Senaste artiklar
Coronapandemin höll på att ta knäcken på barägare Jacob Grajewski: ”Jag spydde ut min bitterhet på sociala medier”
Sätter hellre lapp på luckan än går igenom en till pandemi.
”Vad kan man göra då försäljningen minskat” – dålig lönsamhet sätter lapp på luckan för tre matställen i Lovisa
Hög inflation, högre räntor och högre elkostnader tynger.
Ny kampanj ska få fler att hitta till Kimitoöns restauranger
Totalt 24 lokala aktörer deltar i Ät ute lokalt Kimitoön.
Personalbristen inom restaurangbranschen fortsätter – många nyutexaminerade byter bransch
Pandemin fick många att byta bransch och få har återvänt.
Borgårestaurang håller fast vid köttbullar och fläsksås – traditionell husmanskost på menyn trots stigande priser
Kocken Monica Hänninen värnar om traditionell mat.
Borgårestaurang får Michelinstjärna
Restaurangen Vår i Borgå får Michelinstjärna. Michelinstjärnan gör samtidigt Borgå till Finlands tredje stad som kan stoltsera med en sådan restaurang – tidigare är det bara restauranger i Helsingfors och Åbo som fått Michelinstjärnor.
Michelinstjärnorna till restauranger i de nordiska länderna delades ut i samband med en gala i Åbo på måndagskvällen.
Restaurangen fick även Michelins Green Star-pris som delas ut för miljövänlighet.
Hangöbo om droger i drinken: ”Jag föll ihop, efter det vet jag ingenting men jag lär ha spytt, spytt och spytt” – skammen kan kännas svår men polisen vill att varje fall anmäls
Svårt ändå att bevisa att man blivit ofrivilligt drogad.
Nu drar sommarsäsongen igång – i Östnyland ser man fram emot en livlig sommar inom restaurangbranschen
Krögare ser positivt på den kommande sommaren.
Köttkontrollen i Karis får ny restaurang – kan i framtiden också användas som bostad
Köttkontrollen har inhyst restauranger med olika koncept.
Norska Oda lägger ner sin nätbutik för mat i Finland
Det norska företaget Oda lät sina kunder beställa hem mat på nätet och levererade det hem till dem.
Efter ett år meddelar företaget nu att de lägger ner beställningstjänsten och inleder omställningsförhandlingar som berör alla 165 anställda, eftersom företagets kostnader skjutit i höjden.
”Kapitalmarknaden kräver en snabbare väg till lönsamhet”, säger Odas vd i Finland Tobias Niemi i ett pressmeddelande.
I fortsättningen satsar Oda på att erbjuda leveranstjänster till andra företag.
Restauranger i Västnyland tar till olika knep för att få personal till sommaren – utbildar själva och anställer utländsk arbetskraft
Känt krögarpar flyttar personal från Helsingfors till Hangö.
Personalbrist vid barer och restauranger inför sommaren – många bytte bransch under pandemin
Särskild brist på personal med alla tillstånd i skick.
Fortfarande brist på erfaren restaurangpersonal i Borgå och Lovisa
Pandemin har satt sina spår; branschen lockar inte.
Skriande brist på kunnig personal inom turism- och restaurangbranschen – flera läroverk arbetar tillsammans för att förbättra situationen
”Vi vill stödja både arbetsgivare och arbetstagare”.
Spökrestaurangerna blir allt fler – maten du beställer hem görs inte alltid där du tror
Det som ser ut som flera olika restauranger i beställningsappen kan egentligen vara ett och samma företag som lagar maten under olika varumärken.
Åbokrögare döms till böter efter att ha brutit mot coronarestriktioner
Åbokrogen Uljas bröt mot coronarestriktionerna hösten 2021. Krögaren döms för två fall av hälsoskyddsförseelse.
Tufft för restauranger i Nickby: ”Måste vara beredd att jobba långa dagar”
Många åker hellre till Helsingfors för restaurangbesök.
Fjärde gången gillt: Palace är Finlands bästa restaurang
Restaurang Palace i Helsingfors har än en gång utsetts till landets bästa restaurang. På andra plats kommer BasBas i Helsingfors och restaurang Kaskis i Åbo är trea.
Flera restauranger i Västnyland prickas för brister
Sydspetsens miljöhälsonämnd har delat ut tvångsåtgärder till tre olika näringsidkare inom restaurangbranschen i Västnyland på grund av allvarliga brister.
Det är bland annat frågan om brister i kontroll när det gäller personalens hygienpass och hälsointyg.
Den här formen av egenkontroll är en förutsättning för restaurangverksamhet.
Bristerna handlar också om hur livsmedel förvaras och hanteras i restaurangen.
I ett fall handlar tvångsåtgärden om att näringsidkarens lokaler saknar avlopp vilket bland annat innebär att personalen inte kan tvätta händerna ordentligt.
Tvångsåtgärderna som Sydspetsens miljöhälsa nu utfärdat innebär att näringsidkarna måste åtgärda restaurangernas brister.
Sydspetsens miljöhälsa är en kommunal myndighet som ansvarar för bland annat livsmedelstillsyn i Ingå, Raseborg och Hangö.
Årets restaurang finns i Lojo
Finlands äldsta matförening, Suomen Gastronomien Seura, utser varje år sedan år 1985 årets restaurang, och i år går titeln första gången till Västnyland och restaurang Mikko Utter i Lojo.
Restaurangen finns i ett flervåningshus i centrum av Lojo och rymmer bara åtta kunder och tanken är att skapa upplevelsen av en middag hemma hos en yrkeskock.
Priset har de flesta tidigare år gått till en restaurang i Helsingfors.
Bojkott orsakar problem för Helsingforsrestauranger som serverar rysk mat: ”Kultur och matvanor är inte skyldiga till kriget”
Ryska restauranger är inte de populäraste just nu. Detta trots att de flesta restauranger som serverar rysk mat i Helsingfors ägs av finländare och maten lagas med inhemska råvaror.
Gubbdagiset i Liljendal flyttar till Bagarstugan – Café Lilja ska rivas: ”Vi saknar nog det”
Servicestationen i Liljendal blir för dyr att renovera.
Elpriskris, räntor, krig, corona och strejkhot stör restaurangbranschen
Restaurangbranschen ser investeringsvilja trots prisökning.
Årets företagare i Lappträsk jobbar 14-timmarsdagar: ”Jag är jätteseg”
Mahrous Elshawadfis företag har funnits 18 år i Lappträsk.
Nu ordnas det julfester i Borgå igen – men brist på personal tvingar vissa krögare att tacka nej till bokningar
Traditionerna kring julfester har luckrats upp.
”Alla tiders restaurangsommar” när Noho Partners fördubblade rörelsevinsten
Noho planerar bygga ut existerande restaurangkedjor.
Restaurangbranschen ser positivt på julsäsongen – trots stigande priser och brist på arbetskraft
Flera restauranger har ändå en bra personalsituation.
Allt färre vill jobba som kock samtidigt som restaurangbranschen har skriande behov av arbetskraft – i höst började endast tre nya elever på kocklinjen vid Axxell i Pargas
Arbetet är fysiskt tungt och lönen ofta låg.
Medioker sommar för restaurangerna i Vasa efter rekordåret i fjol
Försäljningen har gått ner med en tredjedel efter fjolåret.
Starkt kvartal från restaurangkoncern efter slopade coronabegränsningar
Noho Partners rörelsevinst ökade med 228 procent.
Dåliga arbetsförhållanden, äventyrslust och vaccintvång – här är en del orsaker till varför många har bytt bransch under pandemin
"Ingen sund människa orkar stå ut med den här branschen".
Krögare i Borgå har lyckats hitta säsongspersonal både från andra städer i Finland och utlandet
Säsongsarbetare har lindrat personalbristen inom branschen.
Hangö är sommarjobbarnas förlovade stad – restaurangerna söker fortfarande personal
Personalbrist i restaurangerna. I Hangö finns det sommarjobb
Samarbete mellan Prakticum och krögare ger unga servitörer sommarjobb i Borgå och Lovisa
Prakticum ordnar kort utbildning för servitörer.
Högre lön, boende och tipspeng – krögare i Borgå försöker hitta restaurangpersonal med ljus och lykta men bristen är stor
Krögarna får själva göra många, långa dagar i sommar.
Restaurangbranschen kämpar med personalbrist – krögare håller stängt för att de inte hittar arbetskraft
Så många som 25 000 kan ha lämnat branschen.
Svårt för Borgårestauranger att hitta kunnig sommarpersonal
Coronatiden fick många att byta bransch.
Österbottningar om två år med corona: "Jag skulle inte ha hållit ihop om jag på förhand vetat hur länge det skulle pågå"
Sex österbottningar beskriver de senaste två åren.
Förslag från coronaministrarna: Restaurangerna slipper alla restriktioner från och med mars
Endast direktiv om hygien kvarstår.
Borgåpub bestraffad med två veckors utskänkningsförbud: "Jag är säker på att det var värt det"
Får slå upp dörrarna igen den 24 februari.
Pub Old Town i Borgå demonstrerade mot restriktionerna genom att hålla öppet sent: "Vi har inga garantier för att vi får öppna normalt"
68 pubar, barer och restauranger deltog i demonstrationen.
Kockar ska lockas till Kimitoön med nytt initiativ: "Bygger man ett bra team får man personalen att återvända"
Kockstuderande i Karis och Pargas träffar Kimitoföretag.
Visit Vasas vd Max Jansson: ”branschen har lidit orättvist mycket, nu måste samhället öppna upp”
Missnöjet mot stränga coronarestriktionerna är stort.
Hangö Casinos krögare tar över På Kroken i Hangöby hamn
Timo Ojanaho har ett treårigt avtal med restaurangen.
Nu måste restaurangerna stänga klockan 18 – krögare i Österbotten kritiserar de snabba rycken
"Det är under all kritik"
Fler Hangörestauranger säljs till börsbolag – Restel har köpt Hangon Makaronitehdas och Classic Pizza
Bolaget har omkring 200 restauranger i Finland.
Nixu Knichter är en av de sista Hangökrögarna som också är ortsbo: ”Bra att Hangö är så intressant matstad att börsbolag vill investera”
Hangö är en bra stad att vara krögare i.
Origos blivande ägare samarbetsförhandlar – hur det påverkar restaurangen ännu oklart
Förhoppningen var att fortsätta som förut.
Norge inför alkoholstopp på barer och restauranger på grund av epidemin
Restriktionerna ska pågå fyra veckor.