Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Gamla bron i Forsby och Forsby gård

Forsby gamla bruksområde är en idyllisk pärla

Yle Östnyland gjorde en upptäcksfärd i Forsby såg.

Sågvirke på väg till torkning

Alholmens såg investerar i Jakobstad

Alholmens såg i Jakobstad investerar och tryggar 100 arbetsplatser. Nu kör sågen för högtryck också i en lågkonjunktur. Den gamla strategin att snabbt permittera i sämre tider har har kastats på sophögen.

Såg

Sågarna går mot dystrare tider

Många sågar måste minska på sin produktion på grund av svag efterfrågan. Det här beror bland annat på den svaga inhemska efterfrågan och på att de utländska köparna har lagren fulla av virke.

På den gamla sågen växer träden fritt

Borgå ångsåg verkade på Sågholmarna från slutet av 1800-talet till 1955 då den lades ner. Nu är holmarna övervuxna. Men ännu kan man se spår av det som en gång fanns. Se bildspel!

Travar med stockar

Kris i sågbranschen

Sågindustrin har stora problem. Suomen sahat-organisationens ordförande Juha Junnikkala säger att det är kris i branschen. I höst kommer flera sågar att tvingas att begränsa sin produktion och permittera.

Trähög vid sommarväg

Småsågar hotas av nya EU-bestämmelser

Nya EU-bestämmelser kan bli den sista spiken i kistan för många småsågar. Som det ser ut nu så kommer småsågar bli tvungna att börja CE-märka en del av sitt material. "Det är åt skogen" säger de småsågsägare som vi pratat med.