Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Dopningsmisstänkte proffsboxaren Robert Helenius väntar fortfarande på provsvaren som kan fria eller fälla

Den 26:e augusti slog nyheten ner som en bomb. Proffsboxaren Robert Helenius har lämnat ett positivt dopningsprov efter matchen mot Anthony Joshua.

Arrangören Matchroom Boxing uppgav att Helenius test innehöll av VADA (Voluntary Anti-Doping Association) förbjudna medel.

I flera medier har det spekulerats om att det skulle handla om östrogenblockerare.

Men Helenius testades också av den brittiska antidopningsorganisationen UKAD, vars verksamhet granskas av världsantidopingbyrån WADA. Helenius har ännu inte fått ta del av UKAD:s provsvar.

– Vi har ännu inte fått resultaten eller rapporterna ännu. Vi har bara väntat, säger en person i Helenius närkrets till Yle Urheilu

Varken UKAD eller Matchroom Boxing har velat kommentera fallet.

Tvåfaldiga grand slam-vinnaren Simona Halep stängs av i fyra år för dopning – tänker överklaga

Simona Halep har stängts av i fyra år för dopningsbrott, meddelar den internationella tennisens disciplinära organ ITIA på tisdagen.

Den 31-åriga rumänskan misstänktes för två dopningsbrott. Dels testade hon positivt för substansen Roxadustat, som ökar syreupptagningsförmågan, i samband med US Open i fjol, dels ska ITIA ha hittat oegentligheter i hennes biologiska pass.

Halep har varit avstängd tills vidare sedan oktober 2022 och avstängningen sträcker sig därmed till samma månad 2026.

Halep har meddelat att hon tänker överklaga domen. Hon har vunnit två grand slam-titlar under sin långa och framgångsrika karriär.

Robert Helenius får vård av medicinsk personal.

Helenius kritiserade boxningens antidopningsarbete strax innan han själv åkte fast

Helenius senast i skaran att åka fast för dopning.

Svenska tennisstjärnan avslutar karriären efter dopningsavstängningen

I juli kom beskedet att tennisspelaren Mikael Ymer blivit av avstängd på grund av dopning.

Men under fredagen meddelade svensken på sociala medier att han har valt att avsluta karriären.

”Jag har bestämt mig för att sluta som professionell tennisspelare. Tack för alla oförglömliga minnen. Vilken resa det har varit. Jag önskar alla mina tidigare kollegor all lycka i framtiden”, skriver Ymer på X (tidigare Twitter).

Mikael Ymer har som högst varit rankad på placering 50 på ATP-rankingen.

Robert Helenius i närbild.

Robert Helenius har lämnat positivt dopningsprov

Proffsboxaren åkte dit i ett frivilligt dopningstest.

Finländska mästaren i fitness avstängd i fyra år på grund av dopning

Anton Qaraman som vann guld i fjolårets fitness-FM i men´s physiques -klassen har blivit avstängd från idrott i fyra år för ett dopningsbrott.

Enligt pressmeddelandet från Finlands centrum för etik inom idrott FCEI gav Qaraman ett dopingprov under FM som visade sig vara positivt.

Enligt beslut från antidopningens disciplinnämnd ska alla Qaramans prestationer efter testet underkännas.

Qaramans dopingprov innehöll ämnen som är förbjudna inom idrotten. De förbjudna ämnen tillhör gruppen övriga anabola steroider och modulatorer som påverkar hormoner och ämnesomsättning.

Qaraman överklagade inte sitt beslut inom tidsfristen. Eftersom den redan avtjänade tillfälliga avstängning ingår i straffet upphör hans avstängning i november 2026.

OS-mästaren från Rio avstängd – misstanke om dopningsbrott

Stavhopparen Thiago Braz da Silva har blivit avstängd från fortsatt tävlande i friidrott, meddelade Athletics Integrity Unit.

Avstägningen är temporär tills ett slutligt beslut har fattats enligt världsidrottens antidopingregler.

Brasilianaren är misstänkt för att ha använt ostarine för att öka muskeltillväxten.

I hemma-OS i Rio 2016 tog Braz guld i stavhopp och vid OS i Tokyo tog han hand om bronspengen.

Världrekordlöpare dopningsmisstänkt – riskerar missa VM

Nigerianska världsrekorddamen i häcklöpning Tobi Amusan misstänks för brott mot dopningstestprotokollet.

Löparen skriver på sitt Instagram-konto att hon misstänks för tre missade dopningstest under de senaste 12 månaderna.

Hon har fått besked från Athletics Integrity Unit, ett organ som bevakar det etiska inom internationell friidrott.

Enligt AIU har det funnits oklarheter kring information om var Amusan befinner sig, och därmed är löparen avstängd tillsvidare. Det berättar STT.

För tillfället är det oklart om Amusan får delta i VM i Budapest om en månad.

– Jag tänker kämpa mot anklagelserna. Jag är en ren idrottare och AIU testar mig regelbundet. Jag blev testad bara dagarna efter mitt tredje ”missade test”. Jag tror att det hela löser sig i min favör och att jag får tävla i VM, skriver den 26-åriga Tobi Amusan.

Amusan vann VM-guld på 100 meter häck i Eugene ifjol med världsrekordtiden 12,12.

Uppdaterad kl. 14.14 med AIU:s utlåtande och information om att Amusan är tillfälligt avstängd.

Uppgifter om dopningsskandal: 20 kenyanska friidrottare avstängda

Den kenyanska antidopningsbyrån ADAK stänger av tjugo kenyanska friidrottare, skriver Sportbladet.

Den största stjärnan som fastnat i härvan sägs vara sprintern Samwel Imeta som tidigare i år har sprungit 100 meter under tio sekunder.

Enligt den kenyanska tidningen Daily Nation har det rapporterats att han har blivit påkommen med spår av anabola steroider i sin kropp.

I april varnade International Association of Athletics Federations (IAAF) Integrity Unit (AIU) för tecken på organiserat fusk inom löparlandet Kenya.

Den tidigare IBU-ordföranden åtalas för grov korruption

Norrmannen Anders Besseberg står nu anklagad för grov korruption. Han var ordförande för IBU, det internationella skidskytteförbundet, mellan 1992 och 2018.

– Økokrim som är den norska myndigheten för utredning av ekonomisk brottslighet menar att det finns bevis för att Besseberg har tagit emot mutor kontinuerligt under en tioårsperiod. Allvaret understryks av det förtroendebrott detta innebär mot bakgrund av hans uppdrag som ordförande för IBU, säger åklagaren Marianne Djupesland till NRK.

Norrmannen har tidigare anklagats för att ha värnat om ryska intressen och mörkat dopning.

Fjolårets hindervärldsmästare stängs av för dopningsbrott

Athletics Integrity Unit meddelar att Norah Jeruto stängs av tills vidare på grund av ett dopningsbrott.

Jeruto, som ursprungligen är från Kenya men numera löper för Kazakstan, tog VM-guld på 3 000 meter hinder i Eugene i fjol. Därtill har hon vunnit bland annat afrikanska mästerskapen och finaltävlingen i Diamond League.

Exakt vad hennes dopningsbrott handlar om framgår inte. Men enligt AIU har det att göra med 27-åringens biologiska pass, som följer med idrottarnas blodvärden.

Avstängningen är i kraft tills ett slutligt beslut om dopningsbrottet är taget.

Längdhopparen Tyra Gittens fälls för dopning

Den 24-åriga längdhopparen från Trinidad och Tobago har dömts till sex månaders avstängning för ett oavsiktligt dopningsbrott.

Gittens hade fått dispens för sin adhd-medicin, vilken innehåller ämnet metylfenidat. Men på grund av att Gittens glömt förnya sin dispens, hade tillståndet gått ut. Utifrån detta bedömde AIU, som övervakar det internationella friidrottsförbundet, att Gittens överträdelse klassas som ett oavsiktligt dopningsbrott.

Gittens rekord i längdhopp är från förra sommaren och lyder 6,96 meter. I OS i Tokyo 2021 slutade Gittens på en tionde plats.

Internationella friidrottsförbundet häver Rysslands dopingsavstängning – ryska och belarusiska friidrottare ännu utanför

Sebastian Coe som är ordförande för det internationella friidrottsförbundet meddelade under torsdagskvällen att Ryssland uppfyller alla kriterier och man häver dopningsavstängningen Ryssland fick för sju år sen.

– Jag vill uttrycka min djupa tacksamhet till Rune Andersen och medlemmarna i arbetsgruppen för att de har hållit kursen och hjälpt oss att lösa en viktig fråga inom vår idrott, säger Sebastian Coe.

Ryska och belarusiska friidrottare får fortfarande inte delta i tävlingar på grund av det pågående kriget i Ukraina.

Wada överklagar Valijevas dopningsfall till Cas – kräver avstängning i fyra år

Den ryska antidopningsbyrån Rusada valde tidigare att fria konståkaren Kamila Valijeva från dopningsbrott. Rusada motiverade beslutet med att inget fel hade begåtts.

Det köper inte internationella antidopningsbyrån Wada som nu överklagar ärendet till idrottens skiljedomstol Cas. Wada kräver att Valijeva ska stängas av i fyra år.

Under OS i Peking förra vintern kom det fram att Valijeva hade testat positivt för trimetzadin. Dopningsprovet togs redan i december 2021 men blev färdiganalyserat först i samband med lagtävlingen i OS.

Under OS fick Valijeva tävla vidare efter ett beslut från Cas. Hon deltog då i damernas individuella tävling och slutade på fjärde plats.

Australisk löparstjärna friades från tävlingsförbudet – dopningstestets B-prov avvek från A-provet

Australiens löparstjärna Peter Bol har befriats från sitt tävlingsförbud efter att B-provet i hans dopningstest avvikit från A-provet. Bol sattes i januari i tillfälligt tävlingsförbud efter att han testat positivt för erytropoietin (EPO).

Australiens antidopningsmyndighet Sport Integrity Australia säger att man fortsätter att utreda fallet trots att tävlingsförbudet upphävdes.

Den i Sudan födde Bol tog en fjärde plats i OS i Tokyo på 800 meter. Förra året tog han en silvermedalj i Samväldesspelen, och var sjua i friidrotts-VM i Eugene. Han innehar det australiska rekordet på distansen med tiden 1.44,00.

Mäkeläs och Salminens konkurrent fast för dopning

Den OS- och VM-meriterade trestegshopparen Ana José Tima från Dominikanska republiken har tillfälligt stängts av för dopningsbrott. Hon testade positivt för två olika substanser i december.

Enligt friidrottens antidopningsorganisation AIU rör det sig om den muskeluppbyggande substansen Ostarin samt GW501516 (Cardarine).

Vid VM i Eugene förra året hoppade hon nationsrekord 14,52 i kvalet och gick vidare till final före bland andra Senni Salminen. I finalen nådde hon 14,13 och slutade på tionde plats – placeringen bakom Kristiina Mäkelä.

Ana José Tima har också tävlat i OS 2016 och 2021. Både i Rio de Janeiro och i Tokyo gick hon inte vidare från kvalet.

Pargas IF, SJK Akademia

Tidigare Piffen-fotbollsspelaren Matias Lahti avstängd i fyra år för dopning

Fick dopningsklassad medicin för testosteronbrist.

Simona Halep slår en tennisboll.

Dopningsbomb i tennisvärlden – tidigare världsettan Simona Halep stängs av: ”Mitt livs största chock”

Rumänska tennisstjärnan Simona Halep har åkt fast för dopning. Den förra världsettan har testat positivt för substansen roxadustat.

Kamila Valjievan vapaaohjelmasta tuli kärsimysnäytelmä.

Konståkningens nedre åldersgräns höjs från 15 till 17 år: "Ett historiskt beslut"

Åldershöjningen sker etappvis under de kommande åren.

Vladimir Putin och Alexander Bolsjunov skakar hand och ser nöjda ut.

Fis-basen Pierre Mignerey: "Hoppas att Bolsjunov kan göra comeback och tävla"

Den ryska skidkungen deltog i Putins propagandashow.

Valentyna Kaminska.

Ukrainsk skidåkare fast för dopning

Kaminska har testat positivt för anabola steroider.

C.J. Hunter tar emot VM-guldet i Sevilla 1999.

Kulstötaren C.J. Hunter är död – blev 52 år gammal

Tävlade under Mika Halvaris och Arsi Harjus storhetstid.

Storbritanniens stafettlag

Brittisk OS-silvermedaljör avstängd för dopning – stafettlaget går miste om medaljerna

Chijundu Ujah testade positivt för två förbjudna ämnen.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida