Senaste artiklar
”Karelska piroger är goda” – Karisunga lär sig laga mat på inhemska råvaror
Ny matkampanj för svenskspråkiga skolungdomar.
Energiexpert om miljardsatsningen på vätgas: Viktigt att Finland inte bara producerar råvaror
”Vi måste också satsa på innovationer och utbildning.”
Fler gruvor i Finland kunde bryta kinesisk dominans
EU vill minska beroendet av kineiska metaller.
Närmatssatsning i Kimitoön ska ge skolelever chans att luncha på lokalt producerade råvaror minst en gång i veckan
Politikerna i Kimitoön har sagt sitt och i framtiden ska skolelever få äta mat tillredd på lokalt producerade råvaror minst en gång i veckan. Men för att nå målet krävs det mycket jobb och samarbete.
Artesanglass är en lyckad satsning för östnyländska företag – glassförsäljare: "Riktig gelato är som ett annat djur jämfört med vanlig glass, en enhörning eller en vanlig häst"
Svårt för lokala tillverkare att hänga med i efterfrågan.
Rani Plast tvingades stänga sin fabrik i Ukraina och den ryska fabriken är på fallrepet – koncernchef: "Vi måste vara hårda, sanktioner är vårt enda vapen"
Ukrainakriget skadar även det finska näringslivet.
Utländska råvarornas andel i skolmaten i Lojo kunde halveras – pengarna räcker inte till
Tre fjärdedelar av råvarorna är inhemska i Lojoskolorna.
"I Finland mognar bären långsamt vilket ger en unik smak" - Efter 20 år i branschen vet Maria Tigerstedt vad som gör finländska viner speciella
Att tillverka vin i kalla Finland har sina utmaningar.
Fortsatt mycket inhemskt i den östnyländska skolmaten i höst – trots att coronakrisen har medfört små ändringar i matsedlarna
Centralkökens höstmenyer börjar vara färdigställda.
Konsumtion behöver inte vara lösningen på lågkonjunkturen: "Vi borde fråga oss om vi behöver allt vi förut inbillade oss att vi behöver"
Forskare vill begränsa lyxkonsumtion.
Kocken och Michelin-knegarens skämt om en egen pizzeria blev verklighet: “Vi har råvaror i Finland som vi ska vara stolta över!”
Michelinstjärnor i Paris fick vika för egen pizza i Ekenäs.
Klimatförändringen som businessmöjlighet: Så här ska de finländska företagen förbereda sig på klimatriskerna
Global uppvärmning innebär många risker för företagen.
Brödprodukter med kött dras bort från handeln – kan eventuellt innehålla listeria
Görs som en försiktighetsåtgärd.
"Det finns en tid före och efter Talvivaara" - miljön och vinsterna är i fokus när gruvlagen ska göras om
Ett medborgarinitiativ har gått vidare till riksdagen.
Undersökningen Min mat: Jämställdheten ökar i de österbottniska köken
Så äter vi i Österbotten.
Matentusiasten Kenneth Nars provar på att leva som frigan och räddar mat ur soporna
Tänk klimatsmart och ät också sånt som du tänkt slänga.
Kenneth Nars vegetariska schnitzel av grönkål - gör så här!
Kenneth Nars tar tillvara allt av grönsakerna.
Kom till Runebergsparken i Borgå på matfest och se Micke Björklund kocka live
Fredagen den 31 augusti 2018 klockan 17.
Micke Björklund levde på mat gjord på östnyländska råvaror i en vecka
Närmat i Östnyland bygger helt på tips från publiken.
Kan dematerialiseringen vara lösningen på klimatkrisen? – Expert: Miljövänligare produktion räddar oss inte
Utsläppen av koldioxid har inte minskat.
Vasa överklagar skogskartelldom till hovrätten
Vasa är berett på förlikning med skogsbolagen.
Mästerkocken Micke Björklund skippade smöret
Han antog utmaningen att leva en vecka också utan grädde.
Ska elbilarna ge Terrafame ett uppsving? Ägarna satsar 175 miljoner i bolaget
Statens ägande i bolaget minskar till 71 procent.
Skatteläcka kopplar statens gruvbolag till korruptionsmisstankar i Angola
Korruptionsmisstänkta Trafigura är delägare i Terrafame.
Borgå räckte ut en hand gällande närproducerat – bönderna dök inte upp
Endast tre företagare dök upp på möte om samarbete.
Borgå lokalservice efterlyser mera närproducerad mat
Producenter och leverantörer bjuds in till öppet möte.
Avtal sätter käppar i hjulet för närproducerat i Borgå centralkök
Stadsfullmäktige diskuterar närmat i sin aftonskola.
Mindre rörelsevinst för Kone
Nedgången uppgick till sex procent.
Varifrån kommer din hamburgerbiff? – Åtta snabbmatskedjor avslöjar råvarornas ursprung
Trots att vi uppskattar inhemsk mat väljer vi annorlunda.
Jakobstad kämpar för bioetanolfabrik
Fabriken skulle ge många nya jobb.
Alla vinner på mindre matsvinn
Överbliven mat mättar många magar i Östnyland.
Åboland borde satsa mer på lokal och inhemsk mat
Politiker vill se mera inhemskt och lokalt på tallriken.
Ölbryggande: Odlare lovar att det finns tillräckligt med humle
Stor humlebrist efter fjolårets katastrofskörd.
Det här behöver du veta om mat
Lär dig mer om näring, hållbarhet och tillsatsämnen.
Mathantverkare - en växande yrkeskår
Stort intresse för mathantverk i Svenskfinland.
Alltid slutsålt när sju chefer kockar i Raseborg
Köksmästare satsar på nytt samarbete.
Dokumentärserien "Måttet är rågat – ekonomi"
Åtta teman om ekonomi - börsen, valutor, råvaror med mera.
Litium – den nya bensinen?
Övergången till elbilar kan bromsas av billigt bränsle.
Gratis soppa på matsvinn skapar medvetenhet
Evenemang i Åbo, Helsingfors, Kuopio och Tammerfors.
Återvinn råvaror och lagad mat
Tips på återvinning
MT: Mindre än hälften av snabbmatskedjornas råvaror inhemska
Flera restauranger uppger inte varifrån råvarorna kommer.
Pedersöre och Kronoby utreder biogassamarbete
Stora lantgårdar och farmer ger tillgång på biogasråvara.
Mat med Kira: San Francisco med nordisk touch
Master Chef -vinnaren leder eget matprogram
"Krångla inte till maten"
Gör så lite åt maten som möjligt, tipsar Isabella Asplund. Det låter som ett gott råd för alla som inte vill stressa med matlagning på nyåret.
Proagria: Sänkta matpriser en utopi i Finland
I Finland väntas en mycket god veteskörd, men det torde inte ha någon större inverkan på matpriserna. Det är dock möjligt att goda skördeutsikter leder till att priset på livsmedel stiger i långsammare takt än tidigare.
Österbottnisk mat lyfts på bordet
Vad är österbottnisk mat för dig? Den frågan ställer Anna Airue i projektet Matriket Österbotten. I det här projektet är det viktigt vad konsumenterna tycker.
Den låga rubeln påverkar österbottniska företag
För det österbottniska bolaget Rani Plast har krisen i Ukraina inte påverkat dem nämnvärt trots att de har verksamhet i landet. Men den låga rubeln har påverkat dem desto mer och lönsamheten i Ryssland minskar.
"Reklam för skräpmat en ond cirkel"
Enligt de nya kostrekommendationerna borde vi minska på salt och rött kött och äta mer miljövänlig och näringsrik mat. Ändå fylls våra brevlådor med reklamblad på färdiga rätter, snabbmat och socker. Det är en ekvation som inte går ihop.
Prognos: Livsmedelspriserna sjunker
Livsmedelspriserna väntas sjunka med nio procent nästa år på global nivå, förutspås i en internationell marknadsanalys. Skillnaderna mellan olika livsmedel är dock stora.
Tekniska verket i Jakobstad drar åt svångremmen
Tekniska verket i Jakobstad drar ner på investeringarna med 4 miljoner euro. Tre renoveringar skjuts på framtiden. Det är renoveringen av rådhuset, arnträdträdgårdslärarutbildningens fastighet och A-kliniken som läggs i malpåse tillsvidare.