Senaste artiklar
Matpriserna sjunker globalt – men därför fortsätter de stiga i Finland
Produktionskostnaderna har ökat klart, säger expert.
Norska Oda lägger ner sin nätbutik för mat i Finland
Det norska företaget Oda lät sina kunder beställa hem mat på nätet och levererade det hem till dem.
Efter ett år meddelar företaget nu att de lägger ner beställningstjänsten och inleder omställningsförhandlingar som berör alla 165 anställda, eftersom företagets kostnader skjutit i höjden.
”Kapitalmarknaden kräver en snabbare väg till lönsamhet”, säger Odas vd i Finland Tobias Niemi i ett pressmeddelande.
I fortsättningen satsar Oda på att erbjuda leveranstjänster till andra företag.
Gurkan och kaffet har blivit billigare, men kycklingfilén dyrare i Svenska Yles matkorg – så här har matpriserna förändrats på ett år
Matpriserna har skenat iväg under det senaste året.
Elpriset drog ner på fjolårets växthusskörd
Förra året producerades tre miljoner kilogram färre tomater och växthusgurkor än året innan, uppger Naturresursinstitutet (Luke).
Produktionen av växthusgrönsaker var i fjol sammanlagt 89 miljoner kilo, varav 50 miljoner kilogram utgjordes av gurkor och 34 miljoner av tomater.
Enligt Luke har elpriset haft en stor inverkan på särskilt vinterodlingen, som är beroende av artificiell belysning. Det kommande året kommer flera troligtvis att satsa på att odla så mycket som möjligt med naturligt ljus.
De senaste åren har skörden av växthusgurkor varit rekordstor. Enligt Luke kan den mindre skörden också ha att göra med att efterfrågan inte längre är lika stor.
Källa: STT, Naturresursinstitutet
”Blodsbär” fläckade av människohandelsmisstankar gör bärbranschen nervös – också du kan äta dem utan att veta om det
Vintern är högsäsong för rensning av sommarens vilda bär.
Nötköttet blev så dyrt att försäljningen störtdök – nu blir uppfödarna stående med slaktfärdiga djur
I juli–september minskade nötköttskonsumtionen nio procent.
Många skippar ekologiskt då priserna stiger – men trots det blir ekoprodukterna bara fler och fler
Många odlar ekologiskt för att bli kvitt konstgjort gödsel.
En dyster vinter med permitteringar hotar Robert Jordas företag: "Det här är situationen på många håll just nu"
Högre energikostnader pressar upp priserna i hela samhället.
Anslaget för skolmat räcker inte till när livsmedelspriserna stiger: "Att tumma på kvaliteten är ingen lösning"
Största prisökningen har skett i maj månad.
Kostnaderna stiger och oron är stor bland jordbrukare: "En sådan här situation har vi aldrig haft förr, inte ens nära"
Konstgödselpriset har över fyrdubblats på ett år.
Ukrainarna lever i värsta livsmedelskrisen sedan andra världskriget – FN-chef: "En katastrof ovanpå en katastrof"
Livsmedelskrisen kommer bli global – priserna stiger.
PTT: Maten blir 11 procent dyrare i år – kriget i Ukraina kan påverka Finlands försörjningsberedskap
Kriget i Ukraina påverkar det globala livsmedelssystemet.
Potatisodlaren kommer till botten på potatislagret innan sommaren är här: "Jag har högst hälften av det jag borde ha"
Varm och fuktig sommar gav dålig skörd i hela landet.
Hur många sorter av ätbara insekter finns det i vår värld? Och hur många av oss äter insekter?
Testa hur bra koll du har på mat av insekter.
Danone återkallar kokosdryck – rester av etylenoxid hittades i tillsats
Att använda produkterna innebär ändå ingen direkt hälsorisk.
Tyskland först i världen med att förbjuda slakt av tuppkycklingar inom äggindustrin
7 miljarder nykläckta tuppar avlivas i världen varje år.
Mera ägg återkallas på grund av salmonellarisk – Livsmedelsverket: Det är säkert att äta inhemska ägg
Hönorna på produktionsanläggningen behöver inte avlivas.
Axos café har varit en mötesplats för Pargasborna i årtionden - allt började med memma
Ruben Söderholm startade Axos bageri på 40-talet.
Nu är det officiellt: Eskimo-glassen får nytt namn
Ett namnbyte har varit aktuellt sedan länge.
Dålig åtgång på inhemska grönsaker – odlare: Sämsta säsongen på 30 år
Svårt att få ekonomi i odlandet, säger bonden Christer Finne
Miljöprofilerade Oatly tar in riskkapital från bolag som kopplas till regnskogsskövling – forskare: "Vänstra handen bygger upp det högra handen förstör"
Bolaget vill ändra investeringsnormer.
Robert Paulig är död – grundade kafékedjan Robert's Coffee
Han blev 73 år gammal.
Har varumärket Eskimo kommit till vägs ände? I USA måste glasspinnen byta namn för att inte diskriminera folkgrupp
Här hemma har Eskimopinnar marknadsförts sedan 1968.
Åländskt fiskodlingsföretag vill etablera sig i Kaskö – finska myndigheter villiga att satsa på fiskodlingar till havs
Odlingen kan stå klar i Kaskö redan om ett år.
Tidsfrist till slutet av maj för bageri i Borgå: ”Det finns mycket som måste åtgärdas”
Ingenting har gjorts trots uppmaningar.
Råchoklad får inte längre heta råchoklad – Livsmedelsverket: "Termen är okänd inom lagstiftningen"
Företagare hade föredragit definition framom förbud.
Wi-Box årets företagare i Raseborg
Wi-Box har bageri, restaurang och konditori i Ekenäs.
Årets valfångstkvot har till stora delar fyllts i Japan – valkött erbjuds i restauranger
Yngre japaner är tveksamma till valfångst.
Borgå potatis prickas för att ha för gammalt kött i sina lager – ägaren skyller på leverantören
Dateringen har också fattats eller varit felaktig.
Hur mäter man matprodukters koldioxidavtryck? - "Man kan inte jämföra koldioxidavtryck mellan nötkött och en citrusfrukt"
Vissa företag anger produktens koldioxidavtryck.
Leverglass, laxglass och älgglass - så här njuter hundarna vid Finlands första hundglasskiosk i Hangö
Kiosken öppnade i Östra hamnen i Hangö den här veckan.
Japan återupptar kommersiell valfångst
Agerandet har väckt internationell kritik.
Det här åt finländarna 2018 – broiler ökar fortsättningsvis i popularitet
Mjölkprodukter, kött och ägg fortfarande populärt.
Putin säger nej till kött, mjölk, fisk och frukt från EU
Importförbudet förlängs fram till utgången av år 2020.
Fazer säljer sin restaurangverksamhet till globalt jätteföretag: "Det här är nog ett emotionellt beslut"
Det handlar om totalt 1 000 restauranger.
Karleby hotar bagare med 5000 euros böter – måste märka sina bullar bättre
Näringsdeklaration måste finnas på förpackade varor.
Europeiska livsmedelsföretag får brevhot om förgiftning – nordiska Findus och Danish Crown bland mottagarna
De som skickat breven kräver 30 000 euro av företagen.
Datummärkningen på livsmedel ökar matsvinnet – intelligenta förpackningar kan bli lösningen då människor inte längre litar på sitt lukt- och smaksinne
Forskare: Digitala lösningar för förpackningar en nyckel.
Både konsumenter och köttproducenter vill ha lokala slakterier - men byråkratin är fortfarande stor
Livsmedelsverket signalerar möjliga lättnader i byråkratin.
Insektsfabriken i Strömfors skulle bli Europas största – men nu läggs den ner på grund av dålig lönsamhet
Marknaden har utvecklats långsammare än man trodde.
Östnyländska kunder vill spara på miljön med papperspåsar och oinplastade paprikor – ändå köper de flesta en plastkasse varje gång de handlar
Kunderna bestämmer vad matbutikerna erbjuder, säger köpmän.
Utredning: När maten blev billigare tog industrin en större del av kakan
Konsumenten är vinnaren – handeln förloraren.
Forskare anser att du kan äta din julskinka utan klimatångest – en typisk julskinka orsakar upp till 40 kilo koldioxidutsläpp
Skinkan inte avgörande men den konkretiserar klimatfrågan.
Sista sillarna från Åbo på årets julbord - nu flyttas produktionen till Polen
En 100-årig tradition från Västanfjärd flyttar utomlands.
Det här äter vi år 2019: Fiskfiléer, färska örter och bär är inne - hipsterfavoriten avokado är ute
Avokado finns inte längre bland de populäraste råvarorna.
Norska Orkla vill köpa Kotipizza – restaurangkedjans styrelse ger affären grönt ljus
Affären är värd 146 miljoner euro.
Finland vill satsa på fiskodling till havs - samtidigt stängs tre odlingar i Sverige
Högsta domstolen i Sverige är tveksam till odling i kassar.
Nu har Västnyland ett eget slakteri - över 250 får slaktades i oktober
Slakteriet ska nu ta emot får, nötkreatur och grisar.
Massvis med regnskog skövlas fortfarande för palmolja - i Finland går fler producenter över till certifierad olja
Men palmolja kritiseras också av hälsoskäl.
HKScan säger upp 165 och varnar för permitteringar
Företaget räknar med att spara 7 miljoner euro årligen.