Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Porträtt av Jan Gerich.

Vad betyder bankkollapsen i USA för oss? Fem frågor till Nordeas chefsanalytiker

Finländska bankkunder behöver inte vara nervösa.

Henrik Palmén är lektor i finansiell ekonomi vid Hanken i Helsingfors.

Bankerna höjer låneräntorna – vi frågade hur de betalar för våra depositioner

Räntan på brukskonton är fortfarande noll procent.

Europeiska centralbankens ECB:s högkvarter i Frankfurt.

ECB gasar på

Europeiska centralbanken lättar på penningpolitiken.

Schweizare köar till växlingskontor

Negativ ränta – en ny trend?

I många länder har centralbanken infört negativ ränta för bankerna. Men kan det leda till att också vanliga kunder måste betala för att deponera pengar i banken? I princip kan det hända men bankerna kommer att undvika det för att inte tappa kunder.

Nordea stänger i Dalsbruk

Nordea stänger sitt kontor i Dalsbruk vid årsskiftet. Samtidigt slopar Nordea sina kassatjänster på kontoret i Kimito.

Blommor och eurotecken framför Europeiska centralbanken.

ECB pressad att agera

Europeiska centralbanken ECB väntas äntligen komma till skott med åtgärder som kan lätta upp läget i den hårt drabbade europeiska ekonomin. ECB tros sänka styrräntan och bankernas depositionsränta som nu väntas bli negativ.

Svenska och ryska depositioner i topp i Finland

Svenskar har mest pengar på finländska bankkonton, visar en jämförelse över utländska privatpersoners depositioner i Finland. Ryssarna kommer på andra plats.

Kan man lita på banken?

En kund deponerar en summa pengar på sitt bankkonto över disk. Två dagar senare har banken reducerat summan med en tredjedel. Av vilken orsak och varför har inte kunden meddelats?

Urpilainen redo att kompromissa om europeisk bankfond

EU-ländernas finansministrar förhandlar i kväll och i natt om detaljerna i den bankunion som håller på att grundas. Bland annat ska en fond för bankavveckling grundas och Finland har tidigare arbetat för att den skulle vara nationell. Nu är finansminister Jutta Urpilainen redo för att en alleuropeisk bankfond stegvis grundas.

Rehn: Småsparare får ha sina pengar i fred

Deponenter i Finland och andra delar av euroområdet kan lita på att depositioner under 100 000 euro är säkra, bedyrar ekonomikommissionär Olli Rehn som gästade Yles tv-program Morgonettan.

Storinvesterare på Cypern får delersättning i aktier

De stora investerarna i Cyperns största bank, Bank of Cyprus, riskerar att förlora betydligt mer än vad man tidigare trott. Banken övertar 37,5 procent av alla depositioner på över 100 000 euro. Som ersättning får spararna aktier i banken.

Medvedev: Cypernavtalet lika med stöld

Rysslands premiärminister Dimitri Medvedev kommer med hård kritik mot det räddningsavtal som utarbetats i syfte att förhindra en ekonomisk kollaps på Cypern. Medvedev jämför räddningsplanen med stöld.

Roger Wessman, ekonom

Wessman: "Principiellt viktigt att skydda små deponenter"

Främst stora deponenter drabbas av det färska Cypernavtalet. Men naggat förtroende bland öborna betyder sannolikt att också små deponenter tar ut besparingar när bankerna igen öppnar.

Putin: Cyperns bankskatt farlig

Rysslands president Vladimir Putin kritiserar i hårda ordalag Cyperns planer på att införa en bankskatt på depositioner.

Constantine Georgiou förlorar 75 000 på depositionsskatten

Cypriotiska sparare: De rånar oss!

Många småsparare i Cypern är rasande över engångsskatten på bankdepositioner och hotar med att tömma sina konton. Skatten är ett villkor för att Cypern ska få nödlån av eurozonen och Internationella valutafonden IMF.

Rehn: Kraftiga åtgärder nödvändiga i Cypern

- Vi var tvungna att vidta mycket drastiska åtgärder eftersom banksektorn på Cypern är stor och mycket problematisk, säger ekonomikommissionär Olli Rehn i en intervju för Yle Nyheter. Han anser att bankskatten (den så kallade stabilitetsavgiften) är en bra metod för att klara av finansieringen och skuldbördan.

Insättningsautomat tas i bruk

Det kan bli möjligt att sätta in pengar via bankautomat i år då företaget Automatia planerar att ta i bruk en automat av ny typ. Kring 20 testautomater ska tas i bruk i huvudstadsregionen under våren.

Personer vid datorer på Finlands börs, 1989

Den snabba klippekonomin i 1980-talets Finland

Vad betyder det för småspararna och löntagarna?