Senaste artiklar
Nobelpriset i kemi går till upptäckten av gensaxen CRISPR/Cas9: "Skriver om livets kod"
Priset delades ut av den Kungliga Vetenskapsakademien.
Nästan 500 000 finländare har donerat sin arvsmassa till forskning - men Finngen väcker frågor om integritetsskydd och datasekretess
Finngen skapar diskussion om genforskningens etik.
THL kartlägger individuella faktorer som kan utsätta för svår coronasmitta
Det finns stora skillnader mellan individer.
Åboforskare: Barn till mammor som rökt under graviditeten löper större risk för adhd
Ny forskningssätt stöder tidigare forskningsresultat
Nu har två musmammor fått ungar tillsammans - första gången däggdjur av samma kön fått ungar
Forskningsprojekt har lyckats kombinera två äggceller.
En överraskande upptäckt – den australiensiska författaren Robert Drewe visade sig vara 1 % finländare
Jag kan alltid skylla på min "inner Finn"!
Svensk forskning: Fästingar med blödarfebervirus har påträffats i Europa
Risken att viruset sprids norrut bedöms som mycket liten.
Forskare fick möss att backa i ålder - väcker fantasi om evig ungdom
För första gången föryngras en levande organism.
Unik baby föddes - har genuppsättning från tre personer
Ingreppet gjordes för att undvika ärftlig defekt.
DNA ljuger inte: Finländarna är annorlunda
Det framgår av en analys publicerad i tidskriften Nature.
Information om gener samlas i genomcenter - underlättar diagnosticering
Gentester kan peka på sjukdomsrisker.
Får man ändra på människans arvsmassa?
Genteknologin väcker många etiska frågor.
De kartlade alla islänningars gener - vad händer nu?
Vill man veta om man riskerar insjukna i en dödlig sjukdom?
"Epigenomiken kan rädda liv"
Epigenomiken lär oss allt mer om hur miljön och omgivningen påverkar oss och vår hälsa. Och hälsan hos våra barn. Och kanske barnbarn.
Kritiken haglar över Tyska holmens bro i Dalsbruk
Tyska holmens bro i Dalsbruk är farlig att använda. Det anser Fri samverkan-politikern och Dalsbruksbon Martti Murto som tycker att kommunen ska ta ansvar för bron trots att bron inte är kommunens.
Tyska holmens bro förargar
Tyska holmens bro diskuterades i Kimitoöns kommunfullmäktige på måndag. Socialdemokraterna lämnade in en motion om att kommunen så snabbt som möjligt bör göra något åt den dåliga bron.
"Stor ära att vara nämndeman"
Nämndemännen fungerar som lekmannadomare vid rättegångar för speciellt grövre brott. Nu vill regeringen minska antalet nämndemän. Anders Brunberg har fungerat som nämndeman vid Österbottens tingsrätt i nio år och han tycker att nämndemännen har en viktig funktion som länk mellan rättsväsendet och allmänheten.
Ny forskning bekräftar Neandertalare i Varggrottan
Varggrottan i Kristinestad har varit boplats för Neandertalare, den saken slår arkeologen Hans-Peter Schulz fast. De nyaste forskningsresultaten visar att fynd som gjorts på platsen inte kan ha formats av naturen.
Bitcoin sysselsätter i Kimito
Den digitala valutan bitcoin ger jobb åt unikt litet företag i Kimito. BFSB säljer utrustning som behövs för att skapa bitcoin och sysselsätter sex personer.
Snöskoter försvann i havet, man och kvinna räddades av fiskare
Det kunde ha gått riktigt illa för paret som körde genom isen om inte ett par fiskare befunnit sig i närheten.
Splittrade åsikter om D-vitamintest
Vårdföretag och läkare rekommenderar att man testar d-vitaminhalten i kroppen under vintermånaderna. Men D-vitaminforskare Christel Lamberg-Allardt säger att det saknas enhetliga analysmetoder, så att provresultaten är helt opålitliga.
Gemensam religionsundervisning för alla trossamfund?
Utbildningsstyrelsens reform av gymnasiets läroplan har väckt en debatt om hur religionsundervisningen ska se ut. Enligt den nuvarande gymnasielagen hör religionsundervisningen till de obligatoriska ämnen som man inte får välja bort.
Motorcyklist smet undan polisen i Åbo
En motorcyklist vägrade stanna på polisens begäran och inledde en flykt som orsakade fara för flera människor. Delar av motorcyklistens flykt gick på lättrafikleder.
Åbo satsar stort på Östersjöskydd
Åbo och Helsingfors förbinder sig tillsammans till att skydda Östersjön. Åbo satsar bland annat på att återvinna näringsämnen i avloppsvattenslammet
Viktigt med kultur för barn och unga
Ann-Luise Bertell kommer från och med augusti att vara en av dem som sitter i Svenska kulturfondens ledning. Hon valdes nyligen till ordförande för Kulturfondens delegation och hon kommer att ha ett inflytande när det gäller till vem Kulturfonden delar ut stöd.
60 djur brann inne i Ylistaro
En brand ödelade en hel ladugård i Ylistaro tidigt på onsdagmorgon. Samtliga 60 djur brann inne. Djuren bestod av 30 mjölkkor och 30 övrig nötkreatur. Ladugården var 600 kvadratmeter stor.
Vasa stad presenterade sitt miljöprogram
Vasa stad har fyra teman i sitt energi och miljöprogram. Staden vill bland annat satsa på att utveckla energiklustret och produktionen av förnybar energi.
En vit månad behöver inte bara handla om sprit
Ungdomens spritvanor har återgått till 1980-talsnivå, det vill säga tonåringarna dricker mindre nu än på 1990-talet.
Från sopor till barnmat
Roskisdykare uppmärksammar matsvinn.
Dagmamman – en film om att välja
Hur mycket press klarar ett äktenskap och finns det drömmar som kan göra familjelivet till en mardröm? Klaus Härös ”Dagmamman” väcker många frågor.
Förändringar inte alltid av ondo säger förtroendeman vid ÅA
Vid Åbo Akademi i Vasa tar personalen beskedet om att Åbo Akademi skär ner sin personal med 64 personer med jämnmod. Det är fortfarande oklart hur personalen på de olika orterna kommer att drabbas men förtroendeman Tina Selänniemi säger att alla fått kontinuerlig information om förhandlingarna.
"Biståndsprojekt borde utvärderas bättre"
Finland borde granska effekterna av biståndsarbete noggrannare. Det säger Susanna Sandström som forskat i resultatet av biståndsarbete.
Att jobba i mörkrummet är som att meditera
Digitalkameran i all ära, men att fotografera på gammaldags, analogt vis, har ändå sin charm. En nybörjarkurs i fotografering med film anordnas två lördagar på Malakta i Malax.
Salobor marscherar för BB på lördag
Många Salobor är oroliga för hur det ska gå för stadens förlossningsavdelning. På lördag ordnas ett jippo till förmån för stadens BB.
Stamcellsforskare i Åbo får pris
Specialforskare Riikka Lund från Åbo bioteknikcentrum belönas med teknikakademins utmärkelse Millenium Distinction Award för hennes stamcellsforskning.
Köttproducenter vill behålla sina varumärken
Köttproducenterna i Västnyland välkomnar ett nytt slakteri i regionen, men är måna om att behålla sitt varumärke. Det här med anledning av det slakteri som planeras i Västankvarn. Alternativet skulle vara att marknadsföra produkterna genom ett gemensamt västnyländskt varumärke.
Trafikkonsulter behövs i Norra hamnen
I november börjar man arbeta på ett detaljplaneförslag för trafiken till Norra hamnen. Men innan det ritas måste man se över hur trafikarrangemangen för tillfället fungerar på området. Se video
Om gener och synskärpa och kastarmar och dopning
Här i Finland vet gemene man en hel del om hemoglobinvärden, höghöjdsträning och EPO. Det första viktigt med tanke på uthållighetsidrottarens kapacitet, det andra tillåten hjälp på vägen, det tredje otillåten hjälp på vägen. I andra grenar är det andra medel som gäller.
Populära dna-test på nätet är delvis opålitliga
Allt fler finländare köper dna-test på internet. De vill veta vilka ärftliga sjukdomar de kan råka ut för. Men frågan är hur testen ska tolkas. Det blir lätt felbedömningar som kan leda till psykiska problem. Genexperter ifrågasätter också en del av analysresultaten.
"Själens Esperanto" ger tröst vid svår sjukdom
När cancerbeskedet kommer upplever de flesta det som om de befinner sig i en osäkerhets-zon, enligt Norrlund mycket beroende på att cancer historiskt sett haft ett ganska dystert förflutet. Idag blir ungefär 60 % av de finländare som insjuknar i cancer per år helt och hållet friska.
Människans krigiska natur ifrågasätts
Är människan en krigisk varelse av naturen? Doktorand Patrik Söderberg och docent Douglas Fry vid Åbo Akademi i Vasa ifrågasätter den här bilden genom en artikel som har väckt internationellt intresse.
KSF-damer spelade oavgjort
KSF-damerna delade på poängen med Turun Weikot i en match som slutade 1-1.
Ny broschyr presenterar naturen i Hangö
Hangö har fått en ny broschyr som ska locka folk till att röra sig ute i naturen oavsett årstid.
Tre hjältar fick livräddningsmedaljer
Tre livräddningsmedaljer delades ut i Åbo på tisdagen till tre män som hade handlat hjältemodigt och räddat andra i fara.
Gymnasistförbundet vill ha vetenskapstävling kvar
Finlands Gymnasistförbund upprörs av att vetenskapstävlingen för gymnasieelever Viksu läggs på is åtminstone för ett år. Enligt förbundet förbereder många elever sina tävlingsbidrag under flera läsårs tid.
Stefan: - 9 kg och friskare blod!
I november sade mitt fläsk kring samvetet att jag skall "besikta" mig. Beställde tid och man kollade alla möjliga värden i blodet. Bland annat det dåliga kolesterolvärdet var för högt. Nu togs nytt prov och jag fick resultaten.
Med flera hundra kemikalier i blodet
Ett kemikaliesamhälle har vuxit fram sedan andra världskriget. Dokumentären Underkastelsen handlar om de 100 000 kemikalier vi dagligen använder, vad vi har dem till och vad de gör med oss och vår hälsa.
Invandrare ska integreras genom motion
Hangö ska försöka integrera sina invandrare genom att locka dem på gemensamma promenader eller simning. Staden har fått 4 500 euro av Kultur- och undervisningsministeriet för att integrera invandrare genom motion.
B12-vitaminbrist kan ligga bakom Alzheimer
Bristen på B12-vitamin kan ha en större betydelse vid uppkomsten av demenssjukdomen Alzheimer än man tidigare har trott. Forskare har upptäckt att i synnerhet åldringar kunde motverka minnessjukdomar genom B12-vitamintillskott.