Senaste artiklar
Musikern Jesse Markin sjunger om det Finland han sett och upplevt: "Jag har fått mycket kärlek men också mycket hat"
Mordbrand och våld, men också kärlek var del av uppväxten.
Veckoslutsläsning: Elis Gerdt gör succé i Sunefilmerna, här är megatrenderna inom hälsa, vitsvanshjorten: en gåva eller förbannelse?
Här kommer några lästips för söndagskvällen.
Veckoslutsläsning: 34-åriga Heidi fick hjärtinfarkt, testa Yles skattemaskin, Mexikos vita stränder smutsas ner av alger
Här kommer några lästips för lördagskvällen.
Språkkolumnen: Skumläsning ställer stora krav på texterna
Måste webbtexter anpassas så att de tilltalar skumläsarna?
Tufft att leva med dyslexi - talsyntesen förändrade hans liv
Expert hoppas fler dyslektiker kunde få hjälp av talsyntes.
Konstnärer iakttar och skriver om Ekenäs torg
Konstnärsprojekt följer med torgliv i Raseborg.
Pensionär i Berlin: Med färgsprej mot hat
På en arbetsrunda med Irmela Mensah-Schramm.
Censorns tips inför modersmålsprovet i textkompentens
Krydda texten med egen argumentering i textkompetensprovet.
En vecka utan att läsa ett endaste ord
Alexandra Häggman fick prioritera om när hon inte fick läsa.
Ollas Viktor är Huldéns visa om emigranten
Låten har text av Lars Huldén och melodi av Kaj Chydenius.
Petter - fyrtioplussaren som når ut till kidsen
Petter låter sig inspireras av böcker i sina låttexter.
Läser barn och ungdomar faktiskt så litet som vuxna tror?
Yle Nyhetsskolan kan berätta att svaret är nej.
Ett av årets inhemska album redan i januari
Åbobandet Swaying Wires andra album förtrollar.
Tom Tiainen skrev roman utan text
Läsarna omvandlar bilderna till text i sitt inre.
Veckans Sibbe: De fem julsångerna sjöngs varje jul på Ainola
Sibelius fem julsånger
Peter Hägerstrands musik är solsken på natten
"Den blåa skogen" är en skiva man vill gå vilse i.
Ny dramatik uppstår bara i mötet med publiken
Projekt Rekos första texter får premiär på Viirus
Då tog det eld i Barbara Helsingius
Barbara Helsingius gav ut ny cd.
I´m the king of the world - hur låter Din drömreplik?
Tjeenare mannen! Yippi ki-yay! Show me the money!
Vem är Bernie Taupin egentligen?
Elton Johns textförfattare fyller 65 år.
Nu är Lappträsks byberättelseblogg lanserad
En ny berättelse ska publiceras varje vecka.
Lasse Tennander 70 år – en någorlunda mogen man
En av Sveriges mest hyllade, men bortglömda artister.
"Dansband är inte bara rim på hand och sand"
Det säger Maritha Johansson, en flitig textförfattare till dansbandslåtar i hela Norden. Man kan inte gå den enkla vägen, utan texterna måste beröra, säger Johansson som skriver om minnen, förluster, önskningar, hopp, sorg och glädje.
Text blir konst
Konsthallen i Borgå är fylld av ord och meningar från golv till väggar. Det är Anne Lehtelä som laborerar med textuell konst. Hennes skrivna värld får en kraftig färgfylld motpol i bildkonstnären Detlef Trefz utställning i galleri Hörnan i Konstfabriken. Se bilder!
Får vi världens första Klarspråksombud?
Finland behöver en Klarspråksombudsman som har en helhetsbild av språkutveckling inom den offentliga förvaltningen. Hen skulle också leda samarbetet mellan de olika myndigheterna. Klarspråksombudet skulle vara den första i sitt slag i världen.
Mer undervisning i läsning behövs i högstadiet
Tonåringar borde få undervisning i läsning i högre grad. Man räknar med att de kan läsa, men alla unga människor i högstadiet är inte goda läsare. - Det finns brister i lässtrategierna, säger FM Katarina Rejman. Hennes doktorsavhandling om litteraturens potential i modersmålsundervisningen läggs fram vid Pedagogiska fakulteten i Vasa på fredag.
Så här skriver du en nyhet
Så här bygger man upp en nyhetstext.
"Jag är halvvägs till femtio"
"Jag är halvvägs till femtio" avslöjar skivaktuella singer-songwritern Frida Andersson. Hon erkänner också att hon ofta rodnar när hon uppträder.
16 rader är ord men inga visor
Rapparen Petter har blivit folkkär och hela Sveriges hip hop stjärna. Nu har han gett ut en bok med sina texter och samlade förklaringar därtill. Namnet 16 rader kommer av att det är den vanligaste verslängden inom hip hop.
Fönster blir julkalenderluckor i Jakobstad
Det är december och julkalendertid. I Jakobstad har stadsdelsföreningen Skata rf än en gång ställt till med en julkalender där luckorna utgörs av fönster.
Brändöelever skriver nyheter
Först ute i årets Veckan skola är Brändö gymnasium från Helsingfors. Vi får läsa nyheter om kostnader, idrott och mat.
Svenskfinland och tidningarna
Men vilken tidning och hur farlig är Tidningsdöden?
Jeppisgrupp får hjälp av storstjärna
I och med Musik & Talang har Vasa fått besök av Haydn Bendall, tidigare chefstekniker på Abbey Road Studios i London. Han har jobbat tillsammans med kända musiker som Kate Bush, Pet Shop Boys och Paul McCartney. På torsdag är det jakobstadsgruppen Hipster Slayers tur att samarbeta med legenden i Midas Studios.
Karlebybo dömd för hets mot folkgrupp
Karlebybon Jussi Siitarinens blogg är ett typiskt exempel på förtal. Det anser tingsrätten i Karleby som i dag dömde Siitarinen till 30 dagsböter för hets mot folkgrupp.
Yle börjar texta fler program på svenska
Från och med september textar Yle flera tv-program också på svenska. Det är i första hand inhemsk och utländsk drama samt dokumentärer, faktaserier och debattprogram som översätts, men också program som anses intressera finlandssvenskar.
Mycket mera än ett "boy band"
Att bli kallad ett pojkband stör inte Satin Cirkus. Men de är långt från ett klassiskt "boy band". Inte bara skriver de egna låtar utan spelar också instrument. Nu har killarna i gruppen chans att vinna Vegapriset 2013.
"Jag ändrar aldrig min attityd"
Ronya är tuff, har attityd och skriver ibland texter som kan vara kontroversiella. Nu försöker hon förnya sig sjäv som musiker. Men hennes personlighet finns det ingenting som kan rubba.
Fokus på Leiber & Stoller - den längre versionen
Låtskrivarparet Jerome ”Jerry” Leiber och Mike Stoller har sedan 1950-talets början gjort en outplånlig insats för underhållningsmusiken i allmänhet, men i synnerhet för den så kallade Rhythm & Bluesens utveckling mot Rock & Roll och därifrån vidare . Tidigare i våras, den 25 april fyllde Mike Stoller 80 år och den 13 mars hade Jerry Leiber fyllt 80 han också, men dess värre dog han för knappa två år sen i augusti 2011.
Carl Mesterton i teaterns värld
Hur tänker teatercheferna om höstsäsongen 1968?
Nya regler för beredning av ärenden i Raseborg
Andelen beredningar som skrivs direkt på finska har ökat i Raseborg trots att staden officiellt har svenska som förvaltningsspråk. För att undvika missförstånd behövs nya regler.
"Geber har en egen stil"
Håkan Näsman, informatör på Svenska kulturfonden, säger att han inte hade någon anledning att censurera författaren, Erik Gebers text. Kulturfonden beställde och finansierade rapporten om studentexamensresultaten. Rapporten innehåller vissa uppseendeväckande formuleringar.
SVT: Studenterna kan inte svenska
De svenska universiteten möter allt oftare studerande som har stora problem med att använda sitt modersmål. Enligt Sveriges television har allt fler studenter svårigheter med att förstå och producera text på svenska.
Somalier välkomnar rasismdebatt
Somaliska förbundet välkomnar den diskussion om rasism som har uppstått efter journalisten och författaren Umayya Abu-Hannas uppmärksammade text i söndagens Helsingin Sanomat. Enligt förbundet hör man alldeles för sällan de berördas röst i debatten.
EU vill förbjuda smaksatt snus
Reglerna för tobaksprodukter i EU skärps, enligt ett direktivförslag som kommissionen lade fram i dag. Alla cigarretter, rulltobak och också snus ska förses med hälsovarningar och cigaretter och snus med tydliga smaker kommer att försvinna.
Vad var det där UMK för nånting nu igen?
I Tävlingen för ny musik UMK avgörs det vem som får äran att representera Finland i Eurovision Song Contest i Malmö nästa år. De tolv finalisterna är utsedda, segraren koras den 9 februari.
Fem böcker av Anders Chydenius ges ut
Allt som finns bevarat av vad kyrkoherden och riksdagsmannen Anders Chydenius skrev ges nu ut i fem nya böcker. Totalt blir det 2 500 sidor och böckerna kommer samtidigt på svenska, finska och engelska.
"Utslagna cyklar" beror på tidsbrist
På järnvägstorget i Helsingfors finns en skylt som på finska uppmanar folk att flytta bort sin cykel från cykelställningen, som ska tas bort inför vintern. Den svenska översättningen har ändå en del brister.
Språket ska bli klarare i Lovisa
Lovisa stads texter ska bli lättare att förstå, både för invånare och för beslutsfattare
Ett enkelt språk är en utmaning för kommunerna
Kommunförbundet vill att kommunerna skall bli bättre på att uttrycka sig klart och enkelt i sina texter som bland annat kommuninvånarna tar del av. Kommunförbundet har startat en projekt som heter "Klarspråk i kommunen" med vars hjälp man försöker få kommunern att fästa större uppmärksamhet på sina texter.