Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Julia Svan skidar

Skidlöftet Julia Svan valde att ge upp sin dröm

Lade skidorna på hyllan efter att ha satsat helhjärtat.

Lukas Rusk som lämnat reserven

Lukas Rusk – En tjänstgöringsopportunist?

Han gjorde militärtjänst med målet att senare skriva ut sig.

Borgå FRK samlar kläder till flyktingarna i Borgå Folkakademis utrymmen

Keskisuomalainen: 300 till ska bort vid FRK

Målet är att minska personalen med ytterligare 300.

Friggesby skola i södra Kyrkslätt är än en gång nedläggningshotad.

Friggesbyföräldrar sätter sitt hopp till skärgårdsstatusen

Friggesby skola i Porkala ska stängas med snabb tidtabell.

Kurt Torsell.

Politiker lovar bevara Rödskogs skola

-Jag kommer att jobba för att vi har en skola i Rödskog också i framtiden. Så säger Kurt Torsell, fullmäktigeledamot och ordförande i nämnden Svenska rum i Esbo.

Linda räddade Kaninklubben

Europa är fullt av eldsjälar som gör livet bättre för människorna på hemorten, utan att göra mycket väsen om sig själva. Vi letade reda på en sådan: Linda Graversen från Kaninklubben.

Föräldrar misstänker fult spel i Rödskog

Då utbildningsdirektören i Esbo evakuerar en skola efter myndighetsrapport om fuktskador, misstänker föräldrar en hemlig agenda. Morgonöppet bjöd in de berörda parterna för att diskutera Rödskogs skola.

Hjärtkirurgin ser ut att bli kvar i Vasa

Hjärtkirurgin blir med all sannolikhet kvar i Vasa. Skulle det vara omröstning i frågan i dag skulle mer än två tredjedelar av rösterna gå till alternativet att hjärtkirurgin ska bevaras. Yle Österbotten har ringt upp ledamöterna i sjukvårdsdistriktet fullmäktige och bara två säger rakt ut att de vill lägga ner verksamheten.

Gerby hälsostation i Vasa

Ännu blir alla hälsocentraler i Vasa kvar

Hälsovårdscentralerna i Vasa får ännu vara kvar. Social- och hälsovårdsnämnden ville i kväll (tisdag) inte gå med på att Vasa ska ha bara en hälsocentral. Ärendet återrremitterades enhälligt.

Monica Sirén-Aura

Sirén-Aura hoppas ännu på hjärtkirurgin

Monica Sirén-Aura (SFP Korsholm) var en av tre styrelsemedlemmar som röstade för en fortsättning för hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus. Hon anser att den nu föreslagna tidtabellen, en nedläggning i slutet av februari, är mycket stram.

Vasa centralsjuhus huvudbyggnad

Styrelsen: Lägg ner hjärtkirurgin!

Styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt beslöt på onsdagen att hålla fast vid att hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus ska läggas ner i slutet av februari. Rösterna föll 8-3 för en nedläggning.

Hjärtkirurgin bekymrar Larsmobor

Sexton Larsmobor är missnöjda med att kommunens representanter stödde sparpaketet som innebär att hjärtkirurgin läggs ner vid Vasa centralsjukhus. I ett brev till kommunen kräver de att kommunstyrelsen ger en utförlig redogörelse till varför man var för en nedläggning av hjärtkirurgin. En av dem som skrivit under brevet är Bo-Erik Haglund som själv är hjärtsjuk.

Hjärtkirurgibeslutet kan ännu ändras

Turerna kring hjärtkirurgins vara eller icke vara vid Vasa centralsjukhus är många. Sjukhuspolitikerna Gösta Willman från Nykarleby och Sture Erickson från Vasa tror att beslutet att lägga ner kirurgin ännu kan ändras.

En bok i svensk grammatik

Hbl: Varkaus svenska skola läggs ned

Varkaus svenska skola ska avvecklas, rapporterar Hbl. Efter stadsfullmäktiges beslut i går ska skolan upphöra inom sex år. Enligt socialdemokratiska fullmäktigeledamoten Marjukka Aarnio är avvecklingen ändå inte helt säker eftersom omröstningen var jämn.

Lilla Max föddes i en ambulans

Baby på väg - på vägen

Antalet förlossningar som sker på landsvägen i en bil eller ambulans har ökat de senaste åren.

Medicinska experter stöder nedläggning av hjärtkirurgin

Två medicinska experter stöder en nedläggning av hjärtkirurgin på Vasa centralsjukhus. Professorerna konstaterar att den hjärtkirurgiska enheten kan läggas ner av flera skäl: kvalitet, säkerhet och ekonomi.

Lappträsk förlorar sitt skolcenter

I Lappträsk är Porlom skolcenter nu definitivt hotat. Kommunstyrelsen föreslår att undervisningen vid det finska högstadiet och gymnasiet läggs ner efter vårterminen år 2014.

Artesanutbildning blir rättssak

Kronoby kommun godkänner inte att Yrkesskolan Optima flyttar artesanutbildningen från Terjärv till Jakobstad. Kommunstyrelsen beslöt på måndag kväll att besvära sig till förvaltningdomstolen. Beslutet var enhälligt.

Gammelbackaföräldrar: "Vi är otroligt besvikna"

Att Gammelbacka skola stängs blev klart på stadsfullmäktiges möte på onsdagskvällen. Det upprör aktiva föräldrar som kämpat för att hålla kvar skolan.

Björkboda lås

Assa Abloy skär ner

Assa Abloy skär ner och planerar att stänga ett trettiotal kontor och produktionsenheter. Osäkert på vilket sätt planerna berör låsfabriken i Björkboda på Kimitoön.

Harjulinna mottagningscentral i Sjundeå

Tjugofem jobb försvinner i Sjundeå

Tjugofem jobb försvinner när Harjulinna asylmottagning för minderåriga stänger i vår. Beslutet att stänga enheten kom som en fullständig överraskning för personalen.

Elever demosterar mot att en finsk skola stängs i Raseborg.

Nyman: Någonstans påverkas kvaliteten i Raseborg

Klinckbackan koulu kommer att fortsätta som hittills och besparingen på 80 000 euro fördelas på andra verksamheter, berättar bildningsdirektör Robert Nyman. Läraren Anne Koivuporras vid Klinckbackan koulu pustar ut efter beskedet.

En skolgård.

Klinkbackan koulu stängs inte

Den finska skolan Klinkbackan koulu i Pojo skall inte stängas nu. Det beslöt bildningsnämnden i Raseborg igår kväll (15.10) med minsta möjliga majoritet.

Ny Pendolinoförbindelse mellan Vasa och Helsingfors

Tågpassagerarna mellan Vasa och Helsingfors får en ny Pendolinotur i slutet av månaden. På vardagarna kommer det att finnas tre Pendolinoavgångar i vardera riktningen.

Före detta Djupsjöbacka skola i Kronoby.

Djupsjöbacka skola stängs inte ännu

Djupsjöbacka skola i Kronoby får ett nådeår. Bildningsnämnden ansöker om tilläggsanslag för att skolan ska kunna fortsätta lärsåret 2014-2015.

Yrkesakademins enhet på Industrigatan

YA:s verksamhet i Korsnäs och Kristinestad läggs ner

Yrkesakademins enheter i Korsnäs och Kristinestad läggs ner och verksamheten flyttar. Det beslöt skolans direktion på sitt möte i dag, onsdag.

Privata pengar kan rädda Fiskars skola

Nedläggningshotade Fiskarin koulu kan få stöd av en privat stiftelse. Vid Raseborgs stad utesluter man inte stödet

Yrkesakademin i Kristinestad

Rektor föreslår flytt

Yrkesakademin i Österbotten behöver lägga om en del av verksamheten för att spara pengar. Rektor Maria Slotte föreslår för skolans direktion att enheterna i Korsnäs och Kristinestad flyttar.

En skolgård.

Klinkbacka skola kan sjunga på sista versen

Klinkbacka finska skola i Pojo föreslås läggas ner och skolans elever skulle i stället flytta till Kiilan koulu i Karis centrum. Däremot berörs inte Billnäs skola, enligt det senaste förslaget.

Växthusgasutsläpp i Västnyland

Miljön vinner på att kolkraftverket stänger

Koldioxidutsläppen i Ingå minskar med 90 procent i och med att kolkraftverket läggs ner. Utsläppen av växthusgaser har varit betydligt högre i Ingå än i grannkommunerna på grund av kraftverket.

Kommundirektör Boström inte överraskad

Kommundirektör Jarl Boström blev inte speciellt överraskad då beskedet om nedläggningen av kolkraftverket i Ingå kom. Det var på tisdagsförmiddagen som Fortum meddelade att kolkraftverket kommer att stängas i februari.

Radio Helsinki

President Ilves stöder Radio Helsinki

Estlands president har uttryckt sitt stöd för radiostationen Radio Helsinki på twitter. På onsdag inleddes samarbetsförhandlingar på kanalen eftersom ägaren Sanoma ska lägga ner Radio Helsinki i oktober.

Radio Helsinki

Radio Helsinkis dagar kan vara räknade

Helsingin Sanomat skriver i dag att deras lokalradiostation Radio Helsinki ska upphöra existera i sitt nuvarande format, och möjligen läggas ner helt i oktober.

Marita Gullholm och Harto Hattula

Det var en gång - Hattulas affär i Långåminne

Aarre och Leonda Hattula öppnade affären A.Hattula längs riksväg 8 i Långåminnne 1964 och nu har byggnaden stått tom i närmare 20 år. I vår sommarserie "Det var en gång" där vi bekantar oss med platser där tiden stannat upp besökte vi Hattulas affär.

Kemiras fabrik i Vasa.

Beslut om Kemira först i höst

Det lov som krävs för att lägga ner Kemiras fabrik i Vasa dröjer. Det kommer inte att komma något besked före semesterperioden är förbi.

Kännspak staty i Uleåborg.

Optimistiskt i Uleåborg: Nu vill vi satsa på nytt

I Uleåborg ser man med tillförsikt på framtiden trots alla dåliga företagsnyheter under de senaste åren. Nu gäller det att satsa på nya företag inom medicinsk teknologi och miljöteknologi, bland annat, säger marknadsföringschefen Pauliina Pikkujämsä.

Anställda samlas vid det grekiska rundradiobolaget efter nedläggningsbeslutet.

Domstol: Greklands rundradio ERT ska sända

Högsta förvaltningsdomstolen i Grekland ogiltigförklarar regeringens beslut att stänga av den grekiska rundradion ERT. Domstolen kräver att sändningarna återupptas omedelbart. ERT:s fackförbund hade överklagat beslutet att släcka rundradiobolagets sändningar.

Sparkrav hotar Paraisten lukio

En eventuell nedläggning av Paraisten lukio skall utredas. Det stipuleras i det åtgärdsprogram Pargas stadsdirektör Folke Öhman presenterade i slutet av maj.

Kemira i Vasa

Osäker framtid för Kemiraområdet

Då Kemira lägger ner sin fabrik i Vasa blir ett 50 hektar stort fabriksområde tomt. Kemira har inga planer för området utan hoppas att staden visar intresse.

FRK:s blodtjänst säger upp 61

Finlands Röda Kors blodtjänst säger upp 61 personer. Blodtjänst slutar också samla in placentablod och lägger ned sin benbanksverksamhet.

Anställda samlas vid det grekiska rundradiobolaget efter nedläggningsbeslutet.

Mörkade medier upprör: Generalstrejk i Grekland på torsdag

Grekerna är upprörda över att regeringen stängt ner den statliga radion och tvn. Fackförbunden aviserar om generalstrejk på torsdag för att visa sitt stöd för de uppsagda journalisterna, som vägrar lämna sina arbetsplatser. Följ med läget i Grekland på Twitter i artikeln!

Skolor nedläggningshotade i Åbo

Gymnasiet Turun lyseon lukio och skolorna i Runosbacken och Samppalinna är hotade. Nedläggningen föreslås ske år 2016.

Dörren till forskningsinstitutet Aronia på Novias campus i Ekenäs.

Akademirektor: Aronias framtid inte hotad

Forskningsinstitutet Aronias verksamhet i Raseborg sattes under lupp då Åbo Akademi utredde olika sparalternativ under våren. Men trots att en nedläggning av forskningsinstitutet kunde ha sparat pengar ser framtiden nu trygg ut för forskarteamet, säger Åbo Akademis rektor Jorma Mattila.

Billnäs skola

Färre lågstadieskolor i Raseborg?

Det finns en risk att allt större skolor i Raseborg ger sämre undervisning. Det befarar Tina Sundbäck, som är ordförande för Hem och skola i Billnäs skola i Pojo - som är en av de åtta lågstadieskolor som nu berörs av sparbehovet inom bildningen i Raseborg

Gravöl för Pellinge skola

Pellinge skola i graven

Under torsdagskvällen hölls gravöl för Pellinge skola. 121 år av verksamhet fick sitt officiella slut då Pellingeborna mangrannt dök upp för att hålla tal och minnas den i vår nedlagda skolan

Lyftkranstillverkaren Levator i Hangö.

Antalet nya företag sjunker igen

Statistikcentralen rapporterar om ett sjunkande antal nya företag. Andelen nya företag minskade med 3,1procent under det fjärde kvartalet år 2012 jämfört med samma period året innan.

Kemira i Vasa

Kemira lägger ner Vasafabriken

Alla 60 anställda vid Vasafabriken kommer troligen att sägas upp när Kemira Chemicals Oy omorganisererar papperskemikalieproduktionen och stänger fabriken i Vasa.

60 skolor färre i Svenskfinland – se karta

Fem eller flera skolor har försvunnit i flera kommuner.

HBL: Kårkulla i knipa

Det nya förslaget på 34 social- och hälsovårdsområden kan innebära en nedläggning av samkommunen Kårkulla.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida