Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

En nyfödd bebis efter kejsarsnitt.

Rekordmånga igångsatta förlossningar i fjol

Den gravidas vikt och ålder påverkar igånsättningar.

Syskonpar en liten flicka och en baby kramas.

Tack för att ni var med och chattade – här kommer era bebisbilder!

Spotlight bjöd på måndag kväll på Förlossningssnack.

Babyfötter

Skicka in din bästa babybild!

Vi vill ha härliga, skruttiga, söta eller galna bilder på din baby.

Invandringen driver upp folkmängden trots färre födslar

Finlands folkmängd har ökat under början av 2023. Från början av året till april ökade folkmängden med 7 469 personer. I slutet av april bestod befolkningen av 5 571 439 personer, visar förhandsuppgifter från Statistikcentralen.

Den växande befolkningen förklaras framför allt av inflyttning. Mellan januari och april flyttade 17 298 personer till Finland, en ökning på ungefär 3 700 personer. Samtidigt minskade utflyttningen.

Under perioden januari-april föddes 13 779 barn, vilket är 772 färre än i fjol. Drygt 1 000 personer färre dog under början av året än förra året: 20 008 personer.

ÅUCS kvinnoklinik inleder pilotprojekt för att tidigare upptäcka kromosomavvikelser hos fostret

Kvinnokliniken vid ÅUCS inleder ett pilotprojekt med att erbjuda gravida kvinnor ett icke-invasivt prenatalt test (NIPT) som screeningstest för kromosomavvikelser, i stället för den tidigare kombinerade screeningen.

Testet utförs genom ett blodprov av den blivande mamman, i ett tidigt skede av graviditeten.

I och med kombinerad screening, som tidigare genomförts, har gravida kvinnor som bedömts vara i riskzonen erbjudits en uppföljande NIPT, placentaprovtagning eller fostervattenprovtagning.

NIPT är känsligare och mer exakt än den kombinerade screeningen. Då NIPT används som primär screening är det mer sannolikt att mammor som verkligen är i riskzonen identifieras.

Tre barnmorskor kräver HUS på ersättning för Barnmorskeinstitutets dåliga inomhusluft – fler krav att vänta om de vinner i rätten

Barnmorskorna som alla har en diagnos för yrkessjukdom yrkar på ersättning av det tidigare Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS.

De ser att HUS inte sett till arbetstryggheten på det sätt som arbetstrygghetslagstiftningen förutsätter.

Barnmorskorna säger att HUS varit medveten om byggnadens tillstånd och problemen med inomhusluften medan sjukhuset ännu var i bruk. Barnmorskeinstitutet stängdes 2017.

21 andra barnmorskor har meddelat om planer på att stämma HUS i samma ärende. Behandlingen inleds i Helsingfors tingsrätt på tisdag.

Kvinna sitter.

Katarina Grundfeldt är rädd efter en svår förlossning – vi vill höra din historia

Förlossningsrädsla har blivit vanligare i Finland. En av fyra mödrar har så dåliga erfarenheter från sin första förlossning att de aldrig mer vill föda barn. Ändå är det svårt att få hjälp, säger Katarina Grundfeldt som är rädd för att föda.

Färre nyfödda i Nyland i fjol – antalet förlossningar minskade med 10 procent

Under året 2022 återgick antalet förlossningar i Nyland till liknande siffror som innan pandemin.

På ett år minskade antalet födslar med 10,1 procent, uppger Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS i ett pressmeddelande.

I fjol genomfördes cirka 15 500 förlossningar i Nyland, vilket är över 1 700 färre jämfört med år 2021.

Särskilt stor var nedgången i Lojo – där minskade antalet förlossningar med 15,9 procent. Vid Kvinnokliniken minskade antalet födslar med 10,9 procent, i Esbo med 6,9 procent och i Hyvinge med 9,4 procent.

Källa: HUS

Video ersätter rundtur på förlossningsavdelningen i Karleby

Mellersta Österbottens vårdsamkommun Soite har publicerat en presentationsvideo av förlossningsavdelningen på sin webbplats. Videon ska ersätta de rundturer som tidigare har ordnats på avdelningen.

Rundturerna har haft få deltagare den senaste tiden.

Förlossningsförberedelser kommer ändå att ordnas på samma sätt som tidigare. De riktar sig i första hand till förstföderskor och stödpersoner. I samband med förberedelserna bekantar man sig också med lokalerna.

I fjol föddes drygt 1 500 barn på Mellersta Österbottens centralsjukhus i Karleby. Ungefär hälften av föderskorna kommer från utanför Soites område.

En bebis ligger på ett skötbord och gäspar.

Nästan 1 200 bebisar föddes på Lojo bb ifjol

Också ifjol föddes många barn på Lojo sjukhus. Den exakta siffran är 1 179 förlossningar. Dessutom föddes sex barn hemma eller på väg till sjukhuset, men de förlossningarna bokförs inte i sjukhusets officiella statistik.

År 2021 föddes rekordmånga barn på Lojo bb, 1 405. År 2020 föddes 1 152 bebisar på Lojo bb.

Så sent som i september spekulerades att Lojo bb skulle vara hotat i och med det stora underskottet i HUS budget för 2023. Flera välfärdsområden sköt sedan till mera pengar.

En kvinna med ett spädbarn i sin famn.

Barnmorskan struntade i Ruuts önskemål på grund av brådska – att flytta föderskor från Helsingfors till Tammerfors gör inte läget bättre, säger hon

Föderskor i riskgrupper på HUS ska flyttas till Åbo och Tammerfors, för att säkra att det finns kapacitet. Att skickas långa vägar för att föda naggar på säkerheten, säger Ruut Luukkonen, som själv upplevt brådskan på avdelningen.

Gravid leende kvinna ligger i sängen och håller i en ultraljudsbild och pratar i telefon.

Är du gravid med ditt första barn? Svenska Yle söker blivande mammor till ny säsong av succéserien I väntan på dig

Att vänta och föda barn hör till något av det mest omvälvande man kan vara med om. Går du igenom detta livsskede för första gången just nu? Svenska Yle söker gravida deltagare till vloggserien I väntan på dig.

En bebis ligger på ett skötbord med fötterna i luften.

I livets början och livets slut behöver vi ofta extra stöd – då kan vi behöva en doula

Allt fler människor vill ha hjälp av en doula i livets början och livets slut.

Gravid kvinna sitter på soffa med sin partners hand på magen.

Nativiteten ser ut att bli rekordlåg i år – samtidigt fortsätter medelåldern för de som föder att stiga i Finland

Medelåldern för de som föder blir allt högre och efter ett litet uppsving under de senaste åren, ser antalet födda barn ut att minska igen år 2022.

Jill Abbey leder en abortklinik i Richmond, Virginia.

12 timmars bilfärd till abortkliniken och patienter i vecka 18 – omfattande följder efter att den nationella aborträtten upphävdes i USA

Högsta domstolens abortbeslut har fått omfattande konsekvenser. Kvinnor tvingas söka sig till abortkliniker långt borta från det egna hemmet. Samtidigt har även religiösa skyddshem fått ett uppsving.

Gympabollar för föderskor på Lojo sjukhus.

Lojo BB håller öppet trots allt – nya bud då strejken ställs in

HUS sade tidigare att Lojo och Hyvinge BB stänger temporärt.

Fyrsjukhuset i Åbo.

Nya Fyrsjukhuset öppnar sina dörrar

Omfattande flytten inne på slutrakan.

Maria Ohisalo, en kvinna med långt blont hår och färglad tröja tittar in i kameran.

Maria Ohisalo har fött en dotter

Ohisalo meddelar om saken på Twitter.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida