Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Marko Björs håller upp ett runt silversmycke.

Tack vare hästen orkar Marko Björs leva

Marko Björs hyllar hästen i sin nya smyckesserie.

smycken, pärlor, guldringar, armband med mera i en salig röra

Pynta eller panta, vad göra med gamla smycken?

Är guldsmycken en bra investering?

Bild på Anna Rukko.

Presidenten bjöd Anna Rukko på fest

Anna Rukko har samlat in 50 000 euro till det nya barnsjukhuset genom att göra smycken och auktionera ut dem på nätet. Förra veckan hittade hon en överraskning bland posten, presidenten bjöd henne till självständighetsbalen.

Knapparna och armbandet är gjorda av kvistar och återanvänd vinställning.

Knappar och pärlor av trä

Gör dina egna knappar och pärlor av små kvistar som hittas på marken på skogsstigar eller i diken. Du kan också återanvända en träställning som t ex en vinställning från loppis. Borra ett eller två hål i en lagom lång bit så har du en knapp eller pärla som kan dekoreras i det oändliga om du så tycker!

Annika Eklöf graverar en sked

Annika graverar allt från yxor till härskarringar

Guldsmed, försäljare och handgraverare- att vara egenföretagare inom smyckesbranschen kräver mycket arbete, men det är också kreativt. Annika Eklöf driver Atelier Eklöf tillsammans med sin man Petri, och får ibland roliga uppdrag.

Tony Granholm

Smycken med papper och penna

Tony Granholm är Jeppispojken som gjort sig ett namn som smyckesformgivare. Han utexaminerades från Lahden muotoiluinstituutti år 1992, och fick omgående tjänst hos Kalevala koru. Först som smed, sedan som formgivare

Grankullas Lucia får smycke designat av barn

Grankulla har en egen Lucia och nu har barn i Grankulla konstskola fått designa ett smycke för stadens Lucia. Konstskolan för barn och ungdomar har också dekorerat plank och tunnlar i staden.

Smycken av Carl-Gustaf Lagercrantz

Livskraftiga och personliga smycken

Guldsmeden Carl-Gustaf Lagercrantz arbetar en vecka med ett smycke i egen design. Nu visar han dem på en utställning i Ekenäs. Kollegan Maria Wikström tror på en framtid för sina studerande inom hantverket.

hafsteinn juliusson

Naturmaterial och återvinning i isländsk smyckeskonst

I isländsk och finsk smyckeskonst är naturen framträdande både konkret och tematiskt. På Hanaholmen kan man som bäst bekanta sig med verk av såväl unga isländska smyckeskonstnärer som en handfull finländska kolleger.