Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Närbild av Shakira som poserar på en röd matta. Hon tittar åt sidan och ler. Hon är klädd i en guldig klänning och har håret utsläppt.

Skattesmitaren Shakira slipper fängelse – ska betala 8 miljoner euro i böter

Shakira har låtit bli att betala stor summa skatt i Spanien.

Tjänsten Min skatt ur bruk hela veckoslutet

Webbtjänsten Min skatt kommer att vara ur bruk under veckoslutet på grund av en systemuppdatering, meddelar Skatteförvaltningen.

Avbrottet börjar på fredag klockan 16.30, varefter det inte är möjligt att sköta några ärenden i tjänsten.

Skatteförvaltningen rekommenderar att man sköter sina skatteärenden innan avbrottet. Avbrottet håller på tills söndag klockan 18.

Källa: STT

Kaskö slog fast skattesatserna efter omröstning

Kaskö sänker inkomstskatten men höjer fastighetsskatten. Det slog stadsfullmäktige fast på sitt möte på tisdagen.

Stadsdirektören Markku Lumios förslag var att inkomstskatten skulle avrundas uppåt nästa år, från 10,36 procent till 10,4. Styrelsen gick i stället in för en sänkning till 10,3 procent. Fullmäktige gick på styrelsens linje.

I frågan om fastighetsskatten blev det två omröstningar. Först röstade man mellan en höjning till 1,8 procent och att behålla den nuvarande skattesatsen på 1,6 procent. Rösterna föll 12 mot 5 till förmån för en höjning.

Därefter röstade man mellan en höjning till 1,8 procent och styrelsens förslag att höja skattesatsen till 2 procent. Även där var det 1,8 procent som utgick med segern, denna gång med 13 röster mot 4.

Fullmäktige godkände även att Kaskö ansöker om en höjning av statsandelarna med 700 000 euro.

Budgeten för nästa år behandlas på fullmäktiges möte i december.

Laura Törnroos står framför en bild av mynt som ligger ovanpå varandra.

Fem snabba fakta om finländarna med fjolårets fetaste inkomster

Var bor de? Vad gör de? Vad får vi för deras skattepengar?

Nestes huvudkontor i Esbo. En stor byggnad med många fönster.

Neste, Metsä Fibre och Fortum betalade mest skatt i fjol – se vilka företag det gick bäst för i din kommun och i hela landet

Neste förbättrade sitt resultat ordentligt och betalade mest samfundsskatt i Finland i fjol. Vi listar företagen som det gick bäst för i din kommun och hela landet.

Collage med tre personer i närbild.

Finländare gillar fortfarande att betala skatt – ”Skattedisciplinen är på en hög nivå”

Sju av tio betalar gärna skatt, enligt Skatteförvaltningen.

Alkoholköpen från utländska nätbutiker har minskat märkbart

Finländarna beställer betydligt mindre alkohol från utländska näthandlare än tidigare.

Det uppger Tullen och Skatteförvaltningen som tittat extra noga på finländarnas alkoholbeställningar det senaste året.

Under den period man haft en effektiverad övervakning har beställningarna minskat med 60 procent.

Sami Peltola, som är styrnings- och övervakningschef vid Skatteförvaltningen, tror att många låtit bli att beställa av rädsla för att beställningen ska beslagtas.

I nuläget är det ibland svårt att veta om det är säljaren eller köparen som ska betala skatterna vid distansförsäljning av alkohol.

Regeringen har lovat att reglerna ska bli klarare.

Laura Törnroos står framför en bild på en datorskärm med webbsidan Min skatt uppe.

Hundratusentals finländare riskerar skattesmäll – det här är orsaken

Nu lönar det sig att ta en extra titt på skattekortet.

Nästan 900 000 finländare har för låg skatteprocent

Ungefär 886 000 finländare har för låg skatteprocent, enligt uppskattningar från Skatteförvaltningen.

Vid Skatteförvaltningen uppmanar man alla att granska inkomstgränsen på skattekortet, framför allt om det skett ändringar i inkomsterna under årets lopp.

Om inkomsterna överskrider inkomstgränsen på skattekortet beskattas inkomsterna enligt tilläggsprocenten, som är betydligt högre än grundprocenten.

Det är enkelt att själv granska inkomstgränsen på skattekortet. Inkomstgränsen visas i tjänsten Min skatt, på skattekortet och i det beslut om förskottsuppbörd som kommer med skattekortet.

Nästan nio miljoner i räntor på försenade skattebetalningar

Skatteförvaltningen har skrapat ihop nästan nio miljoner euro i räntor för skatteåret 2022. Det är 1,5 miljoner mer än för år 2021.

Nästan 900 000 har betalat sina skatter för sent, vilket är 25 000 fler personer än året innan.

Nästa tisdag är det dags för nästan 300 000 personer att betala sina kvarskatter. Och två miljoner ska betala sin fastighetsskatt veckan efter det.

Betalar du inte din kvarskatt på förfallodagen är det en dröjsmålsränta på sju procent som gäller.

MT: En majoritet föredrar nedskärningar över skattehöjningar

Enligt en opinionsmätning som mediet Maaseudun Tulevaisuus publicerat i morse så stöder 40,7 procent idén att balansera statsfinanserna med sex miljarder euro under den kommande regeringsperioden. Det är fler än de 31,9 procent som motsätter sig. 27,4 procent tog inte ställning.

1 137 finländare deltog i gallupen, som generellt visar en motvilja gentemot höjda skatter. I samma undersökning uppgav ungefär 60 procent att de hellre skulle se nedskärningar än höjda skatter. Ungefär en femtedel var uttryckligen för höjda skatter.

Även 45,1 procent av SDP:s väljare uppgav att de föredrog nedskärningar över skattehöjningar. Bland Samlingspartiets och Sannfinländarnas väljare var andelen 82,6 procent, för SFPs väljare var andelen 58,1 procent och för Kristdemokraternas väljare var andelen 58,5 procent.

Skatteförvaltningen hittade oanmälda skatter för en halv miljard

Skatteförvaltningen upptäckte odeklarerade skatter för 534 miljoner euro i sin skattekontroll i fjol. Det är en ökning med 36 procent från året innan.

Orsaken till ökningen är att Skatteförvaltningens kontroller har varit effektivare än tidigare.

”Vi har nu lyckats bättre med att hitta betydande skatterisker och rikta våra åtgärder mot de största riskerna” säger styrnings- och övervakningsdirektör Marko Myllyniemi i Skatteförvaltningens pressmeddelande.

Skatteförvaltningen har bland annat blivit effektivare på att rikta sina revisioner. Antalet revisioner har minskat i många år, samtidigt som revisionernas resultat har förbättrats.

I fjol ledde revisionerna till skattedebiteringar på 329 miljoner euro, en ökning med över 100 miljoner från året innan.

Allt som allt samlade Skatteförvaltningen in över 81 miljarder euro i fjol.

Riksdagen godkände högre skatt på läskedrycker

Riksdagen har godkänt regeringens förslag att höja punktskatten på läskedrycker, i enlighet med finansutskottets förslag.

Lagen innebär att skatten kommer att ligga mellan 16 och 48 cent per liter, beroende på sockerhalten. Enligt ett företag kommer priset stiga med fem till tio cent per flaska.

Skatteförvaltningen skärper kontrollen av restauranger

Skatteförvaltningen börjar under våren granska hundratals restauranger. Skattekontrollen gäller framför allt små och medelstora pizzerior och kebabrestauranger, meddelar Skatteförvaltningen i ett pressmeddelande.

Övervakningen kommer att pågå till och med år 2024. Enligt Skatteförvaltningen har sammanlagt 19,5 miljoner euro i skatt uteblivit i restaurangbranschen under fem års tid.

– Objekten för kontrollen väljs ut på basis av vår egen riskanalys. Samma kriterier gäller i hela landet, säger Skatteförvaltningens biträdande direktör Tarja Valsi i pressmeddelandet.

Förra gången Skatteförvaltningen skärpte kontrollen av restauranger var under åren 2015–2016. Då inbringade kontrollerna över 14 miljoner euro i skatt.

USU: Cirka 700 finländare har ansökt om elavdrag

Hittills har kring 700 personer har ansökt om elskatteavdrag, säger överinspektören på Skatteförvaltningen, Petri Manninen, till tidningen Uutissuomalainen.

Finländare har kunnat ansöka om avdrag för stora elräkningar sedan början av året. Man kan bara få avdrag från januari till april 2023.

I regeringens förslag beräknades elavdraget gälla cirka 252 000 hushåll. Enligt Manninen har Skatteförvaltningen utökade resurser för att behandla ansökningarna.

Skatteförvaltningen är också redo att ta itu med eventuella oegentligheter, säger Manninen. Den som ansöker om elavdraget ska behålla elräkningarna från januari till april, eftersom de ska uppvisas för Skatteförvaltningen på begäran.

MT-gallup: Två av tre föredrar nedskärningar framför skattehöjningar

Två av tre skulle hellre ta till nedskärningar än till skattehöjningar för att balansera statsbudgeten, visar en gallup gjord av tidningen Maaseudun Tulevaisuus.

I undersökningen frågades vad som i första hand borde göras för att få budgeten i balans: skära i utgifterna eller höja skatterna. 64 procent av de som svarade skulle skära i utgifterna medan 18 procent skulle höja skatterna.

Vilka nedskärningarna skulle vara specificerades inte.

Undersökningen genomfördes av Kantar TNS Agri och felmarginalen är tre procent i vardera riktningen.

Människor i olika åldrar står och sitter i en buss.

Så här påverkar åldern din inkomstskatt – jämförelsen visar om du betalar mer än andra

Lägre skatt vid 60 år för att locka till fortsatt jobbande.

Elledningar mot molnig himmel.

Stora vinster på energikrisen ses som oskäliga – nu ska el- och bränslebolag beskattas extra

Skatten beräknas ge inkomster på 0,5–1,3 miljarder euro.

Nästa års skattekort finns nu i Min Skatt

Alla de personliga skattekorten för nästa år finns nu webbtjänsten Min Skatt, meddelar Skatteförvaltningen.

Den som ännu får skattekortet per post får det senast i mitten av januari.

Skattesatsen för nästa år baserar sig på inkomster och avdrag för år 2021, men om du har beställt ett nytt skattekort under året används de uppgifterna som grund.

Årets skattekort gäller ännu i januari, vilket är bra att komma ihåg då man kollar sin inkomstgräns.

Skatteförvaltningen påminner om att det är bra att kontrollera att uppgifterna i skattekortet stämmer. Om till exempel arbetssituationen har ändrats, måste inkomstgränsen sannolikt också ändras.

”Genom att beställa ett nytt skattekort med korrekta uppgifter, överskrids inkomstgränsen inte under året och inkomsterna beskattas inte heller enligt den högre tilläggsprocenten”; säger överinspektör Heikki Koskela i Skatteförvaltningens pressmeddelande.

En person sitter framför en laptop med Skatteförvaltningens webbsida öppen.

Nästa års skattekort skickas ut – har du koll på vad du kan få för avdrag?

Skattekorten finns digitalt på Min Skatt senast 14 december.

Årets inkomsttoppar: Ilkka Paananen 58,7 miljoner euro, Ilkka Teppo 46,3 miljoner och Mikko Kodisoja 35,4 miljoner. .

Spel- och IT-miljonärer hade de högsta inkomsterna 2021 – här är skattelistorna i hela landet och i ditt landskap

Här hittar du namnen på de 1000 finländare som hade de högsta inkomsterna förra året.

Kvinna står framför en grå vägg.

I Karleby finns ekonomisk framtidstro trots det osäkra världsläget

Ekonomiskt sett mår Karleby bra och framtidsutsikterna fortsätter i positiva toner. När budgeten för 2023 gjorts upp har staden ändå beaktat det osäkra världsläget och håller ett stadigt och kontrollerat grepp om kassan.

En person tittar på Min Skatt-tjänsten på en datorskärm.

Vill du kräva tillbaka skatt? I dag är första deadline för att deklarera

Skatteverket väntar sig en stor mängd korrigeringar.

Skatteparadis

De finländare som flyttar utomlands ska beskattas, men ingen vet ännu hur

EK: "Avskräcker utländska arbetssökande."

Skärmdump från Skatteförvaltningen.

De betalade mest skatt i Egentliga Finland 2020

Flera bekanta namn i inkomsttoppen.

Ingången till Bayers läkemedelsfabrik i Åbo, vid ingången finns en skylt med texten Bayer D1.

Läkemedelsföretaget Bayer betalade mest samfundsskatt i Åbo 2020

Se lista över största samfundsskattebetalarna i din kommun.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida