Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Jesus på korset

Frågor om religion: Kristendomen

I den här serien bekantar vi oss med frågor om religion

Flicka ritar på ett papper vid en pulpet

Svenskfinland kan få kristen skola

Församling planerar skola i Karleby för minst 45 elever.

Xooang Choi,The Wings, 2008

Luther lärde oss att lyda

En utställning på Jüdisches Museum i Berlin visar hur.

JO: Skolan måste ordna alternativ till religiös morgonsamling

Riksdagens justitieombudsman anser att skolorna borde ordna alternativ verksamhet för de elever som inte vill delta i en morgonsamling med religiöst innehåll.

Tuomas Martikainen

Vi bryr oss inte om andras religiositet

Då folk flyttar påverkar den nya miljön religiositeten mer än man kanske skulle tro. Då finländarna flyttade till Amerika blev de religiösare än förr, men de som kommer hit blir småningom mindre religiösa. Det konstaterar religionsforskaren Tuomas Martikainen vid Åbo Akademi.

Jayne Svenungsson är präst och teolog

Dokumenterat: Oj så det dröjer, det där Gudsriket

Kyrkan har haft svårt att samla pr-poäng under de senaste åren. Istället har man drabbats av medlemsflykt, mycket på grund av inställningen hos vissa kyrkliga falanger till kvinnliga präster och vigsel av samkönade par.

Vårfest i Winellska skolan, juni 2013.

Religiösa morgonsamlingar vanliga i skolorna

Religiösa morgonsamlingar är vanliga i de finländska skolorna, visar en rundfrågning som Yles finska nyheter har gjort bland grundskolornas rektorer.

Varför religionsfostran i skolan?

Regissör och konsult Linda Mokko tycker att religion och skola inte hör ihop. - Att sjunga och lyssna på psalmer med religiösa budskap i skolan är ytterst skadligt för både religionsfrihet och frihet från religion.

X3M sjunger den femte versen av Den Blomstertid nu kommer.

”Du Saurons blomster sköna”

Att sjunga den blomstertid eller inte sjunga är frågan på allas läppar. Vi har en kompromiss - den mystiska femte versen.

Den stora festen. Familjen Siris yngsta blir konfirmerad

Konfirmationen är livets största individuella fest

I Kautokeino blir så gott som alla ungdomar konfirmerade. Det är en av livets stora fester. Nästan lika stor som att gifta sig. Det ska vara nya kläder, nya silversmycken och 150 inbjudna gäster.

Världen framför henne

Skönhet eller vapen

Prisbelönt dokumentären om den konfliktfyllda verkligheten för kvinnor i Indien. Indien har dels en stor skönhetsindustri som erbjuder unga flickor en väg ut ur fattigdomen men där finns också en växande hinduistisk fundamentalism, som erbjuder helt andra och mera militanta vägar.

Gudstjänst: Julotta

Fritänkare: Kyrkan bort från skolan

Henrik Sawela tycker att kyrkan inte hör hemma i skolan.

Privat kristligt högstadium i Vasa får stöd

Vasa kristliga skola borde få ett högstadium. Det säger skoldirektör Juha-Pekka Lehmus på Vasa stad. Skolan har i ett par år försökt få tillstånd att undervisa årskurs 7-9.

lågstadieklass i finland

Föräldrar ansöker om islamundervisning i Närpes

I Närpes har en grupp muslimska föräldrar inför pågående läsår ansökt att deras barn ska få undervisning i den egna religionen. Om tre eller fler elever önskar få undervisning i en viss religion så är det kommunens/stadens skyldighet att ordna med det.

Läsförhör, 1965

Läsförhör i Pedersöre

1965 har läsförhören dött ut i de flesta församlingar