Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Ung anonym man fotograferad bakifrån.

Asylbesluten för flyktingbarn drar ut på tiden - tvingas vänta dubbelt längre än vuxna

Rekordantal barn sökte asyl 2015, många väntat snart ett år.

Lego?

Ska vuxna leka med barn?

Ibland har man varken lust eller ork.

Svensk lagbok

Svensk förskolepedofil dömd till 6,5 års fängelse

Mannens offer var flickor i åldern ett till tre år.

Banombudsman Tuomas Kurttila med #NiVetIngenting-stämpel

Barnombudsmannen avråder moralpanik om sociala medier

Tuomas Kurttila tror mer på engagerade vuxna än på förbud.

Schackpjäser

"Visst kan vuxna leka"

- Initialt kan vi vuxna finländare ha lite svårt att släppa loss och leka - men när vi kommer igång och blir varma i kläderna finns det knappast något som kan stoppa oss! Så säger Kim Kurenmaa som driver ett äventyrs- och upplevelseföretag i Vasa och har stor erfarenhet att ordna lekfulla tillställningar för firmor, svensexor, möhippor, födelsedagsgäng och liknande.

"Ansvaret för äldre ojämnt fördelat"

Förslaget om att vuxna barn borde försörja sina föräldrar syftar till att överföra ansvaret för äldreomsorgen från samhället till indviden, anser filosofen Nora Hämäläinen. Det är dags att föra en värdedebatt om vad välfärdssamhället har råd med, anser Akavaföranden Sture Fjäder som mötte Hämäläinen i Slaget efter tolv.

Åttaårig pojke lurad på nätet

Janne Smeds 8-åriga son spelade spel via internet. Han fick en ny kompis, "Camilla", 11 år. Kontakten med personen bakom namnet ledde så småningom till att hon fick tillgång till Smeds kreditkortsuppgifter.

Lyssna på barnen

Ann-Mari Stenhammar utreder det stöd som barn och unga med funktionshinder får i Sverige. Hon talar varmt för att barn och unga behöver göras mer delaktiga i de beslut som berör dem.

Delviery Man, Vince Vaughn

Delivery Man – pappa på pappret

Känns det utmanande att bli pappa? Hur skulle det då kännas att plötsligt få höra att du redan har 533 barn vars existens du inte ens kände till?

Margareta Forsman studerar till närvårdare.

"Våga ta chansen"

Fler vuxna satte sig på skolbänken förra året än tidigare. Margareta Forsman flyttade hem till Vasa och ville lära sig mer om människokroppen, därför studerar hon nu till närvårdare vid Vasa vuxenutbildningscenter.

En vit månad behöver inte bara handla om sprit

Ungdomens spritvanor har återgått till 1980-talsnivå, det vill säga tonåringarna dricker mindre nu än på 1990-talet.

Vasa fick svenskspråkig ADHD stödförening

Nu finns det en svenskspråkig stödförening för föräldrar och anhöriga till barn och vuxna med ADHD i Vasanejden. Vid det första mötet nu i november samlades ett tjugotal till ett grundande möte. Hanna West är en av initiativtagarna.

Unga brandkårister övade på Kimitoön

Åbolands brandkårsförbund ordnade från och med fredagkväll till och med lördagkvall ett så kallat "actionveckoslut" för ungdomar på Kimitoön. Simulerade olyckor inträffade på olika håll och mer brandbilar än vanligt både syndes och hördes på ön.

Det gäller att vara gatusmart då man rör sig på nätet

Det är vanligt att tonen på olika forum på nätet där unga rör sig är minst sagt ful. Ofta rör det sig om direkt mobbning vilket inte är lätt att hantera varken som ung eller förälder. Ann-Cathrine Engström-Käld jobbar som polis och hon jobbar speciellt med utsatta barn. Hon har bred erfarenhet av ungas nätanvändning och nätmobbning.

Må bra-mässa i Pargas

I början av oktober ordnas en mässa kring hälsa och välmående i Pargas.

Ett ensamt barn

"Barn till Jehovas vittnen är rädda"

Det finns allvarliga brister i hurudana rättigheter barn till Jehovas vittnen har. En utredning visar att barn till Jehovas vittnen är rädda för världens undergång och för onda andar som de tror att är verkliga och som hotar dem.

UKK gångtest i Borgå

Många Borgåbor UKK-gick i strålande sol

På torsdag eftermiddag i strålande solsken passade många på att testa sin kondition i UKK-gångtestet som Borgå stad ordnade vid Kokonhallen. Se video & bildspel!

Barnreality inte problemfritt

Det är naturligt att barn vill delta i realityprogram på teve. Men äventyret kanske inte blir helt som man hade tänkt sig, säger Anja Saloheimo på Väestöliitto.

Måndagssnackarna Ilse Blomqvist och

Trafiksäkerhet och nedläggningar

Kan barnen tryggt till skolan gå? Vad kan man göra innan konkursen är ett faktum? Måndagssnackarna föreslog också att lokala matproducenter kunde samarbeta.

Polisbil vid järnvägsstationen

Helsingforspolisen: Unga festade lugnt, vuxna orsakade problem

Veckoslutet innan skolstarten verkar ha gått lugnt till i huvudstadsregionen. Ungdomarna skötte sig bra. Däremot förorsakade vuxna festare mer uppgifter för polisen.

Ungdomscafé Walkers öppnar i Vasa

Ungdomscafé öppnar i Vasa

Ett alldeles nytt ungdomscafé slår upp dörrarna på torsdag kväll under Konstens natt i Vasa. - Ungdomarna har efterlyst det här, säger Tiina Palonen, informatör på Reimari, Vasa stads rådgivningspunkt för ungdomar.

Poeten läser hockeylyrik

Poesi är en stor och viktig del av hans vuxna liv. Men steget att publicera var svårt att ta. Det säger Petter Sandelin som gav ut sin första poesisamling Istället för Grindcore för ett halvt år sedan.

112, första hjälpen låda

Fem skadades lindrigt i trafikolycka i Lundo

Två bilar krockade vid Rauhakylä-avtaget på riksväg 9 i Lundo på onsdagseftermiddagen.

Vårstädning på gång

På många håll i regionen städas som bäst dikesrenar och parkområden. I Kimito deltog en handfull frivilliga i städandet av Kimito centrum i dag.

Anna Lindh och Marco Lehtikangas tar sig en svängom.

Danseborg i Raseborg

Ekenäs Danskraft ordnar dansläger i Ekenäs i juni. Lägret Danseborg är en unik satsning i Svenskfinland.

Kaisu Stenberg och daghemsbarn

Daghemmet i Kristinestad kan rasa samman

Barnen från daghemmet i Kristinestad evakueras. En konditionsgranskning visar att byggnaden är livsfarlig. Den kan rasa samman och stadens tekniska chef Joakim Ingves säger att de inte är beredda att ta några sådana risker.

Skolelev

Kimitonejdens skola satsar på fostrande samtal

I Svenska Yles lärarenkät där drygt tusen lärare deltog framgick det att en majoritet av lärarna gärna skulle ha större befogenheter för att hålla ordning i klassen.

värkmedicin hylla i apotek

Paracetamol orsakar allt mer förgiftningar

Förgiftningar orsakade av det receptfria smärtstillande medlet paracetamol blir allt vanligare i Finland. Pillren är starkare och förpackningarna större än förr, och många tror att de är harmlösa.

Brudpar i en kyrka

Vuxna får nätskriftskola

En ny nätsida ska göra det lättare för vuxna att gå skriftskolan, skriver Savon Sanomat. De flesta vuxna som går skriftskolan vill bli gudföräldrar eller vigas i kyrkan.

Klassförälder i Borgåskola misstänkt för försnillning

Borgå stad har brottsanmält en tidigare klassförälder vid Kvarnbackens skola. Polisen utreder misstankar om att klassföräldern har försnillat närmare 2 000 euro.