Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Parkbackens träd i Gamla Borgå får stå orörda tills vidare

Det var meningen att träden i parken vid Skolgränd skulle fällas under våren men till följd av protester sköts trädfällningen upp till hösten.

Nu verkar det ändå som att träden får stå kvar lite längre till, eftersom Borgå stads ansvariga trädgårdsmästare Inkeri Tarkiainen har gått i pension och staden ännu inte rekryterat en ersättare.

Enligt den tillfälliga ersättaren Tommi Laakkonen är det bland annat trädens rötter som kan utgöra skador för de gamla husen som omringar parken, men eftersom läget inte är brådskande gick det att skjuta upp trädfällningen.

Trädfällningen i Parkbacken i Borgå flyttas till hösten

Staden har beslutat att inte fälla träden i Parkbacken i Gamla Borgå nu i vår.

Fällningen av några stora och skadade lönnar och en ek flyttas istället till hösten.

”Ärendet har väckt stort intresse och vi beslöt att nu ge utrymme för diskussion. Staden har beslutat att skjuta fram de planerade åtgärderna till hösten. Då kommer staden samtidigt att göra de planteringar som planerats till parken, säger ansvarig trädgårdsmästare Inkeri Tarkiainen i ett pressmeddelande.

Ett tjugotal Borgåbor protesterade mot trädfällningen i söndags genom att hänga upp plakat i parken.

ett stort träd i småstadsmiljö

Eken är en ömtålig övervinnare

Se video: Löven spricker ut på Kungseken i Ekenäs 2019.

Gräsmatta vid Vita huset som saknar ett träd som planterares av president Donald Trump och president Emmanuel Macron

Varför försvann trädet som Macron och Trump planterade vid Vita huset?

Bara en gul fläck kvar på den plats där trädplantan fanns.

Räddningsarbetare på Madeira undersöker platsen där trädet som lär ha dödat 11 personer fallit.

Ett tiotal människor omkom när träd föll på Madeira

Trädet föll på en folkmassa som firade en religiös högtid.

Ekdungen i närheten av Kyrkfjärdens skola i Ingå.

Hundpark till Ekdungen i Ingå

Träden måste gallras innan parken byggs.

kronoby

Tapto i Kronoby

Peter Lüttges Tour har nått sin slutdestination.

Frilandsgurkan börjar ge skörd

”Trädgården ska inte se ut som på ett vykort”

I år är en rörig trädgård en trendig trädgård.

Många finländare upplever att ekorrhjulet går allt för snabbt i dag. Stressen har blivit en vanlig folksjukdom. Bild/ YLE/Juha-Pekka Inkinen

Rejält samarbete saknas

Arbetarskyddet och arbetshälsovården borde samarbeta mera. Nu sköter alla bara sina egna tomter, säger expert som ska ta fram en modell för ökat samarbete.

sommarpratare

Veritas valde ny styrelse

Kjell Sundström fortsätter som styrelseordförande för pensionsförsäkringsbolaget Veritas medan chefsekonom Ralf Sund fortsätter som viceordförande.

Sas ATR72-plan

Flygkapaciteten till Stockholm förbättras

Från början av februari lägger flygbolaget SAS in större plan på tre av sina fyra avgångar till Stockholm från Vasa. Bolaget ökar sittplatserna på planen från 50 till 70 och kapaciteten ökar därmed med över 30 procent.

Fräscht och modernt i nya Y-byggnaden

I Y-byggnaden vid Vasa centralsjukhus står klockorna ännu stilla. Ingen har spolat i toaletterna och väggarna är nymålade. Först i januari öppnas dörrarna för de första patienterna, men redan nu börjar den medicinska utrustningen vara på plats.

Näringslivet förutspår ingen ljusning

Näringslivet EK:s nyaste barometer är fortfarande pessimistisk vad gäller den ekonomiska utvecklingen. Inte i en enda bransch ser man någon ljusning. EU-kommissionen kom med en lika dyster prognos i går.

Pensionsbesluten fattas senare

Arbetsmarknadens centralorganisationer anser att Jukka Pekkarinens rapport om pensionsfrågan är en bra bas att utgå från då pensionsförhandlingarna inleds i december. Organisationerna betonar ändå att besluten fattas senare.

Tidsfristen löpte ut, förhandlingarna fortsätter

Trots att tidsfristen i den förbundsvisa avtalsförhandlingarna gick ut klockan 16 fortsätter förhandlingarna. Omkring 90 procent av arbetstagarna omfattas av det centrala inkomstavtalet.

Snart tyngre och högre långtradare på våra vägar

EU-kommissionen har gett Finland klartecken för tyngre och högre långtradare. Nu förbereds en ny förordning som tillåter långtradarna att väga från 60 till 76 ton. Höjden kan öka från 4,2 till 4,4 meter.

Bild av fackcentralen FFCs byggnad

Löntagarna ökar samarbetet

Löntagarorganisationerna intensifierar sitt samarbete. FFC, FTFC och Akava anser att det behövs när uttalandena från Näringslivets EK på sistone har varit exceptionellt häftiga.

Tryffel odlas på allt fler ställen

Tryffelodlingar blir allt vanligare i södra och sydvästra Finland, men det är ett långsiktigt arbete. De första tryfflarna kan skördas först om 5-10 år.

Arborist Per-Johan Bäckström sågar en lind, 2001

Hur man vårdar träd

Aagot Jung tar itu med trädfrågan och det korrekta snittet.