Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Oscar Pistorius kommer ut ur fängelset i januari

Den mångfaldige paralympiska mästaren Oscar Pistorius släpps ut ur fängelse. Hans fängelsestraff uppges bli villkorligt den 5 januari 2024. Det skriver nyhetsbyrån AP.

Den i dag 37-årige Pistorius mördade sin flickvän Reeva Steenkamp på Alla hjärtans dag år 2013. Pistorius dömdes år 2016 till ett 13 år långt fängelsestraff.

Pistorius uppgav själv att han trodde att det var en inkräktare i hans hus – men det var hans flickvän som han sköt till döds genom badrumsdörren.

Källa: AP

Peter Nynäs ny ordförande för SFI

Svenska Finlands Idrottsförbund har valt Peter Nynäs till ny ordförande för nästa år. Han efterträder Stefan Mutanen, som avgår efter fyra år på posten.

Nynäs är från Karis och aktiv i IF Raseborg.

– Jag ser fram emot nya utmaningar. Jag har sysslat mycket med friidrott de 30 senaste åren och nu får jag vidga vyerna och lära mig nya saker med för mig nya grenar, säger Nynäs i förbundets pressmeddelande.

SFI har sektioner för friidrott, cykel, simning och kraftidrott.

Nomineringarna till årets kvinnliga friidrottare är klara – de här gör upp om titeln

Det internationella friidrottsförbundet World Athletics har offtenliggjort sina fem nomineringar, till årets bästa kvinnliga friidrottare.

De nominerade är maratonlöparen Tigist Assefa från Etiopien, häcklöparen Femke Bol från Nederländerna, sprintern Shericka Jackson från Jamaica, medeldistanslöparen Faith Kipyegon från Kenya och trestegshopparen Yulimar Rojas från Venezuela.

Årets bästa kvinnliga friidrottare tillkännages den 11 december.

Kari Rahkamo.

Helsingfors tidigare stadsdirektör Kari Rahkamo har dött

Rahkamo var stadsdirektör 1991–1996.

Nathalie Blomqvist i Finlands lag till terräng-EM – tidigare skidåkaren Susanna Saapunki deltar också

Finland deltar med åtta idrottare i EM i terränglöpning. Tävlingarna arrangeras i Bryssel den 10 december.

IK Falkens Nathalie Blomqvist är den enda SFI-idrottaren i truppen. Blomqvist var tvungen att avbryta i de nordiska mästerskapen i Reykjavik på grund av svindel förra veckan.

Hon säger i en intervju för Yle Sporten att hon repade sig snabbt och ser fram emot EM-tävlingarna. Hennes mål är att förbättra på den åttondeplats hon knep i fjol.

På damsidan representeras Finland av Johanna Peiponen och Susanna Saapunki. Saapunki är en före detta landslagsåkare i längdåkning men de senaste åren har hon koncentrerat sig på bergslöpning.

Finlands trupp till terräng-EM:

Damer (9 km): Johanna Peiponen, Susanna Saapunki.
Damer under 23 år (7 km): Nathalie Blomqvist IK Falken, Ilona Mononen, Liina Winborn.
Herrar under 23 år (7 km): Mustafe Muuse, Santtu Heikkinen, Niko Putkinen.

Caster Semenya satsar inte på idrottskarriären längre – fokuserar på rättsliga kampen

Med två OS- och tre VM-guld på 800 meter är Caster Semenya en av de största medeldistanslöparna genom tiderna.

Men sydafrikanskans karriär har skuggats av höga medfödda testosteronvärden. År 2018 stoppades 32-åringen från tävlan och överklagan till olika instanser har inte ändrat på beslutet.

Nu berättar Semenya att det inte längre är aktuellt med comeback, trots att hon fortsatt med träningen.

– Min sista chans att vinna i OS var 2016 – Paris (2024) är inte mitt mål.

– Det handlar mer om att vinna mina strider mot myndigheterna och att kämpa för det som är rätt, säger Semenya till nyhetsbyrån Reuters.

I somras fick hon rätt i Europadomstolen, i motsats till domarna från Cas och högsta domstolen i Schweiz. Europadomstolens beslut kan ännu överklagas och har ingen praktisk betydelse för World Athletics regelverk.

Nathalie Blomqvist tävlar i ett lopp.

Finland skickar tolv löpare till terräng-NM – Nathalie Blomqvist försvarar guldet från förra året

Finland skickar tolv löpare till de nordiska mästerskapen i terränglöpning i Reykjavik. Med i truppen finns IK Falkens Nathalie Blomqvist som försvarar guldet i damklassen.

Filip Ingebrigtsen, Jakob Ingebrigtsen ja Henrik Ingebrigtsen Dohan MM-kisoissa vuonna 2019.

Bröderna Ingebrigtsen om sin far: Fysiskt våld och hotelser

Trion talar ut i ett brev till VG.

FM-guld i maraton till Nina Chydenius – Gamlakarleby IF-löparen var snabbast i ett regnigt Vanda

FM-mästerskapen i maraton avgjordes i Vanda under lördagen. På damsidan var Nina Chydenius snabbast och herrarnas lopp vanns av Arttu Vattulainen. Chydenius segertid skrivs 2.38,33 och Vattulainen, som representerar Joensuun Katajat, sprang i mål på tiden 2.22,04.

Vädret var inte på löparnas sida, men det hindrade inte Chydenius från att få till en bra start på loppet. Mot slutet saktade farten av.

– Ännu halvvägs var målet att springa under 2.35, men sedan började magmusklerna krampa och jag fick sakta ner, säger Chydenius på Idrottsförbundets hemsida.

På andra plats kom Anni Kuosmanen från Kuopion Reipas, tredjeplatsen kneps av Turun Urheiluliitos Aino Niemi.

På herrsidan blev det ytterligare en SFI-medalj. Esbo IF:s Oscar Holmström kom i mål som tvåa och Juho Ylinen från Jyväskylän Kenttäurheilijat vann brons.

Friidrottssäsongen avslutad med gala: Wilma Murto vald till årets friidrottare – Camilla Richardsson årets uthållighetslöpare

Friidrottsförbundet satte punkt för säsongen med en gala i Helsingfors. Det mest prestigefyllda priset gick till samma adress som i fjol – stavstjärnan Wilma Murto.

Höjdpunkten för hennes säsong var ett VM-brons i Budapest.

– Jag är nöjd med att snittet för säsongens fem bästa tävlingsresultat steg med tio centimeter från i fjol till drygt 478. Men 480 var inte den höjd som potentialen var begränsad till, sa Murto med hänvisning till sitt säsongsbästa i förbundets pressmeddelande.

Axplock av övriga pristagare:

Årets sprinter: Reetta Hurske

Årets uthållighetslöpare: Camilla Richardsson

Årets hoppare: Wilma Murto

Årets kastare: Silja Kosonen

Årets mångkampare: Saga Vanninen

Årets gångare: Veli-Matti ”Aku” Partanen

Nytt världsrekord i maraton – 23-åriga sensationen krossade gamla rekordet med över en halv minut

Världsrekordet i maraton är slaget – av en riktig löparkomet.

Kenyanen Kelvin Kiptum löpte på 2.00,35 i Chicago. 23-åringen slog därmed Elioud Kipchoges gamla rekord på 2.01,09 från Berlin i fjol med bred marginal.

Sensationellt nog var detta blott tredje gången som Kiptum deltog i ett maratonlopp. Otroligt hör hans tre noteringar till de sex snabbaste tiderna som någonsin löpts.

Paavo Nurmis barndomshem i Åbo.

50 år sedan Paavo Nurmi dog – Yle Åboland tittade in i hans barndomshem

Det finns många spår av landets största idrottare i hemstaden Åbo.

Narve Gilje Nordås, Josh Kerr och Jakob Ingebrigtsen löper över mållinjen på herrarnas 1500 meter under VM i Budapest 2023.

Norska VM-stjärnan har tröttnat på den obehagliga stämningen – Nordås kräver uppgörelse med bröderna Ingebrigtsen

Norska medeldistanslöparen Narve Gilje Nordås har fått nog av dramat inom familjen Ingebrigtsen, som förgiftar stämningen inom norsk friidrott. Kräver att förbundet tar tag i frågan inför OS i Paris.

Dubbla världsmästaren Dafne Schippers lägger ner sprinterkarriären

Den nederländska friidrottsstjärnan Dafne Schippers meddelar att karriären är ett avslutat kapitel. Hon skriver om sitt beslut på Instagram.

”I dag har jag beslutat mig för att avsluta min karriär som friidrottare och omfamna vad som kan vänta. Samtidigt får jag säga ett stort tack till alla som stöttat mig. Det har varit en resa utan att jag har ångrat någonting”, skriver hon.

Schippers skördade stora framgångar på 200 meter: VM-guld 2015 och 2017, OS-silver 2016 och VM-brons 2013.

Nederländskan lägger av som 31-åring. Hon har haft stora problem med skador under de senaste åren och tävlade inte en enda gång under 2023.

Hennes personliga rekord på sprintdistanserna kom under VM 2015 i Peking: 10,81 på 100 meter och 21,63 på 200 meter. På den längre distansen är hon tidernas sjätte snabbaste kvinna.

Fjolårets världsmästare på 100 meter byter tränare – olympisk mästare ska föra Fred Kerley till framgång i OS i Paris

USA-sprintern Fred Kerley gör stora förändringar i träningsupplägget inför OS i Paris. Kerley som vann guld på 100 meter i VM i Eugene år 2022 har anlitat Quincy Watts som sin nye tränare.

Kerley misslyckades i VM i Budapest där han eliminerades i semifinalerna.

– Förändringar innebär alltid risker, speciellt under ett OS-år. Jag kände att jag måste satsa på mig själv. Jag måste visa mig själv att jag ger allt, och det betyder att jag söker mig till tränare Watts, kommenterade Kerley på Instagram.

Watts är olympisk guldmedaljör på 400 meter och lång stafett i Barcelona år 1992, och är tränare för bland annat häcklöparen Rai Benjamin.

– Jag litar på att Watts får fram det bästa av mig under min karriärs viktigaste säsong, skrev Kerley.

Kerleys personliga rekord 9,76 är alla tiders sjätte bästa notering på 100 meter.

Ukrainska friidrottsstjärnan kritiserar Sergej Bubka: ”Han existerar inte för oss”

Höjdhoppsstjärnan Jaroslava Mahutjich sågar sin ukrainska landsman, friidrottslegendaren Sergej Bubka, vid fotknölarna. Mahutjich har profilerat sig som en frispråkig motståndare mot Rysslands anfallskrig och hon hade förväntat sig snarlika handlingar av Bubka.

– Han existerar inte för oss, säger Mahutjich i en intervju för norska NRK.

Sergej Bubka är världens bästa stavhoppare genom tiderna. Han vann ett OS-guld, sex VM-guld och hoppade 35 världsrekord under sin karriär.

– Jag är stolt över Bubka som idrottare. Men jag gillar inte honom som person, för i början av kriget tog han inte ställning, säger Mahutjich.

Jaroslava Mahutjich vann VM-guld i Budapest i augusti. Medan hon tävlade i VM blev hennes hemstad Dnipro bombat av Ryssland.

– Det är svårt att hålla fokus, men efter ett år av krig har jag blivit starkare.

Maratonrekordet för damer är krossat! Tigist Assefa underskred förra rekordet med över två minuter

2.11,53. Så lyder det nya världsrekordet på maraton för damer. Tigist Assefa löpte tiden i Berlin under söndagen.

Den förra rekordinnehavaren var Brigid Kosgei från Kenya. Hon löpte på 2.14,04 för fyra år sedan.

Assefa, från Etiopien, specialiserade sig tidigare i karriären på 800 meter. År 2018 ändrade hon fokus till terränglöpning. Hon sprang sitt första maraton så sent som i mars 2022. Då var hennes tid 2.34,01.

Sheila Chepkurui från Kenya blev tvåa i samma lopp och tredjeplatsen kneps av Tanzanias Magdalena Shauri.

Nyheter på en minut: Världsrekord i maraton i superskor – är det faktiskt rättvist?

46 s
Armand Duplantis reaktion efter sitt nya världsrekord.

Diamond League-säsongen är över – Armand Duplantis och Gudaf Tsegay satte världsrekord

Svenska stavhopparen tog 623 på sitt första försök.

Femke Bol faller med stafettpinnen.

Lagkamratens stöd efter vurpan i VM misstolkades och blev ett mem – nu ryter hon till om nätkulturen: ”Det finns mycket falskt där”

Lieke Klaver ville stå vid sin väns sida efter VM-fadäsen – bilder som på sociala medier tolkades som illvilja. Det gör mig ganska arg, säger Femke Bol.

Sara Lappalainen i god höstform – satte nytt säsongsbästa i Zagreb

Under söndagen gick en tävling som ingår i Continental Gold Tour av stapeln i Zagreb, Kroatien.

Borgå Akilles-löparen Sara Lappalainen sprang nytt säsongsbästa på 1 500 meter med 4.05,18. Tiden är knappt tre sekunder från hennes personbästa som hon satte i OS i Tokyo.

Lappalainen slutade sjätte i loppet. Kristiina Mäki, som internationellt representerar Tjeckien, och i Finland tävlar för Lahden Ahkera, slutade femma med tiden 4.04,40.

1 500 metersloppet vanns av Spaniens Esther Guerrero.

På damernas 800 meter fanns Eveliina Määttänen med i startfältet.

Määttänen som böt huvuddistans förra året till 800 meter har med sin rekordtid från VM i Budapest slagit sig in som tvåa genom tiderna i Finland.

I loppet slutade Määttänen femma med tiden 2.00,80.

Mo Farah skar mållinjen för sista gången – nu är karriären över: ”Känslosamt”

En av tidernas främsta löpare har nu gjort sitt. Mo Farah avslutade sin karriär med en fjärde plats i världens största halvmaraton Great North Run.

– Det är känslosamt och det var varit många tankar som gått genom huvudet, säger Farah till BBC.

Farah genomförde loppet på tiden 1.03,28 och var tre och en halv minut långsammare än vinnaren Tamirat Tola.

– Löpningen har varit mitt liv och gjort mig väldigt lycklig under många år, säger Farah.

Farah vann dubbla OS-guld på både 5000 och 10 000 meter samt ett flertal VM-guld under sin framgångsrika karriär som banlöpare.

2018 sadlade Farah om och blev maratonlöpare. Han gjorde sedan ett försök att nå OS i Tokyo på 10 000 meter men misslyckades.

Viivi Lehikoinen klarar sig utan bestraffning efter att ha hoppat över Sverigekampen

Finländska friidrottsförbundet SUL meddelade på torsdagskvällen att häcklöparen Viivi Lehikoinen inte kommer att bli bötfälld efter att ha hoppat över Sverigekampen i Stockholm och i stället deltagit i Diamond League-galan i Xiamen.

SUL:s ordförande Riikka Pakarinen meddelade tidigare att häcklöparen brutit mot idrottarens kontrakt som förpliktar henne att delta i Sverigekampen.

– Utgångspunkten är så klart att man uppfyller överenskommelserna, men med tanke på helheten i detta fall vore bestraffning inte rimlig, förklarar Pakarinen i SUL:s pressmeddelande.

Källa: SUL

Lappalainen avbröt på 3000 meter – Lipsanen och Rinne knep fina placeringar

Medeldistanslöparen Sara Lappalainen deltog på 3000 meter i italienska Rovereto under onsdagen. Det var Lappalainens första 3000-meterslopp på fem år och det slutade inte i dur.

Lappalainen kom inte i mål, utan avbröt loppet efter två löpta kilometer. Loppet vanns av Wubrist Aschal från Etiopien med tiden 8.44,13.

I Rovereto tävlade också Simo Lipsanen. Lipsanen slutade på en tredje plats i tresteg med resultatet 16,33. Resultatet är hans nästbästa för säsongen.

Även Joonas Rinne var i farten under gårdagen. Rinne tävlade i Szczecin i Polen där han blev femma på 800 meter. Rinnes tid var 1.49,07 vilket är en bit ifrån hans rekord på 1.45,88.

Källa: Idrottsförbundets pressmeddelande

Viivi Lehikoinen katsoo tulostaululle.

Viivi Lehikoinen kritiserar friidrottsförbundet för oklart ledarskap

Lehikoinen kritisk till friidrottsförbundets ledarskap.

Dissade Sverigekampen för Diamond League – Viivi Lehikoinen långt från topptiderna i Kina

Viivi Lehikoinen ställer inte upp på Sverigekampen och ser därmed ut att bötfällas.

Detta på grund av att hon valde en resa till Kina för Diamond League-galan i Xiamen i stället. Lördagens lopp blev ändå ett magplask för HIFK-löparen.

Lehikoinen blev näst sist på 400 meter häck med tiden 55,44. Det är över en sekund sämre än hennes finska rekord på 54,40 från den här sommaren.

Det blev tredubbelt Jamaica i topp. Rushell Clayton vann med 53,36, före Andrenette Knight (53,87) och Janieve Russell (54,01).

Kinakvällens andra finländare var Heta Tuuri i höjd. Hon slutade sjua av åtta hoppare med resultatet 182.

På herrarnas 100 meter stod Christian Coleman för ett världsårsbästa. Amerikanens segertid var 9,83.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida