Senaste artiklar
Vi utvecklar en relation till mat redan som barn – och det påverkar vad och hur vi äter
För många unga är mat ett känsligt ämne.
Skolmaten har inte förändrats trots dyrare matpriser
De stigande mat- och energipriserna syns knappt i skolmatsutbudet, uppger kommunernas mattjänster till nyhetsbyrån STT.
Skolköken har inte behövt avstå från en enda enskild råvara, men det har hänt att man till exempel har bytt ut färsk fisk mot fryst fisk.
På många håll har matutbudet hållits på samma nivå i och med att städerna har accepterat att skolmaten får kosta mer.
Så här är fallet till exempel i Tammerfors, där man kommit överens om en 7,3 procents prishöjning på skolmaten.
Källa: STT
Äter din familj tillsammans eller hinner ni aldrig? Vi vill veta vad den gemensamma måltiden har för betydelse för dig
Vi vill gärna veta hur dina måltider ser ut.
Vi reder ut: Så här nyttig är vegetarisk processad mat
Vad innehåller de vegetariska halvfabrikaten?
Smula ner torkade nässlor i bröd och plättar – lite godare, lite nyttigare
Torkade nässlor smakar grönt och lite vilt.
Nya riktlinjer om skolmaten i höst – eleverna har önskat mer tid att hinna äta
Måltiden ska bli en trivsammare upplevelse.
Kostvetarens bästa tips för sommarlovets luncher: "Förbered och gör ett storkok av rätter som står sig i kylen någon dag"
"Var snäll med dig själv också som förälder på sommaren!"
Rapport: Över fem miljoner barn står på randen till svält – värsta läget under hela 2000-talet
"Är en enorm tillbakagång i kampen mot hungersnöd".
Börja odla utan att gräva – lämna spaden i förrådet och stör inte jorden
Att gräva gör mer skada än nytta för ekosystemet.
Pirkko fick kontroll över sin diabetes efter 28 år - om växtbaserad kost rekommenderades kunde den hjälpa fler sjuka
Läkare saknar både tid och kunskap för att stödja patienter.
Vegetarisk kost är räddningen för naturens mångfald, enligt rapport
Att producera mat så billigt det går är ohållbart i längden.
THL: Finns inga bevis för att extra D-vitamin hjälper mot allvarlig covid-19 - gällande rekommendationer räcker också under pandemin
HUS förespråkar extra D-vitamin, THL betonar näring överlag.
HUS rekommenderar: Äldre, riskgrupper och mörkhyade bör få i sig tillräckligt med D-vitamin
D-vitaminbrist ökar risken för svåra coronasymptom.
Hanna Olvenmark är snåljåpen som gjort billig vegetarisk mat till sin livsstil – här delar hon med sig av sina bästa tips
"Kom ihåg att krydda den vegetariska maten ordentligt".
Vegetarisk kost för skol- och dagisbarn kräver i fortsättningen årliga intyg på Kimitoön
Vissa barn äter inte den specialkost de beställt.
Unicef varnar för coronapandemins följder för världens barn – nästan 130 000 barn under fem år kan dö till följd av undernäring
Redan före coronapandemin var läget illa.
Oxfam: Hungern i coronakrisens spår kan döda fler än vad viruset gör
"Samtidigt fortsätter personer på toppen att göra vinster".
Rekordlite vatten i sjöar och älvar – också grundvattennivån sjunker
Regn behövs för att vattennivån ska bli normal.
Sju av världen tio största döda marina zoner finns i Östersjön – tre åtgärder ska förbättra läget
Forskare har talat med 100 sakkunniga och beslutsfattare.
Nu ska jobbet med att förbättra Raseborgs å börja
Översvämningarna ska minska och vattenkvaliteten förbättras.
Torka och mal brännässlor till ett nyttigt nässelpulver
Nässlor är ett hälsosamt ogräs.
Nystart 2020 – att äta mer vegetarisk kost är hållbart för både plånbok och miljö
Bara 14 procent av männen äter tillräckligt med grönt.
Från extrema dieter till fokus på hela kroppen – här är 2010-talets hälsotrender
Decenniet gick från lågkolhydratkost till hälsoappar.
Laura Loukos verksamhet drabbas av avloppsvattenolyckan i Reso å: "Nog borde det åtgärdas och städas upp, inte kan man bara skylla på att det skett en olycka"
NTM-centralen: Inga åtgärder har ännu vidtagits
Unicef: Allt fler barn får i sig för lite näring – övervikt ett växande problem
Värst är det i södra Asien och i somliga delar av Afrika.
Jättedos D-vitamin stärker inte benstommen - en mindre mängd fungerar lika bra
Forskare: Benskörhet förebyggs inte med mycket D-vitamin.
Sellerijuice är den stora hälsotrenden 2019 - är hälsoeffekterna myt eller sanning?
Det finns delade åsikter om sellerijuicens hälsoeffekter.
Föräldrars ideologi ledde till att ett litet barn nästan dog av undernäring i Sverige
Föräldrarna var extremveganer.
Vassbusiness, slam på åkrar och mörtfiske - så ska Pargas bli mera näringsneutral
A och o för en hållbar framtid, säger miljöchefen.
Dina uttjänta batterier sprids ut på åkern, trots att vi har lärt oss att det är problemavfall - en ny metod gör det möjligt
Spårämnen ur alkalibatterier tas tillvara och återvinns.
Dålig kost dödar fler än cigarettrökning - hälsosammast äter man i Israel
Problemet ligger inte i skräpmaten vi äter.
Pargas stad ska jobba för att minska belastningen av Skärgårdshavet - går med i regeringens spetsprojekt
Åtta modellkommuner siktar på att bli näringsneutrala.
"Miljöfrågan är inte svartvit för lantbrukare" – SLC Åboland ser "kritiskt positivt" på de kommande gipsbehandlingarna
Gipsbehandlingar blir aktuella tidigast i höst.
Vi äter för lite fiberrik mat och riskerar flera kroniska sjukdomar – Näringsexpert: “Det är ett av de största problemen i den finländska kosten”
Fiberintaget har minskat och det är en stor hälsorisk.
Finländarna följer inte kostråden rapporterade vi och kommentarerna strömmade in - ”Helheten är det viktiga, inte enskilda ämnen” säger näringsexpert
Rapporten gav upphov till en het debatt.
Ny rapport sågar våra matvanor: Finländarna äter för lite grönt och särskilt männen för mycket kött
Nio av tio får i sig för mycket hårda fetter och salt.
Kost- och näringsrådgivare: "Det är aldrig för sent att bli sund"
"Det nya året är den perfekta nystarten."
Världens hunger minskar för långsamt: "800 miljoner hungrande ett beklagligt stadigt tal"
Ska vi lyckas nå målet att utrota hungern ur världen?
Ska förskolebarnen behöva skala sina potatisar? Åbo säger nej till nationell rekommendation
Tiden och händerna räcker inte till.
Finland: Ordkrig om hälsa och föda – professor i medicin sågar omstridda läkaren Antti Heikkiläs teser om cancer och kolhydrater
Upprörd läkare hävdar att Åbo universitet "tjänar satan".
Rädda Barnen: "Kriget i Jemen har lett till att 85 000 småbarn har dött av hunger och sjukdomar"
Organisationen kräver ett omedelbart slut på kriget.
Livsmedelsverket i Sverige: Var tredje svensk tonårstjej riskerar järnbrist - forskare efterlyser motsvarande undersökning om finska ungdomar
Flickor behöver mer järn än pojkar i tonåren.
”Nudging” ska göra det lättare för oss att välja vegetariskt – men man måste inte säga nej till allt kött för att äta klimatsmart
Vi måste sluta överraskas av vegetarisk mat, menar forskare.
Längre paus i syresättningen av Tjusträsket - Sjundeå vill veta om metoden verkligen är den bästa för sjön
Syresättning har också risker.
Friska människor äter D-vitamin i onödan - THL: Megadoser är farliga och man ska inte ta dem
Ökat D-vitaminintag förebygger inte benbrott, visar studie.
Medelhavsdiet kan minska risken för depression
Enligt studien ska man äta frukt, grönsaker och fisk.
Spädbarns rekommenderade intag av d-vitaminpreparat ändras – olika för helammade och flaskmatade barn
Rekommendationerna träder i kraft genast.
Undernäring vanligt hos äldre som bor ensamma
Också på sjukhusen är undernäring ett problem.
Allt fler människor är undernärda - extremt väder och konflikter främsta orsakerna
Problem med fetma ökar samtidigt.
Ny kartläggning: Många barn skippar salladen till skollunchen men nästan alla äter åtminstone något
Eleverna borde äta av allt för att få i sig det de behöver.