Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Finland stödjer ansvarsfull militär användning av AI

Snabb utveckling kräver reglering inom AI och autonomi.

Ukrainska soldater som rör sig i kö på ett grönt fält. De har vapnena höjda och går med böjda ryggar. Det är en mulen dag.

Viktig lärdom från kriget i Ukraina – brittisk forskare: Kompetenta officerares liv måste skyddas

Det går inte mer att agera på fältet utan att bli upptäckt.

Stridsvagn med USA:s flaggor på taket.

Finlands försvar kan vändas upp och ner – så kan vårt nya avtal med USA se ut

Förhandlingarna förväntas bli klara i början av 2024.

Militärer i paraduniformer på en gräsplan. I bakgrunden syns en läktare med publik.

SR: Svenska försvaret rustar upp – med nya sablar

Svenska försvaret kan köpa sablar för 50 miljoner kronor.

Natos toppmöte inleds i dag i Vilnius

Försvarsalliansen Nato inleder i dag sitt toppmöte i Litauens huvudstad Vilnius.

Under mötet kommer man bland annat att diskutera Natos relation till Ukraina och Ukrainas framtida medlemskap i alliansen, samt hur Europa ska stärka sitt försvar.

Finland deltar för första gången som medlem i försvarsalliansen. President Sauli Niinistö, utrikesminister Elina Valtonen och försvarsminister Antti Häkkänen representerar Finland i Vilnius.

I går kväll inför toppmötet meddelade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att Turkiet kommer att godkänna Sveriges medlemskap i försvarsalliansen.

Turkin ja Ruotsin Nato-neuvottelijat kokouspöydän ääressä.

Inget genombrott i svenska Natofrågan efter onsdagens möte i Ankara

Bra möte, men Sverige är ”långt ifrån i mål”.

Danmark trefaldigar sin försvarsbudget

Danmarks regering har meddelat att den danska försvarsbudgeten kommer att trefaldigas under de kommande tio åren.

Avsikten är att Danmark ska nå Natos mål att försvaret ska få två procent av BNP till år 2030 – ett mål som få av alliansens 30 medlemmar någonsin når.

– Regeringen vill avsevärt stärka det danska försvaret och säkerheten under de kommande tio åren, säger den tillförordnade försvarsministern Troels Lund Poulsen i ett uttalande.

Han sa också att målet kvarstår att behålla Arktis och Nordatlanten som ett lågspänningsområde.

– Vi kommer givetvis att skydda Danmark och uppfylla vår skyldighet att ta ett gemensamt ansvar för säkerheten i Baltikum och Östersjön. Samtidigt måste Danmark fortsätta att stödja Ukraina, och vi måste fortsätta att vara aktiva och kunna skicka bidrag till resten av världen, sa ministern.

Källa: AFP

Tyskland flyttar luftvärnspjäser till Litauen inför Natotoppmöte

Tyskland stationerar luftvärnssystemet Patriot i Litauen för att skydda Natos toppmöte i Vilnius i juli. Det meddelade det tyska försvarsministeriet på fredagen.

För närvarande är det här tyska Patriot-systemet stationerat i Slovakien.

Källa: Reuters

Ryssland säger upp avtalet med Finland om militära utvärderingsbesök

Ryssland säger upp det bilaterala avtalet mellan Finland och Ryssland om extra militära utvärderingsbesök. Avtalet upphör från och med den 1 juni. Det rapporterar Utrikesministeriet.

Enligt avtalet har man kommit överens om ett årligt utvärderingsbesök från Ryssland till Finland och vice versa.

Avtalet, som ingicks år 2000, kompletterar Wien-dokumentet inom ramen för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.

Senast avtalet tillämpades var före coronapandemin. Under åren 2020 och 2021 satte restriktioner stopp för militära utvärderingar. I fjol gjordes inte heller några utvärderingar på grund av Rysslands anfallskrig i Ukraina.

HS: Finland ser ut att hamna under Brunssums stab i Nato

Finlands plats i Nato kommer att vara under Brunssums stab i Nederländerna, skriver Helsingin Sanomat. Yle Uutiset har också fått uppgifter som bekräftar detta.

Nederländska Brunssum är en av Natos tre staber och för befäl över försvaret i den del av Europa som ligger norr om Alperna, till exempel Östersjöområdet och de Baltiska staterna.

Försvarsminister Antti Kaikkonen säger ändå till Yle Uutiset att det kan dröja länge innan Finland får sin slutliga plats inom Nato.

I samband med en förestående förnyelse av Natos befälsstruktur väntas Nato utgå från att inte bara Finland numera är med i Nato utan också att Sverige i något skede kommer att gå med.

Justitiekanslern: Statsminister Marin bröt inte mot lagen under sitt besök i Ukraina

Statsminister Sanna Marin (SDP) överskred inte sina befogenheter när hon diskuterade en eventuell överlåtelse av jaktplan av modellen F-18 Hornet till Ukraina.

Enligt justitiekanslern har Marin i sitt möte med Zelenskyj uttryckligen framfört att hon inte har makt att fatta beslut om saken och att hennes regeringsperiod går mot sitt slut.

Även under presskonferensen under besöket i Ukraina, där hon svarade på en fråga om jaktplanen, påpekade hon att inga beslut har fattats.

Eftersom Marin varken har lovat eller förbundit sig till något anser justitiekanslern att det inte finns skäl att inleda någon rättslig process.

Naton lippu ja suomen lippu vierekkäin.

Finlands väg in i Nato – så här har den sett ut

I dag blir vi medlemmar i Nato, men hur kom vi hit?

Ungern väntas i dag rösta om ratificeringen av Finlands Natomedlemskap

Ungerns parlament väntas i dag rösta om ratificeringen av Finlands medlemskap i försvarsalliansen Nato.

Ungern och Turkiet är de enda länderna som ännu inte har ratificerat Finlands medlemskap.

Det turkiska parlamentets utrikesutskott godkände i torsdags Finlands medlemskapsansökan och parlamentet väntas behandla frågan inom den närmaste framtiden.

Hur Sveriges ansökan framskrider är fortfarande oklart.

Källa: STT

Kina utökar sin försvarsbudget

Kina utökar sin försvarsbudget med 220 miljarder, vilket motsvarar en ökning på 7,2 procent. Förra året ökade landet budgeten med 7,1 procent.

Det är 29:e året i rad som Kinas försvarsbudget ökar.

Kinas avgående premiärminister Li Keqiang motiverar beslutet med det allt spändare världspolitiska läget. Ministern sa på den årliga nationella folkkongressen att trycket mot Kina utifrån ökar hela tiden.

Kina använder näst mest pengar på sitt försvar i världen. Den största försvarsbudgeten har USA, som i år sätter ungefär 800 miljarder euro på sitt försvar.

Artikeln korrigerades 5.3.2023 klockan 12.23: Budgeten omfattar inte 7,2 procent av BNP.

Försvarsminister Savola: Finland på god väg att bli fullvärdig Natomedlem

Försvarsminister Mikko Savola (C) var på plats på Natomedlemmarnas möte under onsdagen. Savola säger efteråt att förberedelserna för ett finländskt Natomedlemskap är på god väg, och nämner speciellt Natomålet om att satsa minst två procent av BNP på försvaret.

– Finland kommer att uppfylla det här tvåprocentsmålet de kommande två åren, säger Savola.

Savola säger att många Natoländer uttryckte en förhoppning om att få med Finland och Sverige i gemenskapen till Natos sommarmöte i Vilnius. Han säger att Stoltenberg lagt mycket av sin tid på det här och att han bland annat ska besöka Turkiet på torsdag för fortsatta förhandlingar.

Savola lyfter också fram vikten av att fortsätta stödja Ukraina i kriget och säger att Finland planerar ytterligare ett hjälppaket till Ukraina.

Försvarsminister Mikko Savola: Bättre att Finland och Sverige går med i Nato samtidigt

Det skulle vara bättre för alla Natoländer om Sverige och Finland går med i alliansen tillsammans, och inte ett land i taget, sa Finlands försvarsminister Mikko Savola på onsdagen.

– Det vore bättre för Finland, bättre för Sverige och även för Nato att vi båda blir medlemmar så snart som möjligt, sa Savola inför Natos försvarsministermöte i Bryssel.

– Det skulle vara bättre för planeringen. Vi har ett nära samarbete med Sverige som är vår närmaste partner.

I går sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att det viktigaste är att länderna blir Natomedlemmar snabbt – viktigare än att Finland och Sverige blir medlemmar samtidigt.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan signalerade nyligen att Turkiet kan gå med på att Finland går med i Nato före Sverige.

Finlands och Sveriges medlemsansökan har ratificerats av Natos alla medlemsländer, utom Ungern och Turkiet. Turkiet har krävt att båda länderna intar en hårdare linje mot Kurdistans arbetarparti (PKK).

Natos försvarsministrar träffas i Bryssel för att diskutera Ukraina

Den del av Natomötet som behandlar Ukraina börjar i dag.

Resterna av en spionballong bärgas ur havet: manskap drar upp ett stort vitt tyg och teknisk utrustning som sitter fast i tyget över relingen på en båt. Vattnet blänker av strålastarljus.

Så bärgades den kinesiska spionballongen

Se amerikanska flottans bilder från bärgningen.

Stridsvagn i ett vinterlandskap.

Inga beslut om Leopard-stridsvagnar till Ukraina – statsministern låter förstå att frågan är komplicerad

Det är fortfarande oklart hur Finland tänker delta i det internationella samarbetet för att förse Ukraina med Leopard-stridsvagnar.

Försvarsminister Savola: Förnyat uppbåd kanske i bruk redan 2025

Riksdagens parlamentariska värnpliktskommitté har som mål att förnya uppbådet redan år 2025, sa försvarsminister Mikko Savola (C) under ett tal vid försvarskursens öppning.

Ur det militära försvarets synvinkel är målet enligt Savola att öka antalet personer som fullgör militärtjänst. Samtidigt ämnar man stärka de ungas försvarsvilja och relation till det nationella försvaret.

– Ett bredare samhälleligt mål är dessutom att främja de ungas välmående och minska risken för utslagning.

Kommittén utreder nu möjligheterna till ett gemensamt uppbåd. Det här skulle enligt Savola öka de ungas generella kännedom om säkerhetsfrågor samt förse dem med mer information om beväringstjänsten, vilket man hoppas ska öka antalet intresserade.

Målet är också att fler kvinnor ska söka sig till den frivilliga militärtjänstgöringen och därmed vill man stärka kvinnors delaktighet i det militära försvaret.

Här kan du läsa Savolas tal i sin helhet.

Källa: STT

Frankrikes försvarsbudget växer med över en tredjedel

Frankrikes president Emmanuel Macron uppger att den franska försvarsbudgeten är 400 miljarder euro för sjuårsperioden 2024–2030. Det är i snitt 57 miljarder per år.

Summan är en rejäl ökning om man jämför med de tidigare planerna. Försvarsbudgeten för de sju åren från 2019 till 2025 var 295 miljarder. Budgeten växer alltså med över en tredjedel i den jämförelsen.

Frankrike har redan tidigare haft som mål att rusta upp sitt försvar efter kritik om att det har fått förfalla i många år. Landet vill också se till att militären klarar av att fungera i påfrestande och utdragna konflikter.

Rysslands anfallskrig mot Ukraina nämns som en orsak till att Frankrike vill förbättra sitt försvar.

Källa: Reuters

Fyra uniformklädda män framför luftvärnssystemet Archer.

Sverige skickar efterlängtat artillerisystem till Ukraina

Sverige skickar ett tionde stödpaket till Ukraina.

Försvarsmakten utbildade rekordmånga reservister i fjol

Antalet reservistutbildningar har ökat anmärkningsvärt sedan februari i fjol, då Ryssland anföll Ukraina. Det meddelar Försvarsmakten på måndagen.

Tilläggsanslag för försvaret gjorde att fler repetitionsövningar och den frivilliga försvarsverksamhetens utbildningsevenemang kunde ordnas under år 2022 och i dem deltog sammanlagt kring 50 000 personer.

”Reservens prestationsförmåga är grunden för Finlands försvar och repetitionsövningarna är en central del av värnplikten. Man kan säga att reserven har svarat utmärkt på inbjudan att delta i det nationella försvaret”, konstaterar Huvudstabens utbildningschef, överste Kari Pietiläinen i ett pressmeddelande.

President Niinistö deltar i JEF-ländernas möte i Lettland

President Sauli Niinistö deltar i ett möte mellan JEF-ländernas stats- och regeringschefer i Lettlands huvudstad Riga den 19 december, meddelar presidentens kansli i ett pressmeddelande.

Temat för mötet är Rysslands krig i Ukraina och säkerhetsläget i Europa överlag.

Värdar för mötet är Lettlands premiärminister Krišjānis Kariņš och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak.

Representanter för alla tio länder som ingår i JEF (Joint Expeditionary Force)-försvarssamarbetet är inbjudna. Samarbetet leds av Storbritannien och de övriga medlemsländerna är Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge och Sverige.

Före mötet ska Niinistö träffa Lettlands president Egils Levits.

Det senaste JEF-mötet gick av stapeln i London i mars 2022.

Källa: Presidentkansliet

Det mobila artillerisystemet Panzerhaubitze 2000 har utvecklats för den tyska armén och hör till de mest kraftfulla artillerisystemen som används. År 2022 har Tyskland levererat 10 vagnar till Ukraina.

”Allt man gör går för långsamt” – redan i månader har förbundskansler Scholz stoppat leveranser av tyska stridsvagnar till Ukraina

Sedan månader tillbaka förs i Tyskland en debatt kring om man borde leverera mer vapen till Ukraina. Att man hittills inte har skickat stridsvagnar, trots att sådana står till förfogande, splittrar regeringen och väcker internationell kritik.

Sauli Niinistö talar vid ett podium med texten Consulate General of Finland - Permanent Mission of Finland to the United Nations

Niinistö om Putins tal: "Mobiliseringen återspeglar uteblivna militära framgångar i Ukraina"

Högt spel när Ryssland genomför en partiell mobilisering.

Jani Mäkelä, Mauri Peltokangas, Sanna Antikainen, Petri Huru, Mikko Lunden, Vilhelm Junnila ja Jari Ronkainen poseeravaat keskustelun loputtua kuvaa varten eduskunnassa 17. toukokuuta.

Riksdagen godkände Finlands Natoansökan

Alla Natorelaterade nyheter samlade i vår liveblogg.

Två kvinnor som gör frivillig militärtjänst.

EVA-enkät om försvaret: Över en tredjedel av kvinnorna redo att ta till vapen

Visst stöd för kvinnlig värnplikt i riksdagen.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida