Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Ultraljudsbild på ett foster.

Åboforskare: Barn till mammor som rökt under graviditeten löper större risk för adhd

Ny forskningssätt stöder tidigare forskningsresultat

Fästing på hud.

Svensk forskning: Fästingar med blödarfebervirus har påträffats i Europa

Risken att viruset sprids norrut bedöms som mycket liten.

En laboratoriemus.

Forskare fick möss att backa i ålder - väcker fantasi om evig ungdom

För första gången föryngras en levande organism.

Forskare granskar provrör i laboratorium.

Unik baby föddes - har genuppsättning från tre personer

Ingreppet gjordes för att undvika ärftlig defekt.

Skolelever i färggranna kläder på Ratina Stadion vid utlysningen av skolfreden

DNA ljuger inte: Finländarna är annorlunda

Det framgår av en analys publicerad i tidskriften Nature.

Baby

Får man ändra på människans arvsmassa?

Genteknologin väcker många etiska frågor.

Robot som arbetar med blodprover i genbankens kylrum.

De kartlade alla islänningars gener - vad händer nu?

Vill man veta om man riskerar insjukna i en dödlig sjukdom?

Riitta Lahesmaa

"Epigenomiken kan rädda liv"

Epigenomiken lär oss allt mer om hur miljön och omgivningen påverkar oss och vår hälsa. Och hälsan hos våra barn. Och kanske barnbarn.

Kritiken haglar över Tyska holmens bro i Dalsbruk

Tyska holmens bro i Dalsbruk är farlig att använda. Det anser Fri samverkan-politikern och Dalsbruksbon Martti Murto som tycker att kommunen ska ta ansvar för bron trots att bron inte är kommunens.

Tyska holmens bro förargar

Tyska holmens bro diskuterades i Kimitoöns kommunfullmäktige på måndag. Socialdemokraterna lämnade in en motion om att kommunen så snabbt som möjligt bör göra något åt den dåliga bron.

"Stor ära att vara nämndeman"

Nämndemännen fungerar som lekmannadomare vid rättegångar för speciellt grövre brott. Nu vill regeringen minska antalet nämndemän. Anders Brunberg har fungerat som nämndeman vid Österbottens tingsrätt i nio år och han tycker att nämndemännen har en viktig funktion som länk mellan rättsväsendet och allmänheten.

Neandertalmänniskor i Varggrottan.

Ny forskning bekräftar Neandertalare i Varggrottan

Varggrottan i Kristinestad har varit boplats för Neandertalare, den saken slår arkeologen Hans-Peter Schulz fast. De nyaste forskningsresultaten visar att fynd som gjorts på platsen inte kan ha formats av naturen.

Bitcoin sysselsätter i Kimito

Den digitala valutan bitcoin ger jobb åt unikt litet företag i Kimito. BFSB säljer utrustning som behövs för att skapa bitcoin och sysselsätter sex personer.

Bilden tagen norrut från Fjärdskär i Korsholm.

Snöskoter försvann i havet, man och kvinna räddades av fiskare

Det kunde ha gått riktigt illa för paret som körde genom isen om inte ett par fiskare befunnit sig i närheten.

Splittrade åsikter om D-vitamintest

Vårdföretag och läkare rekommenderar att man testar d-vitaminhalten i kroppen under vintermånaderna. Men D-vitaminforskare Christel Lamberg-Allardt säger att det saknas enhetliga analysmetoder, så att provresultaten är helt opålitliga.

Klippmoskén i Jerusalem

Gemensam religionsundervisning för alla trossamfund?

Utbildningsstyrelsens reform av gymnasiets läroplan har väckt en debatt om hur religionsundervisningen ska se ut. Enligt den nuvarande gymnasielagen hör religionsundervisningen till de obligatoriska ämnen som man inte får välja bort.

Polisbil.

Motorcyklist smet undan polisen i Åbo

En motorcyklist vägrade stanna på polisens begäran och inledde en flykt som orsakade fara för flera människor. Delar av motorcyklistens flykt gick på lättrafikleder.

Åbo satsar stort på Östersjöskydd

Åbo och Helsingfors förbinder sig tillsammans till att skydda Östersjön. Åbo satsar bland annat på att återvinna näringsämnen i avloppsvattenslammet

Ann-Luise Bertell är Wasa teaters nya chef

Viktigt med kultur för barn och unga

Ann-Luise Bertell kommer från och med augusti att vara en av dem som sitter i Svenska kulturfondens ledning. Hon valdes nyligen till ordförande för Kulturfondens delegation och hon kommer att ha ett inflytande när det gäller till vem Kulturfonden delar ut stöd.

Räddningsmanskap arbetar vid ett brinnande hus.

60 djur brann inne i Ylistaro

En brand ödelade en hel ladugård i Ylistaro tidigt på onsdagmorgon. Samtliga 60 djur brann inne. Djuren bestod av 30 mjölkkor och 30 övrig nötkreatur. Ladugården var 600 kvadratmeter stor.

Vasa stad presenterade sitt miljöprogram

Vasa stad har fyra teman i sitt energi och miljöprogram. Staden vill bland annat satsa på att utveckla energiklustret och produktionen av förnybar energi.

En vit månad behöver inte bara handla om sprit

Ungdomens spritvanor har återgått till 1980-talsnivå, det vill säga tonåringarna dricker mindre nu än på 1990-talet.

Från sopor till barnmat

Roskisdykare uppmärksammar matsvinn.

Dagmamman (12)

Dagmamman – en film om att välja

Hur mycket press klarar ett äktenskap och finns det drömmar som kan göra familjelivet till en mardröm? Klaus Härös ”Dagmamman” väcker många frågor.

Tina Selänniemi

Förändringar inte alltid av ondo säger förtroendeman vid ÅA

Vid Åbo Akademi i Vasa tar personalen beskedet om att Åbo Akademi skär ner sin personal med 64 personer med jämnmod. Det är fortfarande oklart hur personalen på de olika orterna kommer att drabbas men förtroendeman Tina Selänniemi säger att alla fått kontinuerlig information om förhandlingarna.

"Biståndsprojekt borde utvärderas bättre"

Finland borde granska effekterna av biståndsarbete noggrannare. Det säger Susanna Sandström som forskat i resultatet av biståndsarbete.

Patricia Rodas

Att jobba i mörkrummet är som att meditera

Digitalkameran i all ära, men att fotografera på gammaldags, analogt vis, har ändå sin charm. En nybörjarkurs i fotografering med film anordnas två lördagar på Malakta i Malax.

Salobor marscherar för BB på lördag

Många Salobor är oroliga för hur det ska gå för stadens förlossningsavdelning. På lördag ordnas ett jippo till förmån för stadens BB.

Stamcellsforskare i Åbo får pris

Specialforskare Riikka Lund från Åbo bioteknikcentrum belönas med teknikakademins utmärkelse Millenium Distinction Award för hennes stamcellsforskning.

kvarn, västankvarn gård, västnylandVästankvarn gård

Köttproducenter vill behålla sina varumärken

Köttproducenterna i Västnyland välkomnar ett nytt slakteri i regionen, men är måna om att behålla sitt varumärke. Det här med anledning av det slakteri som planeras i Västankvarn. Alternativet skulle vara att marknadsföra produkterna genom ett gemensamt västnyländskt varumärke.

Toma Holmberg

Trafikkonsulter behövs i Norra hamnen

I november börjar man arbeta på ett detaljplaneförslag för trafiken till Norra hamnen. Men innan det ritas måste man se över hur trafikarrangemangen för tillfället fungerar på området. Se video

Marianne Nyman.

Om gener och synskärpa och kastarmar och dopning

Här i Finland vet gemene man en hel del om hemoglobinvärden, höghöjdsträning och EPO. Det första viktigt med tanke på uthållighetsidrottarens kapacitet, det andra tillåten hjälp på vägen, det tredje otillåten hjälp på vägen. I andra grenar är det andra medel som gäller.

Populära dna-test på nätet är delvis opålitliga

Allt fler finländare köper dna-test på internet. De vill veta vilka ärftliga sjukdomar de kan råka ut för. Men frågan är hur testen ska tolkas. Det blir lätt felbedömningar som kan leda till psykiska problem. Genexperter ifrågasätter också en del av analysresultaten.

Gunnar Norrlund, patientkurator

"Själens Esperanto" ger tröst vid svår sjukdom

När cancerbeskedet kommer upplever de flesta det som om de befinner sig i en osäkerhets-zon, enligt Norrlund mycket beroende på att cancer historiskt sett haft ett ganska dystert förflutet. Idag blir ungefär 60 % av de finländare som insjuknar i cancer per år helt och hållet friska.

Den ryska segerparaden 2011

Människans krigiska natur ifrågasätts

Är människan en krigisk varelse av naturen? Doktorand Patrik Söderberg och docent Douglas Fry vid Åbo Akademi i Vasa ifrågasätter den här bilden genom en artikel som har väckt internationellt intresse.

En fotboll.

KSF-damer spelade oavgjort

KSF-damerna delade på poängen med Turun Weikot i en match som slutade 1-1.

Ny broschyr presenterar naturen i Hangö

Hangö har fått en ny broschyr som ska locka folk till att röra sig ute i naturen oavsett årstid.

Livboj i vatten

Tre hjältar fick livräddningsmedaljer

Tre livräddningsmedaljer delades ut i Åbo på tisdagen till tre män som hade handlat hjältemodigt och räddat andra i fara.

Vetenskapsmän följer med partikelkollisionen

Gymnasistförbundet vill ha vetenskapstävling kvar

Finlands Gymnasistförbund upprörs av att vetenskapstävlingen för gymnasieelever Viksu läggs på is åtminstone för ett år. Enligt förbundet förbereder många elever sina tävlingsbidrag under flera läsårs tid.

Mat kan vara starkt beroendeframkallande

Stefan: - 9 kg och friskare blod!

I november sade mitt fläsk kring samvetet att jag skall "besikta" mig. Beställde tid och man kollade alla möjliga värden i blodet. Bland annat det dåliga kolesterolvärdet var för högt. Nu togs nytt prov och jag fick resultaten.

Underkastelsen

Med flera hundra kemikalier i blodet

Ett kemikaliesamhälle har vuxit fram sedan andra världskriget. Dokumentären Underkastelsen handlar om de 100 000 kemikalier vi dagligen använder, vad vi har dem till och vad de gör med oss och vår hälsa.

Badstrand i Hangö

Invandrare ska integreras genom motion

Hangö ska försöka integrera sina invandrare genom att locka dem på gemensamma promenader eller simning. Staden har fått 4 500 euro av Kultur- och undervisningsministeriet för att integrera invandrare genom motion.

B12-vitaminbrist kan ligga bakom Alzheimer

Bristen på B12-vitamin kan ha en större betydelse vid uppkomsten av demenssjukdomen Alzheimer än man tidigare har trott. Forskare har upptäckt att i synnerhet åldringar kunde motverka minnessjukdomar genom B12-vitamintillskott.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida