Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Wärtsilä på Vasklot i Vasa.

Wärtsilä nådde inte upp till förväntningarna

Rörelsevinsten mindre än väntat under sista kvartalet 2022.

En arbetare inne i ett hisschakt.

Kone säger upp 1000 globalt – 150 av dem i Finland

Beställningarna minskar allt snabbare.

Identitetsstöld och bedrägeri.

Två personer i Nyland misstänks för omfattande nätbedrägeri

Nätbedrägerier sker dagligen med gamla stulna uppgifter.

Viking Amorella

Viking Line berättar om ny fartygsbeställning?

Bolaget har kallat till presskonferens på förmiddagen.

En fartygshytt

Bygget av lyxkryssare i Åbo kan betyda jobb i Raseborg

Svartåföretaget SBA Interior kan dra nytta av affären.

Man med truck på Mapromec i Korsholm

Ny dyster ekonomisk läsning

Industrins beställningar har minskat i 11 månader i rad.

Bo-Erik Jensen

Taxiresor kostar FPA mer i dag än före reformen

FPA talar om inbesparingar samtidigt som priset har stigit.

Taxi

Lättare boka taxi i Vasa

I Vasa blir det lättare att boka taxi när Taxi Vasa tar i bruk appen Valopilkku för smarttelefoner. Med appen kan kunden avgiftsfritt beställa taxi.

Prysmians kabelabrik i Kyrkslätt

Kabelfabriken i Pickala fick turkisk beställning

Världens största kabeltillverkare Prysmians fabrik i Pickala i Kyrkslätt nära gränsen till Sjundeå, ska tillverka högspänningskraftkablar som ska gå mellan Europa och Asien på havsbottnen i turkiska sundet Dardanellerna. Ordern är värd ungefär 64 miljoner euro.

Baltic Yachts 130-fots kolfiberbåt

Ny stororder till Baltic Yachts

Baltic Yachts stärker sin orderstock ytterligare. Nu ska företaget leverera en helt skräddarsydd segelbåt på 130 fot.

Nya jobb på Levator

Lyftkranstillverkaren Levator Oy i Hangö kan erbjuda arbete motsvarande 28 årsverken tack vare två separata avtal. Många av dem som sades upp från Hanmarin får nu nya jobb.

Industriproduktionen krympte i januari

Både industriproduktionen och värdet på nya beställningar krumpte i januari jämfört med samma period året innan.

Åbovarvet förlorade Scandlines beställning

Det dansk-tyska rederiet Scandlines bekräftar att de beställt två färjor av det tyska rederiet P+S Werften. STX varv i Åbo förlorade beställningen eftersom de inte kunde säkra projektets finansiering.

Kärva tider vid tegelfabriken

Efterfrågan på tegel har minskat och permitteringar kan bli aktuella vid tegelfabriken på Kimitoön. Nytänkande inger ändå framtidstro.

carl haglund på hangö gymnasium

Haglund: Sisu får nya möjligheter

Sisu kan inte få försvarsmaktens beställning på tunga lastbilar på grund av bristfällig offert. Men i framtiden kan det bli möjligt med andra beställningar, säger försvarsminister Carl Haglund från SFP som på onsdagen (15.1) besökte Västnyland och också Sisus fabrik i Karis.

STX fick finansiering för TUI-fartyg

STX-Finland i Åbo har fått finansiering för att bygga ett tredje kryssningsfartyg för TUI-Cruises. Enligt STX Finlands vice vd Jari Anttila är det inte säkert att fartyget kommer att byggas i Åbo.

Massuppsägningar vid varv i Björneborg

Varvsbolaget Technip Offshore Finland säger upp 190 anställda och permitterar 250 på varvet i Björneborg. Det är resultatet av de samarbetsförhandlingar som avslutades i dag.

Tätt med isflak på hav. I horisonten skymtar öppet vatten.

Trafikverket upphäver isbrytarbeslutet

Tävlingen om vem som får bygga statens nya isbrytaren fortsätter. Det har uppkommit oklarheter i det vinnande varvets anbud.

"STX sänker Åbovarvets möjligheter att få nya beställningar"

Det var väntat att STX-varv i Åbo skulle gå miste om en isbrytarbeställning och att deras förhandlingar med Scandlines inte ledde till några resultat. Om Åbovarvet ska kunna komma igen så behövs nya beställningar och det har STX svårt att lyckas med.

Vacon.

Det går bra för Vacon

Vacons resultat förbättrades under perioden juli-september. Vinsten det tredje kvartalet var 14,8 miljoner euro. I fjol var vinsten under samma period 10,3 miljoner euro.

Raumovarvets framtid i vågskålen

Framtiden för varvet i Raumo diskuteras i dag. Styrelsen för STX Finland möts som bäst för att behandla framtiden för bolagets varv i Finland.

Fabrikshall vid SBA Interior i Svartå

SBA Interior fick oväntade beställningar

Metallföretaget SBA Interior i Svartå har kunnat återta de permitteringar företaget gick in för i slutet av juni. Företaget har oväntat fått nya beställningar och läget på fabriken är nu riktigt bra i två månader framåt.

Ocean Quality Systems nya lyxkatamaran.

Lyxkatamaran gav tiotals jobb

I Jakobstad blev satsningen på att bygga en lyxkatamaran en framgång. Efter drygt ett års produktion seglar den första katamaranen i väg på tisdag. Bygget har kostat kring fyra miljoner euro och har sysselsatt tiotals personer. Nu kan också fler beställningar vara på kommande.

Tauno Heinola

"Förvånande bra" kvartal för ABB

Industrikoncernen ABB gjorde ett bra andra kvartal 2013. Trots att ordermängden var mindre än för samma tid förra året ökade både omsättningen och vinsten.

Underleverantörer hoppas på inhemsk arbetskraft

Intensionsavtalet som STX Finland slöt förra veckan med Scandlines om att bygga två passagerarfärjor är goda nyheter för varvsindustrins underleverantörer. Men man är oroad över var arbetskraften kommer i från.

saudier på stranden

NSN får stororder från Saudiarabien

Nokia Siemens Networks har fått en stororder från Saudiarabien, värd hundratals miljoner euro. Ordern går ut på att modernisera Saudiarabiens ledande mobiloperatör Mobilyns 2G-, 3G-, och 4G-nät.

Technip säger upp i Björneborg

Varvsföretaget Technip Offshore Finland inleder samarbetsförhandlingar och planerar att säga upp 180 anställda i Björneborg. Orsaken anges vara brist på beställningar.

Åbolands skärgård

Varven kan få hjälp från Åland

Beställningarna till varven i Egentliga Finland har varit få under senare tid. Nu kan de eventuellt räkna med en beställning från åländskt håll.

Cargotecs byggnad

Cargotec sämre än väntat

Cargotec, som tillverkar lasthanteringsutrustning, klarade sig sämre under början av året. Det här är Cargotecs första resultat med Mika Vehviläinen som vd.

Militära Sisu-lastbilar i rad på fabrikens gårdsplan i Karis.

A-studio: Sisu kan få lastbilsbeställningen

Sisu i Karis har trots allt en möjlighet att få försvarsmaktens lastbilsbeställning utan konkurrensutsättning. Enligt uppgifter till Yle A-studio så behandlar försvarsmakten inte längre frågan som en civil beställning utan som en försvarsanskaffning.

Jaakko Jonkka

JK utforskar Himanenaffären

Grundlagsutskottet har hört justitiekansler Jaakko Jonkka angående statsminister Jyrki Katainen agerande i samband med regeringens beställning av en framtidsutredning. Beställningsarbetet konkurrensutsattes inte. Jonkka har inte ännu velat kommentera saken .

Grundlagsutskottet ber Katainen om Himanenutlåtande

Riksdagens grundlagsutskott ber statsminister Jyrki Katainen om ett utlåtande angående filosofen Pekka Himanens framtidsrapport.

Sisubilar på fabrikens gårdsplan i Karis.

SDP i Raseborg lobbar för Sisu

Raseborgs stad borde aktivt jobba för att lastbilstillverkaren Sisu i Karis ska få en stor beställning av försvarsmakten. Det anser Raseborgs socialdemokrater i ett initiativ till staden.

Wärtsilä bygger kraftverk i Jordanien

Verkstadskoncernen Wärtsilä har fått en stor kraftverksbeställning från Jordanien. Kraftverket ska byggas i Jordaniens huvudstad Amman. Värdet på det nyckelfärdiga projektet är 184 miljoner euro.

Vapaavuori: Staten gjorde allt för beställningen

Näringsminister Jan Vapaavuori säger att Åbovarvets konkurrenskraft inte bara är beroende av staten. I det här fallet var det en och samma ägare som ställde två varv mot varandra. Av någon orsak valde den koreanska ägaren det franska varvet för lyxkryssarbeställningen. Riksdagens ekonomiutskott ska höra Vapaavuori vid ett extrainkallat möte den åttonde januari.

Jari Anttila på presskonferens i september 2011

Stödets form fällde beställningen?

STX:s varvschef Jari Anttila säger entydigt att det bara var lånet som saknades för att varvet kunde försäkra sig om att få bygga lyxkryssaren. Riksdagsledamoten Annika Lapintie (VF) tror däremot inte att stödets form hade någon betydelse då varvet gick miste om beställningen.

Saarikangas: STX-lån litet jämfört med Greklandslån

Bergsrådet Martin Saarikangas säger att Finland förlorar kring 100 miljoner euro i skatteintäkter om STX-varvets beställning på en tredje lyxkryssare går förlorad.

Marinens fartyg tar iland i Pansio i Åbo

Miljonbeställning till Tyköföretag

Marinen har beställt tolv stycken snabbgående båtar av företaget Marine Alutech som finns i Tykö i Bjärnå.

Wärtsilä fick stororder från Jordanien

Verkstadskoncernen Wärtsilä ska tillsammans med sydkoreanska Lotte Engineering & Construction bygga ett kraftverk på 573 megawatt i Jordanien.

Citec Information i Vasa.

Citec i Vasa planerar målarfärgsfabrik i Ryssland

Citec har fått en stororder av det ryska företaget NPF Metallimpress LLC i Ryssland. Citec skall stå för processplaneringen av en målarfärgsfabrik i området kring St. Petersburg. Citecs Vasa kontor kommer att ha en viktig roll eftersom projektledningen kommer från Vasa.

En Swan 60

Nautor byggde tre sextiofotare för segelförening i S:t Petersburg

Båtvarvet Nautor i Jakobstad färdigställde på måndagen en unik beställning. Man levererade, inte bara en, utan tre exemplar av segelbåtsmodellen Swan 60 till en och samma beställare.

En arbetare inne i ett hisschakt.

Det går bra för Kone

Hisstillverkaren Kone gjorde ett bra resultat under perioden april-juni. Bolagets omsättning ökade till 1,5 miljarder euro och orderstocken växte med 16 procent. Bolaget gör speciellt bra ifrån sig i Asien och Stillahavsområdet.

58 ton dieselmotor hänger i luften.

Wärtsilä fick gigantisk beställning från Azerbajdzjan

Azerbajdzjan har beställt ett gaskraftverk på 384 megawatt. Det ska ge el till landets huvudstadsregion nästa höst. Beställningen är den största i Wärtsiläs historia.

Viking Grace skall trafikera mellan Åbo och Stockholm

Viking Line beställer inget systerfartyg till Grace

STX-varvet i Åbo blir utan beställning på systerfartyg till Viking Lines Grace. I den ursprungliga beställningen ingick en option på ett systerfartyg.

Vacon.

Sämre - men ändå bättre - delår för Vacon

Teknologiföretaget Vacon i Vasa gjorde ett sämre första delår jämfört med motsvarande period i fjol. Jämför man med sista kvartalet i fjol har orderingångarna ändå ökat rejält.