Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Tvä män med keps och munkjacka ler mot kameran.

Ny kampanj ska få fler att hitta till Kimitoöns restauranger

Totalt 24 lokala aktörer deltar i Ät ute lokalt Kimitoön.

Mats Eriksson Scandic, alueen pääluottamusmies keskustelee työntekijän kanssa

Personalbristen inom restaurangbranschen fortsätter – många nyutexaminerade byter bransch

Pandemin fick många att byta bransch och få har återvänt.

En restaurang vid en bilväg.

Borgårestaurang får Michelinstjärna

Restaurangen Vår i Borgå får Michelinstjärna. Michelinstjärnan gör samtidigt Borgå till Finlands tredje stad som kan stoltsera med en sådan restaurang – tidigare är det bara restauranger i Helsingfors och Åbo som fått Michelinstjärnor.

Michelinstjärnorna till restauranger i de nordiska länderna delades ut i samband med en gala i Åbo på måndagskvällen.

Restaurangen fick även Michelins Green Star-pris som delas ut för miljövänlighet.

Köttkontrollen i Karis.

Köttkontrollen i Karis får ny restaurang – kan i framtiden också användas som bostad

Köttkontrollen har inhyst restauranger med olika koncept.

Norska Oda lägger ner sin nätbutik för mat i Finland

Det norska företaget Oda lät sina kunder beställa hem mat på nätet och levererade det hem till dem.

Efter ett år meddelar företaget nu att de lägger ner beställningstjänsten och inleder omställningsförhandlingar som berör alla 165 anställda, eftersom företagets kostnader skjutit i höjden.

”Kapitalmarknaden kräver en snabbare väg till lönsamhet”, säger Odas vd i Finland Tobias Niemi i ett pressmeddelande.

I fortsättningen satsar Oda på att erbjuda leveranstjänster till andra företag.

Mika Gehör dukar fram glas på restaurangbordet.

Fortfarande brist på erfaren restaurangpersonal i Borgå och Lovisa

Pandemin har satt sina spår; branschen lockar inte.

Ett montage med en portion sushi till vänster och en kurir för matleverantörern Wolt till höger.

Spökrestaurangerna blir allt fler – maten du beställer hem görs inte alltid där du tror

Det som ser ut som flera olika restauranger i beställningsappen kan egentligen vara ett och samma företag som lagar maten under olika varumärken.

Restaurang Uljas

Åbokrögare döms till böter efter att ha brutit mot coronarestriktioner

Åbokrogen Uljas bröt mot coronarestriktionerna hösten 2021. Krögaren döms för två fall av hälsoskyddsförseelse.

En man i kockkläder står i dörröppningen till ett kök i en restaurang. Han tittar mot kameran och ler.

Tufft för restauranger i Nickby: ”Måste vara beredd att jobba långa dagar”

Många åker hellre till Helsingfors för restaurangbesök.

Södra kajen i Helsingfors är arbetsgivarnas högborg

Fjärde gången gillt: Palace är Finlands bästa restaurang

Restaurang Palace i Helsingfors har än en gång utsetts till landets bästa restaurang. På andra plats kommer BasBas i Helsingfors och restaurang Kaskis i Åbo är trea.

Ravintola Boon Namin ruoka-annoksia  taustalla valokuvaaja Viola Virtamo

Flera restauranger i Västnyland prickas för brister

Sydspetsens miljöhälsonämnd har delat ut tvångsåtgärder till tre olika näringsidkare inom restaurangbranschen i Västnyland på grund av allvarliga brister.

Det är bland annat frågan om brister i kontroll när det gäller personalens hygienpass och hälsointyg.

Den här formen av egenkontroll är en förutsättning för restaurangverksamhet.

Bristerna handlar också om hur livsmedel förvaras och hanteras i restaurangen.

I ett fall handlar tvångsåtgärden om att näringsidkarens lokaler saknar avlopp vilket bland annat innebär att personalen inte kan tvätta händerna ordentligt.

Tvångsåtgärderna som Sydspetsens miljöhälsa nu utfärdat innebär att näringsidkarna måste åtgärda restaurangernas brister.

Sydspetsens miljöhälsa är en kommunal myndighet som ansvarar för bland annat livsmedelstillsyn i Ingå, Raseborg och Hangö.

Årets restaurang finns i Lojo

Finlands äldsta matförening, Suomen Gastronomien Seura, utser varje år sedan år 1985 årets restaurang, och i år går titeln första gången till Västnyland och restaurang Mikko Utter i Lojo.

Restaurangen finns i ett flervåningshus i centrum av Lojo och rymmer bara åtta kunder och tanken är att skapa upplevelsen av en middag hemma hos en yrkeskock.

Priset har de flesta tidigare år gått till en restaurang i Helsingfors.

En närbild på en kopp te.

Bojkott orsakar problem för Helsingforsrestauranger som serverar rysk mat: ”Kultur och matvanor är inte skyldiga till kriget”

Ryska restauranger är inte de populäraste just nu. Detta trots att de flesta restauranger som serverar rysk mat i Helsingfors ägs av finländare och maten lagas med inhemska råvaror.

En hand arrangerar glasen på findukat restaurangbord med vita dukar.

Elpriskris, räntor, krig, corona och strejkhot stör restaurangbranschen

Restaurangbranschen ser investeringsvilja trots prisökning.

Mahrous Elshawadfi tillreder pizza.

Årets företagare i Lappträsk jobbar 14-timmarsdagar: ”Jag är jätteseg”

Mahrous Elshawadfis företag har funnits 18 år i Lappträsk.

Noho Partners verkställande direktör Aku Vikström framför restaurang Teatteri i ett somrigt Helsingfors.

”Alla tiders restaurangsommar” när Noho Partners fördubblade rörelsevinsten

Noho planerar bygga ut existerande restaurangkedjor.

Personer sitter på en uteservering.

Medioker sommar för restaurangerna i Vasa efter rekordåret i fjol

Försäljningen har gått ner med en tredjedel efter fjolåret.

En bardisk sedd från personalens sida. Vid disken står en anställd och på andra sidan står en kund. Det står flaskor och en hink med is i förgrunden.

Starkt kvartal från restaurangkoncern efter slopade coronabegränsningar

Noho Partners rörelsevinst ökade med 228 procent.

Två unga kvinnor står vid kassan på ett café.

Hangö är sommarjobbarnas förlovade stad – restaurangerna söker fortfarande personal

Personalbrist i restaurangerna. I Hangö finns det sommarjobb

En servitör dukar ett bord.

Svårt för Borgårestauranger att hitta kunnig sommarpersonal

Coronatiden fick många att byta bransch.

Träbyggnad med terrass.

Hangö Casinos krögare tar över På Kroken i Hangöby hamn

Timo Ojanaho har ett treårigt avtal med restaurangen.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida