Senaste artiklar
Att skära i biståndet är att skjuta sig själv i foten, säger professor Gyöngyi Kovács
Biståndet viktigt för Finlands krisberedskap.
Sannfinländarna vill skära i biståndet – men Saml, SFP och KD har förbundit sig till att öka biståndet
Orpo säger att spar behövs överallt.
Kvinnor får inte jobba för FN i Afghanistan
Läget för kvinnor i Afghanistan blir allt värre. Nu har FN:s personal på plats i Afghanistan fått besked om att deras kvinnliga anställda inte längre får arbeta för FN, säger Stéphane Dujarric, talesperson för FN:s generalsekreterare.
Talibanledningen uppges ha informerat FN muntligt om det nya beslutet.
Dujarric påpekar att de kvinnliga anställda är nödvändiga för att FN ska kunna leverera livsuppehållande bistånd, särskilt för att identifiera kvinnor i nöd.
Förbudet är det senaste ledet i en mycket oroväckande utveckling i Afghanistan. Ett liknande förbud för kvinnor att arbeta för inhemska och internationella frivilligorganisationer infördes för några månader sedan. Trots det förbudet får kvinnor ändå arbeta med sjukvård.
Källor: SR, BBC
Stramare budget för humanitärt bistånd gör att Röda korset måste minska på sina insatser
Internationella Rödakorskommittén (ICRC) meddelade på onsdagen att ungefär 1 500 jobb kommer att försvinna över hela världen inom de kommande 12 månaderna.
Insatserna i vissa områden kommer att minska på grund av stramare budget för humanitärt bistånd under 2023 och början av 2024.
Enligt Röda korset visade det sig vid fjolårets slut att flera löften från givarna inte motsvarade den nivå man hade räknat med och att kostnaderna hade varit högre än planerat under det sista kvartalet 2022.
Internationella Rödakorskommittén (ICRC) grundades 1863 och arbetar med att hjälpa människor som drabbats av katastrofer och kriser, och kombinerar det med utvecklingsarbete.
FN erkänner misslyckande efter jordbävningskatastrofen – Syrien är ett ”försummelsens epicentrum”
Inbördeskriget i Syrien har i dag pågått i 12 år.
29 miljoner euro till Ukraina för humanitärt bistånd och utvecklingssamarbetsstöd
Finland stöder Ukraina med totalt 29 miljoner euro i humanitärt bistånd och utvecklingssamarbetsstöd, meddelar Utrikesministeriet.
Stödet ska riktas till akuta och långvariga behov inom utbildning, miljö och strålskydd, skriver ministeriet i ett pressmeddelande.
”Ukrainarna befinner sig mitt i en kris och de måste få mat, skydd och medicin och barnen måste få gå i skola. Samtidigt måste vi också stötta och hjälpa Ukraina att återhämta sig från kriget”, säger utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari.
Det 29 miljoner euro stora stödet är en del av den ytterligare finansiering som regeringen beviljade Ukraina 2022.
FN: Världssamfundet har svikit Syrien – nu 35 000 döda i jordskalvet
Över 30 000 har dött i Turkiet.
Statsrevisorerna prickar Utrikesministeriet för skötseln av Finnfund
Finnfund erbjuder företag verksamma i utvecklingsländer finansiering och lån, och styrs av Utrikesministeriet.
Statsrevisorerna, som övervakar de statliga finanserna, säger att det finns stora ekonomiska risker i Finnfunds verksamhet.
Under de senaste åren har finansieringen av Finnfund ökat markant bland annat med statliga lånemedel. Enligt revisorerna finns det ändå ingen plan för hur mycket finansieringen kan växa.
Utrikesministeriet bör utveckla en plan för hur stor finansieringen kan bli, säger revisorerna. I ägarstyrningen bör man fästa uppmärksamhet vid de ekonomiska riskerna och utvärdera utfallet av satsningarna mer effektivt, heter det bland annat i rapporten.
Finnfund gör årligen cirka 20–30 nya investeringar för sammanlagt cirka 200–250 miljoner euro.
Utrikesministeriet har svarat på revisorernas kritik - och håller delvis med - ägarstyrningen av Finnfund bör utvecklas.
UM betonar att man satsat på investeringar i de allra fattigaste länderna där verksamheten inte är riskfri.
Nu över 33 000 döda i Turkiet och Syrien – enligt FN kan dödssiffran i skalvet stiga till 50 000
Över 130 personer ställs till svars för rasade hus.
Finland planerar skicka nödhjälp till Syrien
Den första försändelsen med nödhjälp, som Finland bidragit med, anlände till Turkiet i dag. Det uppger Inrikesministeriet i ett pressmeddelande.
Finland skickade nödinkvartering för 3 000 personer, det vill säga tält och kaminer. Leveransen gick via Natos euroatlantiska räddningstjänst (EARDCC).
Behovet av stöd och nödhjälp i de jordbävningsdrabbade områdena i Turkiet och Syrien är stort och nu förbereds också materialhjälp till Syrien med snabb tidtabell, uppger ministeriet.
Finland har redan tidigare skickat hjälparbetare till Turkiet.
Finland bidrar med en miljon euro för humanitär hjälp till Turkiet och Syrien via Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen.
Dödssiffran efter jordbävningen i Turkiet och Syrien över 28 000
Hoppet om att hitta överlevande sinar.
Syriska familjer kämpar vidare i sitt krigshärjade land och måste nu klara av följderna av det förödande skalvet
I Syrien finns det svåra ärr efter tolv år av brutalt inbördeskrig. Effekterna av kriget syns mycket i norr i de områden där jordbävningen slog till som värst.
Lastbilar med tält och hygienprodukter rullade in i nordvästra Syrien
En hjälpkonvoj har anlänt till nordvästra Syrien. Det handlar om den första leveransen av humanitärt bistånd för de människor som drabbades av jordbävningen i nordvästra Syrien.
Sex lastbilar uppges ha rullat över gränsen från Turkiet med tält och hygienprodukter.
Bistånd över den turkiska gränsen till det rebellkontrollerade Syrien genom Bab al-Hawa-övergången är den enda väg som FN kan använda för att nå civila utan att navigera i områden som kontrolleras av syriska regeringsstyrkor.
Transporterna till oppositionskontrollerat område i nordvästra Syrien har varit livsviktiga för cirka 4 miljoner människor som lider av följderna av det nästan tolv år långa inbördeskriget.
Det här behovet har vuxit betydligt nu i efterdyningarna av jordbävningen i Turkiet och Syrien.
Jordskalven har enligt de senaste uppgifterna krävt över 17 500 dödsoffer.
Hjälpkonvoj på väg till turkiska gränsen och vidare in i Syrien
En hjälpkonvoj är på väg till den turkiska gränsen för att gå in i nordvästra Syrien.
Det handlar om den första leveransen av humanitärt bistånd för de människor som drabbades av jordbävningen i nordvästra Syrien.
Transporter över gränsen från Turkiet till oppositionskontrollerat område i nordvästra Syrien har varit livsviktiga för cirka 4 miljoner människor som lider av följderna av det nästan tolv år långa inbördeskriget. Det här behovet har vuxit betydligt nu i efterdyningarna av jordbävningen i Turkiet och Syrien.
Jordskalven har enligt de senaste uppgifterna krävt över 16 000 dödsoffer - över 13 000 i Turkiet och omkring 3 000 i Syrien.
Dödstalet har fortsatt att stiga snabbt och Världshälsoorganisationen WHO befarar att det slutliga antalet döda kan ligga kring 20 000.
Utländska räddningsarbetare från nästan 30 länder deltar i räddningsarbetet , och de kämpar nu mot tiden och kylan.
Källor: reuters, AP, AFP
”Nu är den kritiska stunden inne när människor antingen överlever eller dör i ruinerna”
I Syrien räddades en hel familj ur ruinerna.
Jordbävningen i Turkiet och Syrien väcker förtvivlan bland närstående, men också kritik mot myndigheterna: ”I mina ögon har man inte lärt sig någonting”
Situationen i Syrien försvåras av inbördeskriget.
Jordbävningen slog till tidigt på morgonen den 6 februari – det här vet vi nu
Det här har hänt sedan jordbävningen den 6 februari.
Över 7 000 döda i Turkiet och Syrien, men barn som räddats ur rasmassorna ger hopp
Överlevande grävs fram med bara händerna.
Finland sänder en miljon euro i katastrofhjälp till Turkiet och Syrien
Pengarna ska användas för mat, inkvartering och vård.
Talibanerna fängslade afghansk manlig lärare som uttryckte ilska över skolförbud för kvinnor
Talibanstyret i Afghanistan har gripit en akademiker som i direktsänd tv uttryckt sin ilska över förbudet mot universitetsutbildning för kvinnor. Veteranföreläsaren JoIsmail Mashal har också tidigare öppet visat sina protester.
– Mashal misshandlades skoningslöst och fördes iväg på ett mycket respektlöst sätt. Vi vet inte var han är, säger Mashals assistent Farid Ahmad Fazli till nyhetsbyrån AFP.
En talibantjänsteman vid ett ministerium bekräftar frihetsberövandet: ”Läraren Mashal ägnade sig åt provocerande aktioner mot systemet, och han greps för utredning”.
I det konservativa och patriarkala Afghanistan är det sällsynt att män protesterar till stöd för kvinnor.
Talibanerna tog makten 2021 och har infört hårda restriktioner för kvinnor. Kvinnor utesluts från skolor, universitet, arbetsplatser, parker, gym och offentliga bad.
Källa: AFP
EU:s utrikeschef manar till kamp mot rysk desinformation i Afrika
”Wagner har blivit militärdiktaturernas pretoriangarde.”
Rekordkyla i Afghanistan förvärrar den humanitära krisen: “Barnen vaknar mitt i natten av kylan och gråter ända till morgonen”
Minst 166 personer har dött i köldvågen.
Räddningsarbetet underlättas något i Afghanistan – nu får kvinnor också delta i viss mån
Förbud mot biståndsarbete infördes i december efter att kvinnor först blockerats från universitetsutbildning.
Finland skickar mer hjälputrustning till Ukraina – inrikesminister Mikkonen: ”Läget är mycket allvarligt”
Finland har sänt mer utrustning till Ukraina. Utrustningen ska hjälpa energisektorn och sjukhus i landet, skriver Inrikesministeriet i ett pressmeddelande.
”Miljontals människor är utan el, värme eller vatten. Läget är mycket allvarligt för civilbefolkningen och det behövs många former av hjälp i Ukraina”, säger Inrikesminister Krista Mikkonen.
Mikkonen tackar också alla som hittills gjort donationer till Ukraina.
”Finland fortsätter skicka bistånd utifrån Ukrainas önskemål. Jag hoppas att finländarnas vilja att hjälpa kommer att förbli stark”, säger Mikkonen.
Förra veckan levererade Finland också för första gången skolmöbler till Ukraina. Sammanlagt har Finland i år sänt 55 långtradare med civilt materialbistånd till det krigsdrabbade landet.
Inrikesministeriet skriver att Ukraina fortfarande är i akut behov av bland annat reservkraftaggregat, transformatorer, mediciner och utrustning för första hjälpen.
Källa: Inrikesministeriets pressmeddelande
Svenska Afghanistankommittén: “En fråga om liv och död, om talibanstyrets förbud mot kvinnliga hjälparbetare kvarstår”
“Kvinnor och flickor blir utan sjukvård”
FN fördömer talibanernas kvinnokränkande beslut
Förenta Nationernas säkerhetsråd fördömer det afghanska talibanstyrets nya kvinnokränkande lagar.
Talibanerna har förbjudit kvinnor att jobba för biståndsorganisationer och de har stängts av från all högre utbildning.
Säkerhetsrådets 15 medlemsländer vill se ett Afghanistan som inkluderar kvinnor jämställt och meningsfullt.
De flesta flickor i Afghanistan får inte fortsätta sin skolgång efter grundskolan. Talibanadministrationen meddelade i mars att gymnasierna skulle öppnas för flickor, och att de skulle få en speciell gymnasieutbildning. Tidsramen är fortfarande oklar.
Omvärlden har fördömt talibanernas beslut att utesluta kvinnor från universitetsutbildningen. Det kommer antagligen att göra det svårare för talibanerna att få internationellt erkännande.
Källa: Reuters
Stor oro i Afghanistan efter talibanstyrets förbud mot kvinnliga hjälparbetare – en del hjälporganisationer avbryter sin verksamhet
Talibanstyret i Afghanistan fördöms nu världen över för lördagens besked om att hjälporganisationer inte längre ska få anställa kvinnor. Åtminstone tre hjälporganisationer beslöt på söndagen att avbryta sitt arbete i Afghanistan
Ny rapport: Finland engagerade sig på fel sätt då vi deltog i den USA-ledda militäroperationen i Afghanistan – de utländska soldaterna förstod inte afghanerna
Den internationella interventionen i Afghanistan avslutades i augusti 2021. De internationella styrkorna lämnade landet i all hast under kaotiska former på grund av talibanernas snabba maktövertagande.
Esbos församlingar donerar 100 000 euro till Ukraina
Esbo kyrkliga samfällighet, Olarin seurakunta och Esbo svenska församling har beviljat sammanlagt 107 000 euro i bistånd till Ukraina via Kyrkans utlandshjälp.
Största delen av summan kommer från samfällighetens budget, alltså Esbo-församlingarnas gemensamma organisation.
Församlingarna har i år också ordnat bössinsamlingar, samlat in förnödenheter och ordnat verksamhet för ukrainska flyktingar. Exempelvis har Esbos församlingar anställt en person för att ordna verksamhet för barn på deras eget modersmål.
Hjälpförsändelse skickas från Åbo till Charkiv i Ukraina
På tisdag skickas en hjälpförsändelse från Åbo till vänorten Charkiv i Ukraina.
I försändelsen ingår värme- och elutrustning som exempelvis aggregat, industriella värmefläktar och matberedningsutrustning.
Produkterna behövs för att lindra den brist på el och värme som det ryska anfallet har orsakat.
Lasten är planerad att anlända till Ukraina inom en vecka, men det kan dröja längre än så eftersom gränsen mellan Ukraina och Polen för närvarande är mycket överbelastad.
Charkiv är Ukrainas näst största stad.
FN: Behövs mera pengar för att få bukt med koleran i Haiti
FN slår larm om att man behöver betydligt mer pengar för att få stopp på kolerautbrottet i svårt krisdrabbade Haiti.
Den karibiska önationen plågas av svår fattigdom, utbredd hunger och brutalt gängvåld. Sedan oktober har nästan 300 människor dessutom dött i koleraepidemin där.
Också hjälparbetet försvåras av de våldsamma gängens terror, speciellt i huvudstaden Port-au-Prince.
Enligt FN:s humanitära koordinator för Haiti, Ulrika Richardson, har FN lyckats samla ihop bara drygt 23 miljoner dollar hittills, då man skulle behöva 145 miljoner dollar för kampen mot koleran på Haiti.
Källor: STT, AP
Hjälp Ukraina och länder i Östafrika via hungerdagsinsamlingen – Tongåvan deltar i insamlingen
Tongåvan i Yle Vega deltar också i år i hungerdagsinsamlingen som arrangeras av Finlands Röda Kors. Pengarna går till Katastroffonden och ur fonden används pengarna då ett hjälpbehov uppstår.
Biståndspengarna minskar nästa år – Max Holm vid Rädda barnen är besviken
Regeringen minskar på biståndsanslagen nästa år. De sjunker till 0,4 procent av bruttonationalinkomsten (BNI) från 0,5 procent i år.
Biståndspengar fortfarande en låst fråga i Afghanistan – Afghanistankännare: "Mycket är mörkt inom talibanstyret, men inte allt"
En del flickor över 12 får fortsätta gå i skolan.
Ett år efter maktövertagandet i Afghanistan är talibanerna starkare än någonsin – men barnen är undernärda
De USA-ledda trupperna lämnade landet i kaotisk stil.
Plan International: Flickor är den globala matkrisens första och största förlorare
Flickors skolgång i fara när familjer måste spara.
Ryska kvinnor ordnar insamlingar för soldater i Ukraina – levererar potatis, sötsaker, kikare och sjukvårdsmaterial
Fungerar via sociala medier och sjukvårdare.
Röda korset har samlat in rekordsumma för Ukraina – slår rekordet efter tsunamin 2004
Över 29 miljoner euro har samlats in hittills.
Morgonkollen: Regeringen börjar förhandla om rambudgeten och tre andra nyheter den här morgonen
Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.
Kriget i Ukraina har väckt omvärldens vilja att hjälpa – och hjälp kommer behövas i många år framöver
Nu gäller det att rädda liv.
Att ge av sin tid eller ge av sitt överflöd – om att hjälpa rätt och rättvist när nöden är stor
Det är viktigt att hjälpen riktas rättvist i en kris.
Sjuksköterska på Läkare utan gränser: Civila är civila oberoende av humanitär korridor
Civila evakueras inte från Mariupol under söndagen.
UNHCR i Kiev till Svenska Yle: Över en miljon på flykt i Ukraina och miljoner är direkt drabbade av kriget
"Det mest akuta behovet är säkerhet".
Nykarleby stad är redo att ta emot ukrainska flyktingar: "Det här är vårt sätt att visa att vi också vill vara med och ge vårt stöd"
Ett enhälligt beslut i stadens ledningsgrupp.
Viljan att hjälpa Ukraina är stark i Österbotten: "Vi är alla på samma lag nu"
Insamling i Jakobstad fick stor spridning.
Styrelseproffset Gunvor Kronman är humanisten med militärt tänk – nu vill hon reparera förhållandet mellan Finland och Sverige
Näringsprofilen Gunvor Kronman är gäst hos Daniel Olin.
FN: Fyra afghanska kvinnoaktivister frigavs – talibanerna förnekar gripandena
Kvinnorna deltog i otillåtna demonstrationer.
Biden delar upp 7 miljarder dollar i frysta medel – ska gå till terroroffer och humanitärt bistånd i Afghanistan
Biståndet till Afghanistan ska inte gå till talibanerna.
Förhandlingarna om Afghanistan avslutades med samtal om jämställdhet – talibanerna lovade att öppna alla flickskolor i mars
Talibaner hyllade samtalen i Oslo som konstruktiva.
Talibandelegation i Norge på norsk inbjudan - första gången talibanstyret besöker väst
Träffar också civila afghaner i Norge.