Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

En man gråter vid en död kropp på ett bårhus i Gaza den 7 oktober.

Attacker och förödelse i Israel och Gaza – se bilder från berörda områden

Israel har gjort motattacker efter Hamas attack på lördagen.

Armenisk kravallpolis med sköldar vaktar demonstranter i Nagorno-Karabach.

Vapenvila utlovas i Nagorno-Karabach

Azerbajdzjan och Armenien uppges ha nått enighet.

USA kräver att Azerbajdzjan avslutar offensiv i Nagorno-Karabach

USA uppger stark oro för Azerbajdzjans offensiv mot armeniska styrkor i utbrytarenklaven Nagorno-Karabach.

Sammanlagt 25 personer uppges ha dött efter att offensiven inleddes, varav minst två civila. Tiotals har skadats.

Azerbajdzjan uppger att man hittills tagit över 60 militära mål i Nagorno-Karabach.

USA:s utrikesminister Antony Blinken uppmanar Azerbajdzjan att genast avsluta offensiven.

– De här åtgärderna gör den humanitära situationen ännu sämre än den är i Nagorno-Karabach och minskar möjligheterna för fred. Vi kräver att fientligheterna stoppas genast och att det förs en respektfull dialog mellan Baku och invånarna i Nagorno-Karabach, sa Blinken.

Också EU har krävt att Azerbajdzjan avslutar offensiven. Turkiet, som är Azerbajdzjans nära allierade, har däremot sagt att landet stöder Azerbajdzjans offensiv.

Källor: Reuters, AFP

På söndagen stod den 18 våningar höga skyskrapan Greater Nile Petroleum Oil Company Tower i lågor i centrala Khartoum.

Landmärken i Sudans huvudstad Khartoum stod i lågor under helgens strider

Kända landmärken i Khartoum stod i lågor på söndagen och bilder på förstörelsen spreds i sociala medier. Oljebolaget Greater Nile Petroleum Oil Companys 18 våningar höga huvudkontor ser ut att ha förstörts totalt och enligt nyhetsbyrån AFP brann också exempelvis justitieministeriets byggnad.

AFP talade på söndag kväll med invånare i Khartoum som beskrev helgens strider mellan den sudanesiska armén och paramilitära RSF som de värsta hittills. Striderna har pågått i över fem månader.

Ögonvittnen berättade på söndagen om hårda strider runt arméns högkvarter i Khartoum.

De södra delarna av Sudans huvudstad skakades av häftiga explosioner då armén besköt RSF:s baser med artilleri.

Källor: AFP, Yle

Sudan: Paramilitär chef kräver att arméstaben ger upp

Mohamed Hamdan Daglo, chef för Sudans paramilitära Rapid Support Forces (RSF), kräver att landets arméstab ska ge upp.

Daglo publicerade på fredagen en fem minuter lång video, där han talade direkt till sina motståndare. Enligt honom kan freden återställas inom 72 timmar, ifall de överlämnar deras general Abdel Fattah al-Burhan och hans adjutanter.

Iklädd sina militärkläder och omringad av RSF-soldater insisterade Daglo att han vill ha fred. Trots det har stridigheterna under fredagen inte avtagit.

Åtminstone 3 900 personer har hittills omkommit i sedan stridigheterna mellan Sudans armé och RSF började. Mer än 3,5 miljoner har tvingats fly från sina hem.

Källa: AFP

En skolgård i al-Hasaheisa, söder om huvudstaden Khartoum, fungerar som ett härbärge för internflyktingar. Fotografiet taget den 8 juli 2023.

ICC inleder utredning om de senaste krigsbrotten i Sudan

Internationella brottmålsdomstolen, ICC, inleder en ny utredning om misstänkta krigsbrott i Sudan.

Nu gäller det krigsbrott under de senaste månadernas strider där. Sedan i april har strider mellan den sudanesiska regeringsarmén och RSF-milisen krävt minst 3 000 människors liv.

Det har förekommit många uppgifter om krigsbrott i samband med striderna. Så sent som på torsdagen uppgav FN att man upptäckt en massgrav i Darfur-provinsen med 87 kroppar.

Enligt Karim Khan, chefsåklagaren vid ICC, så ska den nu aktuella utredningen ha speciellt fokus på sexuellt våld. Många kvinnor och flickor har utsatts för våldtäkter under de pågående striderna.

ICC har utrett krigsbrott i Darfur-regionen ända sedan 2005. Sudans tidigare president Omar al-Bashir anklagas bland annat för folkmord i Darfur.

Källor: AFP, Yle

Människor lyfter bort väskor från biltak.

FN: Sudan står på gränsen till fullskaligt inbördeskrig

Varningen kommer efter att över 20 civila omkom i flygräd.

Åtminstone 22 döda till följd av luftanfall i Sudan

22 personer dödades i ett luftanfall i staden Omdurman i Sudan på lördagen. Det meddelar landets hälsoministerium.

Omdurman är grannstad till Sudans huvudstad Khartoum.

Striderna mellan den sudanesiska militären och den paramilitära styrkan Rapid Support Forces började den 15 april. De är alltså nu inne på deras tolfte vecka.

Källa: Reuters

HS: Tre finländare misstänks för brott i Ukraina

I Ukraina har tre brottsutredningar där finländare misstänks ha krigat på Rysslands sida aktualiserats, rapporterar tidningen Helsingin Sanomat. Åklagarämbetet i Ukraina har bekräftat misstankarna för HS i juni.

Tre finländare misstänks enligt tidningen ha deltagit i den beväpnade konflikten som medlemmar i en, i Ukraina, olaglig trupp i Donetsk och Luhansk. Dessutom finns en misstanke om att finländare ska ha rekryterat personer till striderna.

De misstänkta finländarna har inte anhållits, enligt tidningen, och de har heller inte informerats om brottsmisstankarna. Enligt HS innebär det sannolikt att de misstänkta inte befinner sig i Ukraina.

Tidningen skriver att samarbete med de ryska separatisterna är olagligt i Ukraina. Enligt Finlands lagar är det inte förbjudet att delta i ett krig i ett annat land, men det är brottsligt att göra sig skyldig till krigsbrott.

Källor: STT, Helsingin Sanomat

Tillfälligt eldupphör inleds i Sudan

De stridande parterna i Sudan har kommit överens om ett nytt eldupphör på 72 timmar. Eldupphöret inleds på söndag klockan 6 lokal tid, meddelar de amerikanska och saudiska medlarna.

Striderna i landet har igen intensifierats. På lördagen dödades 17 civila i ett flyganfall i huvudstaden Khartoum. Fem av dem var barn, enligt en lokal folkrörelse.

Striderna mellan den sudanesiska armén och den paramilitära gruppen RSF har pågått sedan mitten av april. Parterna har flera gånger kommit överens om eldupphör, men i regel har det inte hållit.

Sudans hälsovårdsminister sa på lördagen att fler än 3 000 personer har dött och 6 000 skadats i striderna.

Källor: Reuters, AFP

Över en miljon barn har flytt från striderna i Sudan

Striderna i Sudan har tvingat över en miljon barn att lämna sina hem. Ungefär 270 000 av dem har flytt från regionen Darfur, uppger FN:s barnfond Unicef.

Minst 330 barn har dött och över 1 900 har skadats i striderna.

Enligt Unicef är 13 miljoner sudaneser i behov av humanitär hjälp.

Striderna i Sudan har nu pågått i dryga två månader. Minst 2 000 människor har dött och fler än 2,2 miljoner har blivit tvungna att lämna sina hem.

Källa: AFP

En rökpelare stiger upp bakom en rad bostadshus på tre-fyra våningar. Framför husen växer några enstaka palmer och buskar.

Allt fler flyr striderna i Khartoum – ett dygns eldupphör i Sudan

Går inte att föra de döda till begravningsplatsen.

Vapenvilan i Sudan förlängs med fem dagar

Den veckolånga vapenvilan i Sudan som skulle ha tagit slut på måndag kväll ska förlängas med fem dagar. Det meddelar USA och Saudi-Arabien i ett gemensamt pressmeddelande. Sudans försvarsmakt och de paramilitära RSF-grupperna lär ha gått med på att förlänga vapenvilan.

Trots att vapenvilan har brutits flera gånger har den gjort det möjligt för humanitär hjälp att nå Sudan, enligt förhandlarna.

Det var också meningen att öppna humanitära korridorer för civila som flyr från stridigheterna. På måndagen hade det ännu inte blivit möjligt att göra det.

Ett flertal vapenvilor har undertecknats i Sudan sedan stridigheterna började för sex veckor sedan. Inte en enda av vapenvilorna har hållit.

Källa: STT

Fortsatta strider i Sudan, fredssamtal kör igång i Saudiarabien

I Sudans huvudstad Khartoum rapporteras det om fortsatta strider mellan militären och RSF-milisen.

Samtidigt inleder parterna fredssamtal i Saudiarabien. Förhandlingarna, som leds av USA och Saudiarabien, är det första seriösa försöket att lösa konflikten i Sudan.

Khartoum har närmare fem miljoner invånare, över 100 000 av dem har redan flytt från staden. En stor del av dem ha tagit sig till grannländer som Egypten eller till hamnstaden Port Sudan.

Källor: AFP, Reuters

Sudans armé accepterar tre dagars vapenvila

Efter en till dag av strider har de stridande styrkorna i Sudan kommit överens om en tre dagar lång vapenvila för att hedra högtiden Id al-Fitr.

Ett försök till eldupphör inleddes på torsdag kväll men vapenvilan bröts i morse.

Nu har både paramilitära RSF och den sudanesiska armén accepterat en tre dagars vapenvila, med start på fredag kväll. Armén bekräftar saken på Twitter.

Det är oklart hur effektivt eldupphöret är. Ögonvittnen har enligt nyhetsbyrån AFP rapporterat om att striderna i huvudstaden Khartoum lugnat ner sig, medan ögonvittnen som Reuters talat med säger det motsatta.

Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att över 400 personer dödats i striderna som pågått sedan den 15 april.

Artikeln uppdaterades 21.4.2023 klockan 22.27 med ögonvittnens information.

Källor: Twitter, Reuters, BBC, AFP

Striderna fortsätter i Sudan – WHO: Över 400 har dödats

Över 400 människor har dödats i striderna i Sudan, enligt WHO:s senaste uppskattning. Dödstalet kan ändå vara betydligt högre än så.

Ytterligare en FN-medarbetare dödades på fredagen. Bilen medarbetaren färdades i hamnade i en korseld när de stridande parterna drabbade samman. Mannen, som var sudanesisk medborgare, är den fjärde FN-medarbetanden som dödats i striderna som snart pågått i en vecka.

EU uppges överväga att evakuera sina medborgare från Sudans huvudstad Khartoum. Enligt en högt uppsatt tjänsteman nyhetsbyrån Reuters talat med försöker man koordinera en evakueringsinsats, som skulle utföras när säkerhetsläget tillåter det.

Bedömningen är ändå att det i nuläget inte är möjligt, eftersom häftiga strider fortsättningsvis pågår i huvudstaden.

Källor: Reuters, AFP

I hamnstaden Port Sudan vid Röda havet såg människor ut att hälsa patrullerande armésoldater välkomna på söndagen.

Fortsatta strider i Sudan – armén verkar ha fått överhanden

I Sudan har striderna mellan armén och paramilitära RSF fortsatt under natten.

Med hänvisning till ögonvittnen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters att armén såg ut att ta överhanden i striderna genom sina luftangrepp mot RSF:s baser.

Minst 97 civila har mist livet i striderna som bröt ut på lördagen och åtminstone 365 skadats, uppgav det sudanesiska läkarfacket på måndag morgon.

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att flera sudanesiska sjukhus nu lider av brist på blod och transfusionsutrustning.

De rivaliserande generalerna, arméchefen Abdel Fattah al-Burhan och RSF-ledaren Mohamed Hamdan Dagalo lovade några timmars paus i striderna på söndagen, för att möjliggöra evakuering av civila, men den överenskommelsen verkar parterna inte ha respekterat.

Källa: Reuters

Läs mera: Oro för ett nytt inbördeskrig i Sudan

Rökmoln över Sudans huvudstad Khartoum

Resenärer i Sudan uppmanas till försiktighet

På lördag morgon bröt strider ut på olika håll i Sudan.

En gammal man i vita kläder håller i en vit duva. En finklädd pojke som precis räckt över duvan står bredvid honom.

Enormt intresse för påvens besök i Sydsudan

Påven besöker flera länder på den Afrikanska kontinenten.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj

President Zelenskyj besökte Izium: Påminner om allt hemskt som skedde i Butja

Ryska styrkor lämnade den krigshärjade staden Izium förra veckan då ukrainska styrkor avancerade.

Bil brinner i Libyens huvudstad Tripoli.

Blodiga strider i Libyens huvudstad – oro för nytt inbördeskrig

Lördagens strider var de häftigaste på två år.

Flyktingar i Syrien

Hårda strider mellan IS och kurdstyrkor vid fängelse i nordöstra Syrien

Svårt för kurdmyndigheterna att styra IS-fångar.

Räddningspersonal i ruinerna efter ett palestinskt hus som bombats i  Beit Lahia, Gaza 13.5.2021

Gazaborna blir allt räddare och flyr undan eldgivningen

De befarar markinvasion och minns 2014.

Frivilliga samlades på ett torg i Armeniens huvudstad Jerevan på söndagen för att bege sig till Nagorno-Karabach, för att försvara utbrytarrepubliken som också kallas  Republiken Artsach.

FN:s säkerhetsråd kallar till krismöte på grund av striderna i Nagorno-Karabach

Ett dussintal personer har dött under veckoslutets strider.

Talibanrebeller har satt upp vägspärrar och tänt eld på regeringsbyggnader och lokala ämbetsverk

Talibanrebeller intog provinshuvudstaden Ghazni i Afghanistan

Ögonvittnesskildringar ifrågasätter myndigheternas optimism.

Saudilojala krigare i Jemen avvaktar efter en offensiv mot huthirebeller.

Jemen "ljusår" från fred efter president Salehs död

"Huthirebellerna mer paranoida än någonsin."

Medlemmar av SDF-milisen håller utkik vid den östra frontlinjen i Raqqa den 5 oktober 2017.

Den slutliga offensiven mot IS i Raqqa har inletts – en del IS-krigare har evakuerats

IS-krigarna tog med sig civila som mänskliga sköldar.

En ung man sörjer sina familjemedlemmar som dödades i bombningar i östra Aleppo 30.11.2016

Syriens armé vinner i östra Aleppo - rebellerna har förlorat över 60 procent av sitt område

FN-specialsändebud varnar för "fruktansvärd kamp" på julen.

Arkivbild på kurdiska peshmerga-styrkor sydost om Mosul 14.8.2016

Kurdiska styrkor avancerar mot Mosul

Iraks premiärminister meddelade att offensiven inletts.

Krigare i Aleppo

USA kräver att bombningarna av Aleppo upphör - Kerry talade med Lavrov

Ryssland måste få slut på den syriska regimens flygattacker"

Beväringar i stridsuniform.

Nordiska länder får gemensam stridsuniform

Kommer att tas i bruk år 2020.

Soldater lyssnar på fältpräst i Donetsk

Nya strider i östra Ukraina

Konflikten har krävt över 9 300 liv.

Syriska regeringssoldater på väg till fronten i provinsen Latakia vid Medelhavet

Både IS och al-Qaida rycker fram i Syrien

IS återintog stad vid turkiska gränsen i morse.

Terrororganisationen IS flagga och skylt söder om Kirkuk i Irak den 11 september 2015.

IS kidnappade fabriksarbetare i Syrien

Enligt landets statstelevision handlar det om 300 personer.

pansarvagnar

Al-Qaidagruppen al-Nusra angriper Fria syriska armén

al-Nusra stal vapen och kidnappade minst 40 rebeller.

Syriska arméns trupper i närheten av Aleppo 29.2.2016

Avtalet om eldupphör i Syrien nära att bryta samman

Rebeller har registrerat ett hundratal brott mot avtalet.

En syrisk flykting med sina barn nära den stängda turkiska gränsövergången Oncunpinar. Den syriska staden Azaz ligger strax soöder om gänsövergången.

Långt till fred i Syrien trots tillfälligt eldupphör

Forskaren Aron Lund tror att våldet flyttar på sig.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida