Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Pirater har kidnappat del av besättning på danskt tankfartyg – fartyget attackerades förra veckan

Det danska tankfartyg som i tisdags attackerades av pirater i Guineabukten har nu lokaliserats, uppger det danska rederiet Monjasa.

Fartyget befinner sig utanför São Tomé och Príncipes kust.

En del av dess besättning uppges vara kidnappad. Piraterna ska ha övergett fartyget och tagit en del av besättningen med sig.

De andra besättningsmännen uppges må bra och befinna sig i säkerhet.

Det fanns sammanlagt 16 besättningsmän ombord när piraterna attackerade tankfartyget den 25 mars.

Fartyget, som var lastat med olja och kemikalier då det föll offer för sjöröveri, seglar under liberisk flagg och besättningen är inte dansk.

Källor: AFP, DR

tankfartyg

Danskägt tankfartyg kapat av pirater i Guineabukten

Ett danskägt, Liberiaflaggat tankfartyg, Monjasa Reformer, har kapats av pirater i Guineabukten.

Piraterna äntrade fartyget i lördags 140 nautiska mil väster om Port Pointe-Noire i Kongo-Brazzaville.

Fartygets besättning på 16 man befinner sig i ett skyddsrum ombord. Kontakten med besättningen rapporteras vara bruten.

De lokala myndigheterna i Kongo-Brazzaville försöker upprätta kontakt med fartyget.

Enligt Marinetraffic är tankfartyget fortfarande kvar på samma plats där det kapades.

Guineabukten sträcker sig från Senegal till Angola och har länge varit ett problemområde för rederierna på grund av de frekventa kapningarna. De senaste åren har dock varit lugna.

Tre fartyg angreps av pirater under fjolåret jämfört med 26 år 2019.

målning av sjörövaren kapten Kidd

Kapten Kidds skatt tros ha hittats utanför Madagaskar

En 50 kilo tung silvertacka fanns på havsbottnen.

Piratskeppet har nu lämnat Karleby.

Piratskeppet på väg mot Tallinn

Piratskeppet som i åratal stått vid Gamlahamnviken i Karleby har nu lämnat staden. Bogserbåten Kemi 1 drar skeppet mot Tallinn och i måndags passerade man utanför Vasa.

Afrikanska pirater (arkivbild från 2008)

Somalisk sjörövare får bråkdel av lösen

Den enskilda sjörövaren utanför Somalias kust blir sällan rik på kuppen, men finansiärerna har kammat in hundratals miljoner, visar en färsk rapport av FN, Världsbanken och Interpol. En särskild styrka borde tillsättas för att sätta stopp för penningflödet, anser skribenterna.

Ryssland drar tillbaka sjöröveriåtal

Greenpeace bekräftar uppgifterna att Ryssland lägger ner åtalet om sjöröveri mot aktivisterna som försökte borda en oljerigg i Petjorahavet i september. Istället åtalas aktivisterna för huliganism, vilket betyder ett lindrigare straff om de döms. Enligt Greenpeace är brottsrubriceringen fortfarande obefogad.

Saarela friges inte

En absurd situation. Så beskriver Greenpeace den ryska domstolens beslut, att avslå den finländska aktivisten Sini Saarelas ansökan om att bli frigiven i väntan på rättegång. Själva rättegången blir troligen före den 24 november.

Saarela väntar på besked om frigivning

En domstol i ryska Murmansk behandlar som bäst den finländska Greenpeace-aktivisten Sini Saarelas ansökan om att bli frigiven mot borgen. Domstolen har avvisat alla tidigare ansökningar av Greenpeace-aktivister.

Desmond Tutu

Nobelpristagare vädjar till Ryssland för Greenpeace-aktivister

En grupp mottagare av Nobels fredspris vädjar till Rysslands ledning om att ändra åtalen mot de Greenpeace-aktivister som sitter häktade i Murmansk, anklagade för sjöröveri. Nobelpristagaren Martti Ahtisaari blev inte tillfrågad. Han påpekar att det finns en risk med att ta ställning så öppet.

Captain Phillips, Tom Hanks

Kapten Phillips och sjörövarna

Ett skepp kommer lastat med allt möjligt utanför Somalias kust. Kaptenen är van vid farliga vatten, men denna gång anar han oråd. För är det inte en oanmäld båt som närmar sig vid horisonten?

Ryska regeringens expert: Lägg ner sjöröveriåtalen

Den ryska regeringens människorättsexpert kräver att åklagarna lägger ner sjöröveriåtalet mot de fängslade Greenpeaceaktivisterna, uppger den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

Tuomioja: Greenpeace-aktionen inte sjöröveri

Utrikesminister Erkki Tuomioja och hans holländska kollega Frans Timmermans har diskuterat Rysslands gripande av Greenpeace-aktivister. Ministrarna var ense om att aktivisternas verksamhet inte uppfyllde sjörättens definition på sjöröveri.

Greenpeaceaktivisten Roman Dolgov riskerar åtal för piratism

Holland inleder rättsåtgärder pga Greenpeace-aktivister

Nederländerna har inlett rättsliga åtgärder för att få loss 30 Greenpeace-aktivister som sitter i rannsakningshäkte i Ryssland i väntan på rättegång. Läs också: "Vi får inte glömma varför Greenpeace protesterar"

Alla Greenpeaceaktivister åtalas för sjöröveri

Alla de Greenpeaceaktivister som sitter häktade i Ryssland åtalas nu för sjöröveri. En domstol i Murmansk läste i dag upp åtalen mot 16 personer. Igår lästes åtalen mot 14 personer upp, bland dem finländska Sini Saarela.

Professor i folkrätt Martti Koskenniemi

Koskenniemi: Inte sjöröveri

Greenpeaces demonstration kommer inte ens i närheten av sjöröveri, säger professorn i internationell rätt Martti Koskenniemi. Inget våld användes och demonstranterna strävade inte efter egen privat vinning.

Katainen ser allvarligt på sjöröveriåtalet

Statsminister Jyrki Katainen ser allvarligt på att Greenpeace-aktivisten Sini Saarela åtalas för sjöröveri. Trots det kommer Finland inte att göra ärendet till en politisk fråga, men nog ge konsulhjälp och all den rättsliga hjälp som den åtalade behöver.

Aktivisten Sini Saarela åtalas för sjöröveri

Den finländska Greenpeace-aktivisten Sini Saarela åtalas för sjöröveri i Ryssland. Saarela ingår i en grupp på 30 aktivister som greps i en aktion mot en rysk oljerigg i Barents hav. Greenpeace finländska informationschef har reagerat på åtalen med bestörtning.

Finländsk aktivist dömd till rannsakningshäkte

En domstol i Murmansk har dömt den finländska Greenpeace-aktivisten Sini Saarela till två månader i rannsakningshäkte i Ryssland. Tjugotvå andra aktivister dömdes redan tidigare. Greenpeace jurister kommer att överklaga rättens beslut.

Greenpeace-aktivist inför rätta

En domstol i Murmansk ska under söndagen fatta beslut om den finländska Greenpeace-aktivisten Sini Saarela sätts i rannsakningshäkte. På Greenpeace är man pessimistisk och tror att Saarela döms i likhet med 22 andra före henne.

Italiens utrikesminister avgår

Italiens utrikesminister Giulio Terzi har i dag meddelat att han avgår. Terzi motsätter sig regeringens beslut att överlämna två italienska marinsoldater till Indien, där de står åtalade för mord.

Färre piratattacker utanför Somalias kust

Den hårda bevakningen utanför Somalias kust verkar nästan helt ha satt stopp för piratattackerna där. Attackerna minskar dramatiskt och i år har antalet attacker varit de lägsta på många år.

Piratjakt i Somalia ger resultat

Antalet fartyg som har kapats av somaliska pirater har minskat betydligt. Det uppger den Internationella maritima byrån IMB. Under årets första nio månader har 70 attacker mot fartyg rapporterats mot över 230 i fjol.

Fartygskapning utanför Togo

En grekisk oljetanker med en 24-manna besättning har kapats av pirater utanför Togo. Pirater har blivit ett växande problem i Västafrika med sex kapade fartyg hittills i år.

EU attackerade pirater i Somalia

Operationen gick ut på att helikoptrar besköt jollar.

Barn får åka på sjörövarkryssning

I sommar får barnen i Vasa åka på piratkryssningar tillsammans med två sjörövare. De spelar upp ett litet skådespel på båten som går till Jannes Saloon på Granskär.