Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

illustration av vargansikten vända uppåt, abstrakt

Kolumn: Sju nyanser av medelålderskris - känner du igen dig i Lotta Greens lista?

Uppfyller du Lotta Greens sju tecken på medelålderskris?

En kvinna lutar sin panna mot en trave böcker. I förgrunden en mätare med en emoji med exploderande huvud.

Många mår dåligt av prestationskraven - testa om du är en överpresterare

Mäter du ditt värde i prestationer? Gör Svenska Yles test.

Joakim Rundt är redaktör och arbetar för Svenska Yle.

Joakim Rundt: Ungdomen sviker våra underliga förväntningar

I lördags fick Ungdomen lov. Och skulle följaktligen härja.

Två anställda i en lagerbyggnad.

Många yrken försvinner - svårt att välja rätt utbildning

Minst hotade jobben kan inte utföras av maskiner.

Tysklands lag under en träningssession i Santo Andre i Brasilien den 12 juni 2014.

Fotbolls-VM: Skador skapar oro i Tyskland

Fotbolls-VM är igång och i många länder är förväntningarna på det egna laget mycket höga, så också i Tyskland. Det tyska laget räknas till favoriterna, men samtidigt har man haft en hel del problem med skador inför turneringen. Bland tyskarna är man lite osäker på vad laget kan klara av.

Kost och levnadsvanor

Förväntningar på oss själva skapar den största stressen?

“Om jag bara var lite smalare så skulle jag nog bli mycket lyckligare...” ”Jag borde nog skaffa en nyare mobil! Då skulle de där tuffa killarna säkert inte dissa mig i skolbussen... Man MÅSTE ju ha smartphone idag - jag skäms ögonen ur mig!” ”Jag trodde det skulle kännas annorlunda att ha en pojkvän... Borde det inte vara mer romantiskt och förälskat, så där som i filmerna..?”

Är gymnasiet så lätt som du tror?

Många tycker att gymnasiet verkar lätt, men efter att vi själva började i gymnasiet, har vi märkt att man måste jobba mycket hårdare och ta mera ansvar för sitt eget skolarbete. Vi gjorde en undersökning i årskurs 9 där vi frågade vad de tror att skillnaden mellan högstadiet och gymnasiet är. Vi jämförde deras åsikter med vår egen och våra klasskompisars. Vad blev slutsatsen?

Ahtisaari hoppas på bättre samarbete med Iran

Förhandlingarna om Irans kärnprogram har gått relativt bra, säger president Martti Ahtisaari som var gäst i Yles morgonprogram Ykkösaamu. Han hoppas på ett ordentligt avtal, förändringarna som har skett i Iran måste utnyttjas, anser han.

I Sydafrika kan allt hända

Nästa år är det valår i Sydafrika och mycket står på spel. Förväntningarna var stora när landet gick in för demokrati efter apartheidtiden. Många problem kvarstår ändå, såsom fattigdom, dålig utbildning och ökande brottslighet.

Gunilla Mäkelä

Kvinnornas dag ordnas i Kristinestad

I Kristinestad ordnas evenemanget Nais Day nu fjärde gången. Det är en dag för kvinnor och temat för evenemanget är Må bra - Feel good. Företagaren Gunilla Mäkelä som ordnar Feel Good - mässan har höga förväntningar.

Byggförbundet utanför central inkomstuppgörelse - metall går med

Byggarbetarnas förbund stannar utanför den centrala inkomstuppgörelsen. Förbundets ordförande Matti Harjuniemi säger till Yle Nyheter att uppgörelsen sänker finländarnas köpkraft mer än vad man allmänt har försäkrat. Däremot säger metallförbundet enhälligt ja till uppgörelsen.

Kirjailija J. K. Rowling

J.K. Rowling skrev deckare under pseudonym

Författaren till den prisade deckaren The Cuckoo's Calling har visat sig vara Harry Potter-författaren J.K. Rowling. Sunday Times rapporterar att Rowling skrev boken under pseudonymen Robert Galbraith.

Girls sjunger i Italien

Damkören Girls från Raseborg är som bäst på ännu varmare breddgrader, i närheten av medelhavet.

Vasabladet, Österbottens tidning, Syd-Österbotten

Anställda bedrövade över HSS Medias sparkrav

HSS Media koncernen meddelade igår att företaget inleder samarbetsförhandlingar och två miljoner euro ska sparas. HSS Media ger ut tidningarna Vasabladet, Österbottens Tidning, Syd-Österbotten och Pietarsaaren Sanomat. Tidningarna har klarat sig bra och tappat mindre prenumeranter än dagspressen i medeltal.

Museichef Selma Green

Museibesökarna i Vasa profileras

I Vasa vill man få större klarhet i vem som egentligen besöker Kuntsis museum för modern konst och Tikanojas museum. Därför kommer man i år att börja profilera museibesökarna berättar museichef Selma Green.

På kurs för att lyckas i äktenskapet

- Precis som en bil behöver servas, så behöver äktenskapet tas om hand. Parrelationen sköter inte sig själv. Särskilt inte när man får barn.

Två flickor i ett vintrigt Helsingfors, 1978

Malenas jul

Får man någonsin vara glad mera när ens har mamma dött?

Mamma med barn

Det var inte lätt att vara mamma på 1960-talet

En mor får skylla sig själv om hon är ensam på morsdagen.