Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

En allvarlig kvinna ser på sin egen spegelbild i ett fönster.

Tio frågor om spegeln – föremålet som fascinerat och fängslat genom tiderna

Vad vet du om den praktiska och mytomspunna spegeln.

Virkade dukar på hög med gamla porträttbilder infällda i bakgrunden.

Kan man virka sig in i släktens minne?

Hur vill du att dina barnbarn ska minnas dig?

En uppstoppad svan i ett julfönster.

Hur jag kom över min rädsla för antikaffärer

Pia-Maria Lehtola i Ritva Blomqvists klosterlika affär.

Antikbörsen med Wentzel Hagelstam, Yle 1987

Antikbörsen reste runt och värderade finheter

De allra flesta har säkert något antikt föremål hemma.

man tittar på tavla

Svärd, Arabia och ryska ägg när Hagelstams kom till Borgå

Auktionshusets intendenter värderade även lokal konst.

fiskare med ryssja

Sjöbevakningen löser mysterium med laxryssja

Ett stort föremål sänkte fiskare Mikael Lindholms laxryssja.

chefskonservator Mats Sjöström vid Åbo Museicentral

Chefskonservatorn på verkstadsgolvet

Det var arkiven och förråden på Åbo Museicentral som väckte Mats Sjöströms passion för konservering av riktigt gamla föremål.

William Forsman, Fanny Bergvik och Elin Leppänen i UF-företaget Phonebuddies.

Idéerna flödar bland unga företagare i Kristinestad

Tändsticksaskar med magnet, personliga telefonskal, tvål med inbyggd tvättsvamp är några av företagsidéerna bland årets niondeklassare i Kristinestad.

Hangö museums föremålsarkiv

Hangö museum flyttar föremål till Ekenäs

En del av föremålen från Hangö museums lager ska i framtiden flyttas till Ekenäs. Hangö museums föremålsarkiv på Kexen är fullt och museet behöver nya lagerutrymmen.

Yle Areena logo.

300 000 föremål och samlingen bara växer

I en stor lagerlokal i Malm i Helsingfors har en av landets största samlare ett av sina tre lager. Det är främst vardagsföremål som intresserar och samlingen är imponerande, ungefär trehundratusen föremål - lite beroende på hur man räknar.

Sebastian Björkman studerar vid Aalto-universitetet

"En designer ska vara öppen och glad - och inte göra saker värre än de är"

Sebastian Björkman, som studerar textildesign, har knåpat ihop en skapelse av tusentals träpärlor. Dess funktion är att hålla småfåglarna borta från hans mammas och pappas vardagsrum. Den kan man se i Glaspalatset mitt i stan där elva Aalto-studerande ställer ut sina alster.

1400 prydnadselefanter

Samlare är vi allihopa

På Österbottens museum i Vasa pågår som bäst utställningen ”Samlandets fascinerande värld”. Genom den här utställningen vill vi peka på att alla museer baserar sig på en samling som ofta startats av en privatperson, säger tf museichef Selma Green.

Färre museer med mindre samlingar i Vasa

T.f. museidirektör Selma Green på Österbottens Museum föreslår att de mindre museerna inom Vasa stad sätts under lupp. Det är en del av det förslag som hon nu gett till museinämnden, som förra året bad henne att se över museernas organisation och verksamhet.

Alexa Getting

Naturen i Pjelax inspirerar designern Alexa Getting

Alexa Getting flyttade från USA till Pjelax i Närpes för snart ett år sedan. Där startade hon upp företaget GetBli-designs och snart blir hon och hennes konst, smycken och föremål presenterade i svenska Aftonbladet.

Natten till lördag stals Jesusbarnet ur krubban.

Jesusbarnet stals i år igen

Jesusbarnet i julkrubban på Anders Chydeniusgata stals natten till lördag i Karleby. I år lämnades Maria och Josef kvar, förra året försvann hela familjen.

Hangö museums föremålsarkiv

Bakom historiska kulisser i Hangö

Möbler, kistor, provdockor och en miniatyr av Gustavsvärn. Bland annat det kan man få ögonen på i Hangö museums föremålsarkiv. Se video.

Spola inte ner fett!

Fett hör inte hemma i avloppet. Detsamma gäller för bindor, kondomer, bomullsstickor och matrester.

Julkul på Stundars

Julmarknaden på Stundars har blivit en tradition som få vill missa. Med pepparkaksbak, ringdans, lek och klimpsoppa blev lördagen en succé i sann julanda. Susan Sandberg-Ek och Carina Trobergs hörde till de 70 försäljare som sålde julfina föremål. Men den lyckade försäljningen är bara ett plus. Allra roligast är det att träffa alla bekanta.

Fiskars fastighetsdirektör Patrick von Essen

Fiskars nya hotell öppnade

Fiskars bruk har fått ett nytt hotell. Hotell Tegel har slagit upp sina dörrar i den gamla finsmedjan där också konferenscentret Fiskars forum finns.

Misstänkt föremål på bio - gator spärrades av

Ett föremål som påminde om en bomb lämnades på biografen Orion i Kampen i Helsingfors på tisdag kväll. Polisen spärrade av gatorna i närheten medan experter undersökte föremålet som visade sig bestå av rullar av WC-papper och en klocka.

Rainer Fleen

Sämre tider för gamla saker

- Tiderna är ganska dåliga för antikvitetshandlare, det mesta av någorlunda värde börjar vara uppköpt. Jag blir ju inte yngre heller och det ska mycket till för att få mig på gång nuförtiden, säger Rainer Fleen i Munsala.

Borttappad pincett hittades i Åbokällare

En silverring, en pincett och tyska keramik- och glasskärvor. Bland annat det hittades under de arkeologiska utgrävningarna i museet Aboa Vetus & Ars Nova i Åbo under sommaren.

Med kärlek till det förgågna

Pensionerade sjökaptenen Gotthard Mattsson i Medelby i Houtskär har ett brinnande intresse för historia.

Mårten Engberg vid simmis i Ekenäs

Farliga föremål plockas upp av Pirayorna

Att hoppa i plurret från bryggan eller trampolinen hör för många semesterfirare till sommarens höjdpunkter. Med det är få som i glädjeyran reflekterar över vad som kan gömma sig under ytan.

Mikrochipsteknologin är löftesrik och riskabel

RFID-teknologin finns överallt, också om få vet om det. De fjärravläsbara mikrochipsen väcker frågor om konsumentens integritet.

Timo Sarpaneva: Kajak

Exportförbud för finska designklassiker

Sällsynta finska designklassiker får inte föras ut ur landet, anser Museiverket. Verket oroar sig över att en så stor del av det äldre inhemska designarvet förs utomlands.

Precolumbianska kulturer i Ekenäs

En omfattande utställning om Mesoamerikas och Andernas precolumbianska kulturer ställs ut på Ekenäs Museicentrum EKTA. - Det är en unik samling som vi ställer ut, säger museichef Dan Lindholm.

Museichef Pia Willhemsson och Museiassistent Carina Nygård

Brudklänningar i ny belysning

Lovisa Museum renoveras som bäst. I slutet av maj öppnas museet för allmänheten. Då har man färdigställt en utställning bestående i huvudsak av brudklänningar.

Kuba på Sibeliusmuseum

Just nu pågår utställningen "Musica Cubana" på Sibeliusmuseum i Åbo. Den ger en inblick i den kubanska musikens värld.

Monica Ferm

Hangöring hittade ägare via Facebooksida

Hangöbon Jonna Immonen hade tappat bort sin diamantring. Hon fick tillbaks den via en Facebooksida för borttappade och upphittade föremål i Hangö som Monica Ferm är initiativtagare till.

Pentti Kronqvist, grundare av Nanoq

Privata muséer behöver nya krafter

Runt om i landet finns det privata muséer som föreningar eller privatpersoner upprätthåller. Men vad händer med dem när entusiasterna och frivilligarbetarna är borta? Den frågan ställer man sig också i landets första arktiska muséum, Nanoq i Jakobstad.

Museichef Dan Lindholm visar upp Helene Schjerfbeck-medaljen och diplomet Ekenäs museicentrum EKTA fick av Svenska Kultrufonden.

Ekenäs museum fick Schjerfbeck-medalj

Ekenäs museicentrum EKTA i Ekenäs har fått Svenska kulturfondens Helene Schjerfbeck-medalj. Den delades ut i Helsingfors i tisdags

Årets geocache finns i Vasa

I Finland finns det 20 000 människor som letar olika föremål som finns gömda på lika många ställen. Genom att lägga in koordinater på sin GPS kan man hitta gömstället. I Finland utses den bästa geochachen genom röstning och i år finns den bästa geocachen nära ABC-stationen i Vasa.

Imponerande chokladstatyer.

Kina öppnade ett chokladparadis

Chokladvänner har fått en egen temapark i Shanghai i Kina. Parken har åtta paviljonger där besökare kan beundra eller smaka på olika slags föremål som gjorts av choklad. Se video och bildgalleri!

Har du en olaglig krans på dörren?

Har du en olaglig krans på dörren?

Minkar i bur

Forskning: Djur i bur apatiska

Djur som är inlåsta i burar och saknar stimulans, blir apatiska. Det har nu forskare vid Guelph-universitetet i Kanada kunnat bekräfta.

Metallinsamling, 1966

Skräp som inte är skräp

Peter Snagg får ett knivigt problem att lösa.