Senaste artiklar
Vasa stad håller fast vid avtalet med Inre hamnens terass
Besvär har lämnats till förvaltningsdomstolen.
Basturestaurang Meri fick tilläggstid – Tommi Mäki: ”Vi går med säkra steg framåt”
Oklart när restaurangen öppnar.
”Vad kan man göra då försäljningen minskat” – dålig lönsamhet sätter lapp på luckan för tre matställen i Lovisa
Hög inflation, högre räntor och högre elkostnader tynger.
Turismchefer hoppas att Kvarkenregionen tar en större plats i framtiden
Restauranger och affärer intresserar turisterna.
Lyxbutiksföretagare missnöjda med Esplanaden – de som köper en väska för 2 000 euro åker sällan hem med spårvagn
För tidigt att säga hur affärerna påverkats av förnyelsen.
Sommarevenemang är Hangös starka sida – turistchefen tror fler utländska turister kan hitta staden
Värmeböljorna vid Medelhavet kan locka turister norrut.
Köksmästaren Filip Langhoffs första sommar med restaurang i Hangö har gått bra
Filip Langhoffs mor- och farföräldrar bodde i Hangö.
Ny kampanj ska få fler att hitta till Kimitoöns restauranger
Totalt 24 lokala aktörer deltar i Ät ute lokalt Kimitoön.
Basturestaurangen i inre hamnen är ännu inte klar – trots att Vasa Festival-biljetter såldes där middag på restaurangen ingick
Bolagets vd: De som köpt biljett får en ersättningsmiddag.
Besvär kan stänga Inre hamnens terrass i Vasa – företagaren: Terassen är öppen åtminstone i sommar
Ett besvär har lämnats i till förvaltningsdomstolen mot det avtal som Vasa stad och Inre hamnens terrass har slutit om att kunna hålla öppet i sommar. På grund av besväret är nu restaurangen utan avtal.
Nu renoveras brandskadade Meat District i Borgå – restaurangen öppnar om ett halvt år
Försäkringsbolaget står för renoveringskostnaderna.
Jämn ström av genuint intresserade besökare under första dagarna av bostadsmässan i Lovisa
Det första veckoslutet av bostadsmässan i Lovisa bjöd på både sol, regn och många besökare.
Personalbristen inom restaurangbranschen fortsätter – många nyutexaminerade byter bransch
Pandemin fick många att byta bransch och få har återvänt.
Bil körde i 150 och krockade i träd i Karleby – hektisk helg för polisen i Österbotten
Under helgen hade polisen över 600 uppdrag.
Borgårestaurang håller fast vid köttbullar och fläsksås – traditionell husmanskost på menyn trots stigande priser
Kocken Monica Hänninen värnar om traditionell mat.
Senatstorget i Helsingfors får trots allt uteservering
Fredagen den 7 juli öppnar öppnar en uteservering med 410 kundplatser på Senatstorget. Det meddelar Helsingfors stad.
Tidigare i vår lyckades inte staden hitta en aktör som ville ta sig an uppgiften, men nu har det beslutats att fyra restaurangföretagare belägna vid Alexandersgatan öppnar en gemensam uteservering.
Restaurangerna utvidgar sina uteserveringar från Alexandersgatan till Senatstorgets södra sida.
10 000 korvar och 1 500 smörgåsar ska mätta hungriga Jukoladeltagare – bråda tider för företagare och frivilliga
Restaurang Hanna-Maria och Wessö FBK har fullt upp.
Restauranger i Ekenäs för en evig kamp mot glupska måsar: “Här finns alltid hungriga ögonpar på taken”
Att knycka mat är en del av måsens natur menar forskare.
Vårkrögaren Niko Lehto: “Michelinstjärnan var ingen stor överraskning, vår mat smakar som Borgå”
Nu kommer Michelinturisterna till Borgå.
Borgårestaurang får Michelinstjärna
Restaurangen Vår i Borgå får Michelinstjärna. Michelinstjärnan gör samtidigt Borgå till Finlands tredje stad som kan stoltsera med en sådan restaurang – tidigare är det bara restauranger i Helsingfors och Åbo som fått Michelinstjärnor.
Michelinstjärnorna till restauranger i de nordiska länderna delades ut i samband med en gala i Åbo på måndagskvällen.
Restaurangen fick även Michelins Green Star-pris som delas ut för miljövänlighet.
Evenemang, gratis parkering och större utbud av butiker önskas i stadskärnor – det här kan rädda våra städer
Vad önskar du kunna göra i din stad? Rösta i artikeln!
”Folk tystnar när de stiger in här” – budgeten sprack redan vid startsträckan men Chyde ångrar inte köpet av Hangö station
Här hoppas han kulturaktörer och föreningar samlas.
Borgås sista nattklubb för 18-åringar stängde för ett år sedan – nu åker de till Helsingfors för att festa
Krögare i Borgå försöker hitta lösningar.
Hangöbo om droger i drinken: ”Jag föll ihop, efter det vet jag ingenting men jag lär ha spytt, spytt och spytt” – skammen kan kännas svår men polisen vill att varje fall anmäls
Svårt ändå att bevisa att man blivit ofrivilligt drogad.
Köttkontrollen i Karis får ny restaurang – kan i framtiden också användas som bostad
Köttkontrollen har inhyst restauranger med olika koncept.
Krögare i Kyrkslätt sålde alkohol för 110 000 euro utan att betala skatt – personalens vittnesmål avgjorde i tingsrätten
Företagaren lät bli att bokföra alkoholförsäljning.
Stadskärnorna läcker – Jakobstad klarar sig klart bättre än Helsingfors
Tammerfors i topp i ny jämförelse.
Restauranger i Västnyland tar till olika knep för att få personal till sommaren – utbildar själva och anställer utländsk arbetskraft
Känt krögarpar flyttar personal från Helsingfors till Hangö.
Personalbrist vid barer och restauranger inför sommaren – många bytte bransch under pandemin
Särskild brist på personal med alla tillstånd i skick.
Andra sommaren med nya ägare i Strömfors bruk i Lovisa – nu satsas det på flera restauranger och verksamhet året runt
Lyxiglor, en stugby och en festlokal för 150.
Terrassen i Inre hamnen och Vasa stad har inte kommit överens – kundplatserna kan minskas till en bråkdel
Vasa stad och företaget bakom terrassen i Inre hamnen är i färd med att underteckna ett nytt kontrakt för att kaféverksamheten vid Kuntsi ska kunna återupptas. Kultur- och idrottsnämnden godkände dock inte kontraktsförslaget som sådant på sitt möte.
Fortfarande brist på erfaren restaurangpersonal i Borgå och Lovisa
Pandemin har satt sina spår; branschen lockar inte.
Snart ska arbetet med basturestaurangen i Vasa köra igång igen
Basturestaurangen i Inre hamnen i Vasa kanske öppnar under sommaren. Men det är ännu flera faktorer som kan påverka tidtabellen.
Skriande brist på kunnig personal inom turism- och restaurangbranschen – flera läroverk arbetar tillsammans för att förbättra situationen
”Vi vill stödja både arbetsgivare och arbetstagare”.
Söderlångvik gård vill satsa på verksamhet året runt: ”Entreprenörsandan på orten är otroligt stark”
Viktigt att skapa mervärde för ortsbor och turister.
Åbo stad vill bli en av Unescos gastronomistäder
På tisdagen godkände Åbo stadsstyrelse förslaget att Åbo stad ska ansöka om att bli en av Unescos gastronomistäder.
För att bli antagen måste staden uppfylla vissa kriterier. Man ska bland annat ha en välutvecklad restaurangbransch med ett stort antal restauranger som serverar traditionell mat. Ingredienser som är typiska för regionen ska användas i maten, och det ska finnas traditionella matmarknader och traditionell livsmedelstillverkning.
Åbo har tillsammans med skärgården och hela Egentliga Finland en lång tradition av mat och dryck, både inom tillverkning och inom forskning.
Åbos vänort Bergen är en av Unescos gastronomistäder. Helsingfors är Unescos designstad och Kuhmo Unescos litteraturstad.
Tvärkulturell festival sparkar igång säsongen i Korpoström: ”Det skulle vara jätteroligt om det blir en tradition”
”Det är jättekul att få vara med.”
Spökrestaurangerna blir allt fler – maten du beställer hem görs inte alltid där du tror
Det som ser ut som flera olika restauranger i beställningsappen kan egentligen vara ett och samma företag som lagar maten under olika varumärken.
Vasas sommargågata har öppnat
Sommargågatan i Vasa öppnas idag fredag. Gågatan är öppen till den 15 september.
Det handlar alltså om gatuavsnittet mellan Kyrkoesplanaden och Rådhusgatan. Farthinder har satts ut och övergångsstället över Rådhusgatan har breddats.
Restaurangernas terasser kommer att vara större än vanligt, meddelar Vasa stad.
Vasas promenadcentrum utvidgades i fjol på sträckan mellan järnvägsstationen och Storalånggatan. Avsikten är att promenadcentrum ska utvidgas också i riktning mot stranden under kommande år.
Åbokrögare döms till böter efter att ha brutit mot coronarestriktioner
Åbokrogen Uljas bröt mot coronarestriktionerna hösten 2021. Krögaren döms för två fall av hälsoskyddsförseelse.
Tufft för restauranger i Nickby: ”Måste vara beredd att jobba långa dagar”
Många åker hellre till Helsingfors för restaurangbesök.
Spritjätten Pernod Ricard bojkottas för export till Ryssland – men enligt Alko kan samarbetet inte avslutas
Lagen hindrar Alkobojkott av Pernod Richards produkter.
Saluhallen i Hagnäs ska äntligen öppna sina dörrar – så här ser där ut nu
Öppnar för kunder 27 april.
Fortfarande oklart om restaurangbygge på Universitetsstranden i Vasa startar i sommar – förvaltningsdomstolens beslut kan överklagas
Vasa förvaltningsdomstol förkastade besvär.
Fjärde gången gillt: Palace är Finlands bästa restaurang
Restaurang Palace i Helsingfors har än en gång utsetts till landets bästa restaurang. På andra plats kommer BasBas i Helsingfors och restaurang Kaskis i Åbo är trea.
Flera restauranger i Västnyland prickas för brister
Sydspetsens miljöhälsonämnd har delat ut tvångsåtgärder till tre olika näringsidkare inom restaurangbranschen i Västnyland på grund av allvarliga brister.
Det är bland annat frågan om brister i kontroll när det gäller personalens hygienpass och hälsointyg.
Den här formen av egenkontroll är en förutsättning för restaurangverksamhet.
Bristerna handlar också om hur livsmedel förvaras och hanteras i restaurangen.
I ett fall handlar tvångsåtgärden om att näringsidkarens lokaler saknar avlopp vilket bland annat innebär att personalen inte kan tvätta händerna ordentligt.
Tvångsåtgärderna som Sydspetsens miljöhälsa nu utfärdat innebär att näringsidkarna måste åtgärda restaurangernas brister.
Sydspetsens miljöhälsa är en kommunal myndighet som ansvarar för bland annat livsmedelstillsyn i Ingå, Raseborg och Hangö.
Enstaka klagomål på högljudd musik från uteserveringar – Lovisa påminner företagare att göra bulleranmälan i tid
Sommaren förväntas bli evenemangstät i Lovisa.
Trots tomma lokaler i Saluhallen: ”Framtidstron är ganska stor”
Saluhallen har gått från 68 till åtta företag.
Årets restaurang finns i Lojo
Finlands äldsta matförening, Suomen Gastronomien Seura, utser varje år sedan år 1985 årets restaurang, och i år går titeln första gången till Västnyland och restaurang Mikko Utter i Lojo.
Restaurangen finns i ett flervåningshus i centrum av Lojo och rymmer bara åtta kunder och tanken är att skapa upplevelsen av en middag hemma hos en yrkeskock.
Priset har de flesta tidigare år gått till en restaurang i Helsingfors.
Ytterligare fall av norovirus i ostron - åtminstone 170 har hittills insjuknat efter att ha ätit på olika restauranger i Helsingfors
Under februari och mars insjuknade flera personer som åt ostron på olika restauranger i Helsingfors. Hittills har stadens enhet för livsmedelssäkerhet fått in 170 anmälningar på matförgiftning.
Norovirus har hittats i nio ostronpartier. Sex partier är från Frankrike, två från Nederländerna och ett från Irland.
Matförgiftningar till följd av att man har ätit ostron har även förekommit i andra delar av landet.
Staden meddelar att importörerna dragit tillbaka ostronpartierna.