu delar den för första gången ut pengar

Ungdomsföreningsstiftelsen grundades för tio år sedan och ska i år dela ut sina första stipendier.

Revisorn för Pohjola-Nordens stödstiftelse får varning av revisionsnämnden

Föreningen Pohjola-Nordens revisor får en varning av revisionsnämnden som anser att revisionen av Pohjola-Nordens stödstiftelse var under all kritik, skriver Hufvudstadsbladet.

Enligt nämnden har revisorn inte verifierat bokföringen och verksamheten i stödstiftelsen tillräckligt noga, vilket bidrog till att föreningens före detta generalsekreterare Michael Oksanen i fler år kunde betala ut pengar till sig själv.

Bland annat säger nämnden att det i flera år ska ha funnits betydande brister i stiftelsens förvaltning och att utbetalningar inte granskats ändamålsenligt.

Oksanen misstänks för grov förskingring, grovt bokföringsbrott, förfalskning och missbruk av förtroendeställning då han under tiden som generalsekreterare bland annat ska ha lyft ogrundade kilometerersättningar i sitt jobb.

Han ska också ha använt tiotusentals euro av föreningens medel på felaktiga grunder.

Rubriken uppdaterad 7.6.2023 kl. 13:02, så att det tydligare framstår att det är revisorn för stödstiftelsen som varnas.

Studentkören Brahe Djäknar sjunger in våren på Vårdberget i Åbo.

Sköna maj är här – följ med sändningen från Vårdberget i Åbo

Studentkörerna vid Åbo Akademi sjunger in våren.

En gammal byggnad med gul fasad.

Stiftelse vill sälja anrikt äldreboende på paradplats i Helsingfors – ”Ännu har vi inget nytt ställe för våra äldre”, säger ordförande

Äldreboendet Leschehemmet i Ulrikasborg i Helsingfors ska sannolikt flytta inom några år. De nuvarande utrymmena är oändamålsenliga, säger stiftelsens ordförande. En detaljplanändring ska göra det möjligt att bygga om fastigheten till bostäder.

Ett brunt tegelhus i Ingå kyrkby där det finns bibliotek och där kommunens tjänstemän jobbar.

Sophie von Julins stiftelse planerar att stöda kulturlokal i Ingå

Stöder med 400 000 euro om finansieringen blir klar.

De fem nordiska ländernas flaggor.

Pohjola-Nordens stödstiftelse fick ny styrelse

Pohjola-Nordens styrelse har valt stödstiftelsens styrelse.

Stiftelsen för naturarvet köper gammal skog i Pargas

Stiftelsen för naturarvet har köpt ungefär 29 hektar skog i Pargas. Skogsområdet ligger på ön Önsholm och är mångsidig med både förfallen och karg klipptallskog till frodig ek- och lövskog. Förutom att grunda ett naturskyddsområde är tanken att plantera mer ädellövträd på området.

Stiftelsen för naturarvet har sedan innan tretton skyddade skogar i Egentliga Finland, fyra av dem finns i Salo. Skogsområdet på Önsholm är stiftelsens första i Pargas och samtidigt också det största i Egentliga Finland. För de med sommarstugor på Önsholm kommer det nya naturskyddsområdet inte innebära några märkbara förändringar.

Stiftelsen köper skogsområden med donerade pengar. De köpta skogarna är för evigt skyddade.

Folkhälsan köper Blomsterfondens fastighet i Kottby

Stiftelsen Blomsterfonden i Helsingfors sr:s fastighet med tre flervåningshus på Pohjolagatan i Kottby har sålts.

Köparen är Samfundet Folkhälsan i svenska Finland rf, och samtidigt innebär det att verksamheten kan fortsätta som tidigare.

Folkhälsan Välfärd har i tio års tid hyrt in sig och bedrivit bland annat resurserad boendeverksamhet för äldre i fastigheten.

Den snart 100-åriga Blomsterfonden säger i ett pressmeddelande att i och med affären kan fonden trygga sin fortlevnad som allmännyttig understödsaktör.

Astianpesukonetta täytetään keittiössä.

Privat aktör kan ännu inte bygga hus för äldre i Ekenäs – oenig stadsstyrelse gav stiftelsen Domus Bene mera tid

Stiftelsen Domus Bene behöver mera tid för att kunna bygga de planerade hyresbostäderna i Ekenäs för äldre och personer med specialbehov. Ett alternativ skulle vara att staden bygger dem i egen regi.

En man med ljust bakåtkammat hår, svart kavaj och vit skjorta lutar sig mot ett bord med en gammal stor silverfärgad kassaapparat.

Många stiftelser är för små – administrativa kostnader kan vara mycket högre än understöden till hjälpbehövande

Stiftelserna har i tiden grundats av givmilda personer som antingen under sin livstid eller i sitt testamente har önskat grunda en stiftelse. De största stiftelserna har tillgångar på flera hundra miljoner euro, men det finns många små stiftelser. Enligt advokat Tom Gustafsson kan till och med 500 000 euro vara för lite för att få det att gå runt. En 5 procents avkastning betyder visserligen 25 000 euro på årsnivå, men av det går en stor del till förvaltningskostnader med bokföring, revisorer och Patent- och registerstyrelsens granskningsarvoden, samt till arvoden till styrelsen.

Illustration av pengar som flyter omkring i blåa cirklar

Svenskspråkiga stiftelser har tillgångar på över 4,5 miljarder, det blir 15 000 euro per finlandssvensk – vem sitter på pengarna och vem får dem?

Svenskspråkiga stiftelser har en förmögenhet på närmare fem miljarder euro. Hälften av dem har Helsingfors som hemort och 2000 personer sitter i deras styrelser – här är de finlandssvenska stiftelserna i ett nötskal.

Kenneth Ekholm går med sin ledarhund, en ljus labrador, på en grusväg med gröna buskar i bakgrunden.

“Inga ansökningar har inkommit” – stiftelser för synskadade har ett kapital på 70 miljoner euro men synskadade får bara en bråkdel av vinsten

Stiftelser som ska understödja synskadade lyckas med varierande framgång med sitt uppdrag. Svenska Yles granskning visar att stiftelsernas tillgångar ofta är betydligt större än man skulle tro sett till de utdelade bidragen.

Större gårdsbyggnad med hav i bakgrunden.

Villkorligt fängelse för två av nymanska stiftelsens tidigare styrelsemedlemmar

Grovt bokföringsbrott och missbruk av förtroendeställning.

En datoranimerad bild av det blivande Chappe-konstens hus vid havet, det nya konstmuseet i Ekenäs.

Konstmuseet Chappe i Ekenäs öppnar lite senare än planerat

Museet är en donation av mecenaten Albert de la Chapelle.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida