Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Johan Björkman

Allt annat än snabbmat – att koka traditionell memma tar sex till åtta timmar

Vill man ha memman i en näverlåda ska den göras på sommaren.

Så här kan Borgås skolmat förbättras

Borgå stadsfullmäktige beslutade i december om tilläggsanslag på en miljon euro för bespisningen i skolor och daghem. Nästa måndag, den 6 mars, ska stadsstyrelsen besluta hur tilläggspengarna används.

Sektorn för växande och lärande och affärsverket Borgå kost- och städtjänster föreslår att tilläggsanslaget används så här:

- bättre brödsortiment

- ekologisk mjölk serveras igen

- mer fiskrätter på matlistan (ersätter korvrätter)

- Borgågryta serveras inför påsken och självständighetsdagen

- efterrätt serveras en gång under den roterande matlistan (6 veckor)

- pålägg eller ost på soppdagar

- mångsidigare salladsbord

- ett andra huvudrättsalternativ också de dagar då det serveras vegetarisk mat

- allmänna ändringar i råvaror, ärtsoppa byts ut mot köttsoppa

I år ska staden också göra upp en plan för att förbättra trivseln i matsalarna i skolor och daghem genom att minska på ljudnivån och satsa på inredningen.

En marängtårta garnerad med grädde och bär.

Syrlig lemoncurd utan mjölk – perfekt till en fluffig pavlova

Lemoncurd passar också som pålägg.

Pepparkaka från Pargas.

Marina Bergman bakade Pargas bästa pepparkaka

Marina Bergman bakade årets bästa pepparkaka i Pargas och korades till vinnare på lördagseftermiddagen. I tävlingen deltog 23 bidrag som en prisjury hade provsmakat.

– Det var mycket jämnt säger juryns ordförande Magnus Sundman, som delade ut priset vid Gamla malmens julmarknad. Det här var min direkta favorit tack vare kryddningen och sprödheten.

Pepparkakan har långa anor på orten och redan 1918 började Lydia Ekroos baka pepparkakor i Bläsnäs. Den speciella kryddblandningen fick hon, med hjälp av ortens apotekare, från Sverige.

En man klädd i förkläde som står i ett kök och håller ett tårtfat med en äppelpaj på.

Baka en fransk Quiche Lorraine och en syrlig äppelpaj av samma deg: klassiska pâte brisée

Degen ska arbetas snabbt och vila kallt för extra frasighet.

Tre olika granité portioner på en bricka

Bjud på granité – frysta drinkar i tre friska smaker, hallon, äpple och citron

Granité smakar gott en solig dag eller efter en tung middag.

Vallmoplättar och Rabarbercurd

Vallmoplättar med rabarbercurd

Krispiga plättar med vallmofrön

Påskbakelser på ett fat

Fixa påskens enklaste bakelse – en klassisk rulltårta toppad med apelsin

Strö kardemumma på kakan för en vacker och god twist.

En portion äppelpaj med vaniljsås på ett grönt fat, placerad på en träbänk med ett vitt verandaräcke i bakgrunden.

Baka Jennys äppelpaj, som fått sitt namn efter Michael Björklunds fru

En smulpaj, som skall avnjutas med äkta vaniljsås.

Olika maträtter som innehåller lakrits

Lakritstrio – en maträtt, en sötbit och en dryck

Recept på tomatsoppa, äppelcurd och cappuccino med lakrits.

Oscar II:s tårta på ett tårtfat.

Bjud på bakverksklassiker – glutenfri, gul och grymt god

Förbered, frys in och ta fram vid oväntat besök.

En bit saffransfocaccia på ett fat

Baka en söt saffransfocaccia – ett saftigt vetebröd med punschrussin

Ett saftigt alternativ till torra lussebullar.

Olika grillrätter från Strömsö

Här är Strömsös mest överraskande rätter för inbitna grillentusiaster

Baka, grilla grönt och servera efterrätter med grillsmak.

En portion chokladterrin

Chokladterrin med tre sorters choklad

Enkelt men lyxigt, serverat med havtornssås.

Portioner med hallon- och havtornssorbet i skålar.

Gör din egen glass - två bäriga sorbeter

Frukt, vatten och socker, så enkelt gör du glass hemma.

Portion med drönarlarv-crumble med  kokos och hallon

Bjud på en somrig crumble av drönarlarver med kokos och hallon

Drönarbiets larver har en aning söt smak.

Sven-Olof Sundstedt tillreder memma.

Sven-Olof lagar memma på gammaldags vis

Rågmjöl, malt, vatten, salt - det är allt!

Ett glas med varm choklad toppat med vispgrädde och rivet apelsinskal.

Värm dig med en apelsindoftande kakaodryck med mintsmak

Gör din egna varm choklad med grädde och kakao.

Gurkmejainkokta päron med grädde på ett fat

Päron inkokta med gurkmeja

Läcker dessert som står sig i kylen ett par månader!

Inkokt sik i gurkmeja med fänkål och selleri

Inkokt sik med gurkmeja, fänkål och selleri

Färsk gurkmeja för både färg och sting.

En portion med pärongranité i Strömsö villans kök.

Pärongranité är en fjäderlätt avslutning på en lång middag

En lätt höjdare bland efterrätter.

Julmarängar i en plåtask.

Baka frasiga och kryddiga maränger utan ägg – använd kikärtsspad istället

Marängerna kan bjudas åt både veganer och äggallergiker.

En multikopter in action

Tårtföretagare i Ingå och fotoföretagare i Raseborg premieras

Företagarföreningarna gav sina årliga pris till företagare.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida