Senaste artiklar
Allt annat än snabbmat – att koka traditionell memma tar sex till åtta timmar
Vill man ha memman i en näverlåda ska den göras på sommaren.
Så här kan Borgås skolmat förbättras
Borgå stadsfullmäktige beslutade i december om tilläggsanslag på en miljon euro för bespisningen i skolor och daghem. Nästa måndag, den 6 mars, ska stadsstyrelsen besluta hur tilläggspengarna används.
Sektorn för växande och lärande och affärsverket Borgå kost- och städtjänster föreslår att tilläggsanslaget används så här:
- bättre brödsortiment
- ekologisk mjölk serveras igen
- mer fiskrätter på matlistan (ersätter korvrätter)
- Borgågryta serveras inför påsken och självständighetsdagen
- efterrätt serveras en gång under den roterande matlistan (6 veckor)
- pålägg eller ost på soppdagar
- mångsidigare salladsbord
- ett andra huvudrättsalternativ också de dagar då det serveras vegetarisk mat
- allmänna ändringar i råvaror, ärtsoppa byts ut mot köttsoppa
I år ska staden också göra upp en plan för att förbättra trivseln i matsalarna i skolor och daghem genom att minska på ljudnivån och satsa på inredningen.
Syrlig lemoncurd utan mjölk – perfekt till en fluffig pavlova
Lemoncurd passar också som pålägg.
Marina Bergman bakade Pargas bästa pepparkaka
Marina Bergman bakade årets bästa pepparkaka i Pargas och korades till vinnare på lördagseftermiddagen. I tävlingen deltog 23 bidrag som en prisjury hade provsmakat.
– Det var mycket jämnt säger juryns ordförande Magnus Sundman, som delade ut priset vid Gamla malmens julmarknad. Det här var min direkta favorit tack vare kryddningen och sprödheten.
Pepparkakan har långa anor på orten och redan 1918 började Lydia Ekroos baka pepparkakor i Bläsnäs. Den speciella kryddblandningen fick hon, med hjälp av ortens apotekare, från Sverige.
Värm din frusna vintersjäl med ett solgult cornbread – jalapeño ger hetta i både kaka och bröd
Fyra jalapeños och en skvätt marsalavin sätter smaken.
Tycker du det är krångligt att göra glass – kokosgrädde och socker är faktiskt det enda som behövs
Glassen är mjölk- och äggfri och passar även allergiker.
Baka en fransk Quiche Lorraine och en syrlig äppelpaj av samma deg: klassiska pâte brisée
Degen ska arbetas snabbt och vila kallt för extra frasighet.
Baka falsk banankaka med tosca – palsternacka ger smak åt den saftiga kakan
Riven palsternacka med havremjölk ger banansmak.
Bjud på granité – frysta drinkar i tre friska smaker, hallon, äpple och citron
Granité smakar gott en solig dag eller efter en tung middag.
Kakan som egentligen är ett stort kex – recept på bärflarn
Recept på bärflarn.
Blåbär passar i både söta och salta bakverk – recept på kladdkaka och galette med getost
Karamellkladdkaka och galette med getost.
Vallmoplättar med rabarbercurd
Krispiga plättar med vallmofrön
Fixa påskens enklaste bakelse – en klassisk rulltårta toppad med apelsin
Strö kardemumma på kakan för en vacker och god twist.
Baka en paj med blodapelsincurd och marängtäcke – ett lyckat möte mellan syrligt och sött
Det blir en somrig paj med smak av kardemumma.
Zabaglione är världens enklaste efterrätt med bara tre ingredienser: äggula, socker och möjligen en lämplig skvätt från barskåpet
Den här vispar du ihop på 10 minuter.
Är du sugen på att lära dig dekorera en kaka med drip cake-metoden? Erfarna hobbybagaren Anna Nguyen ger tips på hur du lyckas
Drip cake-metoden är en rolig utmaning.
Lila lyxiga rawbollar till helgmyset – aroniabollar passar både till mellanmål och kalasfika
Mjölk- , gluten- och sockerfria bollar med smak av bär.
Baka Jennys äppelpaj, som fått sitt namn efter Michael Björklunds fru
En smulpaj, som skall avnjutas med äkta vaniljsås.
Lakritstrio – en maträtt, en sötbit och en dryck
Recept på tomatsoppa, äppelcurd och cappuccino med lakrits.
Rabarber till både middag och efterrätt – här bjuder vi på en matig rabarber- och nudelsallad tillsammans med den snabbaste rabarberbakelsen
När du bara kan tänka på rabarber och vill ha den till allt.
