Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Räddningsarbetare och gruvarbetare sår samlade utanför en gruva i Turkiet.

41 döda i gruvolycka i Turkiet – räddningsoperationen har avslutats

Explosionen inträffade på 300 meters djup.

Fabrik och blå himmel coh blommor.

Industrin växer i Karleby och skapar många nya jobb - men också mycket nytt avfall

Hundratusentals ton avfall åker till Ylivieska för deponi.

Amerikaemigranter  går ombord i Hangöhamn

Minnen av ett land - finländska traditioner lever vidare i Amerika

Minnen av Finland lever kvar hos emigranternas ättlingar.

En vit och turkos skylt där det står Nordkalk. Finns i Svartå.

Nordkalk: Gruvan i Svartå dammar inte mycket

Svartåbor oroar sig mera över trafiken än dammet.

Talvivaaras gruva

Utredning: Terrafames framtid är ljus - om allt går vägen

Utredningen har beställts av Terrafame själv.

Räddningsarbetare vid gruvan i Komi.

Dödssiffran stiger efter gruvolycka i Vorkuta

Över 30 döda i nordryska republiken Komi.

Malmrännor i Talvivaara

Regeringen vill ge Talvivaara mera pengar - SDP opponerar sig

Förslaget ingår i tilläggsbudgeten.

Demonstration mot barnarbetskraft

Barnarbete bakom smarttelefonernas och elbilarnas batterier

Apple, Samsung och Sony har inte koll på ursprungsmaterial.

Guldgruva i Zimbabwe

Handeln med konfliktmineraler het potatis i EU

Frivillig eller obligatorisk kontroll av ursprung är frågan.

Gruvan i Talvivaara sett högt uppifrån. Det ryker från dammiga vägar.

Talvivaara lagrar metallösningar i dagbrott

Talvivaaras konkursbo måste lagra starka metallösningar.

Johan Högnäs.

ÅA-geolog om gruvbrand: Vi är välförberedda då olyckan är framme

Åbo Akademi-geologen Johan Högnäs var på plats vid Bolidens gruva i Garpenberg i Sverige när branden bröt ut i morse. Högnäs säger att branden trots allt inte var fullt så dramatisk som det kan se ut i medierna.

Vy över Garpenklav gruvområde

166 räddade ur brinnande gruva i Sverige

Över 160 gruvarbetare har evakuerats ur en brinnande gruva i Garpenberg i Sverige. Branden startade vid nio på tisdagsmorgonen över 800 meter under jorden.

500 gruvarbetare räddades i Sydafrika

Närmare 500 gruvarbetare har räddats ur en brinnande guldgruva sydväst om Johannesburg. Branden startade på två kilometers djup.

tytyri gruva

Lojo grundar inte Tytyribolag just nu

Det grundas inget aktiebolag för Tytyri gruvmuseum och upplevelsecentrum i Lojo nu. Lojo stadsfullmäktige förde en lång diskussion och hade fem omröstningar om Tytyrifrågan.

lastbilar inne i kalkgruva

Kompromissförslag om Tytyri i Lojo

Lojo stad borde skynda långsamt med upplevelsegruvan i Tytyri. Det anser den obundna fullmäktigegruppen Meidän Lohja i ett ändringsförslag till Lojo stadsfullmäktiges möte på onsdag (10.12).

Öde hus på Jussarö

Tillbaka till spökstaden i havet

Jussarö kunde vara inspelningsplatsen för en Mad Max-film.

Bild på Tytyri gruva.

Tytyri gruvmuseum i Lojo blir upplevelsebolag

Gruvmuseet i Lojo ska i framtiden vara en upplevelsegruva med 50 000 årliga besökare. Lojo grundar ett bolag som ska driva verksamheten i Tytyri.

Talvivaara gruvan vinter

Finland ett av de mest attraktiva gruvländerna

Talvivaaras problem och konkurs har kastat sin skugga över gruvbranschen, säger Arbets- och näringsministeriet i sin branschrapport för gruvindustrin. Trots det hör Finland till de mest attraktiva gruvländerna i världen.

Gruvan i Korsnäs

Gruvan i Korsnäs får nytt liv

Under sjön gömmer sig 2 km gruvgångar och schakt över 267 meter djupa. Dykare äventyrar här ibland, men annars är här tomt och ödsligt. Men nu ska Korsnäs gruva få nytt liv. Föreningen Korsnäs Mine Center siktar på att göra ett riktigt besökscentrum av området. Den första etappen är avklarad och en vandringsled har öppnats.

Kampen om BB i Ekenäs

BB genom tiderna.

egil essén

Pargas på Bolagets tid

Det fanns en tid då Bolaget, d.v.s. Pargas Kalkbergs Aktiebolag, skötte det mesta i Pargas. Det har idag kanske fallit i glömska, men en som minns är Egil Essén. Han har också skrivit boken Bolagets tid.

Niinistö: Miljöriskerna ökar i Sotkamo

Miljöminister Ville Niinistö (De gröna) säger att risken är stor att det är staten som får städa miljön kring det krisdrabbade gruvbolaget Talvivaara. Om gruvan fortsätter produktionen kommer det att behövas tiotals miljoner euro i miljöinvesteringar, säger Niinistö.

Gipsfällningsbassängen vid Talvivaaragruvan.

Talvivaaras pengar börjar tryta

Gruvbolaget Talvivaara söker efter nya finansieringskällor. I ett börsmeddelande uppger bolaget att ekonomin har försämrats mer än väntat.

Närmare 30 afghanska gruvarbetare omkom i gruvras

Minst 27 gruvarbetare har omkommit i ett gruvras i provinsen Samangan i norra Afghanistan. Ungefär 20 människor har skadats. Räddningsmyndigheter försöker ännu rädda tolv personer som är instängda.

Gruva i Talvivaara

Kraftig förlust för Talvivaara

Omsättningen minskade och förlusten ökade på gruvbolaget Talvivaara. Dessutom sjönk priset på nickel och mycket pengar gick åt till att rena vattenmassor.

Gruvan i Pajala

Pajalagruvan räddas med lån

Järnmalmsgruvan i Pajala i svenska Tornedalen ser ut att vara räddad. Gruvbolaget Northland skriver i ett pressmeddelande att gruvans obligationsägare har godkänt ett räddningslån på över 250 miljoner euro.

Gruvdriften vid Talvivaara återupptogs

Gruvbolaget Talvivaara har återupptagit sin produktion vid gruvan i Sotkamo. Malmbrytningen kördes igång på måndag morgon, och kommer att öka stegvis, säger bolaget i ett pressmeddelande.

Räddningsarbetare vid ingången till gruvan Taozigou 11.05.2013.

Två gruvolyckor i Kina krävde 40 liv

40 gruvarbetare har mist livet i explosioner i två kolgruvor i Kina i helgen. De kinesiska gruvorna hör till de farligaste i världen och säkerhetsföreskrifterna förbigås ofta, trots att man försökt förbättra dem.

Professor: NTM-centralen har inte resurser för Talvivaara

Professor Anne Kumpula vid Åbo universitet säger att NTM-centralen i Kajanaland inte har de resurser, det kunnande och den expertis som krävs för att besluta om den läckande Talvivaaragruvans öde. Ministeriet har ansvaret, poängterar Kumpula till Yle Nyheter.

Karta över Tchad och Sudan

Flera döda i gruvras i Darfur

I Darfur i västra sudan kan upptill 60 personer ha omkommit i en gruvolycka.

Talvivaara vill släppa ut mera vatten i naturen

Talvivaaras gruva i Sotkamo har ansökt om tillstånd för att låta mer renat avfallsvatten rinna ut i naturen. En stor del av överloppsvattnet härstammar från den omfattande läcka i gruvans fällningsbassäng som upptäcktes i söndags.

Talvivaara-bolaget: "Vi var beredda på problem"

- Den läckande fällningsbassängen är felkonstruerad, konstaterar Greenpeace och upprepar sitt krav på att gruvan nu ska köras ner. På Talvivaara-bolaget har man förberett sig sen november på att det kommer att läcka igen.

Läckan i Talvivaara lokaliserad

Läckan i fällningsbassängen vid Talvivaaragruvan har hittats och man arbetar nu med att täppa till den. Vi kommer inte att släppa ut förorenat vatten, avfallsbassängen är tillräckligt stor för att ta upp det, säger Talvivaaras produktionschef Harri Natunen.

Talvivaaraläckan stoppas kanske inte

Läckan i fällningsbassängen vid Talvivaaragruvan kanske inte kommer att repareras överhuvudtaget. I den här takten hinner bassängen bli tom innan man hinner göra något åt läckan, säger Talvivaaras informationschef Olli-Pekka Nissinen.

Sydafrikanska gruvarbetare sköts av säkerhetsvakter

Minst minst fem gruvarbetare vid en platinagruva i Sydafrika har blivit skjutna av säkerhetsvakter. Vakterna öppnade eld när representanter för rivaliserande fackförbund drabbade samman.

Korsnäs gruvområde

Korsnäsgruvan kunde bli ett klassrum

Korsnäs Mine Center har stora planer för det gamla gruvområdet. Barnens gruva, vandringsleder, gruvdykning och en genomskinlig hiss som ger besökare en utsikt över världsarvet är några idéer som finns. Dessutom kunde skolelever få geologilektioner i Korsnäsgruvan.

Järnmalmsgruvan i Pajala

Besked väntas om Pajalagruvans framtid

I den norrländska kommunen Pajala väntar man med spänning på besked från gruvkoncernen Northland Resources. Företaget behöver ytterligare 2 miljarder kronor för att komma igång med det stora gruvprojektet, annars hotar konkurs.

Talvivaara startas upp igen

Metallfabriken vid gruvan i Talvivaara får startas upp igen. Fabriken har varit stoppad på grund av att en stor mängd giftigt avfallsvatten läckte ut i omgivande vattendrag i början av november.

Pokka: Miljöbrott vid Talvivaara

Kanslichefen vid miljöministeriet Hannele Pokka säger att man väntar på förslag av gruvbolaget Talvivaara om hur avfallet ska skötas på ett acceptabelt sätt. Företaget har klart brutit mot de villkor som finns i tillståndet för verksamheten.

Försvaret med i kampen mot miljökatastrofen

Försvarsmakten är redo att skicka en helikopter och båtar till Talvivaara gruvområde. Också en grupp experter är redo att åka till Talvivaara ifall räddningsverket ber om det.

Läcka vid Talvivaaragruvan.

Naturskyddsförbundet kräver hårdare tag

- Det är upprörande att den läcka som i söndags uppstod i bassängen vid gruvan i Talvivaara fortfarande inte har täppts till, anser Finlands naturskyddsförbund . Enligt verksamhetsledaren finns det klara brister i både lagstiftning och myndighetsförfarande.

Talvivaara-läckan fortsätter för fjärde dagen

Läckaget från Talvivaara-gruvan i Sotkamo har fortfarande inte kunnat lokaliseras. Man försöker nu flyga över området med helikopter och ta reda på hur vattnet flödar.

Bakslag för Nordkalk på Gotland

Det finländska företaget Nordkalk har stött på nya problem på Gotland. Länsstyrelsen på Gotland meddelar att Nordkalk måste stoppa en del av stenbrytningen vid det kalkbrott som företaget redan har på Gotland.

Förlängd tidsfrist vid platinagruva

Ledningen för den konfliktdrabbade Lonmin-gruvan i Sydafrika förlängt tidsfristen för strejkande arbetare med en dag. 3 000 strejkande arbetare vägrar återuppta arbetet. 44 män dödades förra veckan då polisen öppnade eld mot de strejkande.

60 döda i gruvolycka i Kongo

Minst 60 personer har dött i en gruvolycka i nordöstra Kongo. En FN-stödd lokal radiostation uppgav att männen befann sig hundra meter under jorden då det schakt de arbetade i rasade samman.