Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

En kund kollar på ett paket vid fiskdisken i en affär.

Matpriserna sjunker globalt – men därför fortsätter de stiga i Finland

Produktionskostnaderna har ökat klart, säger expert.

Jim Björni vid ett bakbord i Strömsös kök

Matquiz: Hur gör man en 1-2-3 lag eller vad gör man då man blancherar?

På köpet får du flera nya matlagningstips.

En pojke äter en hamburgare. På bordet står ett glas läskedryck.

WHO: Undvik alla sötningsmedel – bättre med frukt eller helt osötat

Vi behöver hitta andra sätt att minska sockerintaget.

En man i kockkläder står i dörröppningen till ett kök i en restaurang. Han tittar mot kameran och ler.

Tufft för restauranger i Nickby: ”Måste vara beredd att jobba långa dagar”

Många åker hellre till Helsingfors för restaurangbesök.

En matportion för skolelever.

Ingåelever får skollunch i juni i år igen

Skollunchen serveras fram till midsommar i Merituulen koulu.

Södra kajen i Helsingfors är arbetsgivarnas högborg

Fjärde gången gillt: Palace är Finlands bästa restaurang

Restaurang Palace i Helsingfors har än en gång utsetts till landets bästa restaurang. På andra plats kommer BasBas i Helsingfors och restaurang Kaskis i Åbo är trea.

Taru Vuorela står utanför en butik i Korso och har inhandlat en behållare vatten.

Skatten på mat får inte höjas, tycker Taru i Korso: ”Priserna på baslivsmedel är helt horribla”

Finansministeriets förslag att höja mervärdesskatten skulle betyda höjda matpriser. Argumentet om att de fattiga kompenseras genom sociala förmåner går inte hem.

Livsmedelsaffär i Stockholm.

Konsumtionsexpert: Undvik att köpa produkter som blivit väldigt mycket dyrare

Butikskedjor har makt att påverka inflationen.

Man i mörk jacka står i en saluhall framför en disk med ostar

Trots tomma lokaler i Saluhallen: ”Framtidstron är ganska stor”

Saluhallen har gått från 68 till åtta företag.

Så här kan Borgås skolmat förbättras

Borgå stadsfullmäktige beslutade i december om tilläggsanslag på en miljon euro för bespisningen i skolor och daghem. Nästa måndag, den 6 mars, ska stadsstyrelsen besluta hur tilläggspengarna används.

Sektorn för växande och lärande och affärsverket Borgå kost- och städtjänster föreslår att tilläggsanslaget används så här:

- bättre brödsortiment

- ekologisk mjölk serveras igen

- mer fiskrätter på matlistan (ersätter korvrätter)

- Borgågryta serveras inför påsken och självständighetsdagen

- efterrätt serveras en gång under den roterande matlistan (6 veckor)

- pålägg eller ost på soppdagar

- mångsidigare salladsbord

- ett andra huvudrättsalternativ också de dagar då det serveras vegetarisk mat

- allmänna ändringar i råvaror, ärtsoppa byts ut mot köttsoppa

I år ska staden också göra upp en plan för att förbättra trivseln i matsalarna i skolor och daghem genom att minska på ljudnivån och satsa på inredningen.

En grupp personer med ryggen mot kameran köar för att få mathjälp utanför en affärslokal. En man bär en låda med livsmedel.

Högre matpriser leder till längre brödköer: ”Det är dåligt för oss när det finns fler kunder men mindre mat”

Konsekvenserna av de höga matpriserna märks av bland de som delar ut mat till behövande. På stadens central för matsvinn säger man ändå att läget i Helsingfors är bättre än i övriga landet.

Kronoby säljer överbliven mat

Kronoby kommun börjar sälja överbliven skolmat.

En uppföljning visar att matsvinnet från högstadiet Ådalens skola i medeltal är 180 kg per två veckor. I skolan äter förutom högstadie- också lågstadie- och gymansieelever. I Nedervetil skola är svinnet drygt 80 kg per två veckor.

Målet är att minska matsvinnet, och Kronoby har registrerat sig via en app för att kunna sälja maten. Inledningsvis säljs mat från Ådalens skola och från och med februari också från kommunens andra skolor i Terjärv och Nedervetil.

Det behövs fler donationer till julfesten för mindre bemedlade i Åbo

Den 23 december ordnas en julfest för mindre bemedlade i Logomo i Åbo, men arrangörerna efterlyser fortfarande flera donationer till festen.

För mathjälpen är det utmanande att samla in matdonationer, eftersom matbutikerna numera själva säljer slut på de produkter som tidigare donerats till mathjälpen Operation matkasse, för att minska på svinnet.

Maten för själva julfesten är redan insamlad, men innehållet i matkassarna som delas ut till festdeltagarna är mindre än tidigare år.

Det saknas även cirka 500 julklappsdonationer till barn. Julklappsdonationer kan fortfarande lämnas in i köpcentret Mylly i Reso och i Tokmanni i Västra centrum i Åbo.

De tusen första festdeltagarna får plats på julfesten. Festen ordnades senast för tre år sedan.

Källa: Yle Turku – Turun vähävaraisten joulujuhlaan tarvitaan lahjoituksia

Marthaförbundets hushållsrådgivare Sofia Grynngärds sitter framför ett juligt dukat bord

Blir julskinkan dyr? Satsa på en kollektiv julskinka

Marthaförbundet har många tips för billigare skinka.

Krögarna Petra och Mats Rehnström står på trappan till sin nya restaurang Stranden i Hangö.

Hangö har utsett företagarparet Petra och Mats Rehnström till årets företagare

Paret driver restaurangerna Bryggan, HSF Marine Café och Stranden, alla belägna i Östra hamnen.

Paret belönas för sin hjärtlighet, flitighet och sitt idérika koncept.

Petra och Mats Rehnström började med catering år 2013 och Bryggan blev deras första restaurang. Till en början var det enbart en hobby eftersom de hade sina huvudsysslor annanstans.

År 2017 beslöt de att bli restaurangföretagare på heltid och också ta över HSF Marine, och i år köpte de Roxx Pub & Café och startade restaurang Stranden.

Paret utnämndes även till årets positivaste Hangöbor tidigare i år.

Priset för årets ensamföretagare går till Maria Saarnikorpi som har Tias Bok, en bokhandel på Berggatan. Ett nytt pris, livsverkspriset, gavs till Hannele Soulasmaa som fungerade som danslärare och rektor för Hangö balett- och idrottskola från och med 1982. Hon gick i pension i år.

Bildcollage som består av fyra bilder: Två av drycker i dricksglas, en bild av tapas och en av chokladtryffel.

Fira självständigheten med den godaste maten – här är Strömsös bästa recepttips

Allt från snacks till tapas, ät dig mätt på allt gott!

Tara och Malin sitter och äter vid ett bord i andra säsongen av Kan vi bara få njuta

Mindre stress och mera chill – Tara Junker och Malin Öhman från serien Kan vi bara få njuta hittar det sköna och roliga i den mörka vintern

December är här och vi börjar längta efter den mysiga idylliska julen från sagoböckerna. Men december är inte alltid lugn och stämningsfull. Julen för även med sig en hel del stress och ångest för vissa av oss.

Gris ska styckas i lokalt kök i Kimitoön.

Närmatssatsning i Kimitoön ska ge skolelever chans att luncha på lokalt producerade råvaror minst en gång i veckan

Politikerna i Kimitoön har sagt sitt och i framtiden ska skolelever få äta mat tillredd på lokalt producerade råvaror minst en gång i veckan. Men för att nå målet krävs det mycket jobb och samarbete.

En matportion på en skola.

Ännu en knappnål i maten – Kvarnbackens skola försöker trygga skollunchen

Från fredag framåt tar barnen inte mat själva.

Man med shoppingvagn kollar utbudet i matbutik.

Vi reder ut: Så här nyttig är vegetarisk processad mat

Vad innehåller de vegetariska halvfabrikaten?

Ekologiska frukter och grönsaker i en mataffär.

Många skippar ekologiskt då priserna stiger – men trots det blir ekoprodukterna bara fler och fler

Många odlar ekologiskt för att bli kvitt konstgjort gödsel.

Kossor på bete.

Maten och gödselspelet

Våra matpriser stiger. En orsak som få tänker på är de allt högre gödselpriserna. Kriget i Ukraina är inte det enda som påverkar gödselpriserna. Konstgödselproducenten Yara har i åratal ifrågasatts av bönder i Finland.

Henkilö valikoi salaattia kaupassa.

Inflationen påverkar våra konsumtionsvanor – matvaror är enklare att byta ut, men med bensin och el får du bita i det sura äpplet

Inflationen gör att människor måste tänka mera på hur och på vad de spenderar sina pengar. Vi har talat med Edvard Johansson, som är professor i nationalekonomi vid Åbo Akademi, om hur de stigande priserna påverkar konsumtionen.

Ungsform fylld med äppel.

Pumpa och ståt stod på menyn då skolelever på Kimitoön tillredde lunch på Sagalunds museum

Skördelunchen har blivit något av en tradition på Kimitoön.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida