Senaste artiklar
Maria får inte tag på läkaren som ska skriva läkarutlåtande för hennes dotter: ”Som en käftsmäll att gång på gång söka intyg för samma sak”
Bara hälften av läkartjänsterna är tillsatta.
Akuten vid Vasa centralsjukhus fortfarande hårt belastad – efter tuff vår väntar utmanande sommar
Personalbristen vid akuten oroar.
HUS ökar jourens distansmottagningar i Raseborg, Lojo och Borgå: ”Patientsäkerheten äventyras inte”
Vill använda distansläkarna till full kapacitet.
Österbottens välfärdsområde testar rådgivningstelefon för seniorer
Österbottens välfärdsområde har öppnat en rådgivningstelefon, dit personer över 65 år som är bosatta i Vasa eller Laihela kan ringa för att få en bedömning av sitt vårdbehov.
På seniorlinjen, som telefonlinjen kallas, får kunden direkt kontakt med hälsovårdspersonal som kan ge rådgivning eller förmedla ärendet vidare.
"Vi vet att äldre personer har haft svårigheter med nummermenyerna när de ringt kundservicecentralen. Vi vill att också de äldre ska kunna ta kontakt med låg tröskel och därför utvecklade vi Seniorlinjen", säger överskötare Kathy Guss i ett pressmeddelande.
Efter att rådgivningstelefonen har testats i Vasa och Laihela ska den utvidgas till hela välfärdsområdet. Seniorlinjen betjänar på numret 06 218 9800 måndag–torsdag klockan 8–15 och på fredagar klockan 8–14.
Skört personalläge och få ansökningar då välfärdsområdena febrilt söker efter sommarvikarier
Utmanande att få ihop vårdpersonal i sommar.
Österbottens välfärdsområde har för få sommarvikarier: ”Vi har ännu inte fattat något beslut om att stänga ner mer än vanligt”
Har anställt cirka tusen vikarier.
Vart försvann 100 000 närvårdare? Det hjälper inte att utbilda fler, säger expert
Varje år utbildas fler närvårdare, men de räcker inte till.
Vårdare födda utomlands är mindre sjuklediga än finländska kolleger
Vårdare och vårdbiträden som är födda utomlands är mindre sannolikt sjukskrivna i mer än tio dagar jämfört med kolleger födda i Finland, visar en undersökning vid Helsingfors och Tammerfors universitet samt Arbetshälsoinstitutet.
Under den tre år långa uppföljningsperioden hade 35 procent av vårdarna födda i Finland minst en över tio dagar lång sjukfrånvaro.
Den minsta risken för sjukfrånvaro bland vårdpersonal hade personer födda utanför EU. Av vårdare födda i Afrika, Asien eller Latinamerika hade 21 procent en minst tio dagars sjukfrånvaro på tre år.
Forskarna konstaterar att arbetsförhållandena i vårdbranschen är påfrestande och det syns i sjukfrånvaron över lag.
Vårdare födda utomlands jobbar ofta med uppgifter som är mer påfrestande än i genomsnitt och därmed kunde man anta att det skulle öka på mängden och risken för sjukfrånvaro, säger forskarna.
Källa: STT
Köer till icke-brådskande vård vid S:t Karins vårdcentral
Läkarmottagningen vid vårdcentralen i S:t Karins är överbelastad, det meddelar staden på sin webbplats (på finska).
Vårdcentralens akutmottagning fungerar men det är kö till den icke-brådskande vården.
Den långsiktiga bristen på resurser förvärras bland annat av den pågående semesterperioden.
Det finns däremot tider för att få träffa sjukskötare.
Enligt St: Karins stad försöker man aktivt rekrytera läkare och sjukskötare, och personalsituationen ser bra ut inför sommaren.
Personalbristen vid Kimitoöns hälsocentral är bara toppen av isberget för välfärdsområdet – politiker: ”Det kommer bara bli värre”
Svårt hitta läkare för Egentliga Finland välfärdsområde.
Kaskö ersätter sjukskötare som sades upp felaktigt
Kaskö stad betalar ut lön till en sjukskötare som sades upp felaktigt för sex år sedan. Därtill betalar staden sjukskötarens rättegångskostnader.
Det var 2017 som grundtrygghetsnämnden i Kaskö beslutade säga upp en sjukskötare med omedelbar verkan efter att nämnden nåtts av anklagelser om att sjukskötaren inte skötte sitt jobb. Sjukskötaren hördes aldrig av nämnden innan beslutet om uppsägning fattades.
Saken har sedan dess behandlats två gånger av förvaltningsdomstolen. När senaste dom föll för ett år sedan beslöt staden Kaskö att inte överklaga. Men först nu betalar Kaskö den löneskillnad på drygt 21 000 euro som staden är skyldig sjukskötaren, samt hens rättegångskostnader på 3 800 euro.
Stadsstyrelsens ordförande Jan-Anders Ludenius (SFP) förklarar att saken fallit mellan stolarna och saken avklarades snabbt när nya stadsdirektören Markku Lumio fick en påminnelse om att betalningen inte har utförts ännu.
Tre barnmorskor kräver HUS på ersättning för Barnmorskeinstitutets dåliga inomhusluft – fler krav att vänta om de vinner i rätten
Barnmorskorna som alla har en diagnos för yrkessjukdom yrkar på ersättning av det tidigare Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS.
De ser att HUS inte sett till arbetstryggheten på det sätt som arbetstrygghetslagstiftningen förutsätter.
Barnmorskorna säger att HUS varit medveten om byggnadens tillstånd och problemen med inomhusluften medan sjukhuset ännu var i bruk. Barnmorskeinstitutet stängdes 2017.
21 andra barnmorskor har meddelat om planer på att stämma HUS i samma ärende. Behandlingen inleds i Helsingfors tingsrätt på tisdag.
Finland har brist på såväl vårdare som socialarbetare, tandläkare och psykologer – ny rapport listar fyra centrala åtgärder
Kompetent och välmående personal ska tryggas till 2027.
Dömd läkare från Sverige jobbade på Åland – bytte förnamn och legitimerade sig i Finland
Har bytt förnamn och har läkarlegitimation i Finland.
Brist på hvc-läkare i Finland – Närpes är ett undantag: ”Vi har en familjär sammanhållning”
Åtta procent av alla läkarvakanser på hvc:n obesatta.
Justitieminister Henriksson föll illa och tvingas ställa in arbetsresa till Afrika
Justitieminister Anna-Maja Henrikssons (SFP) tjänsteresa till Sydafrika och Namibia i dag ställs in på grund av en fraktur i handleden samt en knäskada.
Henriksson skriver på Facebook att hon gjorde sig illa då hon ramlade omkull under en tennismatch i hemstaden Jakobstad i går.
”Allt går inte alltid som på Strömsö”, skriver Henriksson i sitt öppna inlägg och tillägger att hon nu är hemma och vänjer sig vid att ha bara en hand och ett ben att stöda på för tillfället.
I inlägget berömmer hon akutvårdarna och hela jourpersonalen för fantastisk service.
”Såväl akutvårdarna som snabbt var på plats som akuten i Jakobstad fungerade exemplariskt. Röntgen ordnades utan större dröjsmål och professionellt jobbat av såväl läkare som sjukskötare”, skriver Henriksson.
Henriksson skulle under den veckolånga resan träffa flera aktörer inom det rättsliga området och företrädare för civilsamhällesorganisationer i Sydafrika och Namibia.
Inhyrda tandläkare ska förkorta köerna i Östnyland – börjar med att fixa tänderna på tusen personer
Vissa har väntat på tandläkartid sedan vårvintern 2022.
Rusning i hälsovårdens återuppringning i Esbo och Kyrkslätt – väntetiden upp till 10 dagar
Det är rusning i den icke-brådskande hälsovårdens återuppringningstjänst i Esbo och Kyrkslätt.
Väntetiden är just nu upp till tio dagar, då målet är att man ska behöva vänta högst tre dagar. Sammanlagt 4 000 människor står i kön.
Rusningen beror bland annat på att många i personalen är på semester eller sjuka. Men också övergången till Västra Nylands välfärdsområde påverkar: nya och uppdaterade datasystem har orsakat trubbel på en del vårdcentraler.
Läget väntas lätta först om några veckor.
Mehiläinen: Rekordhög sjukfrånvaro 2022
Finländarna hade mellan januari och oktober 2022 hela 10,5 procent fler sjukdagar än under samma period 2021. Det visar statistik från det privata vårdbolaget Mehiläinen, som sköter företagshälsovård för över 550 000 finländare.
Efterfrågan på vårdtjänster har också ökat märkbart under fjolåret, med hela 17 procent hos vårdbolaget.
Sjukfrånvaron i samhället är nu högre än under tiden innan coronapandemin.
Vårdpersonal befarar problem första lönedagen i januari: ”Värsta som kan hända är att vi glider in i ett kaos”
200 000 finländare får sin lön från en ny arbetsgivare.
Läkarbrist i hela landet – också i städer med läkarutbildning
Det är svårt att rekrytera läkare också i de städer där man kan studera till yrket, rapporterar Yle Uutiset.
Läkarutbildningar finns i Helsingfors, Tammerfors, Åbo, Uleåborg och i Kuopio.
Det råder brist på läkare i så gott som hela landet, visar Arbets- och näringsministeriets yrkesbarometer.
Enligt Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT skulle det behövas tusentals fler läkare. Behovet väntas växa ytterligare då befolkningen åldras.
Enligt Undervisnings- och kulturministeriet finns det ändå inga planer att öka på studieplatserna. Under de närmaste åren är antalet läkare som kommer in på arbetsmarknaden större än antalet som lämnar den, uppger man på ministeriet.
Ingen dagpenning för covid-19 från och med årsskiftet
I Åbo får personer som insjuknat i covid-19 inte längre dagpenning vid smittsam sjukdom med intyg av läkare, sjukskötare eller hälsovårdare, utan man är frånvarande från arbetet enligt arbetsplatsens normala praxis för sjukfrånvaro. Således ansöker man alltså efter sjukdagpenning på samma sätt som vid annan sjukfrånvaro.
Det här meddelar Åbo stad i ett pressmeddelande.
Från och med den första januari får man coronavaccinationer på hälsostationerna i Åbo, i och med att vaccinationsmottagningen på Satakuntavägen stängs.
Belastningen vid jouren på ÅUCS har lättat de senaste dagarna
Rusningen vid jouren på ÅUCS har lättat en aning sedan några dagar tillbaka.
Men väntetiderna är fortfarande flera timmar. På onsdagen väntade tjugo patienter på en plats för fortsatt vård på akuten.
- Det finns inte direkt några ytterligare anställda tillgängliga inför julhelgen, säger Mikko Pietilä, sjukhusdirektör vid sjukvårdsdistriktet.
Man försöker underlätta situationen vid jouren genom att göra andra funktioner mer effektiva.
Antalet läkarbesök på primärvårdens avdelningar har utökats, så att bäddplatserna kan roteras snabbare.
Nästan tusen vårdanställda har sagt upp sina yrkesrättigheter i år – i fjol var de under femtio
Hela 800 ansökningar kom in i september.
Nu är det klart att det blir en sjukskötarutbildning i Ekenäs – folk har redan ringt och frågat om man kan söka in
Ett tjugotal kan utbildas i Ekenäs åren 2023–27.
Katja Virta föreslås bli ny chefsöverläkare på Soite
På måndag ska styrelsen för Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite ta ställning till vem som blir ny ledande överläkare.
Fyra personer vill efterträda Pirjo Dabnell som lämnade tjänsten för att jobba inom den privata vårdsektorn. Tre av de sökande är behöriga och två gick vidare till intervju.
Intervjugruppen föreslår att Katja Virta väljs.
Virta jobbar som ledande överläkare för hälsovårdstjänsterna i Raumo. Hon är utbildad ortoped som specialiserat sig inom traumatologi.
Personalen på Fyrsjukhuset om övergången till välfärdsområdet: ”Vi har ju inte fått någon information alls, så det fortsätter som vanligt”
Det har snart gått ett år som verksamheten har varit igång vid ÅUCS nya Fyrsjukhus. Snart övergår sjukhuset också till välfärdsområdets sköte. Yle Åboland talade med personalen om det som varit och det som komma skall.
Krista Kiurus ministerium säger att alternativ vård inte hör till dem – utreder ändå kvacksalverilag
Svenska Yle lyfte i måndags fram problem inom den alternativa vården på grund av en brist på reglering. För tillfället är det konsumentskyddet som har ansvar.
Snart finns det läkare vid Karis hälsostation igen – köpläkare underlättar situationen
I december kan raseborgarna besöka läkare i Karis igen.
Välfärdsområdet behöver banta ner verksamheten – men 2023 satsas krutet på en smidig övergång
Tjänstemännen och politikerna har redan en tid jobbat med välfärdsområdets ekonomi för 2023 och de två därpåföljande åren.
Kommunalanställda vårdare får mindre lönepåslag än kollegerna i sjukvården: “Reaktionerna stavas S-K-I-T”
Skillnaden är 6 procent de närmaste 3 åren.
Många missnöjda barnmorskor har lämnat Vasa centralsjukhus – beskriver stress, dålig stämning och en ledning som inte lyssnar
Jobb i Sverige eller Norge lockar allt fler barnmorskor.
Vårdkonflikten höll på att krossa drömmarna om att bli sjukskötare – Milla ville nästan avsluta studierna, Robin funderade på flytt till Norge
Lättnaden är stor då konflikten fick en lösning.
Omsorgsminister Aki Lindén om priset på vårdkonflikten: ”Det stora problemet är alldeles vanliga sjukdomar som har blivit odiagnostiserade”
Omsorgsministern duckar på fråga om HUS-krisen.
Hemvården har fortfarande för få händer – Raseborg hoppas samupphandling ger mer hyrpersonal
Hemvårdens personalbrist har inte lättat.
Akut läkarbrist i Raseborg – läkare finns endast vid Ekenäs hälsostation
Raseborgare kan också få vård vid hälsostationen i Lojo.
"Kränkande för de människor som upprätthåller hela jäkla samhället" – vårdpersonal demonstrerade mot begränsad strejkrätt
"Fäll lagen", ropade demonstranterna till beslutsfattarna.
Helsingfors tingsrätt har förbjudit alla planerade vårdstrejker nästa vecka
Enligt distrikten skulle strejkerna riskera människoliv.
Patientsäkerhetslagen oroar sjukskötare vid ÅUCS: "Urholkar folks motivation att hålla sig kvar inom yrket"
De många turerna i den pågående vårdtvisten tär på orken bland vårdpersonalen, säger Malin Järvinen vid barnintensiven på ÅUCS.
THL: Nästa vår behövs tusentals fler vårdanställda till dygnetruntvård inom äldreomsorgen
Det behövs 3 400 fler vårdanställda till äldreomsorgens enheter med dygnetruntvård för att man ska nå den lagstadgade dimensioneringen av vårdpersonal nästa vår, enligt en uppföljning som Institutet för hälsa och välfärd THL gjort.
Arbetskraftsbrist också inom privata vården – företagshälsovården har brist på både sjukskötare och läkare
Inte bara offentliga sektorn saknar vårdpersonal.
Samjouren i Vasa tar i bruk distansmottagning – sjukintyg, recept och lättare åkommor sköts över nätet
Patienter slipper onödiga väntetider.
VBL: Nätproblemet på Korsholms hälsovårdscentral är åtgärdat
Personalen kunde inte öppna patientjournaler.
Samjouren i Vasa inleder ett försök med distansmottagning – ska lösa problem med överbelastning på akuten
Försöket börjar i augusti.
Raseborg undvek katastrof inom äldrevården – lönetillägget under sommaren gav effekt
Flere sommarvikarier tack vare övertidstillägg.
Fyrsjukhuset har ont om utrymme för personal – sommarvikarier måste byta om i andra byggnader
Omvägar kan avsevärt förlänga arbetsdagen för sjukskötare.
Rehabiliteringen flyttade från Nickby till Mäntsälä men behovet har inte minskat: "Vårt mål är att när man far härifrån så blir man hemma"
Rehabiliteringen är i Mäntsälä i ett år.
Personalbrist orsakar rusning på Karleby hälsocentral – inte tillräckligt med sommarvikarier
Soite har kämpat med sommarrekryteringen.
Kimitoön belönar vårdanställda som stannar kvar fram till årsskiftet
Extrapengen gäller bland annat inom hemvården.
Svårt att rekrytera vårdpersonal i Östnyland i sommar – reservpersonal och köpta tjänster lappar hålen
Störst personalbrist finns inom hemvården.