Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Polisen registrerar obrukbara vapen

Polisen öppnar i dag (19.9) elektronisk registrering av vapen i obrukbart skick. I Österbotten väntar sig polisen några hundra anmälningar.

Enligt nuvarande lag måste också deaktiverade eller obrukbara vapen registreras hos polisen. Efter juli 2024 blir det straffbart att inneha oregistrerade vapen.

I hela landet väntar sig polisen tiotusentals anmälningar om vapen. Obrukbara vapen är ofta sådana som gått i arv inom familjen.

Artikeln är ett översatt sammandrag av Ampumakelvottomista aseista pitää ilmoittaa poliisille – sähköinen asiointi avautuu.

Fortsatta demonstrationer mot massvåldet i Serbien – 23 000 vapen har lämnats in

På fredagen drog tiotusentals serber igen ut på gatan för att demonstrera mot den senaste tidens masskjutningar.

Det är tredje gången sedan en 13-årig skolpojke öppnade eld med sin fars vapen mot sina klasskamrater den 3 maj. Åtta elever och en säkerhetsvakt dödades. Sju personer skadades. Nästa dag skedde en ytterligare masskjutning där åtta personer dog.

Efter våldet meddelade regeringen att olagliga vapen, av vilka det finns många på Balkan efter 90-talets krig, får överlämnas utan konsekvenser. Regeringen gav en månad för folket att lämna in sina vapen. Sedan dess har över 23 000 vapen lämnats in, meddelar den serbiske ministern Bratislav Gašić.

Demonstranterna är missnöjda med hur regeringen har hanterat krisen. De kräver bland annat att presidenten och två ministrar avgår.

Källa: AFP, Reuters

Serbisk minister avgick till följd av masskjutningar

Serbiens utbildningsminister Branko Ruzic avgick på söndagen till följd av de två masskjutningar som ledde till 17 döda och som har chockat hela nationen.

Regeringen har samtidigt uppmanat medborgarna att lämna in alla illegala och oregistrerade vapen, granater och ammunition – utan att bli åtalade. De som ignorerar ordern kommer att ställas inför åtal och potentiellt dömas till flera år i fängelse.

Det finns stora mängder vapen i Serbien. Landet toppar den europeiska listan över registrerade vapen per capita.

Källa: AP

En grupp med män står på gatan med tunga vapen.

Vapen dödar allt fler i USA – här är landets vapenkultur i siffror

Rekordmånga barn drabbades under pandemin.

Skottlossning vid tågstation i München 13.6.2017

Flera skadade i skottlossning i München - inte terrorism enligt polisen

En man började skjuta under poliskontroll på tågstation.

Två pistoler och ammunition

Psykiater: Begränsa tillgången på vapen så minskar vapenvåldet

Psykiater Kristian Wahlbeck vill ha skärpta lagar.

Bild på ett handeldvapen och kulor.

Psykiater: Skärpta lagar minskar vapenvåld

Tillgången till vapen har stor inverkan på våldsbrott.

En person sprutar pepparspray.

Tyskland: Gaspistol och pepparsprej mot rädsla

Allt fler tyskar ansöker om småvapenlicens.

Premiär för sjöfågelsjakt 2015 i Pedersöre.

Vapen får inte lämnas obevakade i sommarstugan

Västnylänningar förvarar vapen bra, säger polisen.

Ingåborna har många vapen i skåpet

Ingå är den vapentätaste kommunen i Västnyland.

Premiär för sjöfågelsjakt 2015 i Pedersöre.

Korsnäsborna har flest vapen i Österbotten

Vasa ligger längst ner i statistiken.

USA:s president Barack Obama

Obama lovar nya försök att skärpa vapenlagar

I Texas blir det tillåtet att öppet bära handeldvapen.

Barack Obama

Obama träffar anhöriga till offren för skolmassakern

Gärningsmannen klagade över att inte ha någon flickvän.

Lars Kärkinen, ordförande för Österbottensdistriktet vid jägarförbundet.

Jägare vann strid om patronförvaring

Ministerium drog tillbaka kritiserad förordning.

Vapen i dallas, texas.

Texas tillåter vapen på universitet

Delstaten den åttonde i USA att tillåta vapen i skolan.

Två pistoler och ammunition

Hangömannen köpte vapnen på nätet

Polisen beskrev fynden hemma hos Hangöbon som enastående.

En polisbil där det står polis med stora bokstäver.

Man som sköt mot polis i Salo åtalas för mordförsök

Den man som avfyrade flera skott mot en polisbil i Halikko i Salo i november i fjol åtalas för mordförsök. Mannen sköt mot polispatrullen med en kulsprutepistol.

Poliskonstapel Peter Whittingham från Los Angeles besöker Norden.

The Norden: LA-polis tappar plånbok i Vasa

Kapten Peter Whittingham är en intressant polis. En lång och stor jamaican som jobbar som polis i Los Angeles. Han är på amerikanskt vis supersocial och älskar att prata. Helst med mannen på gatan och allra helst om polisväsendet.

polisbil

Man gick omkring med hagelgevär i höghus

Helsingforspolisen grep i går på måndagskvällen en man som gick omkring med ett hagelgevär i ett höghus i Östra centrum. Mannen var kraftigt berusad.

Teknik och träning gör skolan trygg

Mårtensbro skola och daghem invigdes i fjol och är byggt och utrustat enligt nya säkerhetsbestämmelser som lagts upp efter de senaste skolskjutningarna för fem år sedan. 400 barn i åldern 0-15 år vistas dagligen i ett av regionens säkraste skolhus.

Vårdslös hobby kunde ha sprängt Karihaara i luften

Den stora samlingen krigstida ammunition i Kemi var hobbyverksamhet, säger den gärningsman som överlevde gårdagens sprängolycka. Krigshistoriker är av annan åsikt - bara virrhjärnor beter sig oaktsamt.

Närbild på startpistol.

Startpistoler stals i Vörå

Två startpistoler har försvunnit från idrottsanläggningen i Vörå. Ärendet har anmälts till polisen, säger Kjell Backlund, ordförande för Vörå idrottsförening.

En av mordåtalade anländer till domstolen i London.

London: Andra åtalet för soldatmord

En andra person har åtalats för mord i samband med soldatmordet i London för knappt två veckor sedan. Den andre misstänkte, en 22-årig man, åtalades redan i onsdags.

Obama kräver stränga vapenlagar

En månad efter skolmassakern i Newtown har president Obama presenterat förslag på tuffare vapenlagar. Det är fråga om den mest omfattande vapenreformen i USA på årtionden. Förslaget faller inte i god jord bland de konservativa och vapenlobbyn NRA. Mette Nordström rapporterar från Washington

Amerikanerna hamstrar vapen

Vapenhandeln i USA ökade kraftigt i slutet av fjolåret. Fruktan för president Barack Obamas planer på att begränsa vapenhandeln har lett till att tusentals människor köper handeldvapen.

Nyårsskotten i Parkstad var inget gängbråk

Skotten som avfyrades under nyårsnatten i Parkstad i Helsingfors handlade om nyårsfirande. Det var inte frågan om gängbråk såsom medier rapporterat de senaste dagarna.

Elever i Newtown återvänder till skolan

De överlevande skolbarnen från massakern i Newtown i USA återvänder i dag till skolarbetet. Men inte till den gamla skolan, som är stängd för alla utom för polisen, utan till ett skolhus i en grannstad, där man lovar att säkerhetsarrangemangen är i topp.

man håller i vapen.

Lärare i USA ska få gratis skyttelektioner

Flera sportskytteklubbar i USA ska börja ordna gratis vapenträning för lärare. Det är bland annat en sportskytteklubb i Utah som planerar att erbjuda gratis vapenträning för lärare.

USA: Tidning publicerade namn på vapeninnehavare

Tidningen The Journal News har retat upp vapenninnehavare i USA. Tidningen publicerade en karta på sin webbplats med namn och adress på 33 000 personer som har tillstånd för vapeninnehav. Många är upprörda över publiceringen.

Obama kräver skärpta vapenlagar

President Barack Obama kräver att vapenlagarna skärps i USA. Han har gett vicepresident Joe Biden i uppgift att reda ut hur det vapenrelaterade våldet kunde minskas i USA.

De dödade barnen var mellan sex och sju år gamla

Enligt de läkare som undersökt offren för skolskjutningen i USA hade alla de dödade barnen skjutits ett stort antal gånger. De var alla sex eller sju år gamla och gick i första klassen. Också namnen på de 20 barnen - tolv flickor och åtta pojkar - har nu getts ut.

Polisen i arbete

Gärningsmannen i Gammelbacka begick självmord

Polisen hittade mannen död i lägenheten då de gick in vid tvåtiden på morgonen. Gärningsmannen hade inte tillstånd för sitt vapen.

De är mest gamla militärgevär som lämnats in till polisen i Egentliga Finland.

Nådeårsinsamling av olovliga vapen

Olovliga vapen och sprängämnen kan utan påföljd lämnas in under tiden 23-25 oktober. Det är polisinrättningen i Mellersta Österbotten och Pedersöre härad och försvarsmakten som gemensamt står bakom den så kallade nådeårsinsamlingen.

Brottshärva bakom skottet i Nordsjö

I början av juli blev en man i Nordsjö skjuten från en bil och det har lett polisen till en större brottshärva. Förundersökningen kring skottdramat i Nordsjö i östra Helsingfors är nu färdig.

Räsänen: Alla vapen borde låsas in

Alla skjutvapen borde förvaras i låsta vapenskåp - också enskilda vapen. Det anser inrikesminister Päivi Räsänen, som vill ha en lagändring på den här punkten.

Rättspsykiater Stephan Salenius

Spotlight: Sjuk, förvirrad och beväpnad

Vapen hos psykiskt sjuka människor