Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

bild på händer som håller om mage, magont.

Borgåföräldrar rasar mot centralkökets skolmat - hungriga barn och ont i magen upprör

Magont beror inte på skolmaten, enligt Borgå lokalservice.

Punaviiniä kaadetaan pikariin.

Vinkännare: Konsumenterna borde få veta vad de betalar för

Viner blandas industriellt för att passa en nordisk smak.

Vinodlare vill inte alltid berätta vad allt vinet innehåller.

Vinets innehåll hemlighålls

Vinimportörer vill inte berätta vad allt vinet innehåller.

Salladshuvuden

Går det att äta klimatsmart och hälsosamt?

Det som är bra för miljön är inte alltid bäst för hälsan.

Provoloneost på torg.

Kvanthopps E-nummerlotteri: E239, hexametylentetramin

Bannlyst på de flesta håll. Finns i en viss sorts ost.

Atacamaöknen i Chile.

Kvanthopps E-nummerlotteri: E252, kaliumnitrat

Tillsatsämnena bakom e-numren, i Kvanthopps nya serie.

Det kommer att finnas kartor för att kunderna ska kunna hitta rätt hylla.

"Vi börjar vara trötta på skrämselpropaganda om mat"

Näringsterapeut Susanna Strandback förstår folks oro.

Collage med glassföretagare Robin Nyman, glassmärken och ko

Samma glass från Borgå till Botswana

Kan en liten glassföretagare klara sig mot globala jättar?

Tillsattsämnet Pari

“Spara upp till 40 procent av brännoljan” - omöjligt, säger experter

Ett tillsatsämne vilseleder konsumenter och upprör experter.

Glass

Glass och kött största matbovarna

Glass, korv och pizza är sånt som vi stoppar i oss speciellt på sommaren. Men kolla innehållsförteckningen om du vill vara säker på att det du äter är äkta vara och inte något som bara påminner om det.

En köttdisk med korvar och andra köttprodukter av olika slag.

Främmande ämnen i maten

Natriumglutamat, fosfat, ddt, gifter, bakterier, listeria.

Christian Lindberg gör veckoinköp med dottern Ingrid.

Fara för fosfater i maten

Forskare talar om fosforn som ”det nya kolesterolet” som kan förorsaka hjärt- och kärlsjukdomar. Värst är fosfaterna som tillsatsämnen, de sugs upp effektivare än den naturliga fosfor som finns i livsmedel.

Skolmat.

Expert: skolmaten är visst hälsosam!

Docent Eva Roos lugnar ner de föräldrar som oroar sig över tillsatsämnen i skol- och dagislunchen. Problemet är inte maten i sig, utan hur vi skall få barnen att äta den, säger Roos.

E-koder gör skinkan snygg och hållbar

Professor i livsmedelssäkerhet: ”Onödig hysteri kring e-koder”

Mängden e-koder i maten har blivit ett mått på hur bra maten är, säger professor Marina Heinonen. Enligt henne tror konsumenterna att alla tillsatsämnen är dåliga och indsutrin har anpassat sig efter det. Istället äter vi mer fett och salt.

Över tusen oroar sig för tillsatsämnen i skolmaten

Esbomammor jobbar för bättre skolmat

I framtiden ska konsumenterna veta att vinet de köper på alkoholbutiker i Norden är tillverkad enligt vissa etiska principer. Foto: Systembolaget/AnnaKarin Drugge

Kemikalier i vin oroar inte finländarna

Det svenska programmet Kalla Fakta avslöjade nyligen att viner innehåller höga halter av kemikalier och bekämpningsmedel, och att så mycket som vart tredje ämne kan orsaka allergier och överkänslighet bland konsumenterna. I Sverige har nyheten väckt debatt, men i Finland tar vi nyheten med ro.

Striktare märkning av livsmedel planeras

Konsumenterna är allt mer intresserade av att veta varifrån livsmedlen kommer. EU kommer inom kort att införa striktare regler för märkning av färdigförpackade livsmedel.

Snellman

Snellman tog bort fosfaten

Köttföretaget Snellman i Jakobstad tar bort fosfaten ur sina grillkorvar och knackkorvar. Det innebär att kötthalten i stället höjs.

Lök, 2000

Du är vad du äter

Säger läkare och ekologiska jordbrukare i Solaplexus