Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Åklagaren missnöjd med domarna mot HS-journalisterna

Åklagaren har anmält missnöje med tingsrättens dom från i fredags där två journalister vid Helsingin Sanomat dömdes för röjande av statshemlighet.

Åklagaren har bett om tilläggstid för att överklaga domen och i och med att tilläggstiden beviljades kan åklagaren besluta om att överklaga domen. Åklagaren har tid att överklaga till slutet av maj.

Helsingfors tingsrätt dömde en av journalisterna till dagsböter och den andra fick inget straff. Rätten friade dessutom en tredje åtalad i fallet.

Källa: STT

Man som gick till attack med machete i Spanien skulle utvisas

Den man som på onsdagen stormade in i två kyrkor med en machete skulle utvisas men hade inga tidigare fällande domar, uppger myndigheterna i Spanien.

Mannen dödade en kyrkvaktmästare och skadade allvarligt en präst.

Attacken ägde rum på onsdagskvällen i den sydliga hamnstaden Algeciras. Mannen greps på platsen och polisen slog till mot hans hem tidigt på torsdag morgon.

Åklagare har inlett en terrorutredning, men den misstänkta 25-åriga mannen uppges inte ha haft tidigare brotts- eller terrorismdomar i Spanien eller allierade länder, och var inte under övervakning, sade en talesman för inrikesministeriet.

Enligt lokala medier bodde mannen nära de två kyrkorna som ligger på bara 300 meter från varandra.

Andrew och Tristan Tate i handklovar går bredvid varandra ut ur en polisbil.

Andrew Tate blir kvar i häktet i Rumänien

Tate misstänks för bland annat människohandel och våldtäkt.

Också i Uleåborg misstänks en anställd av Avarn för misshandel

En person som arbetar för bolaget Avarn Security misstänks för misshandel som har ägt rum i Uleåborg i december 2021.

Tidningen Kaleva var först med att rapportera om saken. Enligt tidningen skedde det misstänkta brottet på järnvägsstationen i Uleåborg.

Polisinrättningen i Uleåborg blev klar med förundersökningen i december i fjol och ärendet ligger nu på åklagarens bord för åtalsprövning.

Den senaste veckan har många fall av misshandel inom säkerhetsområdet uppdagats. Östra Nylands polisinrättning undersöker sammanlagt 24 fall av misshandel som är kopplade till Avarn Security.

Källa: Yle Uutiset

Vartijoita ja nuorisoa Tikkurilan rautatieasemalla.

Vd för säkerhetsbolag om misstankarna mot våldsamma ordningsvakter: ”Otrevligt, det är ju vi som ska stå för säkerheten”

Enligt polisen har sex ordningsvakter misshandlat och förnedrat folk på järnvägsstationer, och sen filmat övergreppen. Niclas Sacklén, vd för säkerhetsbolaget Avarn fördömer våldet.

Två av de som dömdes för terrorattacken i Nice överklagar

De två män som fick de längsta fängelsestraffen för att ha medverkat till terrorattacken 2016 i Nice i Frankrike har överklagat sina domar, uppger åklagare till AFP.

Sammanlagt åtta personer dömdes i mitten av december för attacken, i vilken 86 personer dödades och mer än 200 skadades då en man körde in i en folksamling på Promenade des Anglais.

Föraren Mohamed Lahouaiej-Bouhlel sköts av polisen i samband med dådet.

Mohamed Ghraieb och Chokri Chafroud dömdes tidigare denna månad till 18 års fängelse för att ha hjälpt angriparen. Domarna bedömde att de måste ha känt till att han blivit radikaliserad och haft potential att genomföra en attack.

Ghraieb och Chafroud, som nekade till anklagelserna mot dem under rättegången, har nu överklagat domen.

De övriga sex misstänkta, som dömdes till fängelsestraff från två till 12 år, har beslutat att inte överklaga, enligt åklagarna.

Källa: AFP.

Mannen som misstänks ha skjutit ihjäl tre personer i Paris i fredags erkänner både brott och rasism

I fredags öppnade en 69-årig fransman eld nära ett kurdiskt kulturcenter i centrala Paris. Tre personer dog och tre skadades i skottlossningen.

Den man som är misstänkt för dådet har erkänt. Åklagaren säger att mannen dessutom medger att det var ett rasistiskt brott. Mannen säger att han har planerat dådet redan länge. Enligt myndigheterna har mannen också försökta utföra liknande dåd förr.

Mannen fördes igår från rannsakningshäkte till psykiatrisk vård. På söndagskvällen uppgav åklagaren att han återigen flyttats till polisens förvar.

Skottlossningen har lett till häftiga protester i Paris.

Inlägget uppdaterades klockan 21:31 med uppgift om att mannen flyttats tillbaka från psykiatriska avdelningen.

Sam Bankman-Fried betalar 250 miljoner dollar i borgen

Den kollapsade kryptobörsen FTX:s grundare Sam Bankman-Fried inväntar sin kommande rättegång hemma hos sina föräldrar i Palo Alto i Kalifornien.

Bankman-Fried ska betala 250 miljoner dollar i borgen. Han ska också avstå från sitt pass och ska bära elektronisk boja.

Åklagare beskyller Bankman-Fried för att ha stulit flera miljarder dollar av klienternas tillgångar från FTX, pengar som han använt till att hantera förluster i sin placeringsfond Alameda Research.

Källor: Reuters, AP

HS militärläcka: Tidigare underrättelsechef inte längre misstänkt för informationsläcka

Den tidigare högt uppsatta underrättelsechefen Georgij Alafuzoff misstänktes i samband med Helsingin Sanomats militärläcka år 2017 för att ha läckt hemligstämplad information till en av tidningens journalister. Den misstänkta gärningen gick ändå aldrig vidare till åtal.

Nu rekommenderar åklagaren i fallet att utredningen kring Alafuzoff kan läggas ner. Man har nämligen inte funnit några bevis för avslöjandet av någon säkerhetshemlighet, skriver Yle Uutiset.

Andra misstänkta brott utreds fortfarande. Enligt polisen finns det i det här skedet ingen ny information om förundersökningen, som fortfarande pågår.

Åklagaren väcker inte åtal mot tidigare chefredaktör vid Helsingin Sanomat

Åklagaren tänker inte väcka åtal mot Helsingin Sanomats tidigare chefredaktör, Kaius Niemi, för rapporteringen om Försvarsmaktens signalunderrättelsecenter.

Ärendet gäller en artikel om verksamheten vid Signalunderrättelsecentret som Helsingin Sanomat publicerade år 2017.

Beslutet om att inte väcka åtal grundade sig på avsaknad av bevis för att Niemi deltog i publiceringen av hemligstämplade uppgifter om militär underrättelseverksamhet, eller för att Niemi skulle ha varit vetat om artikelns innehåll på förhand. Niemi har i förundersökningen vägrat att svara på några frågor i ämnet.

Niemi förhördes som misstänkt i slutet av november.

Man misstänkt för Lockerbieattentatet gripen

En man som misstänks för att ha gjort bomben som användes i Lockerbieattentatet har gripits i USA. Det uppger den skotska åklagarmyndigheten och USA:s justitieministerium.

USA uppgav redan för två år sedan att den misstänkte, Abu Agila Masud, spelade en viktig roll i bombningen.

270 människor dog i bombattentatet mot Pan Am-flygplanet över Lockerbie i Skottland år 1988. En person, den tidigare libyska underrättelseofficeren Abdel Baset Ali al-Megrahi, dömdes för dådet år 2001. Han dog i Libyen 2012.

”Skotska åklagare och polisen samarbetar med Storbritanniens regering och amerikanska kollegor och kommer att fortsätta att utreda detta med målet att ställa dem som handlat tillsammans med al-Megrahi inför rätta”, säger en talesperson för den skotska åklagarmyndigheten.

Källor: Reuters, AFP.

Åtal i korruptionshärvan som skakar EU-parlamentet

Fyra personer har nu häktats och åtalats i samband med den korruptionshärva som började rullas upp på fredag kväll. Det har bekräftats av den belgiske åklagaren.

Enligt Euronews åtalas de för korruption, penningtvätt och ”medverkan i en kriminell organisation”.

Euronews och nyhetsbyrån AFP rapporterar att en av de åtalade är en av EU-parlamentets vice talmän, grekiskan Eva Kaili, som i går avstängdes från sin partigrupp och sina uppdrag vid parlamentet.

AFP uppger att det gjorts husrannsakan hos ytterligare en EU-parlamentariker. Enligt tidningen Le Soir gäller det den belgiske EU-parlamentarikern Marc Tarabella.

Källor: AFP, Euronews, Yle

Åklagare Maren Salvesen och Heidi Nummela väntar utanför sal 2 på Borgå tingsrätt.

Drunkningsolyckan i Borgå simhall började behandlas i tingsrätten – åklagaren yrkar på böter

Ett sjuårigt barn drunknade i Borgå simhall i november 2020. De två ledarna för eftermiddagsklubben som han deltog i står åtalade för dödsvållande.

Thom Thavenius tittar in i kameran. Står vid en buss och en gång.

Rättegång mot misstänkta ryska agenter inleds i Stockholm – tidigare anställd vid Säpo: ”Kan vara det största spionärendet vi haft”

Under tio års tid misstänks två bröder ha sålt topphemlig information till den ryska underrättelsetjänsten GRU. På fredag inleds den uppmärksammade rättegången i Stockholm som väckt stort intresse i Sverige.

Tingsrätten i Karleby

Cannabissmugglingen i Jakobstad uppe i tingsrätten denna vecka – åklagaren yrkar på långa fängelsedomar

Tio personer står åtalade för grovt narkotikabrott i den droghärva som uppdagades i Jakobstad i somras. Totalt handlar det om över 100 kilogram cannabis, marijuana och hasch, som smugglats in i landet.

Gröna tomater i ett växthus.

Växthusföretagaren i Närpes fortfarande misstänkt för människohandel och grovt ocker – åtalsprövning väntar innan årets slut

Helsingforspolisen har inte ännu fått iväg ockerutredningen till åklagaren, men konstaterar att den del av utredningen som berör den närpesiska växthusföretagaren kommer att gå till åtalsprövning.

Eläinsuojelurikoksen käsittely alkoi tänään Pohjanmaan käräjäoikeudessa, kuvassa ihmisiä istuntosalissa.

Grym fårslakt i Malax behandlas i rätten – skar upp halsen på tusentals djur utan ordentlig bedövning

Rättegången mot en person som misstänks ha slaktat tusentals får på ett olagligt sätt pågår i Österbottens tingsrätt. Totalt står elva personer åtalade.

En skäggig man i vit-blå-randig mössa, blå slips och vit skjorta med en bok i handen går med poliser genom en folkmassa.

Vändning i Serial-fallet: Adnan Syed frigavs efter över 20 år i fängelse

Många hävdade Syeds oskuld efter Serials poddavsnitt.

Ett äldre par går på gatan. På vägen till vänster om paret kör flera bilar.

Ockerhärvan i Närpes går till åtalsprövning – tre personer misstänks för grovt ocker

Polisen i Österbotten har nu färdigställt sin del av utredningen av ockerhärvan i Närpes. Utredningen skickas inom de närmaste dagarna till åklagaren för åtalsprövning.

Riksdagsledamot Päivi Räsänen ser sammanbiten ut bakom en rad mikrofoner.

Hovrätten tar upp Päivi Räsänens uttalanden om homosexuella

Åklagaren överklagade friande tingsrättsdom.

Poliisin logo Pasilan poliissitalon ulkoseinässä.

Närpeshärvan till åklagaren under juni månad

Exakta antalet offer kommenteras inte ännu.

Helmitomaatteja kasvihuoneessa

Närpeshärvan till åklagaren under juni månad

Exakta antalet offer kommenteras inte ännu.

Administrativ byggnad i staden Almaty brinner under oroligheterna i Kazakstan i början av januari 2022.

Dödssiffran under oroligheterna i Kazakstan har stigit till 225

Tidigare uppgavs färre än 50 personer ha mist livet.

Jussie Smollett i munskydd utanför en domstol i Chicago. Han är klädd i en grå kappa, svart halsduk och svarta läderhandskar.

Jury: Skådespelaren Jussie Smollett iscensatte rasistiskt och homofobiskt hatbrott

Han ringde falskt till polisen och sa att han attackerats.

Mjukisdjur och ljus ytterom Borgå simhall till minnet av barnet som drunknade i där i november 2020

Drunkningsolyckan i Borgå simhall: Två åtalas för dödsvållande, fyra frias

Ett barn drunknade i Borgå simhall i november i fjol.

Slalomåkare - i bakgrunden höga snöklädda berg

Inget åtal för "coronaslungan" i Ischgl – inga bevis för brott, enligt åklagaren

Civilmål som kräver skadestånd är fortfarande på hälft.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida