Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Frankrikes tidigare president Sarkozy förlorade överklagan gällande korruptionsdom

Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy förlorade på onsdagen sin överklagan mot en fällande dom 2021 för korruption.

Appellationsdomstolen i Paris upprätthöll ett tre års fängelsestraff för Sakozy.

Två år av straffet avtjänas villkorligt. Sarkozy kommer att bära ett elektroniskt armband i ett år istället för att sitta i fängelse.

År 2021 slog en lägre domstol fast att Sarkozy var skyldig till försök att muta en domare och till utbyte av konfidentiell information gällande kampanjfinansiering.

Den 68-åriga Sarkozy, som var president i Frankrike från år 2007 till 2012, har hela tiden nekat till brott.

Sarkozys advokat säger att Sarkozy kommer att överklaga domen vid högsta domstolen.

Källor: Reuters, AP, AFP

Enorm Interpol-operation i Amerika: Över 14 000 arresterades

Över 14 000 personer har gripits i en enorm operation mot illegala vapen i länder i Syd- och Centralamerika. Det säger den internationella kriminalpolisorganisationen Interpol i ett pressmeddelande.

Operationen genomfördes i 15 länder. Förutom de gripna beslagtog man över 8 000 illegala skjutvapen och narkotika till ett värde av cirka 5,7 miljarder dollar. Flera andra brott uppdagades också, bland annat korruption, bedrägerier, människohandel, miljöbrott och terrorverksamhet.

Enligt Interpol var det här den största operationen med anknytning till skjutvapen som någonsin samordnats av Interpol. Operationen startade den 12 mars och avslutades i början av april.

Källa: STT

Den tidigare IBU-ordföranden åtalas för grov korruption

Norrmannen Anders Besseberg står nu anklagad för grov korruption. Han var ordförande för IBU, det internationella skidskytteförbundet, mellan 1992 och 2018.

– Økokrim som är den norska myndigheten för utredning av ekonomisk brottslighet menar att det finns bevis för att Besseberg har tagit emot mutor kontinuerligt under en tioårsperiod. Allvaret understryks av det förtroendebrott detta innebär mot bakgrund av hans uppdrag som ordförande för IBU, säger åklagaren Marianne Djupesland till NRK.

Norrmannen har tidigare anklagats för att ha värnat om ryska intressen och mörkat dopning.

Donald Trump och David Malpass.

The Guardian: Världsbankens personal uppmanades gynna son till en av Trumps ministrar

Världsbankens personal uppges ha blivit beordrade att behandla den då 22-årige sonen till en amerikansk tjänsteman som en ”prins” och ”viktig liten kille” efter att USA:s finansministerium gett sitt stöd till ökad finansiering till Världsbanken.

Det rapporterar tidningen The Guardian efter att ha fått ta del av en ljudfil som ska ha bandats vid ett av Världsbankens personalmöten år 2018, strax efter att USA hade ställt sig bakom en anslagsökning på 13 miljarder dollar för banken.

”Prinsen” var son till David Malpass, då biträdande finansminister i president Donald Trumps förvaltning. År 2019 lämnade Malpass det amerikanska finansministeriet och blev med Trumps stöd utsedd till Världsbankens generaldirektör våren 2019.

Malpass har tidigare meddelat att han kommer att avgå i sommar.

Källa: The Guardian

Perus mutanklagade ex-president utvisas från USA för att ställas inför rätta i sitt hemland

Perus mutanklagade ex-president Alejandro Toledo Manrique utvisas från USA till sitt hemland där han kommer att ställas inför rätta.

En federal domstol i Kalifornien avslog Toledos begäran om att inte utvisas.

Han anklagas för att ha tagit emot över 20 miljoner dollar i mutor av två byggnadsbolag.

Toledo greps i USA år 2019 och har hållits i fängelse och husarrest ända sedan dess.

Det är ännu oklart när ex-presidenten skickas hem till Peru.

Alejandro Toledo var Perus president från år 2001 till år 2006.

Pakistansk domstol drar tillbaka arresteringsorder för ex-premiärminister

Högsta domstolen i Islamabad drog på fredag tillbaka arresteringsordern för landets före detta premiärminister, Imran Khan.

Det här ska lugna ner den eldfängda situationen mellan myndigheterna och Khans följare.

Khans anhängare har drabbat samman med poliser som försökt arrestera den forna cricketstjärnan som misstänks för korruption.

Khan får nu själv infinna sig i rätten för att svara på anklagelserna mot honom.

De högsta provinsiella domstolarna i Pakistan motsvarar ungefär de finska hovrätterna.

Källa: Reuters

Korruptionsindex rankar Finland som näst bäst i världen

Den internationella organisationen mot korruption Transparency International har publicerat resultaten i sin årliga översikt Corruption Perception Index (CPI).

Indexet för 2022 rankar Finland till världens näst minst korrupta land tillsammans med Nya Zeeland, poängantalet är 87 av 100 möjliga.

De nordiska länderna klarar sig bra på listan: Danmark är etta med 90 poäng, Norge är fjärde med 84 poäng. Sverige är på delad femte plats med Singapore och Island är på plats 14.

Transparency Internationals Finlandsavdelning uppger att indexet dock beskriver korruptionsläget mycket begränsat och att vi har vissa anmärkningsvärda sårbarheter i antikorruptionssträvandena som inte beaktas.

Vad gäller förebyggandet av korruption inom säkerhetspolitiken och utrikeshandeln hör Finland till mellanskiktet i jämförelsen, skriver Yle Uutiset.

Särskilt strukturella korruptionsrisker kan förbli oupptäckta, säger Ilkka Penttinen Fouto som är styrelseordförande för Transparency Internationals Finlandsavdelning.

Greklands premiärminister Mitsotakis klarade av misstroendeomröstning om avlyssningsskandal

Greklands premiärminister Mitsotakis segrade på fredagen i en misstroendeomröstning om en avlyssningsskandal.

Den konservativa regeringen överlevde, som väntat, omröstningen som hade krävts av vänsteroppositionen.

Avlyssningsskandalen omfattade politiker, arméledning och journalister. Anklagelserna om statlig övervakning har duggat tätt sedan ledaren för det socialistiska partiet Pasok i augusti i fjol meddelat att hans telefon hade avlyssnats av staten underrättelsetjänst EYP 2021.

En vänsterinriktad tidning rapporterade i december att mer än 30 personer, inklusive ministrar, hade varit under statlig övervakning via telefon.

Misstroendevotumet som lades fram av Syrizas partiledare Alexis Tsipras avslogs med 156 mot 143 av sammanlagt 300 röster.

Regeringen har förnekat brott eller medveten avlyssning.

Källa: Reuters

EU-parlamentet har fått en ny vice talman

Europaparlamentet har röstat för att socialdemokraten Marc Angel från Luxemburg blir ny vice talman. Han efterträder grekiska Eva Kaili som misstänks för korruption.

Angel fick 307 ja-röster i omröstningen, minimiantal som behövdes var 297 röster.

Kaili utreds som bäst av Belgiens polis i korruptionshärvan gällande Qatar. Hon misstänks tillsammans med några andra EU-parlamentariker för att ha tagit emot ansenliga summor i muta av Qatar för att föra landets talan och bevaka dess intressen.

Kaili har också uteslutits ur sitt parti och sin parlamentsgrupp.

Filippinska smutsiga poliser uppges säga upp sig

I Filippinerna har drygt 300 högt uppsatta poliser uppmanats säga upp sig i regeringens försök att rensa ut poliser kopplade till korruption.

Många poliser i Filippinerna har på ett eller annat sätt varit iblandade i handel med illegala droger, något man nu försöker få bukt med.

Polisvåld och korruption är vanligt bland poliser i Filippinerna. Det är speciellt vanligt att poliser säljer droger som de beslagtagit på jobbet.

Den filippinska polisstyrkan har utretts sedan början av 90-talet. Då avskedade den dåvarande presidenten Fidel Ramos alla poliser över 56 år med mer än 30 års poliserfarenhet på grund av kopplingar till korruption.

Källa: AFP, Reuters

Muthärvan i EU-parlamentet: Eva Kaili fortsättningsvis häktad

I Belgien har domstolen valt att fortsätta hålla Europaparlamentets före detta vice talman Eva Kaili häktad misstänkt för mutbrott.

Kaili, som hördes av rätten på torsdagen, hävdade att hon är oskyldig och bad om att bli frisläppt från rannsakningsfängelset.

Belgisk polis grep Kaili för två veckor sedan, efter att hon kopplats ihop med misstankar om att en stat från den Persiska viken betalat stora summor pengar i mutor för att påverka EU:s politik.

Enligt rättskällor ska det handla om Qatar, som nyss ordnade fotbolls-VM.

Grekiska källor berättade förra veckan att Kaili, som har grekiskt påbrå, ska utredas för penningtvätt och korruption också i Grekland.

Källa: STT

Qatar uttrycker ”djup besvikelse” över Belgien

VM-värdlandet Qatar förnekade igen på söndagen att det skulle vara inblandat i den korruptionshärva som nu utreds av belgisk polis.

Fyra personer med koppling till EU-parlamentet har gripits misstänkta för att ha tagit mutor från Qatar. En av de gripna är EU-parlamentets vicetalman, grekiskan Eva Kaili.

Via en av landets EU-diplomater uttryckte Qatar i dag ”djup besvikelse” över den belgiska regeringen för att den inte hade kontaktat den qatariska regeringen för att ta reda på fakta.

I uttalandet konstaterades också att brottsutredningen kan få negativ effekt på Qatars samarbete med EU inom säkerhet och energisektorn.

Korruptionshärvan utreds också inom EU och EU-parlamentet har bordlagt alla aktuella projekt med koppling till Qatar.

Källor: Reuters, europaportalen.se

Rättsprocessen kring korruptionsskandalen inom Europaparlamentet inleds

Rättsprocessen kring korruptionsskandalen inom Europaparlamentet inleds i Bryssel i dag.

Rätten tar i dag ställning till ifall de misstänkta fortsatt ska sitta häktade eller ifall de får svara på åtal på fri fot.

Fyra personer står åtalade i härvan – bland annat den grekiska EU-parlamentarikern Eva Kaili som i går fråntogs sitt vice talmanskap, hennes sambo och en tidigare italiensk parlamentariker.

De misstänks för bland annat penningtvätt och korruption.

Qatar, som står värd för pågående fotbolls-VM, pekas ut som landet som har försökt påverka beslut inom Europaparlamentet genom mutor.

Europaparlamentet petar Eva Kaili från posten som vice talman

Den grekiska EU-parlamentarikern Eva Kaili fråntas posten som vice talman i Europaparlamentet efter en omröstning.

Rösterna för att avsluta hennes mandatperiod föll 625 för och en emot.

Kaili var en av sammanlagt 14 vice talmän.

Grekiska Kaili misstänks ha tagit emot mutor av Qatar och hon har gripits och åtalats i Belgien. Hon har nekat till brott.

Källor: Reuters, AFP

Roberta Metsola med EU:s flagga i bakgrunden.

EU-parlamentets talman om korruptionsskandalen: ”Parlamentet är under attack”

EU-parlamentet skakas av en korruptionsskandal där Qatar, arrangören av årets fotbolls-VM, misstänkts ha försökt köpa politiskt inflytande av europeiska beslutsfattare.

Under dagens plenumsession kommenterade EU-parlamentets talman Roberta Metsola situationen i skarpa ordalag. Metsola sa att hon är arg, besviken och ledsen över avslöjandena.

– Europaparlamentet och den europeiska demokratin är under attack, sa Metsola.

Metsola sa också att parlamentet kommer att göra allt för att bistå de belgiska myndigheterna med utredningen.

Källa: Yle

Nils Torvalds med skog och snö i bakgrunden

Torvalds om den häktade EU-parlamentarikern: ”Allt hänger ihop med Qatar”

Nils Torvalds och Silvia Modig kommenterar händelserna i EU

Eva Kaili.

Grekland har fryst korruptionsanklagade EU-vicetalmannens tillgångar

Grekland har fryst EU-parlamentets vice talman Eva Kailis tillgångar på grund av korruptionsanklagelser mot henne, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Grekiska Kaili misstänks ha tagit emot mutor av Qatar och hon har gripits och åtalats i Belgien.

Kaili är en av fyra EU-politiker som misstänks ha tagit emot mutor av Qatar.

Den grekiska polisen säger att även Kailis släktingars tillgångar och bankkonton har frysts tills vidare.

Korruptionsanklagelserna mot Eva Kaili är ytterst oroväckande och allvarliga, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Enligt von der Leyen är det en fråga om människors tillit till EU-institutioner. Denna tillit förutsätter en högre moral, säger hon.

Källa: AFP, STT

Nils Torvalds med skog och snö i bakgrunden

Torvalds om den häktade EU-parlamentarikern: ”Allt hänger ihop med Qatar”

Nils Torvalds och Silvia Modig kommenterar händelserna i EU

Nils Torvalds med skog och snö i bakgrunden

Torvalds om den häktade EU-parlamentarikern: ”Allt hänger ihop med Qatar”

Nils Torvalds och Silvia Modig kommenterar händelserna i EU

Åtal i korruptionshärvan som skakar EU-parlamentet

Fyra personer har nu häktats och åtalats i samband med den korruptionshärva som började rullas upp på fredag kväll. Det har bekräftats av den belgiske åklagaren.

Enligt Euronews åtalas de för korruption, penningtvätt och ”medverkan i en kriminell organisation”.

Euronews och nyhetsbyrån AFP rapporterar att en av de åtalade är en av EU-parlamentets vice talmän, grekiskan Eva Kaili, som i går avstängdes från sin partigrupp och sina uppdrag vid parlamentet.

AFP uppger att det gjorts husrannsakan hos ytterligare en EU-parlamentariker. Enligt tidningen Le Soir gäller det den belgiske EU-parlamentarikern Marc Tarabella.

Källor: AFP, Euronews, Yle

Argentiinan varapresidentti Cristina Fernández de Kirchner heiluttaa kättään poistuessaan talostaan ​​Buenos Airesissa 6. joulukuuta 2022.

Argentinas vicepresident Christina Kirchner fick sex års fängelse för korruption

Åtnjuter immunitet och förpassas inte genast i fängelse.

Christo Grozev fotograferad i en hotellobby i Helsingfors.

Bellingcats vd i Helsingfors: Rysslands korrumperade styre säljer uppgifter och motarbetar sig själva

Den undersökande journalistgruppen Bellingcat har avslöjat hemliga ryska aktörer med hjälp av öppna källor och information som man köpt på den svarta marknaden.

Personkulten gör comeback i Kina. Här en tallrik dekorerad med Xi:s ansikte bakom en skulptur på Mao.

Xi fortsätter sin enmansshow i Kina – inga efterträdare i sikte

Endast personer lojala till Xi i Kinas högsta ledning nu.

Platini säger något till Blatter.

Friande dom mot Blatter och Platini överklagas

Duon friades i somras från anklagelser om korruption.

Unescos världsarv i Lenggong omges av berg som täcks av orörd regnskog. Den bördiga dalen har varit kontinuerligt bebodd i tiotusentals år.

Unikt världsarv förfaller i Malaysia – misskötseln är en ny skam för landet

En av de värsta korruptionsskandalerna i världshistorien har orsakat långvariga skador inom många sektorer i det sydostasiatiska landet Malaysia. Ett ovärderligt så kallat världsarv har till exempel på ett chockerande sätt lämnats vind för våg.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida