Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Polisinspektör Tuomas Pöyhönen vid Polisstyrelsen i polisuniform.

Polisstyrelsen mjuknar kring tanken på brukarrum: Kunde bidra till att förebygga narkotikaproblem

Polisstyrelsen: Eventuellt försök måste utredas noggrannt.

Kurikkalainen rumpujen tekijä Juha Järvinen, Jurva, Kurikka, 21.11.2018.

Försöket med basinkomst gav deltagarna trygghet och minskade på byråkratin

De sysselsättande effekterna upplevdes inte direkt stora.

bild föreställande en skolklass

Vad händer om svenskan blir frivillig? Fem frågor om det regionala språkförsöket

Riksdagen debatterar regionala språkförsök på tisdag.

En student gör anteckningar i sitt häfte på två språk.

Massiv kritik mot regeringens språkexperiment - “totalt orealistiskt”

Förslaget är ogenomtänkt enligt remissvaren.

Ævar försöker cykla på vattnet iförd en vit rock.

Mer eller mindre galna experiment

Serien Ævar forskar och förklarar i Yle Fem.

Tre skolelever sitter i pulpeter. En tjej håller i ett häfte med Sveriges flagga.

Lännen Media: Försök med frivillig skolsvenska skjuts troligtvis upp

Ministeriet har inte lyckats lösa de juridiska utmaningarna.

Arbetslös letar på webben efter lediga jobb

Nu testas medborgarlön: Lägre tröskel att ta emot jobb?

2 000 finländare får basinkomst den 9 januari.

Andreas Wahl testar sugkoppar på en glasvägg

Programledare med livet som insats

Fysikern Andreas Wahl testar neturkrafterna.

Arbetslösa demonstrerar 1993

Basinkomstförsöket får stryk i remissrundan

Regeringen ska ge sitt förslag till riksdagen inom kort.

sommarbuss

Gratisbussen Rinkeli i Borgå har haft en bra sommar

Stadens försök med gratisbuss ser ut att ha varit lyckat.

parkerade bilar

Itäväylä: Borgåbor parkerade längre under parkeringsförsök

Inga stora förändring tack vare sänkt parkeringsavgift.

Kärva tider vid tegelfabriken

Efterfrågan på tegel har minskat och permitteringar kan bli aktuella vid tegelfabriken på Kimitoön. Nytänkande inger ändå framtidstro.

Korsholms ämbetshus i Smedsby.

Korsholm vill delta i kommunförsök för att effektivera servicen

Korsholms kommun vill delta i kommunförsök. Det kunde ge bättre möjligheter för kommunen att på ett friare sätt organisera sin egen service. Också göra den billigare. Det säger Korsholms kommundirektör Rurik Alhberg efter ett beslut av kommunstyrelsen på måndag kväll. Syftet med kommunförsöket är att minska på kommunens förpliktelser genom att samarbeta med Vasa.

Skärpt läge i Kiev trots försök att lösa krisen

Kravallpolis har tvingat iväg demonstranter som blockerade byggnader i Ukrainas huvudstad Kiev. Tungt beväpnade poliser tog sig också in på partikansliet till ett av oppositionspartierna Samtidigt har president Viktor Janukovytj gått med på rundabordsförhandlingar i ett försök att lösa den politiska krisen i landet.

Behandling av sexualbrott sköts upp

Egentliga Finlands tingsrätt har skjutit upp behandlingen av en serie sexualbrott till den 18 oktober.

Specialsjuksköterska Sara Sundqvist och speciallärare Sari Forslund vid Resursskolan Ankaret i Jakobstad

Resursskolan i Jakobstad borde utvidgas till högstadiet

Resursskoleverksamheten i Jakobstad borde utvidgas också till högstadiet. Resursskolan startade som ett försök att stöda elever i lågstadiet med speciella svårigheter men verksamheten är nu permanent och borde utvidgas.

Sötningsmedel

Den som håller på med experiment och kemiska ämnen ska aldrig sätta någonting i munnen. Fast en del forskare gör det i alla fall, och tack vare dem har vi i dag flera olika sötningsmedel.

En kniv och en gaffel

Rostfritt stål

Vid första världskriget behövde Storbritannien hållbarare vapen. Bland annat hade man problem med eldrören på kanoner, vilka slets ut alldeles för snabbt.

Jenni Haukio i Björneborgs svenska samskola

Nylon

Wallace Hume Carothers anställdes vid kemiföretaget Du Pont då man startade ett stort projekt för att försöka tillverka syntetiska fibrer och tyger.

Insulin

Innan insulinet upptäcktes fanns ingen medicin för diabetiker. Man visste att socker gjorde patienterna ännu sämre, så man satte personer med sockersjuka på en strikt diet med så lite socker som möjligt.

HU: Ny djurförsökslag tidsslöseri

Den nya djurförsökslagen som träder i kraft den första september kommer att göra forskningen långsammare och dyrare säger man vid Helsingfors universitet.

HS experiment

HS testar ny prenumerationsform

Helsingin Sanomat testar en ny prenumerationsform av tidningen - en digital prenumeration, som uppdateras i två upplagor. Läsarna erbjuds en läsapplikation för den digitala tidningen i samband med sin prenumeration.

Filmrulle

Celluloid

I mitten av 1800-talet gjordes många experiment för att ersätta elfenben i biljardbollar, och en firma i New York utlyste en tävling med ett första pris på 10 000 dollar åt den som kunde uppfinna ett nytt ämne.

burning hearts

Jantelagen påverkar inte Burning Hearts

Henry Ojala och Jessika Rapo gjorde länge musik på varsitt håll. Men så kom det sig att de både ville testa på något nytt. De visste inte ens att det skulle bli ett band, allra minst ett album. Men det blev de, och det blev det. Burning Hearts kan vinna Vegapriset 2013 i kategorin Årets grupp.

Misstänkt bomb i Köpenhamn var SVT-anställds uppfinning

Polisen i Köpenhamn spärrade i dag av en stor del av stadens centrum på grund av misstankar om en bomb inne i en bil vid Kongens Nytorv i centrum. Det visade sig ändå bara handla om ett vetenskapligt experiment.

Paddlingsexpert Pekka Pitkänen och logistikansvarige Tapani Kaseva promenerar längs Sjundeå å.

Joen lumo - en kärleksförklaring till en å

Sjundeåbon Antti "Aki" Rahikka jobbar som bäst med naturdokumentären "Joen lumo". Enligt honom är filmen en följd av kärlek vid första ögonkastet.

Barometer.

Barometer

Den italienska vetenskapsmannen Evangelista Torricelli var intresserad av varför det var svårare att pumpa upp vatten ur en brunn som var långt under markytan. Han hade arbetat med Galileo Galilei i försök med vakuum och med lufttryck.

Bulgariska parlamentariker spärrades in

Antiregeringsdemonstranter i Bulgarien höll ministrar och parlamentariker inlåsta i flera timmar i natt. Kravallpolisen behövde flera försök för att bryta sig igenom barrikaderna som byggts kring parlamentet.

Konstsilke (rayon)

Hilaire de Chardonnet arbetade tillsammans med Louis Pasteur för att rädda den franska silkesindustrin. Silkesmaskarna hade angripits av en sjukdom, och Pasteur kunde visa att silkesmaskerna hade bakterier. Det var början till bakteriologin och så småningom till vaccineringar.

rönkenbild på rotbehandling

Röntgenstrålar

Den ungersk-tyska fysikern Philipp Lenard studerade elektronstrålning, som senare kom att användas i tv-apparater och lysrör. Strålningen uppstod i katodrör, ett enkelt glasrör som var tillslutet så att man skapade vakuum.

"Sommarmetron" för dig till sevärdheter i Lojo

Sommarens kollektivtrafiknyhet i Lojo heter "Kesämetro", eller översatt till svenska: "Sommarmetro". Det är ändå ingen metro, utan en minibuss som kompletterar den övriga busstrafiken med sin annorlunda rutt till och med 11 augusti.

Fototerapi.

Fototerapi

Gulsot förekommer då det finns för mycket bilirubin i kroppen. Då blir huden gul och ögonvitorna gula. Nyfödda kan bli gula därför att levern ännu inte fungerar normalt och inte avlägsnar bilirubin tillräckligt snabbt. I värsta fall kan gulsoten leda till hjärnskador eller döden.

Bananfluga.

Cellstress

Den italienska vetenskapsmannen Ferruccio Ritossa var i början av 1960-talet intresserad av genetik, och han undersökte bananflugor, som är lätta att forska i. Man hade nyligen kommit på strukturen på dna, men man förstod inte helt vad gener gör. Man hade undersökt bananflugor på larvstadiet och också genaktivering, då det bildas ”puffar”, där ställena utvidgas.

Warfarin

I mitten av 1930-talet observerade man i den amerikanska mellanvästern att kor fick svåra blödningar och dog. Det var under den stora depressionen, och jordbruket var mycket viktigt för USA.

Vulkanisering av gummi

Rågummi eller kautschuk var någonting som Sydamerikas indianer kunde utnyttja. Då man vred gummit över eld kunde det formas och användas till flaskor eller direkt på foten som ett par stövlar eller galoscher. Efter att européerna lärt sig använda gummit tillverkades också suddgummi och impregnerade regnrockar.

En P-piller karta

Dagens misstag: P-piller

Kemisten Russell Earl Marker från Maryland, USA, blev på 1930-talet intresserad av steroidhormoner. Vid den här tiden utvann man mestadels hormoner ur slaktavfall, vilket var ett långsamt arbete som dessutom gav bara några gram av ämnet.

Alexander Flemmings mögel.

Penicillin

Under första världskriget märkte skotten Alexander Fleming att fler soldater dör av infektioner än i själva striderna. De antiseptiska medel som användes putsade bara såren på ytan, men kom inte åt infektionen på djupet. Han började experimentera med medel som kunde komma åt bakterierna inne i kroppen.

Olycka på Veckjärvivägen i Borgå

En ung man gjorde en u-sväng på ett ställe med dålig sikt. En motorcyklist såg inte den svängande bilen i tid och välte i ett försök att väja.

Etikett på ursprungsförpackningen för Alfred Nobels dynamit

Dagens misstag: Dynamit

Alfred Nobel utvecklade dynamiten då han ville göra sprängämnet nitroglycerin säkrare. Han försökte blanda ut nitroglycerin med något ämne, men misslyckades gång på gång. Dynamiten var slutpunkten efter flera år av misslyckanden.

Rör

Nu ska järnvägens hållfasthet testas i Svedja

En tunnel för cyklister och fotgängare samt en bilvägstunnel installerades under veckoslutet under järnvägen i Svedja i Karis. Tunnelbygget i Svedja är ett experiment. Nu följer experter med i fall konstruktionen håller för trycket från järnvägstrafiken. Se bildgalleri inne i texten.

Calle Koskela trivs bland böcker

Om konsten att läsa

Olof Lagercrantz publicerade någon gång en bok med namnet "Om konsten att läsa och skriva". I denna underbara lilla bok försöker Lagercrantz beskriva vad han såg som läsandets betydelse för människan, samt människans syn på denna otroliga förmåga.

Bioavfallspåsar

Stormossen godkänner bioavfallspåsar av stärkelse

Avfallsservice Stormossens försök med bioavfallspåsar tillverkade av stärkelse har slagit väl ut. Testet med de nya påsarna visar att Stormossens maskineri klarar av att finfördela dem.

Snappertuna skola.

Områdesrektor slopas i Raseborg?

Försöket med områdesrektorer i fyra mindre skolor i Raseborg har inte gett önskat resultat. Därför ska bildningsnämndens svenskspråkiga sektion i morgon ta ställning till att avsluta försöket med gemensam rektor.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida