Senaste artiklar
Domedagsfruktan syns nu hos Stödföreningen för religioners offer: "Undermedvetet tror jag att jag ska dö när som helst"
En följd av pandemin, naturkatastrofer och kriget i Ukraina.
Frågor om religion: Kristendomen
I den här serien bekantar vi oss med frågor om religion
Svenskfinland kan få kristen skola
Församling planerar skola i Karleby för minst 45 elever.
Luther lärde oss att lyda
En utställning på Jüdisches Museum i Berlin visar hur.
JO: Skolan måste ordna alternativ till religiös morgonsamling
Riksdagens justitieombudsman anser att skolorna borde ordna alternativ verksamhet för de elever som inte vill delta i en morgonsamling med religiöst innehåll.
Vi bryr oss inte om andras religiositet
Då folk flyttar påverkar den nya miljön religiositeten mer än man kanske skulle tro. Då finländarna flyttade till Amerika blev de religiösare än förr, men de som kommer hit blir småningom mindre religiösa. Det konstaterar religionsforskaren Tuomas Martikainen vid Åbo Akademi.
Dokumenterat: Oj så det dröjer, det där Gudsriket
Kyrkan har haft svårt att samla pr-poäng under de senaste åren. Istället har man drabbats av medlemsflykt, mycket på grund av inställningen hos vissa kyrkliga falanger till kvinnliga präster och vigsel av samkönade par.
Religiösa morgonsamlingar vanliga i skolorna
Religiösa morgonsamlingar är vanliga i de finländska skolorna, visar en rundfrågning som Yles finska nyheter har gjort bland grundskolornas rektorer.
Varför religionsfostran i skolan?
Regissör och konsult Linda Mokko tycker att religion och skola inte hör ihop. - Att sjunga och lyssna på psalmer med religiösa budskap i skolan är ytterst skadligt för både religionsfrihet och frihet från religion.
”Du Saurons blomster sköna”
Att sjunga den blomstertid eller inte sjunga är frågan på allas läppar. Vi har en kompromiss - den mystiska femte versen.
Konfirmationen är livets största individuella fest
I Kautokeino blir så gott som alla ungdomar konfirmerade. Det är en av livets stora fester. Nästan lika stor som att gifta sig. Det ska vara nya kläder, nya silversmycken och 150 inbjudna gäster.
Skönhet eller vapen
Prisbelönt dokumentären om den konfliktfyllda verkligheten för kvinnor i Indien. Indien har dels en stor skönhetsindustri som erbjuder unga flickor en väg ut ur fattigdomen men där finns också en växande hinduistisk fundamentalism, som erbjuder helt andra och mera militanta vägar.
Fritänkare: Kyrkan bort från skolan
Henrik Sawela tycker att kyrkan inte hör hemma i skolan.
Privat kristligt högstadium i Vasa får stöd
Vasa kristliga skola borde få ett högstadium. Det säger skoldirektör Juha-Pekka Lehmus på Vasa stad. Skolan har i ett par år försökt få tillstånd att undervisa årskurs 7-9.
Föräldrar ansöker om islamundervisning i Närpes
I Närpes har en grupp muslimska föräldrar inför pågående läsår ansökt att deras barn ska få undervisning i den egna religionen. Om tre eller fler elever önskar få undervisning i en viss religion så är det kommunens/stadens skyldighet att ordna med det.
Läsförhör i Pedersöre
1965 har läsförhören dött ut i de flesta församlingar