Bjud på bakverksklassiker – glutenfri, gul och grymt god
Förbered, frys in och ta fram vid oväntat besök.
En solgul söt saffranspaj är lätt att laga och passar utmärkt som dessert på julen
Servera i små portioner med syrliga bär.
Strömsös krämiga saffransfudge är vegansk, mjölkfri och glutenfri – på 30 minuter kokar du julgodiset som alla kan äta
Nötterna går att ersätta med solrosfrön eller pumpakärnor.
Baka en söt saffransfocaccia – ett saftigt vetebröd med punschrussin
Ett saftigt alternativ till torra lussebullar.
Utmana dig själv i tårtbakning - testa hobbykonditorn Nadine Hagmans festliga och nyskapande version av den klassiska morotstårtan
Förbered dig på flera lager av nya smaker.
Nordens egen vingård finns i skogen – bärvin är både naturligt och gott
Två enkla recept på bärvinstilltugg.
Har varumärket Eskimo kommit till vägs ände? I USA måste glasspinnen byta namn för att inte diskriminera folkgrupp
Här hemma har Eskimopinnar marknadsförts sedan 1968.
Här är Strömsös mest överraskande rätter för inbitna grillentusiaster
Baka, grilla grönt och servera efterrätter med grillsmak.
Här är chokladälskarens bästa kladdkaka – servera med syrliga lingon och salt kolaglass
Strömsös kladdkaka är fri från både gluten och laktos.
Baka enkelt utan ugn – en fräsch no bake kaka med lingon och kokos
Degen fixar du av torkad frukt och frön.
Leverglass, laxglass och älgglass - så här njuter hundarna vid Finlands första hundglasskiosk i Hangö
Kiosken öppnade i Östra hamnen i Hangö den här veckan.
Kaffe är bärare av flera hundra olika aromer - passar utmärkt som smaksättare i olika drinkar
Testa porterkaffe, kryddpresso och svartvinbärskaffe.
Testa ny plockmat till jul: glöggcooler, äppelpaj i glas och färggranna rödbetsknyten
Enkelt är också oftast godast.
Strömsö bad om era bästa julrecept, nu har vi ett resultat - vad sägs om färggrann vintersallad, havtornslax eller ris à la Korsnäs?
Hitta en beprövad nyhet till ditt julbord.
Chokladterrin med tre sorters choklad
Enkelt men lyxigt, serverat med havtornssås.
Smaka på Strömsökockens bästa julrecept: Fyllda frasiga hemgjorda mormorsstrutar – en enkel och överraskande efterrätt
Serveras med glass eller fruktkompott och grädde.
Lokalt live: Matvandringen Smaku ordnas för tredje gången - Borgå golf tävlar med gubbröra och chokladkaka
Smaku belönades med vandringspriset Resestenen ifjol.
Artesanglass går åt som smör i solsken i Borgå: ”Favoriterna är fortfarande vanilj, jordgubbe och choklad”
Artesanglass görs på mjölk och inte grädde.
Rabarber på grillen är en riktig höjdare – här är två rabarbriga efterrätter med grillsmak
I maj och juni är rabarbern som finast.
Gör din egen glass - två bäriga sorbeter
Frukt, vatten och socker, så enkelt gör du glass hemma.
Bjud på en somrig crumble av drönarlarver med kokos och hallon
Drönarbiets larver har en aning söt smak.
Sven-Olof lagar memma på gammaldags vis
Rågmjöl, malt, vatten, salt - det är allt!
Sportlovsdrycken nummer ett är varm choklad – ingefära och cayennepeppar höjer temperaturen ytterligare
Lyxig och varm med mörk choklad i grunden.
Värm dig med en apelsindoftande kakaodryck med mintsmak
Gör din egna varm choklad med grädde och kakao.
Päron inkokta med gurkmeja
Läcker dessert som står sig i kylen ett par månader!
Inkokt sik med gurkmeja, fänkål och selleri
Färsk gurkmeja för både färg och sting.
Pärongranité är en fjäderlätt avslutning på en lång middag
En lätt höjdare bland efterrätter.
Baka frasiga och kryddiga maränger utan ägg – använd kikärtsspad istället
Marängerna kan bjudas åt både veganer och äggallergiker.
Tårtföretagare i Ingå och fotoföretagare i Raseborg premieras
Företagarföreningarna gav sina årliga pris till företagare.