Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Barbro Kloo är medlem i social- och hälsovårdsnämnden i Vasa.

Sfp-gruppen vill bevara hjärtkirurgin i Vasa

Bevara hjärtkirurgin med fortsatta sparkrav på specialsjukvården i Vasa. Det blev slutresultatet när Sfp-gruppen i sjukvårdsdistriktets fullmäktige möttes i Vasa på torsdag kväll.

Lagändring ger skogsägare mera frihet

Större ändringar i skogslagen har inte gjorts på tiotals år men nu ger den reviderade skogslagen skogsägarna mera frihet att sköta sina skogar som de vill.

Pengar från FN-Steels konkursbo fördelas

Egentliga Finlands tingsrätt har nu slagit fast hur de 90 miljoner som finns i FN-Steels konkursbo ska fördelas.

Svåra förhandlingar mellan Raumo och STX - affären faller?

Raumo stads köp av STX-varvet i Raumo ser ut att gå i stöpet. Enligt stadsdirektör Kari Koski är parterna långt i från varandra i förhandlingarna. Koski säger att oenigheten är av principiell natur.

Oppositionen och presidenten förhandlar i Ukraina

Den ukrainska oppositionsledaren Vitalij Klytjko deltog i rundabordsförhandlingar med president Viktor Janukovytj i fredags. Det uppger en talesman för oppositionen.

Öppna granskningen Fixa högskolans logo

Här är den öppna granskningens slutsatser

Fixa högskolan har arbetat för högtryck under två intensiva veckor – tillsammans med publiken. Utgående från de hundratals tipsen och kommentarerna har redaktionen kokat ned fem slutsatser. Inslag: Eva-Maria Koskinen knyter ihop granskningen!

Valet av teknisk direktör drar ut på tiden i Jakobstad

Processen kring valet av ny teknisk direktör efter Heimo Toiviainen i Jakobstad inleddes redan i somras men ännu har valet inte förrättats. Tjänsten har utannonserats ett par gånger och intervjuer med fyra kandidater har gjorts men det kan bli en tredje ansökningsomgång.

Asfalteringsarbete.

Asfaltkartellen: Miljonersättningar till kommuner i Egentliga Finland

Domarna för de åtta asfaltföretag som ingick i en kartell på 1990-talet har offentliggjorts i Helsingfors tingsrätt. Exempelvis har Åbo rätt till en skadeståndsersättning på nästan 5 miljoner euro.

Asfalteringsmaskin.

Asfaltkartell dömdes till miljonersättningar

En första dom har fallit mot den så kallade asfaltkartellen och flera asfaltbolag har dömts att betala över 37 miljoner euro till 40-talet kommuner. I en andra omgång kommer bland andra Jakobstads skadeståndskrav att behandlas.

Ensam man

Psykolog: Viktigt att känna efter hur man mår

Psykiskt illamående ökar både bland barn och unga.

Polisen

Oro för svenskan inom poliskåren

Hur ska det gå för svenska språket på olika nivåer inom polisväsendet efter årsskiftet när polisreformen träder i kraft? Den frågan har ett trettiotal polisbefäl från hela Svenskfinland dryftat på seminarium i Jakobstad i dag, torsdag.

bollsport i skola.

"Idrottsklassen är en seger för S:t Olofsskolan"

Idrottande elever stod i beråd att byta till finsk skola för att kunna fortsätta idrotta. Nu är St Olofsskolans nybildade idrottsklass ett äss i ärmen för skolan.

Sommar i skärgården.

Utörutt avgörs i domstolen

Konkurrensutsättningen av Utörutten i Åbolands skärgård gransas av marknadsdomstolen.

"Reglerna slår hårt mot mindre"

Det säger Skärgårdssparbankens verkställande direktör Eugen Friman som är kritisk till Finansinspektionens regelverk.

Israel böjer sig inte för EU:s krav om bosättningar

Israel går hellre miste om hundratals miljoner euro än böjer sig för EU:s krav för forskningssamarbete.

Ben Talus

Yrkesskolorna i Österbotten förlorar färre platser än väntat

Yrkesakademin i Österbotten och Optima förlorar färre studieplatser än väntat. Det klarnade när Utbildningsministeriet gav sitt besked på torsdagen. Men trots att studieplatserna blev fler än man trott hjälper det inte YA:s ekonomi. På Optima är man inte heller nöjda med resultatet.

Fritidsfiskare med röd mössa och flytväst tar upp nät med en abborre i sin roddbåt.

I sommar skärps fiskeövervakningen

Övervakningen av fiske skärps i sommar. Forststyrelsen kommer att ha fler övervakare anställda i sommar. Det här på grund av att fiskelagen förnyades 2012.

Restauranger tror inte på kalorikrav

Restaurangföretagare har svårt att smälta krav på bättre utmärkning av vad restaurangmaten innehåller. Dyrt och onödigt, låter domen om ett av förslagen som finns med i statsrådets färska redogörelse om livsmedelssäkerheten.

Nordkoreas ledare Kim Jong-un ser över militära strategier

Nordkorea ställer egna förhandlingskrav

Nordkorea har ställt egna villkor för förhandlingar med USA och Sydkorea. Nordkorea kräver bland annat att man häver de FN-sanktioner som landet fått på grund av deras kärn- och missiltester.

Undervisning

Hela 2 000 hotfulla lägen i skolor - bara i Helsingfors

Klasslärarförbundet kräver klara spelregler för vad lärarna får göra i skolorna. Bara i huvudstadsregionen görs det varje år närmare 2 000 anmälningar om hotfulla situationer i skolorna.

Tiikerit från Karleby

Ligafinalen blir dyr för Tiikerit i Karleby

Det blir dyrt för Karlebylaget Tiikerit att spela final i herrarnas volleybolliga. Laget tvingas lägga ut 10 000 euro på att göra om ishallen till volleybollplan.

Problem med tv-apparaten.

MTV-anställda lämnar in förlikningsförslag

MTV:s programarbetare och tjänstemän har lämnat in ett förlikningsförslag. De hotar med strejk den 11:e april, om de inte får ett kollektivavtal de är nöjda med innan dess.

Brännoljan som runnit ut i Kvarnträsket är tunn

Inget åtal för oljeolyckan vid Raseborgsinstitutet

Åklagaren lägger ner förundersökningen kring en omfattande oljeläcka vid det tidigare Raseborgsinstitutet i Raseborg i slutet av december. Häradsåklagare Mika Mäkelä anser det osannolikt att han skulle väcka åtal och då är det onödigt att undersöka fallet vidare.

AKT:s ordförande dömer ut nollinje

Bil- och transportfacket AKT:s nya ordförande Marko Piirainen dömer ut arbetsgivarnas krav på nollönehöjningar. Arbetsmarknaden ser ut att gå mot förbundsvisa förhandlingar i höst och arbetsgivarcentralen EK har krävt avtal som inte höjer lönekostnaderna.

MTV:s förhandlingar resultatlösa

Förhandlingarna om ett avtal för programarbetarna vid MTV har inte lett till något resultat. Arbetsgivaren är inte redo att ändra på sitt erbjudande på en löneförhöjning på en halv procent, som de lade fram redan för flera veckor sedan.

Cyperns öde kan avgöras ikväll

En depostitionsskatt kan bli verklighet i Cypern trots allt. Parlamentet debatterar om hur man ska samla ihop garantisumman 5,8 miljarder för att få hjälppaketet på 10 miljarder euro.

Äldre person i rullstol.

Äldreboenden kan tvingas stänga

Privata äldreboenden i Österbotten kan tvingas stänga eftersom de inte fyller Regionförvaltningsverkets krav på anställda och utrymmen. De Gamlas Hem i Jakobstad borde utöka personalen eller bygga om fastigheten och Florahemmet anställa kompetent personal.

Vattenläckan i Kimito åtgärdad

En stor vattenläcka uppstod i morse i Kimito. Vattenläckan är nu åtgärdad, men vattenverket rekommenderar att kunderna låter vattnet rinna tills det är klart.

Hurudant är ett välfungerande restaurangkök?

Restaurang Knipan är inte i så gott skick och för tillfället har inte en enda krögare visat intresse för att ta över och driva restaurangen. Men vad behövs för att få ett kök att fungera bra? Krögaren Hans Lundström visar upp köket i Restaurant GH i Ekenäs.

Greenpeace kritiserar Arktiska rådet

Arktiska rådets beredskapsplan för oljeolyckor i Arktisområdet får hård kritik. Enligt Greenpeace räcker varken resurserna eller infrastrukturen hos oljebolagen till för att hantera en stor olycka.

Valios mjölkförpackningar

Mjölken blir dyrare

Idag höjer Valio priset på mjölk med 30 procent. Nu är det upp till handlarna att bestämma om också konsumenterna märker prishöjningen.

Jemenitisk journalist tror på al Qaida-uppgifter

En jemenitisk journalist som Yle Uutiset talat med säger att uppgifterna om att de kidnappade finländarna befinner sig i händerna på al-Qaida är tillförlitliga. UM kommenterar inte uppgiften.

Världsledare anländer till G8-möte i Kanada

Kanadas ursprungsbefolkning kräver bättre förhållanden

De senaste veckorna har Kanadas ursprungsbefolkning bildat en proteströrelse. Bland annat har de blockerat flera järnvägslinjer för att få gehör för sina krav om bättre levnadsförhållanden.

Sibboborna har kastat in handduken

I Sibbo verkar invånarna ha gett upp hoppet då det gäller framtiden som självständig kommun.

Finländare kidnappade i Jemen

Ett finländskt par och en österrikisk man har kidnappats av beväpnade män i Jemens huvudstad Sanaa. Nyhetsbyrån AFP citerar myndighetskällor som uppger att terroristnätverket al-Qaida skulle ligga bakom kidnappningen.

Övergivna bilar fyller Vasa stads depå

Vasabornas gamla övergivna bilar fyller stadens förvaring på Grusgatan i Vasa. Nu finns 40-50 bilar på platsen och det tar länge att få klarhet i om bilarna övergår i stadens ägo.

TS: Inrikesministeriet vill ha fler poliser med invandrarbakgrund

Finns bara några tiotals aktiva i nuläget.

Anhörigvård

Allt fler blir närståendevårdare

Det blir fler och fler som vill vårda anhöriga hemma. Antalet närståendevårdare har ökat både i Kristinestad och Jakobstad. Helena Strandholm, avdelningsskötare i Kristinestad, tror att det beror på att det blivit lättare att få stöd.

Prestationsångest och ensamhet går hand i hand

Skyhöga krav på att lyckas i skolan och yrkeslivet - samtidigt en avgrundsdjup känsla av ensamhet. Så beskriver många unga sina liv på den finlandssvenska chatten Sluta panta. OBS frågar sig hur man ska få syn på ungdomar som under ytan mår riktigt dåligt.

Avfallsförbränningsverket i Oriketo

HFD: tummen ner för mer nådatid för förbränningsverket

Det snart 40 år gamla avfallsförbränningsverket i Åbo får inte förlängt miljötillstånd, det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast.

Börsen i Madrid

Ny krisplan för spanska banker

Spanska regeringen har presenterat ett reformpaket som tvingar de spanska bankerna att öka sina reserver med 30 miljarder euro. Nyheten fick aktiekursen på Madridbörsen att falla med över tre procent.

arbetare på kakaoodling

Fazer vill veta varifrån kakaon kommer

Sötsakskoncernen Fazer lovar ha bättre koll på varifrån den kakao bolaget använder kommer. Senast år 2017 ska all kakao uppfylla kraven för ansvarsfull kakaoproduktion, säger Fazer i ett pressmeddelanden.

Houtskärs kyrka

Byaskvaller och Herrens ord

Kyrkan har spelat en stor roll i skärgårdens byar.